|
Obecny czas: 16 Cze 2025, 01:20
|
Zobacz posty bez odpowiedzi | Zobacz aktywne tematy
Autor |
Wiadomość |
coffe |
#411339 Wysłany:
10 Lis 2010, 01:17; Temat postu: |
|
 |
Puntoświr |
 |
Imię: Andrzej
Samochód: Grande Punto 5d
Silnik: 1.4 8V 77KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Wersja: Dynamic
Województwo: śląskie [S]
Miejscowość: Tychy Rejestracja: 26 Sty 2010, Posty: 818 Pomógł: 4
|
krism84 napisał(a): bo jak was tak "słucham" to aż się boję a mam w planie niedługo założyć gaz w ASO i już nie wiem co myśleć kolega ma w Astrze i sobie chwali a tu takie opinie kamyk lodz napisał(a): Serwis odwiedziłem już 9 razy!!!!!!!! A po takich przygodach to ja bym ich w tym ASO poprostu ZNISZCZYŁ!!! zakladaj ja mam gaz i niemam zadnych problemow Wiele jak zwykle do powiedzenia maja ci co niemaja gazu [ Dodano: 10 Lis 2010 00:17 ]krism84 napisał(a): Witam!
Chciałem was zapytać jaką instalacje radzilibyście mi założyć? Różnice w cenie nie są duże wiec dlatego jestem w stanie dołożyć aby była ona lepsza byłe właśnie w serwisie i wymieniono mi takie firmy jak: BRC , Lavato czy Landirenzo z czego twierdzono że BRC jest zdecydowanie najlepsza?
Na co zwrócić uwagę wybierając instalacje do auto i firme która ma ją montować?
kolego tartarini najlepsza fawoyzowana przez fiata Aha kolego i gdzie pytales sie o ta gwarancje?? Zle informuje cie gosc z ASO montujac gaz w ASO nietracisz gwarancji natomiast robia ci przeglad gwarancyjny co roku
|
|
Góra |
|
 |
|
|
krism84 |
#411363 Wysłany:
10 Lis 2010, 08:48; Temat postu: |
|
 |
Puntoświr |
Samochód: 126
Silnik: 1.7 60KM D
Paliwo: CNG
Wersja: MyLive
Województwo: lubelskie [L]
|
Widzisz ja naprawdę dużo się dowiadywałem i muszę ci powiedzieć że niestety nie masz racji. Wyobraź sobie że gdy dzwoniłem do serwisów ASO w Krakowie to wszyscy mówili mi dokładnie to co Ty tzn: " nie ma problemu... montujemy... nie traci pan gwarancji bo to ASO..." itp
Gdy poszedłem do nich już konkretnie z kasą w ręce i byłem w 100% zdecydowany na montaż nagle prawda okazała się inna. Zaczęto mi podstawiać do podpisania dziwne druki na których rezygnuję z gwarancji, opowiadać że z tym gazem to same problemy że oni nie mogą sobie z nim dać rady i ogólnie że nie ma sensu bo to same kłopoty!
Żeby było ciekawiej byłem w 3 największych/najbardziej znanych serwisach w Krakowie tzn Viamot na ul.Zakopiańskiej , InterAuto na ul.Jasnogórskiej i Polinar na Dąbiu i we wszystkich dostałem dokładnie taką samą odpowiedź! - jak wyżej
Ale nie spuszczałem z tonu i zadzwoniłem na zieloną linie CiaoFiat zapytać czy faktycznie tak jest jak się dowiedziałem i tam powiedziano mi dokładnie to samo! A do tego dowiedziałem się że np. w Krakowie koncesje Fiat Auto Poland na montaż instalacji gazowych ma tylko firma Viamot a pozostałe robią to bez zgody FIATA! i nie informują nawet o tym klienta! Wiec zadzwoniłem odraz do gościa z InterAuto czemu wprowadzają ludzi w błąd czemu zakładają gaz jak nie mogą itd skończyło się na tym że sam gość powiedział mi że w ASO tracę gwarancje na te same podzespoły jak w przypadku instalacji montowanej gdzie indziej on by nie dopłacał do tego 2000zł więcej!!!
|
|
Góra |
|
 |
yacub |
#411377 Wysłany:
10 Lis 2010, 10:22; Temat postu: |
|
 |
Puntoświr |
Paliwo: Benzyna
Wersja: Estiva Blue&Me
Miejscowość: Sosnowiec Rejestracja: 21 Paź 2010, Posty: 107
|
ja tak samo byłem w ASO fiata i krzykneli za instalacje BRC 3325 zł tak samo z utratą gwarancji na kolektor wtryskiwacze i elektonike ale zakładając gaz w innej firmie jak coś bedzie sie działo z silnikiem to aso bedzie zganiac na gazowników i tak w kółko 
_________________ GP Estiva B&M 1,4 8V Red Exotica, Siena 1,6 LPG+BLOS
|
|
Góra |
|
 |
krism84 |
#411396 Wysłany:
10 Lis 2010, 11:28; Temat postu: |
|
 |
Puntoświr |
|
Pewnie masz racje.
Tylko że wszystko rozchodzi się o kwotę montażu gdyby to faktycznie było 3300zł to OK! ale mi we wszystkich 3 serwisach które wymieniłem mówiono kwotę 4500zł!!! podczas gdy w pierwszym lepszym zakładzie gdzie zapytałem to koszt instalacji BRC 24SEQUENT to 2700zł jak bym dobrze poszukał to może znalazł bym 100-200zł taniej wiec powstaje pytanie skoro tracę gwarancje a róznica to ok 1800zł to czy w razie czego odpukać gdy mi się coś zepsuje to za te pozostałe 1800zł tego nie naprawie?
A facet w tej stacji gdzie montują gaz powiedział ze nowy gaz z gwarancja w nowym aucie to 3 lata spokojnej jazdy bez zaglądania do niczego
|
|
Góra |
|
 |
coffe |
#411397 Wysłany:
10 Lis 2010, 11:29; Temat postu: |
|
 |
Puntoświr |
 |
|
|
Góra |
|
 |
yacub |
#411457 Wysłany:
10 Lis 2010, 15:36; Temat postu: |
|
 |
Puntoświr |
|
ja moge ci tylko powiedzić że w katowicach koszt instalacji wynosi: ganinex 4300 , fiat partner: 3700, a w dąbrowie górniczej 3325  wiec jest troche taniej niż tam u ciebie w kraku
no ciekawe ile bedzie kosztowac instalacja w auto hicie w Tychach
|
|
Góra |
|
 |
coffe |
#411642 Wysłany:
11 Lis 2010, 00:13; Temat postu: |
|
 |
Puntoświr |
 |
|
yacub napisał(a): ja moge ci tylko powiedzić że w katowicach koszt instalacji wynosi: ganinex 4300 , fiat partner: 3700, a w dąbrowie górniczej 3325  wiec jest troche taniej niż tam u ciebie w kraku no ciekawe ile bedzie kosztowac instalacja w auto hicie w Tychach
najnowsza instalacja w tychach wlasnie moj tata zaklada do bravo 1,4 Tjeta 4 tys zl i o dziwo nietraci gwarancji jak moiwil kolega pare psotow wyzej
|
|
Góra |
|
 |
yacub |
#411719 Wysłany:
11 Lis 2010, 09:52; Temat postu: |
|
 |
Puntoświr |
|
no ja musiał bym tam osobiscie pojechac i dowiedzieć sie - bo niektóre aso biorą odpowiedzialność tych elementów na które fiat nie daje gwarancji czyli jak zacznie sie coś psuc z kompem to oni sami na włąsny koszt to robią - ale predzej bym chciał sie dowiedziec jaka to instalacja co za komponenty  no i pogadac w 4 oczy bo przez telefon to każdy daje gwarancje 
|
|
Góra |
|
 |
krism84 |
#452753 Wysłany:
15 Mar 2011, 11:15; Temat postu: |
|
 |
Puntoświr |
|
coffe napisał(a): ja mam fiata albea zalozony od nowosci gaz w Tychach w ASO Fiat Auto-HIT i niema mowy o utracie gwarancji Nie wiem kolego z kąd masz takie informacje właśnie wykonałem tam telefon i facet najpierw powiedział: "Oczywiście nie traci pan gwarancji auto nowe instalacja nowa zakładana w ASO " itp Więc zapytałem faceta dlaczego w Krakowie we wszystkich salonach powiedziano mi że tracę gwarancję na wszystkie podzespoły które mają coś wspólnego z paliwem/gazem? Facet się zmieszał i powiedział: " A tak na te podzespoły traci się gwarancję" Więc pytam go czemu od razu o tym nie informują tylko robią ludzi w "konia"? " Bo to są rzeczy oczywiste o których nie trzeba informować!" - SZOK! coffe napisał(a): w Tychach w ASO Fiat Auto-HIT i niema mowy o utracie gwarancji No niestety kolego nie dowiedziałeś sie dokładnie mam nadzieję że instalacja będzi ci służyć i nie będziesz musiał sprawdzić tej gwarancji Cytuj: bo przez telefon to każdy daje gwarancje
|
|
Góra |
|
 |
Yoka |
#454261 Wysłany:
19 Mar 2011, 21:30; Temat postu: |
|
 |
Przyjaciel |
 |
Samochód: Inny
Silnik: Inny
Paliwo: ON
Miejscowość: Tychy Rejestracja: 27 Lut 2007, Posty: 1364
|
....a ja miałem zakładaną instalacje w ASO w czasie trwania gwarancji na samochód ...i tejże gwarancji nie utraciłem...mało tego -> wykonywali na silniku naprawy gwarancyjne 
_________________ Citroen C4 1.6 HDI 112 KM ......całe 55.000 km Czuje się jak Chuck Norris ......nic się mi nie psuje
|
|
Góra |
|
 |
buli21 |
#462020 Wysłany:
12 Kwi 2011, 12:17; Temat postu: zuzycie silnika 1.4 8V GP |
|
 |
Sympatyk kropek |
Miejscowość: Marki Rejestracja: 26 Maj 2008, Posty: 31
|
GP 1.4 8V 2009 50 tys przebiegu, chce założyć sekwencyjną instalację LPG poza ASO. Mój dobry znajomy z ASO FIAT odradza. po 60 tys pada głowica i nie ma mozliwości regulacji zaworów. Co o tym sądzicie. proszę o info.
_________________ buli21
|
|
Góra |
|
 |
krism84 |
#462023 Wysłany:
12 Kwi 2011, 12:34; Temat postu: |
|
 |
Puntoświr |
|
buli21 napisał(a): po 60 tys pada głowica i nie ma mozliwości regulacji zaworów. Co o tym sądzicie. proszę o info. to jakieś bzdury moi znajomi mają auta z przebiegami po 200tys km od nowości na gazie i jakoś "głowice nie pada" bo niby dlaczego by miała? a w ogóle co to znaczy padnięta głowica?  i dlaczego nie można by regulować zaworów? bo o tym nie słyszałem? Yoka napisał(a): ....a ja miałem zakładaną instalacje w ASO w czasie trwania gwarancji na samochód ...i tejże gwarancji nie utraciłem...mało tego -> wykonywali na silniku naprawy gwarancyjne Smile
Bardzo dobrze tylko nie zrozumieliście mnie pan w ASO powiedział mi jasno i wyraźnie że gwarancje się traci mało tego dał pismo do podpisania że zostałem o tym poinformowany ale jednocześnie dodał że jako ASO Fiat zrobią wszystko aby klient był zadowolony więc nie znaczy to że od razu jak jest gaz w aucie odmówią gwarancji (p.s i chodzi tylko o podzespoły mające coś wspólnego z benzyną/gazem) na reszte auta gwarancja trwa bez zmian.
Więc wydaje mi się że jak zawsze chodzi o kase i o to jak droga miała by być owa naprawa.
Poza tym jest jeszcze jedna sprawa każdy kto chce założyć gaz powinien zastanowić się nad kosztami i nie tylko ile zaoszczędzisz na jeździe na lpg ale nad tym że jest to dodatkowa rzecz w aucie która wymaga serwisowania i jak wszystko inne może sie zepsuć.
Logika jest prosta im więcej się jeździ tym więcej się oszczędza.
Ja przed założeniem gazu wahałem się ponad rok i teraz żałuję bo miałbym kilka tyś więcej w kieszeni. Wyliczyłem że przy obecnych cenach i gdybym jeździł tyle co wcześniej (a na lpg pewnie będę jeździł więcej) zaoszczędzę ok 200zł miesięcznie to chyba nie mało?
|
|
Góra |
|
 |
buli21 |
#462039 Wysłany:
12 Kwi 2011, 13:52; Temat postu: padnięta głowica |
|
 |
Sympatyk kropek |
|
Padnięta głowica to zużyte gniazda zaworowe. Po 60 tys nie ma mozliwości regulacji zaworów, brakuje płytek regulacyjnych. Głowica do regeneracji. Ten mankament dotyczy silnika 1.4 8V, dlatego też proszę o opinie uzytkowników tego silnika.
_________________ buli21
|
|
Góra |
|
 |
639 |
#462071 Wysłany:
12 Kwi 2011, 16:26; Temat postu: |
|
 |
Puntoświr |
 |
Samochód: Punto Evo 5d
Miejscowość: PL -SB / NL-Rott Rejestracja: 07 Lip 2008, Posty: 1416
|
Ty buli zejdz na ziemie.
nie LPG niszczy głowice tylko zle wykonany montaz zle dobranych gratów instalacji.
LPG samo w sobie nie szkodzi silnikowi ale ludzie czesto myla te 2 pojecia.
a co powiesz np o wózkach widłowych/sztaplarkach zasilanych fabrycznie LPG?
Opel wypuscił nowa zafire ze zbiornikiem na benzyne o pojemnosci 12 litrów bo tez fabrycznie jest przystosowana do LPG.
nawet mercedes wypuscił sprintera (bus) z fabrycznym LPG.
zamontuj se gotowca BRC SQ24 lub składaka na Stagu + hana + ..... i bedziesz smigał do znudzenia.
_________________ Było Punto II 1.9 DS 2001 topic9241.html Bylo Punto Classic 2010 topic24657.html Jest Punto EVO 2010 topic47874.html
|
|
Góra |
|
 |
bbanditoss |
#462075 Wysłany:
12 Kwi 2011, 16:50; Temat postu: |
|
 |
Nigdzie nie jadę |
 |
Imię: Adam
Samochód: Grande Punto 3d
Silnik: 1.4 16V 95KM
Wersja: Sport
Miejscowość: Katowice Rejestracja: 08 Lip 2007, Posty: 11772 Pomógł: 13
|
krism84 zrób z tym podpisem coś bo całe forum sie rozjeżdża 
|
 |
krism84 |
#462080 Wysłany:
12 Kwi 2011, 17:07; Temat postu: |
|
 |
Puntoświr |
|
bbanditoss a teraz lepiej ? 
|
|
Góra |
|
 |
bbanditoss |
#462085 Wysłany:
12 Kwi 2011, 17:21; Temat postu: |
|
 |
Nigdzie nie jadę |
 |
Imię: Adam
Samochód: Grande Punto 3d
Silnik: 1.4 16V 95KM
Wersja: Sport
Miejscowość: Katowice Rejestracja: 08 Lip 2007, Posty: 11772 Pomógł: 13
|
zdecydowanie 
|
 |
buli21 |
#462404 Wysłany:
13 Kwi 2011, 13:31; Temat postu: instalacja lpg |
|
 |
Sympatyk kropek |
|
Pisałem pracę mgr z instalacji gazowych jakieś 7 lat temu , orientuje sie na temat układów zasilania gazem, ale mnie interesuje ten konkretny silnik- Nie w każdym silniku gniazda zaworowe są przystosowane do LPG.
Pytam zatem ponownie czy ktoś kto ma silnik GP 1.4 8V mial problemy z regulacją zaworów po przebiegu 30, 60 tys... eh
_________________ buli21
|
|
Góra |
|
 |
valdi 10 |
#462425 Wysłany:
13 Kwi 2011, 14:34; Temat postu: |
|
 |
Puntomaniak |
|
Ja zrobiłem na LPG 150tyś fiatem uno bez problemu instalacja była firmy BRC.
|
|
Góra |
|
 |
jurekl |
#462538 Wysłany:
13 Kwi 2011, 18:27; Temat postu: Re: instalacja lpg |
|
 |
Puntomaniak |
 |
Imię: Jerzy
Wersja: Estiva
Miejscowość: Sosnowiec Rejestracja: 26 Lis 2008, Posty: 80
|
buli21 napisał(a): Pisałem pracę mgr z instalacji gazowych jakieś 7 lat temu , orientuje sie na temat układów zasilania gazem, ale mnie interesuje ten konkretny silnik- Nie w każdym silniku gniazda zaworowe są przystosowane do LPG. Pytam zatem ponownie czy ktoś kto ma silnik GP 1.4 8V mial problemy z regulacją zaworów po przebiegu 30, 60 tys... eh
Na razie 40tys i żadnych problemów. Znajomy na L miał dwa GP z tymi silnikami i zrobione grubo powyżej 150tys na każdym i nie zanosiło się na remont silników.
Być może w skrajnych warunkach użytkowania zdarzały się uszkodzenia zaworów przy zasilaniu LPG ale również nie jeden silnik został "zajechany" na benzynie. Należy również brać pod uwagę to, że konstrukcja tego silnika to sprawdzone rozwiązania z poprzednich modeli ( Uno, Punto ) i te jednostki już jeździły na LPG bez większych sensacji.
_________________ GRANDE PUNTO 1,4 ESTIVA
|
|
Góra |
|
 |
KICIUŚ |
#462632 Wysłany:
13 Kwi 2011, 21:04; Temat postu: |
|
 |
Puntomaniak |
 |
Miejscowość: GDAŃSK Rejestracja: 30 Paź 2008, Posty: 63 Pomógł: 2
|
ja posiadam instalację, mam przejechane 72000km i przy 50000km robiłem regulację zaworów, dodali tylko 1 płytkę, co 1500km wymieniam tylko filtry i narazie wszystko ok.
|
|
Góra |
|
 |
buli21 |
#462859 Wysłany:
14 Kwi 2011, 11:13; Temat postu: jak typ instalacji |
|
 |
Sympatyk kropek |
|
Kiciuś, jaka masz instalację w swoim GP, zalecana przez Fiata Tartarini, BRC , czy może jeszcze inna- rozumiem,że sekwencja:)
_________________ buli21
|
|
Góra |
|
 |
Danko8790 |
#462867 Wysłany:
14 Kwi 2011, 11:26; Temat postu: |
|
 |
Puntoświr |
 |
Imię: Daniel
Samochód: Inny Fiat
Silnik: Inny
Paliwo: ON
Miejscowość: Niemcy - Piekary Śląskie Rejestracja: 17 Lis 2009, Posty: 1132
|
|
Góra |
|
 |
KICIUŚ |
#462917 Wysłany:
14 Kwi 2011, 16:40; Temat postu: |
|
 |
Puntomaniak |
 |
Miejscowość: GDAŃSK Rejestracja: 30 Paź 2008, Posty: 63 Pomógł: 2
|
mam lpigazu, znajomy ma tartarini i ciągle coś, nawet w jednym ASO w Gdańsku zrezygnowali z montażu tartarini, jedyny minus to taki że zamuliłem i korek wlewu zamontowali mi w zderzaku a nie pod klapką od wlewu paliwa  (koszt zamontowania pod klapką to tylko było +50zł  )
|
|
Góra |
|
 |
buli21 |
#464422 Wysłany:
18 Kwi 2011, 14:55; Temat postu: warsztat w łomży |
|
 |
Sympatyk kropek |
|
Wracając do tematu, ustaliłem u kolegów po fachu, iż silnik 1.4 8V dzielnie znosi instalacje gazowe, niektóre egzemplarze L mają przebiegi po 200-250 tys i czują się dobrze. DObry gazownik jest w łomży , firma nazywa się ROB MAC, czy macie opinie na jego temat? koszt sekwencji 2300 zł .
_________________ buli21
|
|
Góra |
|
 |
|
Nie możesz zakładać nowych tematów na tym forum Nie możesz odpowiadać w tematach na tym forum Nie możesz edytować swoich postów na tym forum Nie możesz usuwać swoich postów na tym forum Nie możesz dodawać załączników na tym forum
|
|