|
Obecny czas: 17 Cze 2025, 09:04
|
Zobacz posty bez odpowiedzi | Zobacz aktywne tematy
|
Strona 1 z 1
|
[ 5 posty(ów) ] |
|
Autor |
Wiadomość |
Pawelec90 |
#634653 Wysłany:
02 Sty 2013, 08:07; Temat postu: Zimny gaśnie zaraz po uruchomieniu |
|
 |
Puntoświr |
Imię: Paweł
Samochód: Punto I 5d
Silnik: Inny
Paliwo: Benzyna
Wersja: Sole
Województwo: śląskie [S]
Miejscowość: Zabrze Rejestracja: 21 Maj 2011, Posty: 631 Pomógł: 9
|
Jak w temacie  Jak kropas postoi trochę, a jest jakiś konkretniejszy "minus" na termometrze, to po uruchomieniu skaczą obroty do ~1500rpm, po czym grzecznie spadają do zera  . Stawiam na czujnik temp. (stan, wiek i pochodzenie nieznane - był razem z kolektorem  ), ale wolę się upewnić, zanim kupię nowy  .
|
|
Góra |
|
 |
|
|
mario1978 |
#634660 Wysłany:
02 Sty 2013, 09:51; Temat postu: Re: Zimny gaśnie zaraz po uruchomieniu |
|
 |
Puntoświr |
 |
Imię: Mariusz
Samochód: Punto II 5d
Silnik: 1.2 16V 80KM
Wersja: Active
|
Pawelec90 czujnik temperatury moze takie rzeczy robic jak rowniez inne czujniki. Sorki za komentarz moj, ale czujnik temperatury nie jest drogi. Poza tym mozesz go sobie wykrecic i zdiagnozowac. Wystarczy poszukac, gdzies byly wartosci jakie powinien miec w zaleznosci od temperatury - jaka ma miec rezystancje. Jak masz mozliwosc samodzielnego zdiagnozowania pod komputer go wepnij, sprawdź jakie wartości zwraca Ci do komputera z czujników.
_________________ "Diagnostyka samochodu - Multiecuscan poradnik" - post632868.html#p632868
|
|
Góra |
|
 |
Pawelec90 |
#635581 Wysłany:
06 Sty 2013, 00:01; Temat postu: Re: Zimny gaśnie zaraz po uruchomieniu |
|
 |
Puntoświr |
|
Faktycznie, majątku to ten czujnik nie kosztuję  , tyle, że ja nie lubię wymieniać "na oślep", dlatego wolałem potwierdzić moją hipotezę  . Do głowy przyszedł mi jeszcze czujnik temp. powietrza. Faktycznie, muszę się zebrać i wpiąć gada w komputer - zobaczę co pokazują czujniki i czy jest to choć trochę zbliżone do rzeczywistej temp. - czujnik musiałby dość znacznie oszukiwać, żeby auto na mrozach umierało - wzbogacenie mieszanki jest w mało dokładnej skali (co 10*C).
|
|
Góra |
|
 |
mario1978 |
#635640 Wysłany:
06 Sty 2013, 09:29; Temat postu: Re: Zimny gaśnie zaraz po uruchomieniu |
|
 |
Puntoświr |
 |
Imię: Mariusz
Samochód: Punto II 5d
Silnik: 1.2 16V 80KM
Wersja: Active
|
Pawelec90 napisał(a): Do głowy przyszedł mi jeszcze czujnik temp. powietrza. Bardzo dobrze kombinujesz  Miałem to samo, czujnik temperatury/powietrza znajduje się w przepływomierzu. Co i jak zrobić nie będę powielać - zajrzyj do mojej szerokiej wypowiedzi. W skrócie - wypięcie prawdę Ci powie - post632217.html#p632217 Acha... widzę, że masz PUNTO I, więc lokalizacja będzie gdzie indziej być może. Poszukasz znajdziesz na forum. Na podstawie mojego wpisu masz rozpiskę co robić, jak go wyczyścić/zregenerować/zdiagnozować.
_________________ "Diagnostyka samochodu - Multiecuscan poradnik" - post632868.html#p632868
|
|
Góra |
|
 |
Pawelec90 |
#635649 Wysłany:
12 Sty 2013, 18:36; Temat postu: Re: Zimny gaśnie zaraz po uruchomieniu |
|
 |
Puntoświr |
|
Wiesz, mam zarwaną nockę za sobą, także mogę już słabo przyswajać  , ale my to MAP'y mamy, nie przepływki  . No chyba, że w PII jest inaczej  . U mnie osobiście czujnik temp. powietrza jest w przepustnicy. No nic... odeśpię, zagrzebie i zobaczymy co wyjdzie  . [ Dodano: 12 Sty 2013 18:36 ]No... czujnik wymieniony - ręce mi prawie do d**y przymarzły  . Czy będzie poprawa zobaczymy po pierwszym, dłuższym postoju. Co ciekawe, swego czasu opisywałem dziwną przypadłość po wymianie głowicy i osprzętu na 1.2MPI, mianowicie nie do końca równą pracę do ~3000rpm - powyżej ogień. Po wymianie czujnika ustąpiło - dość dziwne, bo objawy występowały zarówno na ciepłym jak i zimnym silniku. Ciekawe czy do tej pory go przelewało czy nie dolewało. Mam nadzieję, że jeśli było zbyt ubogo, to nie zdążyłem powypalać zaworów 
|
|
Góra |
|
 |
|
Strona 1 z 1
|
[ 5 posty(ów) ] |
|
|
Nie możesz zakładać nowych tematów na tym forum Nie możesz odpowiadać w tematach na tym forum Nie możesz edytować swoich postów na tym forum Nie możesz usuwać swoich postów na tym forum Nie możesz dodawać załączników na tym forum
|
|