|
Obecny czas: 17 Cze 2025, 01:25
|
Zobacz posty bez odpowiedzi | Zobacz aktywne tematy
Autor |
Wiadomość |
oko21 |
#565160 Wysłany:
30 Mar 2012, 07:43; Temat postu: Re: PIIFL - pytania przed zakupem |
|
 |
Przyjaciel |
 |
Imię: Damian
Samochód: Doblo
Silnik: 1.3 70KM mJTD
Paliwo: ON
Wersja: Dynamic
Województwo: śląskie [S]
Miejscowość: Gliwice Rejestracja: 16 Wrz 2008, Posty: 5496 Pomógł: 26
|
Panowie, skończcie już tę dyskusję nie na temat.
|
|
Góra |
|
 |
|
|
kamila |
#573656 Wysłany:
21 Kwi 2012, 18:12; Temat postu: Re: PIIFL - pytania przed zakupem |
|
 |
Puntoświr |
 |
Imię: Kamila
Samochód: Punto II FL 3d
Silnik: 1.2 8V 60KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Wersja: Sound
|
|
Góra |
|
 |
booster321 |
#574008 Wysłany:
22 Kwi 2012, 18:48; Temat postu: Re: PIIFL - pytania przed zakupem |
|
 |
Sympatyk kropek |
|
|
Góra |
|
 |
oko21 |
#574307 Wysłany:
23 Kwi 2012, 13:27; Temat postu: Re: PIIFL - pytania przed zakupem |
|
 |
Przyjaciel |
 |
|
kamila napisał(a): Jestem zainteresowana kupnem samochodu http://otomoto.pl/fiat-punto-sporting-i ... escription Hmm. Niewiele można powiedzieć, bo za dużo nie widać. Na pewno widać, że ma wydłubane znaczki z przodu i z tyłu. Przebieg realny. Spróbuj uderzyć do kogoś z Krakowa, może zgodzi się obejrzeć. booster321, booster321 napisał(a): http://otomoto.pl/fiat-punto-C23834634.html Z lewj strony wygląda ok. Nie wiadomo jak z drugiej strony i z tyłu. Ogólnie chyba zadbany. booster321 napisał(a): http://otomoto.pl/fiat-punto-C23898005.html ABS-u to on na pewno nie ma. Strasznie czysto pod maską. I drzwi kierowcy, albo niedomknięte, albo... booster321 napisał(a): http://otomoto.pl/fiat-punto-i-wlascici ... 00326.html Trudno cokolwiek powiedzieć, bo zdjęcia kijowe. booster321 napisał(a): http://otomoto.pl/fiat-punto-1-2-gaz-se ... 32782.html Ten też na pewno nie ma ABS-u. Osłona kata wygląda, jakby ją przed chwilą założyli. Strasznie czysty. Brak uchwytu rury doprowadzającej powietrze do filtra. Brak zaślepki haka z tyłu. booster321 napisał(a): http://otomoto.pl/fiat-punto-1-2-lpg-C23843880.html Kierownica z PII. Lampy jak dla mnie ciut za ładnie wyglądają.
|
|
Góra |
|
 |
kamila |
#574596 Wysłany:
24 Kwi 2012, 09:37; Temat postu: Re: PIIFL - pytania przed zakupem |
|
 |
Puntoświr |
 |
|
oko21 dziękuję za odpowiedź, a powiedz mi na jakiej podstawie oceniasz, że przebieg realny?
_________________ Moja kropka topic36798.html
|
|
Góra |
|
 |
oko21 |
#574603 Wysłany:
24 Kwi 2012, 10:21; Temat postu: Re: PIIFL - pytania przed zakupem |
|
 |
Przyjaciel |
 |
|
kamila napisał(a): oko21 dziękuję za odpowiedź, a powiedz mi na jakiej podstawie oceniasz, że przebieg realny? Mam ten sam rocznik i niewiele więcej kilometrów przejechane.
|
|
Góra |
|
 |
booster321 |
#574604 Wysłany:
24 Kwi 2012, 10:44; Temat postu: Re: PIIFL - pytania przed zakupem |
|
 |
Sympatyk kropek |
|
|
Góra |
|
 |
kamila |
#574607 Wysłany:
24 Kwi 2012, 10:57; Temat postu: Re: PIIFL - pytania przed zakupem |
|
 |
Puntoświr |
 |
|
Damian a powiedz mi jeszcze ile tys km tak spokojnie można przejechać na takim silniku bez żadnych większych inwestycji? i Czy warto kupić takie autko chcąc nim jeździć z 5 lat albo i więcej? Czy lepiej szukać wersji sound z silnikiem 8V? 1,4 16v jest ciężko dostępny a teraz znaleźć coś takiego w przyzwoitym stanie to już wogóle jest trudno... poza tym liczę się z tym że ceny za ewentualne części są droższe niż do silników 1,2 8v czy 16v. Cena tego samochodu to 10 900 + 1,5 tys opłaty, jak by nie było to jest to tanie auto jak na ten rocznik, przebieg i silnik.
_________________ Moja kropka topic36798.html
|
|
Góra |
|
 |
wojtass18 |
#574615 Wysłany:
24 Kwi 2012, 11:25; Temat postu: Re: PIIFL - pytania przed zakupem |
|
 |
Puntoświr |
Imię: Wojtek
Samochód: Inny
Silnik: Inny
Paliwo: Benzyna
Województwo: zachodniopomorskie [Z]
Miejscowość: SZCZECIN Rejestracja: 10 Gru 2009, Posty: 4596 Pomógł: 56
|
kamila, generalnie 90% sprowadzanych aut ma kręcone liczniki, handlarze nie zarabiają na dobrych autach, przeważnie na rozbitkach, widzę że ten z Twojego linka jest z Włoch a wiadomo jak tam się jeździ więc bym dobrze sprawdził czy nie było napraw, silniki 1,2 8V czy 16V to stara sprawdzona jednostka z lini FIRE które zniosą sporo, ale kupując używkę nigdy nie wież jak dbał poprzedni właściciel i co do końca w nim siedzi, po zakupie wymiana filtrów, olejów, rozrządu z pompą wodną to podstawa, zapewne po drodze coś wyjdzie, przy tym przebiegu (który pewnie i tak jest cofnięty) np: może być jeszcze sprzęgło do wymiany, ja swoim jeżdżę od 2,5roku zaraz stuknie 153tyś (kupiony przy 135tyś) i jak na razie to jedynie wymiana tylko części eksploatacyjnych, kamila, podstawa to zabrać autko na przegląd przed kupnem do ASO ewentualnie do SKP, wydać te 100zł niż później na jakiś remont jak się źle trafi http://superwizjer.tvn.pl/57640,samocho ... detal.html a tu materiał o cofaniu liczników dla tych co wierzą w przebiegi aut 
|
|
Góra |
|
 |
oko21 |
#574620 Wysłany:
24 Kwi 2012, 11:52; Temat postu: Re: PIIFL - pytania przed zakupem |
|
 |
Przyjaciel |
 |
|
kamila napisał(a): Czy warto kupić takie autko chcąc nim jeździć z 5 lat albo i więcej? Według mnie, warto. Ja mojego sounda mam już 4 lata i na razie nie planuję zmiany. kamila napisał(a): Czy lepiej szukać wersji sound z silnikiem 8V? Soundy były sprzedawane w Polsce, natomiast auta z silnikami 1.4 były w Polsce niedostępne i pochodzą wyłącznie z importu. wojtass18 napisał(a): generalnie 90% sprowadzanych aut ma kręcone liczniki, Z tym się zgodzę, ale ten przebieg jest według mnie normalny. wojtass18 napisał(a): więc bym dobrze sprawdził czy nie było napraw Każde auto trzeba sprawdzić przed kupnem. wojtass18 napisał(a): kupując używkę nigdy nie wież jak dbał poprzedni właściciel i co do końca w nim siedzi, Zgadzam się. wojtass18 napisał(a): po zakupie wymiana filtrów, olejów, rozrządu z pompą wodną to podstawa, Zgadzam się. wojtass18 napisał(a): przy tym przebiegu (który pewnie i tak jest cofnięty) Niekoniecznie. wojtass18 napisał(a): może być jeszcze sprzęgło do wymiany, Może być, ale nie musi. Moje wytrzymało 140 tyś. wojtass18 napisał(a): podstawa to zabrać autko na przegląd przed kupnem do ASO ewentualnie do SKP, wydać te 100zł niż później na jakiś remont jak się źle trafi Zgadzam się. kamila napisał(a): Damian a powiedz mi jeszcze ile tys km tak spokojnie można przejechać na takim silniku bez żadnych większych inwestycji? Ponoć wytrzymują ok 250tyś bez remontu. wojtass18 napisał(a): http://superwizjer.tvn.pl/57640,samocho ... detal.html a tu materiał o cofaniu liczników dla tych co wierzą w przebiegi aut  wojtass18, zgadza się, ale zobacz jakie fury kręcą. Poza tym, w większości diesle. [ Dodano: 24 Kwi 2012 11:52 ]Dlatego lepiej krajowe autko kupić. Ze słabszym może silnikiem, ale pewne.
|
|
Góra |
|
 |
wojtass18 |
#574624 Wysłany:
24 Kwi 2012, 11:55; Temat postu: Re: PIIFL - pytania przed zakupem |
|
 |
Puntoświr |
|
oko21 napisał(a): wojtass18, zgadza się, ale zobacz jakie fury kręcą. Poza tym, w większości diesle. raczej nie ma znaczenia jaka fura, prawda jest właśnie taka że jak masz auto z przebiegiem 200tyś nikt go nie kupi ,więc czy ropniak, czy benzyna, czy jakiś luksusowy czy nie to nie ma znaczenia jedynie cena cofnięcia licznika zależna od marki, nie mówię że wszystkie ale nie oszukujmy się na uczciwość nie ma co liczyć
|
|
Góra |
|
 |
oko21 |
#574625 Wysłany:
24 Kwi 2012, 11:57; Temat postu: Re: PIIFL - pytania przed zakupem |
|
 |
Przyjaciel |
 |
|
wojtass18 napisał(a): ale nie oszukujmy się na uczciwość nie ma co liczyć Racja. Ale jednak wydaje mi się, że punciaka mało kto przekręci.
|
|
Góra |
|
 |
wojtass18 |
#574627 Wysłany:
24 Kwi 2012, 12:06; Temat postu: Re: PIIFL - pytania przed zakupem |
|
 |
Puntoświr |
|
a ja uważam inaczej, wystarczy zerknąć na przebiegi w ogłoszeniach, z dużymi przebiegami jest niewiele, a koszt cofnięcia 50-100 
|
|
Góra |
|
 |
oko21 |
#574630 Wysłany:
24 Kwi 2012, 12:15; Temat postu: Re: PIIFL - pytania przed zakupem |
|
 |
Przyjaciel |
 |
|
wojtass18 napisał(a): a ja uważam inaczej Masz prawo. Ile punciaków na forum jest przekręconych?
|
|
Góra |
|
 |
wojtass18 |
#574633 Wysłany:
24 Kwi 2012, 12:23; Temat postu: Re: PIIFL - pytania przed zakupem |
|
 |
Puntoświr |
|
oko21 napisał(a): Masz prawo. Ile punciaków na forum jest przekręconych? kto to wie, wątpię aby ktoś doszedł i wnikał, jedynie narzekał że złom, osobiście spotkałem się z takim jak szukałem swojego, dobra koniec offtopa 
|
|
Góra |
|
 |
Tutak |
#574648 Wysłany:
24 Kwi 2012, 13:08; Temat postu: Re: PIIFL - pytania przed zakupem |
|
 |
Puntoświr |
 |
Imię: Dawid
Miejscowość: Czechowice-Dziedzice Rejestracja: 16 Paź 2010, Posty: 252
|
wojtass18 napisał(a): oko21 napisał(a): wojtass18, zgadza się, ale zobacz jakie fury kręcą. Poza tym, w większości diesle. raczej nie ma znaczenia jaka fura, prawda jest właśnie taka że jak masz auto z przebiegiem 200tyś nikt go nie kupi ,więc czy ropniak, czy benzyna, czy jakiś luksusowy czy nie to nie ma znaczenia jedynie cena cofnięcia licznika zależna od marki, nie mówię że wszystkie ale nie oszukujmy się na uczciwość nie ma co liczyć Z zasady kręci się liczniki w tych droższych samochodach.. W tych "tanich" to na pierwszy rzut oka widać, że samochód ma 150k przejechane, a nie 50k. Jak ktoś kupuje samochód od 20-tego właściciela to też niech później nie płacze, że wszystko siada wojtass18 napisał(a): kamila, handlarze nie zarabiają na dobrych autach, przeważnie na rozbitkach, Wszystko zależy jak bardzo było rozbite:) Wiadomo, że jak jest z 4 części poskładane to coś jest nie tak:) wojtass18 napisał(a): podstawa to zabrać autko na przegląd przed kupnem do ASO ewentualnie do SKP, wydać te 100zł niż później na jakiś remont jak się źle trafi
Tu się zgadzam, a w dodatku zabrać ze sobą jakąś "ogarniętą" osobę. Co dwie głowy to nie jedna oko21 napisał(a): [ Dodano: 24 Kwi 2012 11:52 ]
Dlatego lepiej krajowe autko kupić. Ze słabszym może silnikiem, ale pewne.
Prawda  Tylko krajowych od pierwszego właściciela jest bardzo mało, a jak już są to wersje bardzo ubogie(głownie chodzi mi o brak klimatyzacji).
_________________ Punto 2FL 3d topic34677.html <---
|
|
Góra |
|
 |
oko21 |
#574654 Wysłany:
24 Kwi 2012, 13:12; Temat postu: Re: PIIFL - pytania przed zakupem |
|
 |
Przyjaciel |
 |
|
Tutak napisał(a): Prawda  Tylko krajowych od pierwszego właściciela jest bardzo mało, a jak już są to wersje bardzo ubogie(głownie chodzi mi o brak klimatyzacji). Trzeba poszukać. Niestety trwa to dłużej, ale nie jest niemożliwe.
|
|
Góra |
|
 |
Tutak |
#574659 Wysłany:
24 Kwi 2012, 13:20; Temat postu: Re: PIIFL - pytania przed zakupem |
|
 |
Puntoświr |
 |
|
oko21 napisał(a): Trzeba poszukać. Niestety trwa to dłużej, ale nie jest niemożliwe. Znalezienie 5 letniego Punta 3d  z klimatyzacją, małym przebiegiem od pierwszego właściciela z Polski graniczy z cudem 
|
|
Góra |
|
 |
oko21 |
#574661 Wysłany:
24 Kwi 2012, 13:20; Temat postu: Re: PIIFL - pytania przed zakupem |
|
 |
Przyjaciel |
 |
|
Tutak napisał(a): Punta z klimatyzacją Jeśli to jest warunek, to owszem może być problem. Mnie się udało, ale bez klimy. Kupiłem 4 latka, od pierwszego właściciela, 112 tyś przebiegu.
|
|
Góra |
|
 |
Tutak |
#574664 Wysłany:
24 Kwi 2012, 13:23; Temat postu: Re: PIIFL - pytania przed zakupem |
|
 |
Puntoświr |
 |
|
oko21 napisał(a): Tutak napisał(a): Punta z klimatyzacją Jeśli to jest warunek, to owszem może być problem. Mnie się udało, ale bez klimy. Kupiłem 4 latka, od pierwszego właściciela, 112 tyś przebiegu. Ja sobie postawiłem jako warunek, że samochód za 18k musi mieć klimatyzację 
|
|
Góra |
|
 |
buladag |
#574668 Wysłany:
24 Kwi 2012, 13:42; Temat postu: Re: PIIFL - pytania przed zakupem |
|
 |
Puntoświr |
 |
Województwo: Poza Polską
Miejscowość: Lake Titicaca ;) Rejestracja: 08 Sie 2007, Posty: 9203 Pomógł: 40
|
|
Góra |
|
 |
oko21 |
#574669 Wysłany:
24 Kwi 2012, 13:45; Temat postu: Re: PIIFL - pytania przed zakupem |
|
 |
Przyjaciel |
 |
|
Tutak napisał(a): Ja sobie postawiłem jako warunek, że samochód za 18k musi mieć klimatyzację No toś przepłacił.
|
|
Góra |
|
 |
Tutak |
#574675 Wysłany:
24 Kwi 2012, 13:56; Temat postu: Re: PIIFL - pytania przed zakupem |
|
 |
Puntoświr |
 |
|
buladag napisał(a): Punto II za 18tys?  W 2010r 5 letnie Punto z przebiegiem +/- 50k z takim wyposażeniem jakie ja mam, od pierwszego właściciela kosztowało +/- 18k. I na taką cenę byłem nastawiony. I tak wypadło, że pojawiło się to Punto , które aktualnie mam i cena była dużo niższa z racji hmm tego, że wygląda jak wygląda. oko21 napisał(a): No toś przepłacił. Ja bym nie powiedział 
|
|
Góra |
|
 |
buladag |
#574687 Wysłany:
24 Kwi 2012, 14:43; Temat postu: Re: PIIFL - pytania przed zakupem |
|
 |
Puntoświr |
 |
Województwo: Poza Polską
Miejscowość: Lake Titicaca ;) Rejestracja: 08 Sie 2007, Posty: 9203 Pomógł: 40
|
Za takie pieniądze zdecydowanie wybrałbym coś większego jeśli miałbym wydać całą kwote, a nie samochód segmentu B, szczególnie, że to co masz w aucie zgodnie z zawartością linka z podpisu jest w zasadzie standardem w segmencie wyżej. Pomijając w ogóle stan techniczny przez Ciebie tam opisywany. BTW naprawde sądzisz, że takie rzeczy jak wahacz czy amortyzatory padają po 50tys km w samochodzie, który waży ~900kg i podobno jeździł po dobrych drogach zachodniej Europy? PS: Jesteś kolejnym, który po wymianie wahacza zbieżność ustawiał.  EOT
_________________ Punto II 5D - Rosso Ssilla HWB - 1.2 60KM - 2001' http://fiatpunto.com.pl/topic5545.html
|
|
Góra |
|
 |
Tutak |
#574691 Wysłany:
24 Kwi 2012, 15:18; Temat postu: Re: PIIFL - pytania przed zakupem |
|
 |
Puntoświr |
 |
|
buladag napisał(a): Za takie pieniądze zdecydowanie wybrałbym coś większego jeśli miałbym wydać całą kwote, a nie samochód segmentu B, szczególnie, że to co masz w aucie zgodnie z zawartością linka z podpisu jest w zasadzie standardem w segmencie wyżej. Pomijając w ogóle stan techniczny przez Ciebie tam opisywany. BTW naprawde sądzisz, że takie rzeczy jak wahacz czy amortyzatory padają po 50tys km w samochodzie, który waży ~900kg i podobno jeździł po dobrych drogach zachodniej Europy? PS: Jesteś kolejnym, który po wymianie wahacza zbieżność ustawiał.  EOT Wahacz czy amortyzator przy niskim profilu to jest banalnie łatwa sprawa "załatwic" . Wszystko w zależności czy ktoś zdaje sobie z tego co robi samochodem typu wjeżdżanie szybko na wysoki krawężnik na niskim profilu. Sam niski profil opony to już "zabójstwo" dla zawieszenia. Mało kto zdaje sobie sprawę z tego, że hamowanie i dobijanie do krawężnika lub też dziury nie jest sprzymierzeńcem zawieszenia:) Zachodnie państwa także posiadają krawężniki:) Poza tym w zachodnich państwach nikt tak nie dba o samochód jak Polak z racji tego, że go stać i kupi sobie kolejny nowy buladag napisał(a): Za takie pieniądze zdecydowanie wybrałbym coś większego jeśli miałbym wydać całą kwote, a nie samochód segmentu B
Ja tam wolę "jakość wyżej- półka niżej" w przeciwieństwie do samochodów, które poruszają się po naszych polskich drogach. Ja nie potrzebuje samochodu typu sedan czy też kombi . Poza tym za 15k człowiek nie jest w stanie kupic dobrego młodego samochodu. Chyba mi nie powiesz, że samochody z przebiegiem 150k to są "nówki sztuki" Wszystko w zależności kto jak rozumie młody samochód dla jednych samochód 10 letni będzie super dla innych to już "hebel". Amortyzator z tyłu mi się rozleciał z dnia na dzień tzn się nie wylał ale stukał drugi zaś trzeba było wymienic z racji tego, że z tyłu w Kropie nie ma niezależnego zawieszenia. Co mam rozumieć, że jestem kolejnym, który ustawiał zbieżność  Ściągało to ustawiłem 
|
|
Góra |
|
 |
|
Nie możesz zakładać nowych tematów na tym forum Nie możesz odpowiadać w tematach na tym forum Nie możesz edytować swoich postów na tym forum Nie możesz usuwać swoich postów na tym forum Nie możesz dodawać załączników na tym forum
|
|