You Tube • eLearn • FAQ •  Szukaj •  Zarejestruj się •  Zaloguj się 

Obecny czas: 16 Cze 2025, 19:21

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 29 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1, 2
Autor Wiadomość

Post #611807 Wysłany: 13 Wrz 2012, 20:24; 
 Temat postu: Re: Problemy po zakupie
Sympatyk kropek

Imię: markus
Samochód: Punto II 5d
Silnik: 1.2 8V 60KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Wersja: Active
Województwo: Poza Polską
Ngk maja drozsza niz Bosha, 270PLN. Tylko ze w ofercie maja dwie z bosha jedna za ok. 250 (0 258 006 206), druga prawie 400 (0 258 986 615), Obie dedykowane do tego modelu, po nr silnika. wtyczki takie same jak u mnie. To sa ceny w detalu, wiec moze udalo by sie zdobyc kilka zlotych taniej. Chodzilo mi ze uniwersalna, bo z inna wtyczka stosuje sie ja w innych autach i to nie z grupy fiata, po nr znalazlem na alegro, ale ja oferowali jako uniwersalna do forda czy vw . Zastanawiam sie nad ta: http://allegro.pl/sonda-lambda-fiat-dob ... 80003.html . Obecnie nie moge sie wybic z tematem, bo wiele osob wymienialo na uniwersalne z allegro i byly zadowolone, ale juz nie sa aktywne na forum. Jak uda mi sie kupic ponizej 200 bosha lub ngk to nie bede kombinowal. Tylko ze jakbym sie ju wybieral do intercarsu, to mi by sie przydalo kupic przewody i swiece WN, wtedy mi sie robi powazna inwestycja. No i raczej za wymiane kabli juz bym nie bral sie sam. Z szarpaniem to chyba bedzie problem z silnikiem, tak jakby go mulilo. Nie naleze do ludzi ktorzy pala sprzeglo jak kto woli gume przy ruszaniu. A zauwazylem, ze jak mu sie doda wiecej gazu to objaw nie wystepuje. A tez moze byc wina paliwa, na poczatku tez mi sie tak dzialo, ale wtedy myslalem ze to moja wina, stare filtry itp. Nalalem troche lepsze paliwo i zapomnialem o problemie. Zaczely sie zimne i wilgotne poranki i wrocily stare problemy. Poduszki pewnie tez beda za wykonczeniu, jak poprzedniej pani rzucalo czesciej tym silnikiem to mozna sie tego spodziewac. Zwlaszcza ze czesto remontowala przednie zawieszenie.

Post #611843 Wysłany: 13 Wrz 2012, 21:55; 
Puntoświr
Awatar użytkownika

Imię: Mariusz
Silnik: 1.2 16V 80KM
Paliwo: Benzyna
Województwo: śląskie [S]
superdemo napisał(a):
Jak uda mi sie kupic ponizej 200 bosha lub ngk to nie bede kombinowal.
188 brutto - http://e-autoparts.pl/sonda-lambda-p-23784.html Powiem Ci tak, mechanicy maja mega znizki. Na samej dystrybucji czesci zarabiaja krocie. Kolo mnie jest sklep, zarowki kupilem w nim za 80 groszy R10W (!!!), a na allegro te same HELLA chca 2 zlote - http://allegro.pl/listing.php/search?st ... =0&order=p. Daje do myslenia co?! I co ciekawe, sklep jeszcze na tym zarobil :mrgreen: Nie wspomne, ze zarowki H7 HELLA zaplacilem 9,90 a w innym sklepie 15 zl chcieli. Niech sie wypowie mechanik na forum, ktory ma dostep do czesci, to Ci potwierdzi, ze mechanicy maja spore rabaty. Nie sprzedadza Ci warsztaty pewnie niczego, bo nie mieliby zadnego zarobku ;) A tak czesci + robocizna to caly ich zysk.
superdemo napisał(a):
No i raczej za wymiane kabli juz bym nie bral sie sam.
U mnie elektryk z pracy wymienil, jak zobaczylem w ciagu 2 minut (!!!) to zrobil. Prosta zasada: wyciagasz jeden kabel, a na jego miejsce wkladasz nowy kabel. W ten sposob niczego nie pomylisz. Oczywiscie kable maja rozne dlugosci, wiec pomylic sie mozna tylko bedajac slepym i pijanym ;) Samemu wymienisz w 5 minut.
superdemo napisał(a):
Z szarpaniem to chyba bedzie problem z silnikiem, tak jakby go mulilo(...)A zauwazylem, ze jak mu sie doda wiecej gazu to objaw nie wystepuje.(...)Zaczely sie zimne i wilgotne poranki i wrocily stare problemy.
Polecam "czyszczenie przepustnicy" - topic10725.html, pewnie teraz w okresie jesienno-zimowym brudy jakie tam sa, potrafia jak olej stezec i stawiac opor. Ja tak mialem w swojej 1.2 16V, ze musialem na dwa razy przyspieszac: raz aby ruszyc gaz, i drugie wdepniecie pedalu aby przepustnica sie otwarla bardziej ;) Po czyszczeniu przepustnicy magia 16-ki w pedale przyspieszenia powrocila, oraz przepustnica otwiera sie plynnie a nie stopniowo.

Post #611875 Wysłany: 13 Wrz 2012, 22:59; 
Puntoświr
Awatar użytkownika

Imię: Mariusz
Samochód: Punto II 3d
Wersja: Van
Województwo: mazowieckie [W]
Miejscowość: Konstancin-Jeziorna
mario1978 napisał(a):
ze mechanicy maja spore rabaty.

A to wszystko zależy od obrotów.

Najlepszą sytuację miałem w IC właśnie. Zadowolony chwalę się ojcu, ze kupiłem cewkę zapłonową do punta z rabatem 48%.
Problem w tym, że on kupił 3 dni później bez żadnego rabatu w sklepie motoryzacyjnym identyczną 2 złote taniej ;)

Same rabaty są niby duże, ale nikt nie sprzeda towaru po cenie sugerowanej przez hurtownię (a od tej są liczone rabaty). Nie znam dokładnych liczb, ale mając powiedzmy 40% rabatu daną część kupimy 5% taniej niż w sklepie. Oczywiście im większe obroty tym lepsze warunki.

Post #612088 Wysłany: 14 Wrz 2012, 21:24; 
Sympatyk kropek

Imię: markus
Województwo: Poza Polską
Co do cen w IC mozna sie bardzo zdziwic. W IC za filterek chcieli prawie 30 zeta. Ja kupilem w sklepie obok za 20. A znajomy, <nie prowadzi warsztatu, wiec nie ma jakis tam obrotow> ten sam filterek w IC mial za 13 zeta z vatem. Wszystko zalezy od sprzedawcy w IC.

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 29 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1, 2

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)