You Tube • eLearn • FAQ •  Szukaj •  Zarejestruj się •  Zaloguj się 

Obecny czas: 17 Cze 2025, 07:54

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 988 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 18, 19, 20, 21, 22, 23, 24 ... 40  Następna
Autor Wiadomość

Post #227585 Wysłany: 11 Mar 2009, 22:44; 
 Temat postu:
Sympatyk kropek
Awatar użytkownika

Imię: randal
Samochód: Grande Punto 5d
Silnik: 1.4 8V 77KM
Paliwo: Benzyna
Wersja: Estiva Blue&Me
Województwo: wielkopolskie [P]
Miejscowość: Wielkopolska
Wróciłem!!! Witam ponownie wszystkich którym stuka z przodu w GP! Myślałem, że wymiana drążków stabilizatora rozwiązało problem, jednak przedwcześnie się cieszyłem, bo teraz płaczę. :cry: Stuki wróciły! W poniedziałek odstawiłem GP do serwisu, dzisiaj je odebrałem, nie naprawione. :( Chociaż podobno jest szansa, jest światełko w tunelu. :roll: Panowie z ASO powiedzieli, że chyba problem zdiagnozowali, zamówią części i wtedy będzie ciąg dalszy. Nic mi nie powiedzieli, żeby nie zapeszać! Czy to będzie serial, czy krótki film o stukaniu w GP życie pokaże. Osobiście seriali nie lubię.
Mam pytanie do innych Puntowiczów ze stukami, czy komuś ASO załatwiło ten problem pozytywnie i definytywnie (diagnoza i rozwiazanie)?
Pozdrawiam wszystkich, w nieotulonym żalu, właściciel GP B&M.

Post #227590 Wysłany: 11 Mar 2009, 22:48; 
 Temat postu:
Puntoświr
Awatar użytkownika

Miejscowość: Katowice/Siedlce/Birmingham UK
randal poczytaj ten watek wczesniej to zobaczysz, ze da sie to zrobic. U mnie cisza. Nic sie nie dzieje do tej pory, mam nadzieje ze tak zostanie 8)

Post #227595 Wysłany: 11 Mar 2009, 23:02; 
 Temat postu:
Puntoświr

Województwo: Poza Polską
Czyli są jeszcze w Polsce ASO, którym problem odbojników wydaje się być obcy :roll: a niby FAP wszystkich dilerów poinformował pisemnie :E
Ciekawe jest, że w Eperze jest jakiś inny numer seryjny odbojników pozmianowych, ale opatrzone jest to informacją w języku włoskim.

Post #227597 Wysłany: 11 Mar 2009, 23:03; 
 Temat postu:
Sympatyk kropek
Awatar użytkownika

Witam olos47! Wątek śledzę! Chodziło mi tylko czy stuki to tylko sprawa odbojników, czy komuś jeszcze coś innego zdiagnozowali, wymienili i co dało ciszę w zawieszeniu GP. :)

Post #227602 Wysłany: 11 Mar 2009, 23:09; 
 Temat postu:
Puntoświr

randal napisał(a):
Witam olos47! Wątek śledzę! Chodziło mi tylko czy stuki to tylko sprawa odbojników, czy komuś jeszcze coś innego zdiagnozowali, wymienili i co dało ciszę w zawieszeniu GP. :)

Z tego co wiadomo to wymiana szeregu części (amortyzator, górne mocowanie McPhersona, łącznik stabilizatora) nie przyniosła pożądanego efektu, dopiero wymiana odbojników na te niby pozmianowe i późniejsze unieruchamianie ich opaskami, o których głośno było kilka wypowiedzi wyżej.

Post #227605 Wysłany: 11 Mar 2009, 23:13; 
 Temat postu:
Puntoświr
Awatar użytkownika

Miejscowość: Katowice/Siedlce/Birmingham UK
MiSiOn ja mialem od nowosci odbojniki "pozmianowe" (mam wersje Austryicaka), ale wyglada na to, ze te mieksze odbojniki poprostu ciszej stukaja. Wyglada na to, ze amory sie chyba zmienily. ALe nie jestem pewien. U mnie stuakalo bardzo "miekko", cicho... 8)

Post #227608 Wysłany: 11 Mar 2009, 23:24; 
 Temat postu:
Sympatyk kropek
Awatar użytkownika

Dzięki za info! W przyszłym tygodniu ASO ma się do mnie odezwać jak będą mieli "te" części i dokonać naprawy. Jak coś się u mnie zmieni pozytywnego lub negatywnego to znowu dam znać co i jak!
Dodam, że o odbojnikach dzisiaj rano wspominałem w serwisie, aby na to zwrócili uwagę jako źródło stuków. Mieli rozpoznać temat i podejść fachowo do zagadnienia. :wink:

Post #227609 Wysłany: 11 Mar 2009, 23:25; 
 Temat postu:
Puntoświr

olos47 napisał(a):
MiSiOn ja mialem od nowosci odbojniki "pozmianowe" (mam wersje Austryicaka), ale wyglada na to, ze te mieksze odbojniki poprostu ciszej stukaja. Wyglada na to, ze amory sie chyba zmienily. ALe nie jestem pewien. U mnie stuakalo bardzo "miekko", cicho... 8)

olos47 u mnie też są te pozmianowe i też ciszej stukają. Chociaż teraz zastanawiam się kiedy Fiat wprowadził te pozmianowe i czy w ogóle są takie. Dziś byłem w Fiacie i z pracownikiem sprawdzaliśmy Epera i na ostatniej pozycji jest odbojnik z zupełnie innym numerem katalogowym z informacją w języku włoskim. Pamiętam, że jak sprawdzałem Epera gdy pojawiły się stuki ze dwa miesiące temu i były już informacje o wprowadzeniu pozmianowych odbojników tejże pozycji z odmiennym numerem nie było..hmm..

Post #227685 Wysłany: 12 Mar 2009, 10:23; 
 Temat postu: stuki w Grande Punto 2008
Forumowicz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Warszawa
Potwierdzam stuki w zawieszeniu (coraz bardziej denerwujące).
Produkcja: lipiec 2008, kupiony w październiku. Model Estiva Blue & Me 1.4 77KM, przebieg: 4500km. Stuki w zasadzie od początku eksploatacji.

Post #227732 Wysłany: 12 Mar 2009, 13:47; 
 Temat postu: Re: stuki w Grande Punto 2008
Puntoświr

lubinsma napisał(a):
Potwierdzam stuki w zawieszeniu (coraz bardziej denerwujące).
Produkcja: lipiec 2008, kupiony w październiku. Model Estiva Blue & Me 1.4 77KM, przebieg: 4500km. Stuki w zasadzie od początku eksploatacji.

Niech kolega się przywita w odpowiednim dziale. Widzę, że kolejny Brąz Fado na forum :lol:

Post #227810 Wysłany: 12 Mar 2009, 18:02; 
 Temat postu: Re: stuki w Grande Punto 2008
Forumowicz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Warszawa
Cytuj:
Niech kolega się przywita w odpowiednim dziale. Widzę, że kolejny Brąz Fado na forum :lol:

Właśnie się przywitałem. W odpowiednim dziale, rzecz jasna.
Pozdrawiam

Post #228123 Wysłany: 13 Mar 2009, 19:06; 
 Temat postu:
Sympatyk kropek
Awatar użytkownika

Miejscowość: kraków
Witam Grande maniaków.Nareszcie jestem zadowolony z jazdy autkiem zawieszenie super!!!!!!!!!!Zostały wreszcie założone odbojniki porządne które ciasno siedzą na ladze amortyzatora i od razu jest tego słyszalny efekt.

Post #228128 Wysłany: 13 Mar 2009, 19:29; 
 Temat postu:
Puntoświr
Awatar użytkownika

Miejscowość: małopolska
tzn. chciałeś raczej powiedzieć-- nie :D słyszalny--- :D

Post #228130 Wysłany: 13 Mar 2009, 19:38; 
 Temat postu:
Sympatyk kropek
Awatar użytkownika

ano tak :D

Post #228156 Wysłany: 13 Mar 2009, 20:40; 
 Temat postu:
Puntoświr
Awatar użytkownika

Imię: Mariusz
Województwo: śląskie [S]
Miejscowość: Racibórz
paulo35 napisał(a):
Nareszcie jestem zadowolony z jazdy autkiem zawieszenie super!!!!!!!!!!Zostały wreszcie założone odbojniki porządne które ciasno siedzą na ladze amortyzatora i od razu jest tego słyszalny efekt.

HI. Nie mów "hop" :) Pozdrawiam

Fix It Again Tomorrow

Post #228186 Wysłany: 13 Mar 2009, 22:08; 
 Temat postu:
Sympatyk kropek
Awatar użytkownika

paulo35 podaj jaki to serwis, bo w razie czego wskaże ten serwis mojemu ASO!
I niech cisza będzie z Tobą!

Post #229515 Wysłany: 17 Mar 2009, 10:31; 
 Temat postu:
Sympatyk kropek
Awatar użytkownika

Witaj Randal.Ten serwis to Auto Krak w Krakowie przy ulicy Radzikowskiego.Chcę zaznaczyć że odboje które zostały założone nie pochodzą od naszego modelu nie są to też od seicento.Pozdrawiam.
P.S -mogą być nawet od dorożki ważne żeby nie pukały. :D

Post #230378 Wysłany: 19 Mar 2009, 19:47; 
 Temat postu:
Puntoświr

Imię: Dawid
Silnik: 1.4 16V 120KM
Wersja: Emotion
Województwo: kujawsko-pomorskie [C]
Witam!

Chciałem podzielić się najnowszymi wiadomościami "ze swojej stajni". Otóż jakiś czas temu byłem na wymianie odbojników. Wyjechałęm z serwisu i było OK. Tak się wydawało. Jednak po kilku dniach powróciło to lekkie "klep, kelp" na nierównościach. Dzwonie do ASO, mówię że jest to samo a oni - proszę przyjechać to posłuchamy. Ja na to, że nie ma czego słuchac ponieważ dźwięk jest taki sam i zadzowniłem (po raz drugi) do FAP. Zajęli się tym - na drugi dzień miałem ASO przy telefonie. Zaproponowali pozostawienie samochodu w serwisie i zastępczą Pandę. Na co ja, że nie zgadzam się na naprawę w takim trybie. Oni na to, że Fiat nie wie co to jest i zaleca im wymianę kolejnych części zawieszenia, jazdę próbną i jeśli dalej stuka... wymianę kolejnego podzespołu. Stanęło na tym, że Fiat ma zdecydowac co wymienić w pierwszej kolejności i wtedy ja podjadę do ASO. Jeśli powiedzmy druga następująca po sobie wymiana czegoś tam nie przyniesie skutku to chyba poczekam kilka miesięcy aż dobrze zdiagnozują ten problem - bo w przeciwnym wypadku mogą wymienić całe zawieszenie a stukać będzie nadal. Tyle, że wtedy to byłby już składak a nie nowe GP!! Pozdrawiam

Post #230386 Wysłany: 19 Mar 2009, 19:57; 
 Temat postu:
Puntoświr

Dave, czy dobrze rozumiem, że FAP pomimo pisania pięknymi słowami, iż problem jest rozwiązany i winne są nieszczęsne odbojniki nadal nie ma pojęcia co może stukać w tym zawieszeniu?

Post #230391 Wysłany: 19 Mar 2009, 20:01; 
 Temat postu:
Puntoświr
Awatar użytkownika

Imię: Mariusz
Województwo: śląskie [S]
Miejscowość: Racibórz
MiSiOn napisał(a):
Dave, czy dobrze rozumiem, że FAP pomimo pisania pięknymi słowami, iż problem jest rozwiązany i winne są nieszczęsne odbojniki nadal nie ma pojęcia co może stukać w tym zawieszeniu?

WIE, WIE :) Jak dzwonili do mnie kiedy wysłałem im maila w sprawie 3 letniej gwarancji to pytałem się co z tymi odbojnikami, sprawę znają i WYTYCZNE WYSŁALI DO ASO.

Fix It Again Tomorrow

Post #230459 Wysłany: 19 Mar 2009, 21:14; 
 Temat postu:
Puntoświr

mario-sz napisał(a):
MiSiOn napisał(a):

WIE, WIE :) Jak dzwonili do mnie kiedy wysłałem im maila w sprawie 3 letniej gwarancji to pytałem się co z tymi odbojnikami, sprawę znają i WYTYCZNE WYSŁALI DO ASO.

To dlaczego ASO mają problem z tymi wytycznymi? No chyba, że są takie: "wymieniać odbojniki i jeszcze raz wymieniać" albo takie: "wymieniać po kolei całe zawieszenie" a to już świadczy o tym, że nie mają kompletnie pojęcia a temat odbojników jest zastępczy.

Post #230483 Wysłany: 19 Mar 2009, 21:32; 
 Temat postu:
Puntoświr

Imię: Dawid
Silnik: 1.4 16V 120KM
Wersja: Emotion
Województwo: kujawsko-pomorskie [C]
W moim przypadku wygląda to tak. Przyjechały odbojniki ale Mistrz Zmiany zakomunikował mi, iz róznicy nie widzi więc Fiat pewnie znowu przysłał takie same (jak były zamontowane). No ale, jak powiedział - takie mają zalecenie. Czasami odbojniki pomagają i to wystarcza (albo - w domyśle - klient się znudzi i więcej nie przyjedzie mimo, że coś tam puka). Jednak nie zawsze - np. w moim wypadku nie pomogły. Wtedy zaleceniem jest właśnie postawienie samochodu do serwisu i wymiana (w kolejności) tego na co wskazuje Fiat. Oto ich wytyczne...

Post #230558 Wysłany: 20 Mar 2009, 00:05; 
 Temat postu:
Puntoświr

Dave napisał(a):
W moim przypadku wygląda to tak. Przyjechały odbojniki ale Mistrz Zmiany zakomunikował mi, iz róznicy nie widzi więc Fiat pewnie znowu przysłał takie same (jak były zamontowane). No ale, jak powiedział - takie mają zalecenie. Czasami odbojniki pomagają i to wystarcza (albo - w domyśle - klient się znudzi i więcej nie przyjedzie mimo, że coś tam puka). Jednak nie zawsze - np. w moim wypadku nie pomogły. Wtedy zaleceniem jest właśnie postawienie samochodu do serwisu i wymiana (w kolejności) tego na co wskazuje Fiat. Oto ich wytyczne...

Teraz już jest jaśniej. Dziwi mnie jednak, że w moim przypadku kilkukrotne zgłaszanie do FAP dało tylko tyle, że wiem że oni wiedzą i ASO też wiedzą ale co i jak to już nie raczą :cyclopsani:

Post #230683 Wysłany: 20 Mar 2009, 11:43; 
 Temat postu:
Sympatyk kropek
Awatar użytkownika

Witam,z tego co wiem to w małopolsce nie ma jeszcze odbojników po zmiance.Pozdrawiam-u mnie cisza. :D

Post #231940 Wysłany: 23 Mar 2009, 22:22; 
 Temat postu:
Sympatyk kropek

Witam! Parę dni temu byłem w ASO na wymianie odbojników w moim GP. Stuki w przednim zawieszeniu były praktycznie od wyjazdu z salonu. Mistrz zmiany po krótkiej przejażdżce stwierdził, iż była partia samochodów GP w 2008 r. z "felernymi" odbojami amortyzatorów. Odbojniki wymienili i wreszcie nastała cisza. Zobaczymy czy na długo. Z obsługi i podejścia do klienta jestem b. zadowolony.

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 988 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 18, 19, 20, 21, 22, 23, 24 ... 40  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)