|
Obecny czas: 16 Cze 2025, 11:51
|
Zobacz posty bez odpowiedzi | Zobacz aktywne tematy
Autor |
Wiadomość |
Kamillo |
#766246 Wysłany:
07 Mar 2015, 09:29; Temat postu: Re: Pytania przed zakupem GrandePunto |
|
 |
Puntoświr |
 |
Imię: Kamil
Samochód: Inny
Silnik: Inny
Paliwo: Benzyna
Województwo: mazowieckie [W]
Miejscowość: Pruszków Rejestracja: 19 Maj 2008, Posty: 1975 Pomógł: 10
|
Patrząc na te cztery mógłbym skusić się na oglądanie numery 3 i 4...gdzie przy trzecim i tak byłbym podejrzliwy jeśli o przebieg chodzi. Ten czwarty ma bardzo zbliżony przebiego do GP mojej Żony (też rocznik 2009 i przejechane ok. 86 tys km) gdzie auto było po prostu normalnie jeżdżone. I ciekawi mnie kiedy jeden i drugi miały pierwszą rejestracje w PL.
W sumie Marcin masz rację, wyjątki się zdarzają. My kupiliśmy Pandę 7-letnią przebiegiem 38- albo 43 tys km, ale wiedziałem od kogo ją kupuję:)
_________________ Forza Italia !
Punto Mk II FL 1.2 8V Active (czerwony) - był ... Bravo II T-JET (granatowy metalik) - był ... ... Panda 1.2 8V Dynamic (niebieska) - była ... ... ... GrandePunto 1.2 8V Estiva (czarny prowokator) - był: topic49332.html Seat Ibiza 6J (czerwona bo najszybsza) - jest: topic58217.html
|
|
Góra |
|
 |
|
|
xif |
#766279 Wysłany:
07 Mar 2015, 15:23; Temat postu: Re: Pytania przed zakupem GrandePunto |
|
 |
Forumowicz |
 |
Imię: Tomek
Paliwo: Inne
Województwo: śląskie [S]
|
Witajcie! Mój pierwszy post na forum, ale od czegoś trzeba zacząć. Noszę się z zamiarem kupna GP, przeglądam oferty, jednak chyba najlepiej byłoby zapytać wśród znawców tego auta: Czy w cenie ~13-14k jest szansa na zakup kropki w dobrym stanie? Interesowałby mnie rocznik 2005-2006, benzyna. Jeśli chodzi o przebieg - zawsze wychodziłem z założenia, że lepszym rozwiązaniem jest zakup dobrze utrzymanego auta z 200k na liczniku, aniżeli padlinki z 100k. Na co szczególnie zwracać uwagę przy zakupie? Czy są jakieś charakterystyczne elementy w poszczególnych wersjach wyposażenia GP, których wystąpienie (lub brak) powodować powinno zapalenie się czerwonego światła w głowie? Dla przykładu wrzucę może link: http://otomoto.pl/fiat-grande-punto-1-4 ... 72491.htmlCzy coś w tym aucie wzbudza wasz niepokój? Świadom jestem, że auto z tego z tego rocznika nie będzie w idealnym stanie blacharskim, więc pojawia się kolejne pytanie - jak z rdzą w GP? Czy to częsta przypadłość?
|
|
Góra |
|
 |
Kamillo |
#766288 Wysłany:
07 Mar 2015, 16:55; Temat postu: Re: Pytania przed zakupem GrandePunto |
|
 |
Puntoświr |
 |
|
W tym konkretnym przypadku: nie ma czegoś takiego w GP jak model 2007, a rejestracja 2006. To po prostu rocznik 2006 i tyle. Nadto, auto ma głowicę 8-zaworową a nie 16V. I przebieg jak na uto z zagranicy jest co nie co za mały. Trzeba liczyć ok. 20 tys km rocznie-nie ma zmiłuj się. Tutaj kierownica wygląda jakby była wymieniona. A rdza-zdania są różne. Zasadniczo noe ma z nią problemów. Spójrz sobie w moim wątku ja przedostatnią fotkę - może w dolnej częścia błotników przednich pojawić się taki nalot jak kamienie obiją lakier. Jeśli na jakimkolwiek GP znajdziesz jej dużo to sygnał by od niego odejść 
Punto Mk II FL 1.2 8V Active (czerwony) - był ... Bravo II T-JET (granatowy metalik) - był ... ... Panda 1.2 8V Dynamic (niebieska) - była ... ... ... GrandePunto 1.2 8V Estiva (czarny prowokator) - był: topic49332.html Seat Ibiza 6J (czerwona bo najszybsza) - jest: topic58217.html
|
|
Góra |
|
 |
alexb |
#766294 Wysłany:
07 Mar 2015, 17:16; Temat postu: Re: Pytania przed zakupem GrandePunto |
|
 |
Sympatyk kropek |
Imię: Aleksander
Samochód: Grande Punto 5d
Silnik: 1.4 16V 95KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Wersja: Dynamic
|
Ja kupiłem tydzień temu sprowadzonego GP 2006 1.4 16V za 14 000. Auto było w pełni opłacone dokumenty w komplecie gotowe do rejestracji. Przed zakupem byłem w ASO Fiata na sprawdzeniu stanu autka, zapłaciłem 200 zł. Okazało się, że autko jest w bardzo fajnym stanie ogólnym(jedynie błędy związane z słabym akumulatorem). Na liczniku przebieg 165 000 km. Po zakupie oddałem go na dwa dni do mojego mechanika na wymianę: rozrządu, oleju i filtrów(czort wie ile miał przejechane kilometrów na tamtym rozrządzie). Wsadziłem nowy akumulator i jeżdżę  Polecam przed zakupem wydać te 200-250 zł w ASO na sprawdzenie. Muszę przyznać, że konkretnie to robią i mówią oraz pokazują co gdzie było robione albo co podejrzewają.
_________________ Był VW Pastuch 1.9 tdi sedan. Aktualnie GP 1.4 16v Dynamic.
|
|
Góra |
|
 |
RobertH |
#766344 Wysłany:
07 Mar 2015, 22:33; Temat postu: Re: Pytania przed zakupem GrandePunto |
|
 |
Forumowicz |
Imię: Robert
Paliwo: Inne
|
|
Góra |
|
 |
Kamillo |
#766356 Wysłany:
07 Mar 2015, 23:27; Temat postu: Re: Pytania przed zakupem GrandePunto |
|
 |
Puntoświr |
 |
|
tego drugiego sprzedaje diler, więc w razie kłopotów (oby oczywiście żadnych nie było) łatwiej pociągną go do odpowiedzialności. Przebieg realny - wydaje się że nie kręcony. Wygląda łądnie. W razie zaintereswania się nim trzeba by się z nimi umówić, że zdejmują tę okleinę z maski i klapki wlewu paliwa.
|
|
Góra |
|
 |
bbanditoss |
#766360 Wysłany:
07 Mar 2015, 23:33; Temat postu: Re: Pytania przed zakupem GrandePunto |
|
 |
Nigdzie nie jadę |
 |
Imię: Adam
Samochód: Grande Punto 3d
Wersja: Sport
Miejscowość: Katowice Rejestracja: 08 Lip 2007, Posty: 11772 Pomógł: 13
|
Dealer odpowiada z tytułu rękojmi za wady ukryte. Turbina, koło dwumasowe, sprzęgło itd. to elementy podlegające zużyciu, więc nawet w razie problemów, może odmówić naprawy i sprawa może być nawet ciężka do wygrania na drodze sądowej 
|
 |
Kamillo |
#766366 Wysłany:
08 Mar 2015, 00:11; Temat postu: Re: Pytania przed zakupem GrandePunto |
|
 |
Puntoświr |
 |
|
Ale można próbować się dogadać na ceny z upustem albo robociznę gratis. A u handlarza na nic niemal liczyć nie można....
|
|
Góra |
|
 |
bbanditoss |
#766378 Wysłany:
08 Mar 2015, 08:23; Temat postu: Re: Pytania przed zakupem GrandePunto |
|
 |
Nigdzie nie jadę |
 |
Imię: Adam
Miejscowość: Katowice Rejestracja: 08 Lip 2007, Posty: 11772 Pomógł: 13
|
No to fakt, dealer zawsze jakiś drobny gest może zrobić, u handlarza gwarancja jest do wyjazdu z bramy  Chociaż przyznam, że znam paru handlarzy samochodami i trochę w tej materii się zmienia, już są tacy co nie chcą kupować paści, tylko fajne samochody, które można sprzedać z podniesionym czołem 
|
 |
Rab |
#766459 Wysłany:
08 Mar 2015, 17:23; Temat postu: Re: Pytania przed zakupem GrandePunto |
|
 |
Sympatyk kropek |
Imię: Paweł
Silnik: 1.9 130KM mJTD
Paliwo: ON
Miejscowość: Łodygowice Rejestracja: 23 Lut 2015, Posty: 23
|
I w końcu kupiłem swojego kropka  jednak ten niebieski z z częstochowy znajomy w aso się walnął o jedno zero i okazało się ze w 2009 miał 9500  pozdrawiam i dzięki za pomoc 
|
|
Góra |
|
 |
batoncn |
#766468 Wysłany:
08 Mar 2015, 18:22; Temat postu: Re: Pytania przed zakupem GrandePunto |
|
 |
Puntoświr |
 |
Imię: Krzysiek
Samochód: Abarth Grande Punto
Silnik: 1.4 16V 155KM
Miejscowość: Cieszyn Rejestracja: 25 Wrz 2008, Posty: 159
|
|
Góra |
|
 |
Rab |
#766520 Wysłany:
08 Mar 2015, 21:34; Temat postu: Re: Pytania przed zakupem GrandePunto |
|
 |
Sympatyk kropek |
Imię: Paweł
Silnik: 1.9 130KM mJTD
Paliwo: ON
Miejscowość: Łodygowice Rejestracja: 23 Lut 2015, Posty: 23
|
Ale to dopiero jak go ogarnę tak żeby się prezentował jak należy 
|
|
Góra |
|
 |
Damian0907 |
#766738 Wysłany:
10 Mar 2015, 13:28; Temat postu: Re: Pytania przed zakupem GrandePunto |
|
 |
Puntoświr |
 |
Imię: Damian
Miejscowość: Bielsko-Biała Rejestracja: 17 Gru 2009, Posty: 583
|
|
Góra |
|
 |
sadoo |
#766761 Wysłany:
10 Mar 2015, 16:20; Temat postu: Re: Pytania przed zakupem GrandePunto |
|
 |
Puntoświr |
 |
Miejscowość: Jelenia G. Rejestracja: 08 Mar 2007, Posty: 3135
|
bbanditoss napisał(a): Chociaż przyznam, że znam paru handlarzy samochodami i trochę w tej materii się zmienia, już są tacy co nie chcą kupować paści, tylko fajne samochody, które można sprzedać z podniesionym czołem Zgadza się, a to za sprawą, że kupujący są coraz bardziej świadomi dokonywanych zakupów. Bardzo dużo się trąbi o tym w tlewizji gazetach i innych mediach jak działa handlarz. Często handlarze co sprzedają dobre auta mają skromniejsze marże, ale spokojny sen i sumienie. Z handlarzami trzeba bardzo ostrożnie postępować, często już po pierwszym telefonie jesteśmy w stanie wyczuć z kim mamy do czynienia. Ja bym nigdy nie kupił auta od handlarza, bo wiem jak ten światek działa od środka. Najlepiej wybierać polski salon albo prywatny import od osoby prywatnej za granica bez pośredników (tacy ludzie zazwyczaj kupują świadomie). Też jestem zdania, że w Niemczech są dużo lepiej utrzymane samochody niż w Polsce i można znaleźć auto pod swoje preferencje wraz z wyposażeniem i kolorem, do tego nie wytłuczony i serwisowany zgodnie ze sztuką, ale trzeba za to zapłacić więcej niż w Polsce.
|
|
Góra |
|
 |
arczi1000 |
#766765 Wysłany:
10 Mar 2015, 16:38; Temat postu: Re: Pytania przed zakupem GrandePunto |
|
 |
Sympatyk kropek |
Imię: Artur
Silnik: 1.4 8V 77KM
Województwo: małopolskie [K]
|
|
Góra |
|
 |
karasek38 |
#766772 Wysłany:
10 Mar 2015, 17:05; Temat postu: Re: Pytania przed zakupem GrandePunto |
|
 |
Puntoświr |
 |
Samochód: Punto II FL 5d
Silnik: 1.2 8V 60KM
Województwo: wielkopolskie [P]
Miejscowość: Ostroróg Rejestracja: 29 Wrz 2012, Posty: 1004 Pomógł: 4
|
Na pewno w oczy rzuca się źle spasowany przedni zderzak
Góra |
|
 |
dules |
#766894 Wysłany:
11 Mar 2015, 11:38; Temat postu: Re: Pytania przed zakupem GrandePunto |
|
 |
Sympatyk kropek |
Imię: Leszek
|
|
Góra |
|
 |
Robs |
#766898 Wysłany:
11 Mar 2015, 11:51; Temat postu: Re: Pytania przed zakupem GrandePunto |
|
 |
Puntoświr |
 |
Samochód: Inny Fiat
Wersja: Lounge
Miejscowość: Mysłowice Rejestracja: 22 Paź 2007, Posty: 897 Pomógł: 6
|
Coś było z przednim zderzakiem to pierwsza rzecz do sprawdzenia. Wersja golas za te pieniądze i 2008 r. ? Nie wiem czy można kupić dobre grande z 2007/2008 r. poniżej 15 tyś. i móc spokojnie jeździć.
_________________ TIPO 1.4 95KM Lounge+business szary colosseo (09/2016)
|
|
Góra |
|
 |
Kamillo |
#766903 Wysłany:
11 Mar 2015, 12:59; Temat postu: Re: Pytania przed zakupem GrandePunto |
|
 |
Puntoświr |
 |
|
dziwna wersja - jest klima, ale fabrycznego radio brak. do tego maskownica poduchy kierowcy ma tak inny kolor, że stawiałbym, że poducha by ła wywalona i trzeba było ją i maskownicę wymienić.
zderzak przedni też jakby odstaje... nie wiem, ale raczej nie jechałbym nawet go oglądać.
|
|
Góra |
|
 |
dules |
#766956 Wysłany:
11 Mar 2015, 20:53; Temat postu: Re: Pytania przed zakupem GrandePunto |
|
 |
Sympatyk kropek |
Imię: Leszek
|
|
Góra |
|
 |
Liam |
#766970 Wysłany:
11 Mar 2015, 21:47; Temat postu: Re: Pytania przed zakupem GrandePunto |
|
 |
Puntoświr |
Imię: Piotr
|
Po zdjęciach można wywnioskować, że właściciel dba mechanicznie o auto tak samo jak ma czysto w środku, a umył je na bezdotyku odświętnie z okazji wystawienia na sprzedaż. 
|
|
Góra |
|
 |
Robs |
#766988 Wysłany:
11 Mar 2015, 22:33; Temat postu: Re: Pytania przed zakupem GrandePunto |
|
 |
Puntoświr |
 |
|
To nie jest 2008 r. tylko 2006 r. bo ma jeszcze stare zegary i włącznik świateł awaryjnych czerwony (po połowie 2007 r. był czarny włącznik). Auto bez klimy. Dozbieraj parę tyś. i kup zadbany egzemplarz z ciut lepszym wyposażeniem a nie jakiegoś strupa jak ten niebieski.
|
|
Góra |
|
 |
Kamillo |
#766993 Wysłany:
11 Mar 2015, 22:56; Temat postu: Re: Pytania przed zakupem GrandePunto |
|
 |
Puntoświr |
 |
|
Sprytne z tym "dodaj parę tysięcy....". Widać Kolega spojrzał na swój budżet i wyszło Mu, że te ok. 13 tys może wydać a nie że taki ma kaprys.
Rzeczywiście środek zakurzony,ale jeśli auto jest "pod nosem" to warto je zobaczyć - zakładam że klima to nie element ktòry musi być. Pomino tego kurzu ja bym go obejrzał. Czasem można pod tym kurzem się pozytywnie zaskoczyć. Tak było z moim czerwonym Kropkiem.
|
|
Góra |
|
 |
emk |
#767024 Wysłany:
12 Mar 2015, 08:23; Temat postu: Re: Pytania przed zakupem GrandePunto |
|
 |
Puntoświr |
 |
|
Cytuj: Po zdjęciach można wywnioskować, że właściciel dba mechanicznie o auto tak samo jak ma czysto w środku, Cytuj: Rzeczywiście środek zakurzony, Panowie weźcie mi wytłumaczcie bo ja się pogubiłem we wszystkich poradnikach i piszą i na youtube mówią jak sprzątane w aucie to źle, NIE BRAĆ - bo szykowany na sprzedaż, jak zakurzone to też źle NIE BRAĆ bo niedbane, HEHEHEHEEH zawsze będzie źle DULES - punciak, taki sobie, bida straszna - nawet lusterek i klamek nie ma w kolorze nadwozia, o klimie nie wspominając, trzeba by vin załatwić i chociażby sprawdzić czy środek ma swój czy pożyczony, ilu i jakich miał właścicieli, ale takie info to tylko w karcie pojazdu, no i jaki silnik  , jedź, oblukaj, sprawdź czy nie ma wycieków, czy prosto jeździ, przetrzep go na szarpakach w jakiejś stacji diagnostycznej, może być lipa a równie dobrze może być spoko auto, tyle że słabo wyposażone.
_________________ GRANDE PUNTO NERO PROVOCATORE 1,4 16v + propan dupan
|
|
Góra |
|
 |
Robs |
#767032 Wysłany:
12 Mar 2015, 11:04; Temat postu: Re: Pytania przed zakupem GrandePunto |
|
 |
Puntoświr |
 |
|
I tak będzie musiał dołożyć do tych 13 tyś. bo cuda nie kupi w tych pieniądzach.
|
|
Góra |
|
 |
|
Nie możesz zakładać nowych tematów na tym forum Nie możesz odpowiadać w tematach na tym forum Nie możesz edytować swoich postów na tym forum Nie możesz usuwać swoich postów na tym forum Nie możesz dodawać załączników na tym forum
|
|