|
Obecny czas: 17 Cze 2025, 22:33
|
Zobacz posty bez odpowiedzi | Zobacz aktywne tematy
|
Strona 1 z 1
|
[ 9 posty(ów) ] |
|
Autor |
Wiadomość |
BartekL |
#277046 Wysłany:
03 Sie 2009, 18:40; Temat postu: Pukanie przegubów (pukanie przy jeździe na wprost) |
|
 |
Sympatyk kropek |
 |
Miejscowość: Radomsko Rejestracja: 12 Kwi 2009, Posty: 13
|
Witam,
w końcu dowiedziałem się co puka w moim Puncie. Co za problem był opisałem po cześci w tym temacie http://fiatpunto.com.pl/topic17060-30.html
Ale przy okazji się zmartwiłem  Otóz pukają mi przeguby.
Odkryłem to kiedy po wymianie łożyska amortyzatora, które to winiłem za stuki, znów wszedłem pod auto zrezygnowany, i zacząłem ponownie wszystko sprawdzać od nowa.
Wcześniej nie pomyślałem o tym, żeby łapac za półosie i próbować ruszać wzdłuż ich osi (czyli w poprzek samochodu) a tu własnie jest luz  , na obu półosiach.
Teraz parę pytań, i parę faktów które może pomoga Wam udzielic mi pomocy
1. Otóż nie mam ustawionej zbiezności nadal, ale jej brak z punktu widzenia konstrukcyjnego nie powinien wpływac na przeguby. Prawda?
2. Czy jest tam jakaś możliwość regulacji, przy półosi lub przegubie, by móc ten luz zlikwidować?
3. A jeśli nie to czy musze wymienić same przeguby? Czy półosie też?? Bo to spory wydatek
Pomóżcie chłopaki i dziewczyny, bo jak patrze na allegro i ceny tych elementów to mnie boleć zaczyna... 
Ostatnio edytowany przez BartekL, 03 Sie 2009, 20:15, edytowano w sumie 1 raz
|
|
Góra |
|
 |
|
|
Yacek |
#277051 Wysłany:
03 Sie 2009, 19:06; Temat postu: |
|
 |
Puntoświr |
 |
Samochód: Grande Punto 5d
Silnik: 1.4 8V 77KM
Paliwo: Benzyna
Wersja: Estiva
Województwo: kujawsko-pomorskie [C]
Miejscowość: Włocławek Rejestracja: 21 Wrz 2008, Posty: 739 Pomógł: 53
|
BartekL napisał(a): żeby łapac za półosie i próbować ruszać wzdłuż ich osi (czyli w poprzek samochodu) a tu własnie jest luz , na obu półosiach.
przecież połosie nie mogą być zamocowane na sztywno. Musi być poprzeczny luz. Chćby dlatego że gdyby nie było luzu tylko na sztywno i wjechałbyś np. na krawężnik jednym kołem to by się wszystko pourywało ponieważ koło idzie do góry a tym samym musi się zwiększyć odległość na półosi. Wg mnie jak podjechał byś do stacji kontroli na szarpaki to diagnosta od razu Ci powie co masz do wymiany. Na pewno w Radomsku jest kilka takich stacji. Dużo szybsza i pewna diagnoza.
_________________ GP. MY2008
|
|
Góra |
|
 |
BartekL |
#277062 Wysłany:
03 Sie 2009, 19:52; Temat postu: |
|
 |
Sympatyk kropek |
 |
|
No rzecz w tym, ze byłem już na dwóch stacjach diagnostycznych, i z zawieszeniem jest już wszystko ok. Wymieniłem jeden wahacz i dwie końcówki drążków. Na szarpakach nic juz nie umieją znaleźć, a na trzepakach słychac ten stukot, ale tam jedynie mogli sprawdzić stan amorów. Z przodu mają po 80% sprawności.
Kiedy wpuściłem brata pod auto i poruszał półosiami to właśnie dobiega mnie takie samo MOCNE, z tego samego miesca, tak samo brzmiące i wyczuwalne na podłodze auta stukanie, jak podczas jazdy, obaj to stwierdziliśmy. Jestem na 99% pewien że to właśnie półosie/przeguby tak słychac podczas jazdy.
Ja nie przeczę że tego luzu ma nie być, ale napewno poruszające się wzdłużnie półosie nie powinny wydawać takich odgłosów. Ewidentnie słychac, jak metal uderza o metal.
Jeśli chodzi o sprawy mechaniczne, to nie mam takich lewych łapek. Takie naprawy jak wymiana amortyzatorów z tyłu czy wymiana łożysk amortyzatorów z przodu nie stanowi dla mnie problemu, ale wiedza o elementach napędu jest mierna, stąd moje przypuszczenie ze tego luzu być nie powinno. Dzieki za wyjasnienie, które jest tak do bólu logiczne, ze aż mi wstyd że nie pomyślałem o tym sam.
Dodam, że poruszac półosiami wzdłuż można bezproblemowo jedną ręką, bez większego wysiłku. Może to ma jakieś znaczenie.
Domyślam sie że powinny być tam swojego rodzaju odboje które by ten stuk eleminowały, ewentualnie tyle luzu by do niego nie dochodziło... Bardziej bym stawiał na to drugie.
|
|
Góra |
|
 |
Krzycho90 |
#277161 Wysłany:
04 Sie 2009, 10:08; Temat postu: |
|
 |
Puntoświr |
 |
Imię: Krzysiek
Samochód: Grande Punto 5d
Silnik: 1.4 16V 95KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Wersja: Dynamic
Województwo: podkarpackie [R]
|
a nie wahacze?
_________________ byłe mk2 FL : topic38980.html obecne: w trakcie przygotowania
|
|
Góra |
|
 |
pielaa4 |
#277231 Wysłany:
04 Sie 2009, 14:31; Temat postu: |
|
 |
Puntoświr |
 |
Samochód: Punto I 5d
Silnik: 1.1 8V 55KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Wersja: SX
Województwo: małopolskie [K]
Miejscowość: krakow Rejestracja: 28 Wrz 2007, Posty: 264 Pomógł: 12
|
a moze ci puka maglownica wymieniałeś ja, bo własnie ona lubi pukać przy jeżdzie na wprost
|
|
Góra |
|
 |
AF |
#277240 Wysłany:
04 Sie 2009, 14:54; Temat postu: |
|
 |
Puntoświr |
|
BartekL napisał(a): Kiedy wpuściłem brata pod auto i poruszał półosiami to właśnie dobiega mnie takie samo MOCNE, z tego samego miesca, tak samo brzmiące i wyczuwalne na podłodze auta stukanie, jak podczas jazdy, obaj to stwierdziliśmy. Jestem na 99% pewien że to właśnie półosie/przeguby tak słychac podczas jazdy.
A jak duży jest luz obwodowy na przegubach?
Czyli: jeśli auto stoi, to czy da się obrócić półoś względem koła ?
_________________ GP1.2
65 leniwych kucyków.
|
|
Góra |
|
 |
BartekL |
#278269 Wysłany:
09 Sie 2009, 11:37; Temat postu: |
|
 |
Sympatyk kropek |
 |
|
Półosi kiedy auto stoi ja np nie umiałem przekręcić.
Byłem wczoraj u mechanika i stwierdził, ze na prawym mam 3mm a na lewym 2mm tego luzu wzdłużnego za dużo, i że załozy mi tam podkładki i będzie git. Prawda to?
Nic nie wspominał o luzie o którym napisałeś, wnioskuje więc że nie wystąpił on 
_________________ Punto 1.1 '97 55s
|
|
Góra |
|
 |
lakikwap |
#284994 Wysłany:
03 Wrz 2009, 11:57; Temat postu: |
|
 |
Puntoświr |
 |
|
|
Góra |
|
 |
lukasz.mrozik |
#285503 Wysłany:
05 Wrz 2009, 11:05; Temat postu: |
|
 |
Puntomaniak |
 |
Miejscowość: Bydgoszcz Rejestracja: 31 Mar 2008, Posty: 70
|
|
Góra |
|
 |
|
Strona 1 z 1
|
[ 9 posty(ów) ] |
|
|
Nie możesz zakładać nowych tematów na tym forum Nie możesz odpowiadać w tematach na tym forum Nie możesz edytować swoich postów na tym forum Nie możesz usuwać swoich postów na tym forum Nie możesz dodawać załączników na tym forum
|
|