slivka napisał(a):
no to czytaj ze zrozumieniem bo napisalem ze filtr gazu jest jeden i kosztuje 9 pln a jesli chodzi o czestrze wymiany to jedyne co sie czesciej wymienia to paliwo (czytaj gaz) bo mniejszy zbiornik (jesli ktos ma w kole) to na mniej starcza.

Spróbuję Ci to wyjaśnić bo dalej nie rozumiesz. W celu uzyskania optymalnej mieszanki paliwowo-powietrznej silnik musi mieć odpowiedni dostęp bo powietrza. Im czystsze i chłodniejsze, tym lepiej. Mieszanka LPG+powietrze ze względu na niższą wartość opałową potrzebuje jak najlepszego powietrza aby nie spadała jej sprawność czyli -
filtr powietrza musi być w jak najlepszym stanie czystości. Rozumiesz już dlaczego filtr powietrza trzeba wymieniać częściej niż w przypadku benzyny?
Filtr oleju - Jeśli ktoś nie wymienia tego filtra przy wymianie oleju to najlepiej jak najszybciej niech sprzeda auto i kupi sobie rower, bo jest zbyt głupi aby używać samochodów. Sorry ale czegoś takiego inaczej wytłumaczyć nie potrafię. Filtr oleju wymienia się razem z olejem więc również szybciej niż podczas użytkowania auta na benzynie.
Filtry gazu nie mają znaczenia gdyż nie są używane podczas eksploatacji na obu paliwach.
slivka napisał(a):
chcesz mi powiedziec ze majac gaz mam wymieniac olej co pół roku? czy co x/2 km ?
Ja Ci nie mówię jak i kiedy masz wymieniać olej

Podczas eksploatacji auta na gazie wymiany serwisowe powinno się robić dwukrotnie częściej i to nie jest jakiś tam mój wymysł tylko zalecenia producenta. Gaz pozostawia sporo syfu w silniku, a olej nie tylko smaruje silnik ale również go czyści. Gdyby było inaczej to niepotrzebna by była wymiana oleju kiedykolwiek gdyż obecnie stosowane oleje prawie w ogóle nie tracą swoich właściwości smarnych.
slivka napisał(a):
czytaj kolego ze ja nie pisze o BENZYNIE tylko o LPG a do tego chcąc jechac slabszym autem z predkoscia XXX masz wyzsze obroty niz z ta sama predkoscia autem o wiekszej mocy a co za tym idzie spalanie jest wieksze
Przeczytaj dokładnie całe zdanie, a nie tylko jego początek. Nie chce mi się po raz kolejny tłumaczyć zależności zużycia paliwa od obrotów. W skrócie: To charakterystyka silnika określa przy jakich obrotach obciążenie silnika jest najmniejsze i wtedy auto spala mniej. Dla porównania jazda 1.2MPI przy nie przekraczaniu 2000obr/min kosztuje więcej niż jazda w okolicach 3000obr/min w takich samych warunkach.
slivka napisał(a):
pompa paliwa sie studzi benzyna wiec pół baku jej wystarczy a chyba do gazowniaka jakos sie autem jedzie na montaz a nie pcha sie go tam?
Napisałem wcześniej że kompletnie nie rozumiem Twojego porównania, a teraz sam przyznałeś że jednak paliwo również trzeba tankować

Po założeniu gazu jeździ się tylko na gazie? Bo wynika z tego co napisałeś że paliwo jest potrzebne tylko po to aby zajechać autem na montaż do gazownika... Ale ok, nie wnikam, nie moja sprawa.
slivka napisał(a):
tak wiec powietrze jest chyba lzejsze od wody? ma mniejsza gestosc? wiec gdzie sie bedzie zbierac? pod wahaczem czy w najwyzszym miejscu obiegu?
po za tym jesli mowa o OBIEGU to mozna o nim mowic po uzyskaniu temperatury 82 stopni bodajrze bo dopiero wtedy otwiera sie termostat.
przypomne takze ze reduktor wpina sie w "obieg" rownolegle a nie szeregowo wiec pozno sie nagrzewa.
Tutaj już musisz sam zadbać o to aby rozwiać swoje wątpliwości. Polecam czytelnię uczelnianą i materiały z termodynamiki, czy hydrodynamiki.
Nie chce mi się już dalej dyskutować w tym temacie bo tylko niepotrzebny offtop leci. Jeśli masz jakieś wątpliwości, coś jest niejasne, to zapraszam na pw.