You Tube • eLearn • FAQ •  Szukaj •  Zarejestruj się •  Zaloguj się 

Obecny czas: 12 Sty 2026, 19:19

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 1029 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 17, 18, 19, 20, 21, 22, 23 ... 42  Następna
Autor Wiadomość

Post #543138 Wysłany: 01 Lut 2012, 17:30; 
 Temat postu: Re: Wspomaganie ukł. kier. [problemy kompendium]
Sympatyk kropek

Imię: Wojtek
Samochód: Punto II 3d
Silnik: 1.9 80KM JTD
Paliwo: ON
Wersja: ELX
Województwo: dolnośląskie [D]
wojtass18 napisał(a):
Kropson, ja bym jeszcze sprawdził ładowanie i czy aku nie jest dobrze naładowany

Z odpalaniem na mrozie nie mam problemu.Więc bateria chyba sprawna.
Samochód mam od lipca. Wiec to pierwsza zima z Punto ;)
Wyczytałem że może to przez ELM327.

Jutro podepnę go pod komputer może rozwieje wątpliwości.

Post #543142 Wysłany: 01 Lut 2012, 17:41; 
Przyjaciel
Awatar użytkownika

Imię: Dominik
Silnik: 1.2 16V 80KM
Paliwo: Benzyna
Wersja: Active
Województwo: śląskie [S]
Miejscowość: Katowice
Kropson napisał(a):

Co ma interface diagnostyczny do awarii wspomagania? :>

Post #543272 Wysłany: 01 Lut 2012, 22:35; 
Sympatyk kropek

domin45670 napisał(a):
Kropson napisał(a):

Masz na myśli kontrolkę na tablicy "czerwoną kierownicę " jak tak to się zgadza.

Post #543279 Wysłany: 01 Lut 2012, 23:02; 
Puntoświr

Samochód: Inny
Silnik: Inny
Województwo: zachodniopomorskie [Z]
Miejscowość: SZCZECIN
co ma EML do awarii wspomagania ? nim się diagnozuje a nie psuje

Post #543304 Wysłany: 02 Lut 2012, 00:37; 
Przyjaciel
Awatar użytkownika

Kropson napisał(a):
domin45670 napisał(a):
Kropson napisał(a):

Masz na myśli kontrolkę na tablicy "czerwoną kierownicę " jak tak to się zgadza.

Nie mam na myśli kontrolki :>
Mam na myśli to, co zacytowałem, czyli kabel ELM327, o którym piszesz. Co on jest winien awarii wspomagania?

Post #543358 Wysłany: 02 Lut 2012, 10:29; 
Sympatyk kropek

Ok moja wina zle przeczytałem myślałem że to jakiś czujnik od wspomagania. Sorrki za tą bzdurę;)
Dziś podłączyłem Kropka pod komputer. Wykazało komunikat " Sterring column motor torque position sensor, O.C., S.C., to ground o r S.C. to +Vbatt. or Out of range" z dopiskiem "sporadycznie". No faktycznie problem ze wspomaganiem mam zazwyczaj z rana.
Waszym zdaniem co należy w tym wypadku robić dalej?

Post #543458 Wysłany: 02 Lut 2012, 14:50; 
Przyjaciel
Awatar użytkownika

Podaj numer błędu, ale wygląda na to, co w wielu przypadkach: czujnik skrętu.

Post #543463 Wysłany: 03 Lut 2012, 15:11; 
Puntoświr
Awatar użytkownika

Imię: Marcin
Samochód: Fiat Tipo II
Silnik: 1.4 16V 120KM
Wersja: Easy
Województwo: kujawsko-pomorskie [C]
Miejscowość: Toruń
A ja tak od wczoraj zastanawiam się nad budową czujnika skrętu, skłoniło mnie do tego wczorajsze kapryszenie wspomagania u mnie. I tak doszedłem do wniosku, że czujnik skrętu podobnie TPS jest specjalizowanym potencjometrem, co za tym idzie, wystarczy sobie pomyśleć jak działają potencjometry w starych radiach - wiadomo "trzeszczą". To samo się dzieje nawet ze sprawnymi potencjometrami na mrozie - również zaczynają "trzeszczeć". Kiedyś na jakimś zagranicznym forum widziałem rozebrany na części pierwsze czujnik skrętu i rzeczywiście był to potencjometr z chyba 6 ślizgaczami - dokładnie nie pamiętam, ale skoro tak jest to jestem ciekawy czy naprawa w postaci popsikania czujnika skrętu preparatem do czyszczenia i konserwacji potencjometrów by pomogła na jakiś czas? W elektronice użytkowej takie coś działa rewelacyjnie, bo często stosuje http://sklep.avt.pl/go/_info/?id=41901

[ Dodano: 03 Lut 2012 14:11 ]

Oczywiście u mnie również czujnik skrętu niedomaga.
Image

Jest: Fiat Tipo Easy 1,4 t-jet
Jest: Fiat Grande Punto 1,2 8V

Post #544097 Wysłany: 03 Lut 2012, 19:36; 
Puntoświr

Imię: Radek
Województwo: Poza Polską
Miejscowość: Londyn
_marcin00_ napisał(a):
A ja tak od wczoraj zastanawiam się nad budową czujnika skrętu, skłoniło mnie do tego wczorajsze kapryszenie wspomagania u mnie. I tak doszedłem do wniosku, że czujnik skrętu podobnie TPS jest specjalizowanym potencjometrem, co za tym idzie, wystarczy sobie pomyśleć jak działają potencjometry w starych radiach - wiadomo "trzeszczą". To samo się dzieje nawet ze sprawnymi potencjometrami na mrozie - również zaczynają "trzeszczeć". Kiedyś na jakimś zagranicznym forum widziałem rozebrany na części pierwsze czujnik skrętu i rzeczywiście był to potencjometr z chyba 6 ślizgaczami - dokładnie nie pamiętam, ale skoro tak jest to jestem ciekawy czy naprawa w postaci popsikania czujnika skrętu preparatem do czyszczenia i konserwacji potencjometrów by pomogła na jakiś czas?

Ja mam zdjecia rozmontowanego czujnika a wloskiego forum chyba. Jak szukalem informacji na temat naprawy wspomagania to sie na to natknalem. Sadze ze przeczyszczenie czujnika by nic nie zaszkodzilo ale moim zadniem celowa byla by tez zmiana srednicy po ktorej dany slizgacz sie slizga aby nie szedl dokladnie po tej samej sciezce tylko np .1mm obok, moze to by cos dalo na jakis czas ale mysle ze nie warto tego regenerowac tylko wymienic na nowy. Ja mialem uszkodzony przekaznik na sterowaniu serwa, wymnienilem 2 na nowe i nie bawilem sie z jego naprawa albo poprawianiem lutow a wiadomo jak ktos by sie uparl to mogl by czyscic styki przekaznikow bo taniej, ale trzeba wiedziec na czym da sie oszczedzic a na czym nie da sie. Dojscie do czujnika skretu jest klopotliwe wiec jesli naprawiac to z 100% skutecznoscia przez wymiane na nowa czesc. Ponadto uszkodzone wspomaganie kierownicy to element wplywajacy na bezpieczenstwo jazdy wiec jesli juz naprawiac kolumne to rzetelnie.

[ Dodano: 03 Lut 2012 18:31 ]

Kropson napisał(a):
Ok moja wina zle przeczytałem myślałem że to jakiś czujnik od wspomagania. Sorrki za tą bzdurę;)
Dziś podłączyłem Kropka pod komputer. Wykazało komunikat " Sterring column motor torque position sensor, O.C., S.C., to ground o r S.C. to +Vbatt. or Out of range" z dopiskiem "sporadycznie". No faktycznie problem ze wspomaganiem mam zazwyczaj z rana.
Waszym zdaniem co należy w tym wypadku robić dalej?

W komunikacie bledu jest mowa o tym ze czujnik polozenia kolumny lub czujnik nacisku ma wartosc napiecia po za zakresem wiec to czujnik skretu jest uszkodzony, poprostu sie wytrarl jak pokretlo glosnosci w starym radiu
http://allegro.pl/czujnik-skretu-wspomagania-punto-ii-punto-iii-i2039595510.html
przy okazji wymien tez przekazniki i bedziesz mial wspomaganie jak nowe
http://allegro.pl/punto-wspomaganie-naprawa-zrob-to-w-3-h-i2095462409.html
a jesli nie czujesz sie na silach to znajdz w okolicy firme ktora sie w tym specjalizuje, tyle w temacie.

Post #544125 Wysłany: 03 Lut 2012, 21:19; 
Puntoświr
Awatar użytkownika

Rolce napisał(a):
Ja mam zdjecia rozmontowanego czujnika a wloskiego forum chyba. Jak szukalem informacji na temat naprawy wspomagania to sie na to natknalem. Sadze ze przeczyszczenie czujnika by nic nie zaszkodzilo ale moim zadniem celowa byla by tez zmiana srednicy po ktorej dany slizgacz sie slizga aby nie szedl dokladnie po tej samej sciezce tylko np .1mm obok, moze to by cos dalo na jakis czas ale mysle ze nie warto tego regenerowac tylko wymienic na nowy. Ja mialem uszkodzony przekaznik na sterowaniu serwa, wymnienilem 2 na nowe i nie bawilem sie z jego naprawa albo poprawianiem lutow a wiadomo jak ktos by sie uparl to mogl by czyscic styki przekaznikow bo taniej, ale trzeba wiedziec na czym da sie oszczedzic a na czym nie da sie. Dojscie do czujnika skretu jest klopotliwe wiec jesli naprawiac to z 100% skutecznoscia przez wymiane na nowa czesc. Ponadto uszkodzone wspomaganie kierownicy to element wplywajacy na bezpieczenstwo jazdy wiec jesli juz naprawiac kolumne to rzetelnie.

Przed właściwą naprawą nie zaszkodzi spróbować, zresztą nie bawiłbym się w wyciąganie czujnika skrętu nie mając pewności że psikanie pomoże. Jak się ociepli popsikam tyle ile się da po zdjęciu plastików z kolumny kierowniczej, jeżeli to nic nie da wtedy szukam nowego czujnika i wymieniam. Tak ja to widzę i zgadzam się, że jak coś robić to porządnie ale nie zaszkodzi spróbować tańszej metody.

Post #544137 Wysłany: 03 Lut 2012, 22:16; 
Przyjaciel
Awatar użytkownika

_marcin00_ napisał(a):
Przed właściwą naprawą nie zaszkodzi spróbować, zresztą nie bawiłbym się w wyciąganie czujnika skrętu nie mając pewności że psikanie pomoże. Jak się ociepli popsikam tyle ile się da po zdjęciu plastików z kolumny kierowniczej, jeżeli to nic nie da wtedy szukam nowego czujnika i wymieniam. Tak ja to widzę i zgadzam się, że jak coś robić to porządnie ale nie zaszkodzi spróbować tańszej metody.

Zrób manuala ze zdjęciami z dojściem do tego czujnika :>
Gościu, do którego dziś dzwoniłem coś mówił, że były ponoć 2 typy czujników skrętu. U mnie (i podejrzewam, że u Ciebie Marcinie również) jest stary typ. Domyślam się, że chodziło mu o to, iż w FL jest nowszy. Sądząc po tej aukcji:
Rolce napisał(a):
http://allegro.pl/czujnik-skretu-wspomagania-punto-ii-punto-iii-i2039595510.html

coś w tym jest (o ile te czujniki są do Punciaków). Druga sprawa to to, że z tej aukcji jasno nie wynika ile kosztuje czujnik ;)

Post #544149 Wysłany: 03 Lut 2012, 22:36; 
Puntoświr

Cytuj:

Takim sposobem tego nie naprawisz, po zdjeciu dolnej i gornej oslony bedziesz mial jedynie dostep do wiekszosci wtyczek kabli i srub na kolumnie i nie ma tam czego psikac. Jesli chcesz przesle ci fotki rozmontowanej kolumny i czujnika. Po zdjeciu plastikow trzeba odkrecic tez klakson z poduszka i kierownice. Zobacz sobie ksiazke Hayensa (i WKL ewentualnie tez) o Punto jest tam pare slow o tych podzespolach. Obecnie w/w ksiazki mozna bez problemow znalezc w sieci.

[ Dodano: 03 Lut 2012 21:27 ]

Cytuj:
Rolce napisał(a):
http://allegro.pl/czujnik-skretu-wspoma ... 95510.html

coś w tym jest (o ile te czujniki są do Punciaków). Druga sprawa to to, że z tej aukcji jasno nie wynika ile kosztuje czujnik

Sa do punciakow widzialem juz rozne zdjecia rozmontowanej kolumny i wygladaja tak samo.
Pewnie z Chin to sciagaja i robia na tym niezle siano.

[ Dodano: 03 Lut 2012 21:36 ]

ok wrzucam tutaj link do tutoriala po wlosku :lol:
http://www.pctuner.net/forum/auto-moto-tuning/76714-fiat-punto-seconda-serie-come-riparare-il-motorino-servosterzo-elettrico-3.html

Post #544885 Wysłany: 05 Lut 2012, 21:31; 
Puntoświr

syndrom wspomagania i mnie dziś dopadł, ładnie wchodzę na łapie i gdy chcę zrobić kontrę zonk :? stringi
generalnie zapala się kontrolka jak dobije do końca w lewo, więc powoli trzeba szykować na naprawę

Post #544900 Wysłany: 05 Lut 2012, 21:39; 
Magik liczników
Awatar użytkownika

Samochód: Punto II 5d
Wersja: SX
Województwo: opolskie [O]
Fajnym glutem zalane :E

Post #545028 Wysłany: 06 Lut 2012, 00:37; 
Puntoświr
Awatar użytkownika

wojtass18 napisał(a):
syndrom wspomagania i mnie dziś dopadł, ładnie wchodzę na łapie i gdy chcę zrobić kontrę zonk :? stringi
generalnie zapala się kontrolka jak dobij

Wspomaganie jest dla mnie niepojęte i tyle, cały tydzień nie chciało działać co chwile się wyłączało przy lekkim ruchu w lewo. Dziś odpaliłem kropkę, wspomaganie działa, a mróz większy niż wczoraj :scratch: Zrobiłem dziś ponad 100km swoim kropkiem i nie dość że się nie wyłączyło ani razu to jeszcze cały czas na City jechałem. Kropka to jednak chyba rozpieszczona kobieta i ma swoje humory...

Post #545444 Wysłany: 06 Lut 2012, 21:26; 
Magik liczników
Awatar użytkownika

Wersja: SX
Województwo: opolskie [O]
Tutek po włosku ciekawy, przeczytałem całość z przy użyciu translatora. I tak cena na allegro śmieszna. Ma ktoś na zbyciu kolumnę? Można wybebeszyć i zrobić tutka :E

Post #545529 Wysłany: 06 Lut 2012, 23:04; 
Przyjaciel
Awatar użytkownika

Pewnie prędzej czy później powstanie, nie bój żaby.
Ceny za wymianę czujnika są chore.

Post #545537 Wysłany: 06 Lut 2012, 23:19; 
Znalezione na elektrodzie ... ;)

Miałem taki problem tzn zdechło mi wspomaganie podczas jazdy i pojechałem do serwisu, a oni że trzeba wymienić śilniczek od wspomagania i to będzie 450 zł kosztować.
Pomyślałem że przed tym zabiegiem można jeszcze przy tym pogrzebać i okazało się że w tym silniku przegrzewają się przekaźniki co skutkuje ich uszkodzeniem jednym słowem topią się. Kupiłem sobie zamiennik za chyba 5 zł wszystkie i wymieniłem, wszystko działa.
Odkręć osłonę kolumny kierowniczej następnie odepnij kostkę elektryczną od śilnika wspomagania potem odkręć sam silnik są tam chyba trzy lub cztery śruby jedna z nich jest troszkę kłopotliwa do odkręcenia bo nie bardzo można się do niej dostać, ale jakoś napewno sobie poradzić. Jak wyjmiesz już go na silniku zamontowana jest płytka z elektroniką a na niej są 2 przekaźniki ( dowiedziałem się że od człowieka z serwisu że 99 % uszkodzeń wspomagania spowodowane jest tymi przekaźnikami a w serwisie nie mogli dostać identycznych i wymieniają cały silnik ) jak nie jesteś w stanie sprawdzić tego sam idz do pierwszego lepszego serwisu elektronicznego z samą płytką a oni sprawdzą ci wszystkie podzespoły potem tylko złożyć i gotowe.
Dodam że naprawiałem to jakiś czas temu stąd brak szczegułów tej operacji, podobno po wyjęciu silnika wspomagania nie powinno się kręcić kierownicą i zaznaczyć na obudowie silnika utawienie jego ośi zaraz po wyjęciu z przekładni kierowniczej ( tak sugerował fachowiec z serwisu )
ale ja jeździłem bez tego silnika i wmontowałem go też na chybił trafił i wszystko gra. Z tego co pamiętam przekaźniki tam zastosowane są SIMENSA i faktycznie takich nie dostaniesz, trzeba je dobierać w moim przypadku żeby było ok użyłem dwóch połączonych ze sobą w jeden bo musiał bym czekać na sprowadzenie pojedyńczych o takim samym działaniu co oryginalne. I to chyba wsio, powodzenia

Post #545538 Wysłany: 06 Lut 2012, 23:21; 
Puntoświr

w renault magnus(było turbo kamera) ma to wspomaganie zakodowane, więc nawet kupując używane części trzeba się na kombinować, więc dobrze że fiat nie wpadł na ten pomysł

Post #545667 Wysłany: 07 Lut 2012, 12:18; 
Przyjaciel
Awatar użytkownika

Widziałem wczoraj na alledrogo przekaźniki do wspomagania. Nie wiem czy oryginały Siemensa czy też jakieś zamienniki, ale koszt za komplet to ok. 20zł.

Post #545686 Wysłany: 07 Lut 2012, 13:38; 
Puntoświr

domin45670 napisał(a):
Widziałem wczoraj na alledrogo przekaźniki do wspomagania. Nie wiem czy oryginały Siemensa czy też jakieś zamienniki, ale koszt za komplet to ok. 20zł.

Orginalow nie maja, sam kupowalem, przekazniki sa z Chin (mam nawet katalog w PDF), opisalem to w moim tutorialu, jest w tym watku str. 12. Co do orginalow to mozna kupic Tyco ale z Niemiec, to znana firma ale moje chodzi juz ponad rok na tych Chinskich i dziala wiec sa sprawdzone. Te chinskie maja taka zalete ze fabrycznie maja lekko zabielone nozki wiec bezproblemowo sie je lutuje i nie ma ryzyka przegrzania.

A jesli ktos jest na poludniu UK i ma problemy ze wspomaganiem i nie ma czasu sam naprawiac to polecam firme w Bristol, profesjonalnie podchodza do sprawy. Ewentualnie jak przekazniki to ja moge pomoc za 2 piwa. :E

Post #547362 Wysłany: 11 Lut 2012, 12:08; 
Forumowicz

Imię: Karol
Wersja: EL
Województwo: mazowieckie [W]
Siema. Mam Punto II 1.9jtd rok 1999. Mam problem ze wspomaganiem jak niektorzy wyrzej. Mianowicie przy maksymalnym skręcie w lewo zawsze wyłącza mi się wspomaganie, a jak jest wilgotno to czasem i na dołach lub przy delikatnie gwałtowniejszym ruchu kierownicą. Na komputerze mi wyskoczylo coś błąd silniczka obrotowego czy cos takiego nie pamietaj dokładnie. Można coś z tym zrobić tak aby nie wymieniać całego silniczka?? Pozdrawiam (Jestem nowym użytkownikiem forum)

[ Dodano: 11 Lut 2012 11:08 ]

Dodam że chodzi o całe wspomaganie nie tylko CITY. I zapala mi się kontrolka zaraz po wyłączeniu się wspomagania a wspomaganie włącza się po ponownym uruchomieniu silnika.

Post #547363 Wysłany: 11 Lut 2012, 12:20; 
Przyjaciel
Awatar użytkownika

Wiemy :>
Masz ten sam problem, jaki został opisany we wcześniejszych postach ;)

Post #547369 Wysłany: 11 Lut 2012, 12:31; 
Przyjaciel
Awatar użytkownika

Imię: Szymon
Samochód: Bravo
Województwo: małopolskie [K]
Miejscowość: Kraków
domin45670, działałeś już coś ze swoim? Czy czekasz do wiosny?

Post #547371 Wysłany: 11 Lut 2012, 12:32; 
Puntoświr

u mnie przeszło :? parę razy mocniej się dobiło podczas zabaw śnieżnych i się nie wyłączyło

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 1029 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 17, 18, 19, 20, 21, 22, 23 ... 42  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)