|
Obecny czas: 15 Cze 2025, 19:10
|
Zobacz posty bez odpowiedzi | Zobacz aktywne tematy
|
Strona 1 z 1
|
[ 18 posty(ów) ] |
|
Autor |
Wiadomość |
paul |
#417467 Wysłany:
30 Lis 2010, 19:27; Temat postu: Zimowe problemy - zamarzniete szyby, dzwi, slabe ogrzewanie |
|
 |
Sympatyk kropek |
|
Witam
Mam następujące problemy:
1. Szyby zamarzają mi od środka.
Szukając po necie, jest na to tyle teorii co ludzi odpowiadających. Dlaczego szyby zamarazają od środka, kiedy auto sąsiada, zaparkowane obok i stojące całą noc ma normalne. Czy chodzi o wilgoć w aucie? Przez co się ona utrzymuje? Przez małą szczelność czy też dlatego że auto jest zbyt szczelne? Ktos nawet polecał mi wsuwanie gazet pod wycieraczki, które by wilgoć wchłaniały. Nie wiem czy to zdaje egazmin. Wole wiedzieć jak zlikwidować przyczyne a nie skutek. Dodam jeszcze że w obydwoch dzwiach przednich mam podłużną na ok 5cm dziurę w uszczelce dzwi. Jak to załatać?
2. Słabe ogrzewanie.
Po zeskrabaniu szyb te momentalnie zamarzaja spowrotem, nie tak mocno jak po całej nocy ale robi się taka mgiełka której nie idzie zmazać ręką/szmatkę tylko trzeba skrobać. Rozwiązaniem powinno być włączenie nawiewu ale ten jakoś powoli, powoli, powooolii działa. W trakcie 15min dojazdu do pracy, na miejsce dojeżdzam z na wpół odparowaną przednia szybą (od nawiewu do połowy jej wysokości) oraz lekko odmarznietym fragmentem przy przednich bocznych szybach, tuz przy lusterkach. Pozostałe czesci szyb oraz szyby tylne cały czas zamarzniete. W trakcie dłuższych wyjazdów dopiero po ok 25-30min szyby całkowicie odmarzaja - przednie są okey, tylne już tylko zaparowane. Nawiew jest sprawny, mocno wieje, filtr czysty, w aucie robi się ciepło po ok 10min. Czy trzeba zatem wymienić nagrzewnicę?
3. Przymarznięte dzwi.
Po dłuższym postoju na mrozie przymarzają dzwi i ciężko je otworzyć. Trzeba sporo się siłować. Ojciec radził czymś nasmarować uszczelki w drzwiach. Jestem zatem w hipermarkecie i widze na półkach - płyn do smarowania i odmrażania zawiasów, do deski rozdzielczej, do blach, do opon, do zamków... słowem do wszystkiego tylko nie uszczelek. Jest w ogóle coś takiego?
|
|
Góra |
|
 |
|
|
PoldasSs |
#417476 Wysłany:
30 Lis 2010, 19:42; Temat postu: |
|
 |
Puntoświr |
 |
Samochód: Punto I 3d
Silnik: 1.1 8V 55KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Wersja: 6-Speed
Województwo: pomorskie [G]
Miejscowość: Kętrzyno / Lębork Rejestracja: 07 Sty 2010, Posty: 410
|
_________________ Punciak 94r 1.1 55KM 6 SPEED + LPG
|
|
Góra |
|
 |
greg505 |
#417481 Wysłany:
30 Lis 2010, 19:46; Temat postu: |
|
 |
Puntoświr |
 |
Samochód: Inny
Silnik: Inny
Paliwo: ON
Województwo: małopolskie [K]
Miejscowość: Kraków Rejestracja: 07 Sie 2008, Posty: 4521 Pomógł: 42
|
ad1. wilgoc w aucie, patent z gazetami moze sie sprawdzic
jak masz dywaniki welurowe, to zmien na gumowe,
sprawdz czy pod nimi wykladzina nie jest mokra/wilgotna
ad2. wilgoc (patrz pkt1  ), masz wlaczony obieg zewnetrzny?
ad3. sa prepartay do uszczelek, w sztyfcie lub w spreju
przed zastosowaniem dobrze wysusz uszczelki
jak zrobi sie troszke cieplej to umyj szyby porzadnym plynem,
wlasciwie to powinienes zrobic to przed mrozami
_________________ bylo Punto2, jest: Grande & Clio2 ph3, oba robia kle kle kle
|
|
Góra |
|
 |
nickoo |
#417508 Wysłany:
30 Lis 2010, 20:17; Temat postu: |
|
 |
Puntoświr |
 |
Imię: Marcin
Samochód: Punto I 5d
Silnik: 1.2 8V 60KM
Województwo: podkarpackie [R]
Miejscowość: Żęszuf Rejestracja: 23 Paź 2007, Posty: 7422 Pomógł: 164
|
|
Góra |
|
 |
Łodziak |
#417565 Wysłany:
30 Lis 2010, 22:14; Temat postu: |
|
 |
Puntoświr |
 |
Imię: Adam
Województwo: łódzkie [E]
Miejscowość: Łódź Rejestracja: 08 Mar 2008, Posty: 1501 Pomógł: 31
|
|
Góra |
|
 |
PoldasSs |
#417568 Wysłany:
30 Lis 2010, 22:20; Temat postu: |
|
 |
Puntoświr |
 |
Samochód: Punto I 3d
Silnik: 1.1 8V 55KM
Wersja: 6-Speed
Województwo: pomorskie [G]
Miejscowość: Kętrzyno / Lębork Rejestracja: 07 Sty 2010, Posty: 410
|
nickoo czyli kremem do rąk albo twarzy wysmaruje uszczelki to nie będą zamarzać ?
_________________ Punciak 94r 1.1 55KM 6 SPEED + LPG
|
|
Góra |
|
 |
Białastrzała97S |
#417599 Wysłany:
30 Lis 2010, 23:24; Temat postu: |
|
 |
Puntoświr |
 |
Imię: Patryk
Województwo: zachodniopomorskie [Z]
Miejscowość: Szczecin/Żary Rejestracja: 17 Lip 2010, Posty: 674 Pomógł: 7
|
|
Góra |
|
 |
paul |
#417617 Wysłany:
30 Lis 2010, 23:44; Temat postu: |
|
 |
Sympatyk kropek |
|
Dziekuje wszystkim za odpowiedzi. Widze ze jest wiele sposobow czyli tak jak sie obawialem kazdy poleca co innego ale bede probowal.
greg505 wykladziny mam gumowe, nawiew mam na obieg oczywiscie zewnetrzny choc moze tu Was zaskocze, gdy juz zaczyna leciec cieple powietrze, daje na szybe nawiew z obiegu wewnetrznego, na maxa - wtedy szybciej sie rozmraza, bo wewnetrzny o wiele mocniej dmucha. Pozniej przelaczam na zewnetrzny i tak juz zostaje.
Jednakze czy to zima czy tez nie, troche mi paruja szyby wiec jezdze z nawiewem ustawionym minimum na 3. Wtedy jest okey, ale tylko przednia szyba. Widzialem ze niektorzy jezdza z ustawieniem na 2 i jest ok, ale u mnie to nie przejdzie.
Białastrzała97S wole na stale pozbyc sie wilgoci niz walczyc z nia codziennie myjac szybe szamponem. Jednak mam u siebie cos takiego jak antypara:
http://www.ceneo.pl/1578042
Jesienia sprawowalo sie dobrze. Nie wiem jak teraz, czy na mroz podziala ale sprawdze.
I jeszcze takie pytanko: Sa w marketach jakies plyny rozmrazajace do szyb. Tyle ze wszedzie jest uwaga ze do uzytku zewnetrznego. Chyba to nie bedzie dobry pomysl jesli w srodku sie cos takiego zastosuje? Boje sie ze opary moga byc trujace.
|
|
Góra |
|
 |
Białastrzała97S |
#417711 Wysłany:
01 Gru 2010, 10:46; Temat postu: |
|
 |
Puntoświr |
 |
Imię: Patryk
Województwo: zachodniopomorskie [Z]
Miejscowość: Szczecin/Żary Rejestracja: 17 Lip 2010, Posty: 674 Pomógł: 7
|
paul Ale to smarujesz raz na pół roku albo i rok, na pewno nie codziennie  Nie napisałem nic o smarowaniu codziennie....Raz posmarujesz i problem parujących szyb znika.
Ja odkąd mam kropa to nigdy nie użyłem 3 stopnia...2 stopień starcza w zupełności aby szyba przednia była bez pary, bez szronu, a zatem abyś dobrze widział drogę itd... [ Dodano: 01 Gru 2010 09:46 ]Na pewno jak parują szyby warto też uchylić lekko na chwilę okno sobie... Ja największy problem to mam zawsze w deszczowe dni reszta dni bez problemu choć i tak szampon bardzo mi ułatwił życie właśnie w te deszczowe dni.
To są wszystko prawa fizyki na temat powietrza 
|
|
Góra |
|
 |
paul |
#418674 Wysłany:
03 Gru 2010, 20:12; Temat postu: |
|
 |
Sympatyk kropek |
|
Sposoby ktore zawiodly:
- antypara
- gazety pod wycieraczkami
- szampon
Ktos ma jeszcze jakies propozycje?
|
|
Góra |
|
 |
nickoo |
#418679 Wysłany:
03 Gru 2010, 20:15; Temat postu: |
|
 |
Puntoświr |
 |
|
|
Góra |
|
 |
paul |
#418996 Wysłany:
04 Gru 2010, 20:50; Temat postu: |
|
 |
Sympatyk kropek |
|
Nie wiem nawet jak to sprawdzic.
Zreszta dwa miesiace temu kazalem sprawdzic caly system wentylacyjne mojemu mechanikowi. Powiedzial ze wszystko jest ok. A problemy z zamarzajaca szyba mam nie od teraz a od zawsze, odkad mam to auto - jakies 3 lata (a wiec 3 zimy)
|
|
Góra |
|
 |
Łodziak |
#419074 Wysłany:
04 Gru 2010, 23:08; Temat postu: |
|
 |
Puntoświr |
 |
Imię: Adam
Województwo: łódzkie [E]
Miejscowość: Łódź Rejestracja: 08 Mar 2008, Posty: 1501 Pomógł: 31
|
|
Góra |
|
 |
nickoo |
#419234 Wysłany:
05 Gru 2010, 13:43; Temat postu: |
|
 |
Puntoświr |
 |
|
|
Góra |
|
 |
Masiu |
#419243 Wysłany:
05 Gru 2010, 14:25; Temat postu: |
|
 |
Puntoświr |
 |
Miejscowość: Katowice Rejestracja: 07 Mar 2009, Posty: 946
|
Jak na moje oko, to masz po prostu najzwyczajniej w świecie zawilgocone auto. Teraz nic na to nie poradzisz, trzeba było je porządnie wysyuszyć i wywietrzyć przed zimą. Ja latem raz na jakiś czas na podówrku otwieram wszytkie drzwi, klapę, maskę, wystawiam na słońce i się wietrzy. Poza tym dbanie o dywaniki. Takie manewry jednak należy wykonać przed zimą
Jedyne co mi teraz przychodzi do głowy, to możesz zrobić tak:
Wymyć dywaniki i całkiem je wysuszyć, zeskrobać wszytko od wewnątrz z szyb, wsiąść do auta, włączyć ogrzewanie szyby tylnej, puścić nawiew na max japierw na szybę przednią a później przez kratki na przód, lekko uchylić przednie szyby i przejechać z 30 km aż ciepłe powietrze troszkę auto wysuszy.
_________________ Fiat Punto I, 96', 1.1 55KM
|
|
Góra |
|
 |
BolekPunto |
#419268 Wysłany:
05 Gru 2010, 15:32; Temat postu: |
|
 |
Puntoświr |
 |
Miejscowość: Myślibórz Rejestracja: 29 Lis 2010, Posty: 293 Pomógł: 6
|
Ale cieknąca nagrzewnica by chyba aż tak nie robiła.
U mnie jak sie auto nagrzeje i dam na maxa ciepłe powietrze to czuje przez chwile płyn chłodniczy ale nic mi nigdy nie zaparowało , chyba ze na postoju.
Kilku moich kolegów też ma takie problemy i po dzisiejszy dzień ich nie rozwiązali. I zazwyczaj wszyscy co tak mają to dywaniki pod spdem są mokre.
_________________ Fiat Punto 1.6 Sporting
|
|
Góra |
|
 |
paul |
#421845 Wysłany:
13 Gru 2010, 21:41; Temat postu: |
|
 |
Sympatyk kropek |
|
Nie.... mam dość, poddaje się
Nic nie działa na te zjawiska, nawet prawa fizyki. Wydaje sie, ze jedynym rozwiazaniem moich problemow jest zezlomowanie tego auta i kupno czegos porzadnego.
Ostatnio w markecie patrze i nie wierze wlasnym oczom, znalazlem srodek do zabezpieczania uszczelek przeciw zamarazaniu:
http://sklep.variant.pl/Sunnycar_-_sili ... 29547,9733
Kupilem, pod wieczor wypsikalem polowe na uszczelki w drzwiach. Rano chce otworzyc drzwi a te przymarzly i tak i tak. I znow musialem sie silowac z nimi. Rece opadaja...
|
|
Góra |
|
 |
nickoo |
#421862 Wysłany:
13 Gru 2010, 21:58; Temat postu: |
|
 |
Puntoświr |
 |
|
|
Góra |
|
 |
|
Strona 1 z 1
|
[ 18 posty(ów) ] |
|
|
Nie możesz zakładać nowych tematów na tym forum Nie możesz odpowiadać w tematach na tym forum Nie możesz edytować swoich postów na tym forum Nie możesz usuwać swoich postów na tym forum Nie możesz dodawać załączników na tym forum
|
|