|
Obecny czas: 16 Cze 2025, 15:26
|
Zobacz posty bez odpowiedzi | Zobacz aktywne tematy
|
Strona 1 z 1
|
[ 10 posty(ów) ] |
|
Autor |
Wiadomość |
Mateusz Ch |
#729883 Wysłany:
13 Maj 2014, 20:30; Temat postu: Problem z zapaleniem |
|
 |
Sympatyk kropek |
Imię: Mateusz
Samochód: Punto I 5d
Silnik: 1.2 8V 60KM
Paliwo: Benzyna
Wersja: S
Województwo: małopolskie [K]
Miejscowość: Nowy Sącz Rejestracja: 15 Mar 2014, Posty: 12
|
Witam, mam problem z moim kropasem. Otóż: od jakichś 2 dni zauważyłem, że coś jest nie tak z silnikiem (albo i nie) opiszę sytuacje: Zapalam auto i cała kabina drga, silnik jakoś tak dziwnie pracuje jakby się dławił, nie jest to normalna jego praca, a kopci jak lokomotywa. Podejrzewam, że tłumik do wymiany bo parę razy już był spawany, ale mimo wszystko nie powinien tak kopcić. Katalizator się rozsypał i zatyka wylot? Cewki zapłonowe? nie bardzo bo kontrolka nie świeci i to nie jest takie szarpanie jak przy padniętej cewce, wiem bo juz miałem z tym problem. Łapie lewe powietrze i szarpie? Coś gdzieś zatkane? Paliwo jest, wszystkie płyny również w porządku. Dziś wróciłem z roboty zostawiłem auto przed garażem, wróciłem po paru godzinach i ani drgnie, rozrusznik nie kręci, słychać, że załącza się pompa paliwa, ale auto nie kręci, podpoiłem aku do ładowania i tak stoi. Czego wina: Kable? Świece? Sonada lambda? tego nigdy nie ruszałem. Zaczęło się to dziać jak zrobiła się wilgoć w powietrzu. Autko przejechało 173 tys, przy 164 wymieniany rozrząd. Punto I 1.2 8v 60km Bardzo proszę o pomoc.
|
|
Góra |
|
 |
|
|
kryminal |
#729884 Wysłany:
13 Maj 2014, 20:35; Temat postu: Re: Problem z zapaleniem |
|
 |
Puntoświr |
 |
Imię: Piotr
Samochód: Inny
Silnik: Inny
Województwo: śląskie [S]
Miejscowość: Sosnowiec Rejestracja: 23 Gru 2011, Posty: 470 Pomógł: 4
|
|
Góra |
|
 |
ManiacArro |
#729887 Wysłany:
13 Maj 2014, 20:42; Temat postu: Re: Problem z zapaleniem |
|
 |
Puntoświr |
 |
Imię: Arek
Samochód: Punto II 3d
Silnik: 1.2 8V 65KM
Wersja: SX
|
Witaj no powiem ci ze przyczyn moze byc wiele jak mowisz ze nie wymieniałes przewodow sondy jak powiadasz ze po łądowaniu aku rozrusznik nawet nie kreci to podejrzewam konczy sie zycie rozrusznika, co do szarpania i kopcenia zwróciłbym uwage na stan silniczka krokowego odpowiedzialnego za sterowanie wolnymi obrotami silniczek krokowy znajdziesz pod osłona filtra powietrza przy przepustnicy ew. podepnij sie pod komputer dowiesz sie dokładnie co i jak
_________________ post732903.html#p732903
|
|
Góra |
|
 |
Mateusz Ch |
#729893 Wysłany:
13 Maj 2014, 21:17; Temat postu: Re: Problem z zapaleniem |
|
 |
Sympatyk kropek |
|
Dymi na biało, udało mi się go odpalić potrzymałem go chwile na kluczyku tak jak bym odpalał i coś przepchało i odpalił Podjechałem do znajomego mechanika, wytłumaczyłem wszystko i zrobił tylko 1 czynność: odkręcił korek od płynu chłodniczego i wszystko było jasne. Padła uszczelka pod głowicą dlatego kopci i prycha. Jak się darzy to się darzy,a jak nie to psuje się kropas.. Ile średnio kosztuje planowanie głowicy? Wymieniał ktoś uszczelkę? Wiem że to w.. roboty
|
|
Góra |
|
 |
kryminal |
#729897 Wysłany:
13 Maj 2014, 21:40; Temat postu: Re: Problem z zapaleniem |
|
 |
Puntoświr |
 |
|
|
Góra |
|
 |
Mateusz Ch |
#731093 Wysłany:
23 Maj 2014, 00:00; Temat postu: Re: Problem z zapaleniem |
|
 |
Sympatyk kropek |
|
W następnym tygodniu zabieram się ze znajomym mechanikiem za wymianę. Co polecacie wymienić oprócz samej uszczelki: Uszczelniacze, simeringi, uszczelki kolektora?? Silnik od strony rozrządu trochę ściapany jest olejem. Obejdzie się bez planowania głowicy? Ja dla świętego spokoju bym oddał do przeszlifowania. A i jeszcze jedno: jako jest moment docisku śrób przy zakręcaniu głowicy? Ile i w jakiej kolejności?
|
|
Góra |
|
 |
kryminal |
#731109 Wysłany:
23 Maj 2014, 07:54; Temat postu: Re: Problem z zapaleniem |
|
 |
Puntoświr |
 |
|
|
Góra |
|
 |
Mateusz Ch |
#731126 Wysłany:
23 Maj 2014, 10:19; Temat postu: Re: Problem z zapaleniem |
|
 |
Sympatyk kropek |
|
|
Góra |
|
 |
kryminal |
#731170 Wysłany:
23 Maj 2014, 17:37; Temat postu: Re: Problem z zapaleniem |
|
 |
Puntoświr |
 |
|
|
Góra |
|
 |
Mateusz Ch |
#731670 Wysłany:
27 Maj 2014, 21:55; Temat postu: Re: Problem z zapaleniem |
|
 |
Sympatyk kropek |
|
No to kropas stoi w garażu cały i zdrowy. Nie chce nic zapeszać, ale silnik dostał drugą młodość. Wyczyszczony, umyty, odświeżony, nowe uszczelki gdzie tylko się dało. Koszta: planowanie 60zł, części (uszczelki, oring, simering, sylikon wysokotemp. 5 płynu do chłodnicy) około 170 zł, robota 40zł (kuzyn mechanik) Mam nadzieje, że pojeżdżę jeszcze dłuugo. Tylko mam jeszcze takie pytanie: bo silnik jest ok, nie ma ciśnienia w układzie, temperatura nie skacze, wszystko działa jak powinno, ale jeszcze trochę dymi na biało. Kuzyn powiedział, że w wydechu może byś jeszcze płyn i musi się wykopcić, prawda to? W sumie to po około 8 km zmniejsza się kopcenie.. co następne? planuję wywalić katalizator i wstawić ten zamiennik 
|
|
Góra |
|
 |
|
Strona 1 z 1
|
[ 10 posty(ów) ] |
|
|
Nie możesz zakładać nowych tematów na tym forum Nie możesz odpowiadać w tematach na tym forum Nie możesz edytować swoich postów na tym forum Nie możesz usuwać swoich postów na tym forum Nie możesz dodawać załączników na tym forum
|
|