You Tube • eLearn • FAQ •  Szukaj •  Zarejestruj się •  Zaloguj się 

Obecny czas: 17 Cze 2025, 15:33

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 4 posty(ów) ] 
Autor Wiadomość

Post #191121 Wysłany: 17 Lis 2008, 23:06; 
 Temat postu: Coś nie tak z odpalaniem autka
Puntoświr

Miejscowość: Giżycko
Witam!
Dzis rano jadac do pracy autko odpalilo calowicie normalnie, postalo 8 godzin i po pracy juz problem. Silnik krecil tak jakby akumulator nie wyrabial i pasek zapiszczal przez chwile...ja wiem ze jest juz zimno i w dzien bylo u mnie bardzo byle jak, ale nie jestem pewien czy to wina akumulatora :/. Autko w sumie odpalilo za 2 razem ale bardzo ciezko krecac i piewsza chwila pracy silnika byla tak jakby pod wielkim obciazeniem. Przejechalem moze z 700m i potem juz nie bylo problemow z odpalaniem.
Przed chwileczka wyszedlem jeszcze do autka (juz mrozi) i odpalil bez zadnego problemu. W chwili gdy gasilem autko bylo slychac specyficzny dzwiek "tarcia"... I przy probie odpalenia juz byl maly problem bo rozrusznik sie "zamulil", przy gaszeniu znow ten dzwiek i przy odpalaniu juz ciut lepiej ale dalej muli. A ostatnie odpalenie juz bez zadnego problemu i silnik gasl tez bez zadnych dodatkowych dzwiekow.
Gdzie szukac problemu? NIe chce naprowadzac Was na trop ale czy to moze byc wina alternatora?
Przez cale lato autko odpalalo bardzo dobrze, podobna sytuacja zdazyla sie jedynie przy ogromnej ulewie jaka nas nawiedzila w wakacje. Byc moze to ma cos wspolnego?

Poradzcie gdzie szukac problemu. Mechanik dzis powiedzial mi ze to akumulator pada, ale dzisiejszy wieczor raczej to wyklucza (albo mi sie wydaje).

Pozdrawiam

TOmcio

Punto I 1.1S benzyna, 1998

Post #191138 Wysłany: 18 Lis 2008, 00:09; 
 Temat postu:
Puntoświr
Awatar użytkownika

Samochód: Inny
Silnik: Inny
Paliwo: Benzyna
Województwo: świętokrzyskie [T]
Miejscowość: Kielce
Może podładuj troche akumulator przez noc i zobacz co się bedzie działo, jesli to nic nie da to sprawdziłbym rozrusznik i alternator bo słyszałem, że często sie zdarza, że w kropkach peka ich obudowa...

Post #191144 Wysłany: 18 Lis 2008, 00:37; 
 Temat postu:
Puntoświr
Awatar użytkownika

Miejscowość: Skarżysko
jezeli rozrusznik sie zamula to moga to byc szczotki na przy wirniku moze byc jakies zwarcie na stojanie moga rowniez byc rozjechane tulejki przyczyn awarii rozrusznika moze byc wiele. Jesli chodzi o alternator to tak jak napisal Orzeł mnoze byc peknieta obudowa o ile sie nie myle z wierzchu sie tego nie dojrzy, najlepiej jakbys sprawdzil jakie masz ladowanie na slupkach akumulatora po uruchomieniu auta, to odrzuci arternator jesli dobrze pamietam powinno byc w okolicy 13,8-14,2V

#1 Mercedes-Benz W123 '77, Niech mu Ruda lekką będzie...
#2 Fiat Punto '96
#3 Yamaha XJ 600 Diversion '92

Image
Puntolotek 1,2 SX 60HP Rosso Swift :>

Image
--------------------------------------------------------
Twoja pierwsza próba wymuszenia pierwszeństwa może być moją ostatnią....
-=Panjavor=-

Post #191242 Wysłany: 18 Lis 2008, 12:35; 
 Temat postu:
Puntoświr

Miejscowość: Giżycko
wydaje mi sie Panowie ze rozrusznik odpada, bo przy gaszeniu silnika rozrusznik nie ma nic do gadania a dzwiek czasami wydobywa sie troszke dziwny, po czym odpalenie jest bardzo utrudnione.
Dzis rano po mroznej nocy autko odpalilo jakby nigdy nic wiec i akumulator wykluczam.

Co wiecej moze byc?

TOmcio

Punto I 1.1S benzyna, 1998

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 4 posty(ów) ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)