|
Obecny czas: 16 Cze 2025, 00:05
|
Zobacz posty bez odpowiedzi | Zobacz aktywne tematy
|
Strona 1 z 1
|
[ 8 posty(ów) ] |
|
Autor |
Wiadomość |
lukasz.mrozik |
#141227 Wysłany:
03 Lip 2008, 11:40; Temat postu: Belka poprzeczna zawieszenia przedniego - naprawa |
|
 |
Puntomaniak |
 |
Miejscowość: Bydgoszcz Rejestracja: 31 Mar 2008, Posty: 70
|
Witam.
Mam zamiar dać do naprawy belkę przedniego zawieszenia, gdyż korozja mocno ją uszkodziła:
Byłem dziś u mechanika, powiedział, że koszt takiej naprawy to 200zł za belkę (używka) i około 250zł robocizna. Powiedział, że tego elementu nie powinno się spawać... Czy to prawda? Czy też po prostu chciał zarobić sobie na laiku takim jak ja? Co o tym myślicie? Jeśli faktycznie to jedyne wyjście, to oddam auto do naprawy, bo niebezpiecznie jeździć z takim zawieszeniem... Ale zanim to zrobię, chciałbym poradzić się Was. Bardzo proszę o pomoc.
|
|
Góra |
|
 |
|
|
ZAKRZA |
#141348 Wysłany:
03 Lip 2008, 15:59; Temat postu: |
|
 |
Puntoświr |
 |
Miejscowość: okolice Słupska Rejestracja: 20 Lis 2007, Posty: 405
|
no jezeli chodzi o spawanie to napewno nie powinieneś tego robić .W końcu na belce trzymają sie wahacze a co za tym idzie cały układ jezdny. Myślę ,ze powinieneś wymienić to sam bo to prosta sprawa. a belkę taniej dostaniesz jak poszukasz. 
_________________ PUNTO MKI 1.1 -> 99 r.
|
|
Góra |
|
 |
lukasz.mrozik |
#141946 Wysłany:
04 Lip 2008, 22:31; Temat postu: |
|
 |
Puntomaniak |
 |
|
ZAKRZA napisał(a): no jezeli chodzi o spawanie to napewno nie powinieneś tego robić .W końcu na belce trzymają sie wahacze a co za tym idzie cały układ jezdny. Myślę ,ze powinieneś wymienić to sam bo to prosta sprawa. a belkę taniej dostaniesz jak poszukasz. 
Ceny na Allegro już sprawdziłem - belkę taką można kupić już za 150zł. Jesteś pewien, że w domowych warunkach (lewarki + garaż z kanałem) da się to wymienić? Co oprócz wahaczy i McPhersonów należałoby zdemontować?
|
|
Góra |
|
 |
ZoLtaR |
#141958 Wysłany:
04 Lip 2008, 23:20; Temat postu: |
|
 |
Ekstremista |
 |
Samochód: Inny
Silnik: Inny
Paliwo: ON
Województwo: kujawsko-pomorskie [C]
Miejscowość: Toruń Rejestracja: 28 Sie 2007, Posty: 921
|
odkrecic tylna poduszke skrzyni
_________________ Alfa Romeo 156 TI Sportwagon 2.4 JTDm 20V

|
|
Góra |
|
 |
lakikwap |
#162391 Wysłany:
28 Sie 2008, 14:05; Temat postu: |
|
 |
Puntoświr |
 |
|
lukasz.mrozik jak sobie poradziłeś z tą belką,, wiesz kurde ja mam troche inną część do wymiany i niewiem czy to też jest ta belka, spójrz na mój temat bo pewnie masz już jakieś pojęcie co to tego..
http://fiatpunto.com.pl/post162350.html#162350
pozdrawiam
|
|
Góra |
|
 |
lukasz.mrozik |
#162435 Wysłany:
28 Sie 2008, 14:34; Temat postu: |
|
 |
Puntomaniak |
 |
|
Zakupiłem belkę - koszt 40zł na szrocie. Trochę pordzewiała, ale tylko powierzchownie. Zakonserwuje się i można montować. Mam zamiar wymienić ją sam, brakuje mi tylko na to czasu.
Przepraszam za jakość zdjęcia, robione było telefonem.
Z tego co widzę, będziesz musiał wymienić tą samą część.
_________________ Fiat Punto I 1.2 S 60 '94
http://fiatpunto.com.pl/topic7410.html
|
|
Góra |
|
 |
lakikwap |
#162505 Wysłany:
28 Sie 2008, 17:45; Temat postu: |
|
 |
Puntoświr |
 |
|
kupiłes za niezłą cene
nie wiem ale zobacz że na tych belkach jest jakby inne mocowanie do wahacza niż w orginale .. foto w moim temacie..
ps. jeździsz z taką przegnitą tą belką  bo ja też mam niezły syf (pewnie widziałeś foto) i teraz to sie troche boje tak jeździć.
|
|
Góra |
|
 |
lukasz.mrozik |
#162510 Wysłany:
28 Sie 2008, 17:53; Temat postu: |
|
 |
Puntomaniak |
 |
|
lakikwap napisał(a): jeździsz z taką przegnitą tą belką  bo ja też mam niezły syf (pewnie widziałeś foto) i teraz to sie troche boje tak jeździć.
Krótko po odkryciu uszkodzenia zabezpieczyłem je wstawiając migomatem kawałek nowej blachy. Jest to jednak rozwiązanie tymczasowe, dopóki nie znajdę czasu na wymianę całości. Mam nadzieję, że we wrześniu się uda.
ps.: Niestety u Ciebie chyba takie rozwiązanie nie wchodzi w grę - belkę masz przegnitą tuż przy mocowaniu wahacza...
_________________ Fiat Punto I 1.2 S 60 '94
http://fiatpunto.com.pl/topic7410.html
|
|
Góra |
|
 |
|
Strona 1 z 1
|
[ 8 posty(ów) ] |
|
|
Nie możesz zakładać nowych tematów na tym forum Nie możesz odpowiadać w tematach na tym forum Nie możesz edytować swoich postów na tym forum Nie możesz usuwać swoich postów na tym forum Nie możesz dodawać załączników na tym forum
|
|