You Tube • eLearn • FAQ •  Szukaj •  Zarejestruj się •  Zaloguj się 

Obecny czas: 17 Cze 2025, 13:05

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 3341 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 83, 84, 85, 86, 87, 88, 89 ... 134  Następna
Autor Wiadomość

Post #788042 Wysłany: 10 Lis 2015, 09:35; 
 Temat postu: Re: Pytania przed zakupem GrandePunto
Nigdzie nie jadę
Awatar użytkownika

Imię: Adam
Samochód: Grande Punto 3d
Silnik: 1.4 16V 95KM
Paliwo: Benzyna
Wersja: Sport
Województwo: śląskie [S]
Miejscowość: Katowice
abezus napisał(a):
oraz nie oszukujmy się ładniejszym.

Oj to jest rzecz gustu, to że Ty tak uważasz to nie znaczy że uważają tak inni ;)
Bądź ostrożny z tego typu opiniami :D

Post #788063 Wysłany: 10 Lis 2015, 14:05; 
Puntoświr
Awatar użytkownika

Samochód: Grande Punto 5d
Paliwo: Benzyna + LPG
Wersja: Dynamic
Województwo: mazowieckie [W]
heheheh Powiem ci szczerze abezus, miałem opla co prawda nie astrę gtc ale więcej opla nie kupię... (moja opinia jest wybitnie nieobiektywna :E )
Cytuj:
bo żeby zrobić przegląd trzeba wykupić w UK czerwone tablice co już daje jakiś tam zysk.

nie wiem ja robiłem przegląd w Polsce na tablicach przejazdowych niemieckich (miałem jeszcze aktualne) także tu nie chodziło o kupno tablic, zresztą w pierwszy przegląd nie wpisują chyba tablic...
a co do tego TUVa to chodziło chyba o wpisanie go do małego briefu, (ale podkreślam to że nie pamiętam dokładnie co i jak) Pani mi to tłumaczyła dokładnie (i tak zapomniałem :mrgreen: ), później też sprawdzałem wytyczne i wyszło że mieli rację, a też się wkurzałem, generalnie nie narzekam na Polskie urzędy, jak nie podchodzisz tam do ludzi roszczeniowo tylko jak człowiek to w miarę ogarniają temat, przynajmniej w moich tak jest 8) .

Post #788067 Wysłany: 10 Lis 2015, 14:39; 
Cesarz Bendzina
Awatar użytkownika

Imię: Michał
Silnik: Inny
Miejscowość: SBE - Śląskie Betlejem :E
abezus napisał(a):
mówię o podobnym stanie samochodu, podobnym roczniku i przebiegu. Za GP 1.4 16v obecnie trzeba dać jakieś 16 tyś... Za 18-19 spokojnie da się kupić GTC 1.6 16v, 1.8, które jest autem większym, oraz nie oszukujmy się ładniejszym. Oczywiście zarówno przy jednym jak i drugim mówimy o samochodzie bezwypadkowym (nie mylić z niemalowanym) i z oryginalnym przebiegiem.

TO juz kwestia gustu , i upodobań( do mnie akurat ople a szczególnie ich wnętrze nie przemawia).
Weź pod uwagę ze dobrze wyposażone wersje już w salonie zachodzą ceną na klasę wyższą ,tyle ze w wersji bazowej i nikogo to nie dziwi ;). Porównywanie compacta z silnikiem 1.8 do gps z 1.4 ma się nijak . Jestem zdania ze jeśli ktoś szuka konkretnego modelu to musi swoje zapłacić i nie widze w tym nic nadzwyczajnego. Ceny Gp były przez pewien czas sztucznie zaniżone z uwagi na wyprzedaż tych po L teraz wróciło do normy , pojazd jest tani w utrzymaniu stosunkowo bezawaryjny ładny przyjemny w użytkowaniu wiec trzyma cenę. Z mojego punktu widzenia czyli osoby która ma pojazd od nowości im mniejsza utrata na wartości tym lepiej :)
Natomiast Dywagacje na temat tego co można mieć w tej kwocie pozostawiam bez komentarza....

[ Dodano: 10 Lis 2015 14:39 ]

btw tak mi się teraz przypomniało :) kolezanka z pracy kupiłą taka piekną "igiełke" Gtc 1.6 16v zajarana na maxa po miesiącu czasu okazało się ze na bagnecie jest jeszcze piękniejsze cappuccino :D a w jej głowie niestety czarne chmury :) :)

MOJE Quasi Sport , Bianco & Nero Edizione Grande Punto ;)

Post #788085 Wysłany: 10 Lis 2015, 17:38; 
Puntoświr

Imię: Marcin
Silnik: 1.4 8V 77KM
Województwo: podkarpackie [R]
Miejscowość: Krosno
Ja zawsze powtarzam że nie jestem ograniczony motoryzacyjnie, miałem Alfy, Fiaty VW, dlatego podchodzę trochę inaczej niż większość ludzi z klapkami na oczach ukierunkowanych tylko na jedną markę. Po prostu moje zdanie jest jakie jest, nie ukrywam że miałem do wyboru kupując auto Astrę, GP i Bravo, jak widać wybrałem bravo z T-Jetem. Każdy z tych samochdów miał swoje plusy jak i minusy natomiast Grande Punto odpadło z prostego powodu. Tak jak pisałem wcześniej, fajny egzemplarz to 16-17 tyś zł... Dokładając tysiaka mamy fajną astrę, dokładając niewiele więcej mamy dużo większe wygodniejsze lepiej wyposażone od Punto Bravo. GP nie jest złym samochodem niestety z fajną jednostką napędową trzyma dosyć mocno cenę co robi z niego mało atrakcyjną ofertę moim zdaniem.

Oczywistym jest że kwestia wyższości urody astry gtc nad gp to tylko i wyłącznie kwestia gustu, mi bardziej siada akurat astra.

Emk, moje auto przyjechało na lawecie, więc nie miałem tablic, może tu był problem, generalnie powiem szczerze że się nie zagłębiałem, pamiętam tylko że pani się lekko oburzyła bo akurat przegląd zrobiłem na czerwonych tablicach w innym mieście, później lawetą przetransportowałem samochód do siebie... Pani zażądała zwrotu czerwonych tablic skoro na nich robiłem przegląd, powiedziałem że nie mam i może sobie zabrać albo WAŻNY jeszcze prawie dwa lata TUV, albo polski przegląd robiony w innym mieście na czerwonych tablicach zdziwiła się ale jakoś specjalnie nie buczała, zabrała polski przegląd i TUV mi został. Zasada ze wszystkimi urzędami jak i zresztą wszędzie jest taka sama. Zależy na kogo trafisz jeśli na kogoś w porządku, będzie ok, jeśli na jakiegoś upierdliwca to będą problemy na każdym kroku.

Post #788092 Wysłany: 10 Lis 2015, 18:26; 
Cesarz Bendzina
Awatar użytkownika

abezus napisał(a):
Ja zawsze powtarzam że nie jestem ograniczony motoryzacyjnie, miałem Alfy, Fiaty VW, dlatego podchodzę trochę inaczej niż większość ludzi z klapkami na oczach ukierunkowanych tylko na jedną markę.

Zanim zaczniesz wykazywać pseudo"Wyzszość" nad innymi wytłumacz mi proszę w którym miejscu ktoś tu ma "klapki na oczach " gdzie zostało napisane ze musi to być fiat ,w dodatku grande ??:) śmiem twierdzić ze w przypadku samochodów marki Fiat jest ich bardzo nie wielu :)
Teraz co do Twojej postawy :
Jak dla mnie to wykazujesz typową postawę nijakiego człowieczka który nie wie czego szuka idealny kandydat na klienta komisu:).
Grande zwyczajnie od początku nie sprostało Twoim oczekiwaniom, są jednak tacy którym np ten model bardziej przypada do gustu i jeśli decydują się na zakup to uwierz ze wolą dołożyć pare setek za egzemplarz godny uwagi niż szukać w miedzy czasie"asterki" :)
U mnie wygląda to analogicznie. Jeśli chce cos kupić załóżmy mixer to rozglądam się po rynku wybieram konkretny model który zaspokaja moje potrzeby i do niego ograniczam swoje poszukiwania, bo ten konkretnie sprostał moim oczekiwaniom bo pasuje mi w nim to czy tamto czyli zdecydowałem i wybrałem teraz szukam egzemplarza :).
Sam ostatnio rozglądam się za "czyms" innym totalnie niż fiat aczkolwiek jest to konkretnie ukierunkowane pod moje upodobania do danego modelu i nie zaprzątam sobie głowy kombinacją co mógł bym mieć ciekawszego bądź gorszego za ta kwote.... W żaden sposób nie widzę w tym klap na oczach a wręcz przeciwnie jest to zakup "na miarę" swoich predyspozycji konkretny rzeczowy i ŚWIADOMY czego w przypadku Twojego "szerokiego spojrzenia" nie można powiedzieć ;).

Podsumowując Uwazam ze cała ta rozmowa jest dość śmieszna bo zakładam ze ktoś kto wchodzi w ten temat jest konkretnie sprecyzowany i szuka takiego a nie innego modelu bo jeździł czytał to i owo oglądał kilka egzemplarzy i GP mu pasuje a rozpisywanie innych propozycji bo na gp to za drogo ... jest jawnym wtykaniem komuś produktu który nie chce.
Wchodząc do sklepu i biorąc swój ulubiony napój nie chciał bym żeby sprzedawca mi truł co mogę mieć innego za te pieniądze podejrzewam ze Ty również bo to mój wybór :)

Btw.
Czym w kwestii wyposażenia Bravo dominuje nad Grande(poza reflektorami xenonowymi zakłądajac ze masz)??

Post #788095 Wysłany: 10 Lis 2015, 18:37; 
Uwzieli sie na biedną Astre a prawda jest taka że i GP i Astra są fajnymi samochodami ale nie da się ich bezpośrendio porównać bo Astra przecierz jest dużo droższna na rynku.

I mały bonusik na zluzowanie :lol:

http://www.youtube.com/watch?v=slb6dAxl7og

Ostatnio edytowany przez Alton88, 10 Lis 2015, 18:40, edytowano w sumie 1 raz

Post #788097 Wysłany: 10 Lis 2015, 18:40; 
Cesarz Bendzina
Awatar użytkownika

Alton88, ale ja nie twierdze ze jest złym samochodem , tylko zwyczajnie innym a skoro ktoś szuka gp to chyba dlatego ze chce prawda??

Post #788104 Wysłany: 10 Lis 2015, 19:04; 
Puntoświr

No trochę przesadzasz, i nie do końca czytasz ze zrozumieniem. Napisałem jasno MOIM zdaniem GP jest mało atrakcyjną pozycją i za podobne pieniądze można mieć lepsze auto, tyle. Z tym nijakim człowiekiem też trochę bez sensu gadka, dlaczego wysnułeś takie wnioski? Bo lubię zmieniać samochody, nie trzymam się jednej marki? Jeździć dłużej jednym samochodem, jedną marką to tak jak co dwa dni jeść schabowego. Jestem zdania że trzeba sobie życie urozmaicać a co za tym idzie mam doświadczenie z różnymi markami więc mogę się na temat nich wypowiadać z własnego doświadczenia a nie zasłyszanych gdzieś tam opinii.
W żadnym wypadku nie wykazuje wyższości jednej marki nad drugą (haaaaaaaaaaaaaaalo jeżdżę fiatem, nie oplem...), każda marka, każdy model jest pod konkretnego kupca i tak powinno być. Widzisz, Ty idąc do sklepu kupujesz coś co zaspokaja Twoje potrzeby, ja kupując jakiś towar zawsze wybieram sprzęt który wykazuje najlepszy stosunek ceny do jakości, biorę pod uwagę różne zmienne i wtedy podejmuję decyzję. Nie lubię po prostu kupować byle czego byle zaspokajało moje potrzeby, taka jest różnica pomiędzy nami. Jeśli mam dopłacić niewielkie pieniądze i mieć lepszy towar to dlaczego mam tego nie zrobić?

Jednak wracając do tematu bo robią się jak widać prywaty, tak tutaj zaglądają osoby szukające grande punto i nie będę wspominał o innych markach, ba nawet innych modelach bo jest to nie na temat.

Reasumując jeśli ktoś jest gotów wyłożyć 16 tyś zł za zadbany egzemplarz starjeta, niech kupuje, żałował nie będzie bo to bardzo dobry samochód.

P.S. Alton88 problem w tym że astra w normalnej wersji silnikowej czyli nie licząc 2.0T nie jest owiele droższa tylko dlatego rozpocząłem temat, ale już go skończyłem. Akurat ta astra której filmik wrzuciłes poszła za kompletnie kosmiczne pieniądze, no ale na każdy wóz jest kupiec...

Post #788109 Wysłany: 10 Lis 2015, 19:27; 
Puntomaniak

Województwo: małopolskie [K]
Ja to chyba swojego GP sprzedam, bo jak tak patrzę na allegro to za rocznik 2009 z polskiego salonu z pełną dokumentacją to trzeba 20tysi dać :D
Dzisiaj bym tyle nie dał za ten samochód.

Post #788144 Wysłany: 11 Lis 2015, 02:30; 
Puntoświr
Awatar użytkownika

hahahhahah kristofer_b cicho tam bo rynek psujesz, :> abezus już Cię tu nie widzę (masz w końcu bravo nie gp :mrgreen: ) :hahaha: gdzie są moderatorzy jak są potrzebni :E pozdrawiam wszystkich

Post #788145 Wysłany: 11 Lis 2015, 04:52; 
Puntoświr

Ty się śmiej, wiesz jaki był hejt jak posiadając VW udzielałem się na alfaholikach? Jak śmiem się w ogóle odzywać posiadając niemiecki samochód, nie jestem godzien... Tego typu tematy, paaaanie tam to jest dopiero ciemnogród.

Post #788161 Wysłany: 11 Lis 2015, 14:03; 
Cesarz Bendzina
Awatar użytkownika

abezus, ODnosze wrazneie ze jednak ty masz problem ze zrozumieniem teksu , pytam po raz drugi w którym miejscu upieram się przy konkretnej marce , ja tylko staram się Ci unaocznić ze Twoje załozenia w stylu 16 tys to za dużo bo można mieć taki czy inny samochód są błędne . Idź do salonu i popatrz na ceny zakupu pojazdu z wyposażeniem i bez zauważysz ze model klase nizej bogato wyposażony zajdzie ceną na model klase wyżej . Tak jest i było Dobrze wyposażone modele zazwyczaj sa dla entuzjastów i ludzi zwracających uwagę na to czym jezdzą bo chcą konkretnie taki model , Gp sport o którym mowa był jednym z najdroższych w ofercie i ciężko żeby teraz sprzedawać zadbany egz na równi z wersja np. active ;) a to czy można za to kupic astre czy bravo ... w momencie zakupu nowego pewnie tez można było a jakoś ktoś kiedyś wybrał gp :)
I powtarzam nie ma to związku z marką bo sam aktualnie rozmyślam i kombinuje za Fordem ;)

[ Dodano: 11 Lis 2015 14:02 ]

kristofer_b, Sprzedaj :) Na pewno ktoś inny będzie się cieszył swoja drogą ciekawe na co zamienisz skoro wg Twojej oceny jest nie wart tych pieniążków:)

Post #788165 Wysłany: 11 Lis 2015, 16:33; 
Włodarz pałki
Awatar użytkownika

Imię: Łukasz
Silnik: 1.4 16V 120KM
Miejscowość: Mysłowice
To ja się nie powinienem wypowiadać. Wrzuciłem w otomoto tylko cenę w okolicy zakupu mojego Grande.. Hyundai Coupe 2.7 v6, astra 2.0t, vectry, bmw 3, kilka japonskich SUVów, ba, nawet audi S6 i co z tego?

Wydałem kwotę o której jak niektórzy słyszą to nie wierzą, że ktoś dał tyle za FIATA! A ja jestem zadowolony, że zamiast kupić padło klasę wyżej po 233432 właścicielach, do którego części są warte tyle co narządy na czarnym rynku. W dodatku ten Fiat pogonił już nie jednego ich faworyta cenowego a na przegląd czy dalszą trasę jadę pewny jak nigdy:)

To tyle. Temat o zakupie grande, ludzie pytają na co zwrócić uwagę osób które już ten zakup mają za sobą i nie jedno cudo widzieli, więc nie ma co pokazywać, że za tą kasę można mieć coś innego;)

To trochę jak ta reklama Liesnerea z tym od oddaj fartucha:

aaaaaaaaale ja zamawiałem Pizze! a próbował Pan najnowszych śledzików liesnera?

Amen.

Moje byłe Punto II

Post #788178 Wysłany: 11 Lis 2015, 20:06; 
Puntoświr

Limet napisał(a):
abezus, ODnosze wrazneie ze jednak ty masz problem ze zrozumieniem teksu , pytam po raz drugi w którym miejscu upieram się przy konkretnej marce , ja tylko staram się Ci unaocznić ze Twoje załozenia w stylu 16 tys to za dużo bo można mieć taki czy inny samochód są błędne . Idź do salonu i popatrz na ceny zakupu pojazdu z wyposażeniem i bez zauważysz ze model klase nizej bogato wyposażony zajdzie ceną na model klase wyżej . Tak jest i było Dobrze wyposażone modele zazwyczaj sa dla entuzjastów i ludzi zwracających uwagę na to czym jezdzą bo chcą konkretnie taki model , Gp sport o którym mowa był jednym z najdroższych w ofercie i ciężko żeby teraz sprzedawać zadbany egz na równi z wersja np. active ;) a to czy można za to kupic astre czy bravo ... w momencie zakupu nowego pewnie tez można było a jakoś ktoś kiedyś wybrał gp :)
I powtarzam nie ma to związku z marką bo sam aktualnie rozmyślam i kombinuje za Fordem ;)

[ Dodano: 11 Lis 2015 14:02 ]

kristofer_b, Sprzedaj :) Na pewno ktoś inny będzie się cieszył swoja drogą ciekawe na co zamienisz skoro wg Twojej oceny jest nie wart tych pieniążków:)

Pewnie na astre GTC, kristofer jakbyś chciał namiar na pewną 1.8 od pierwszego właściciela z ori przebiegiem daj znać... Zostanie ci jeszcze po sprzedaży kropka na pakiet startowy :)

Limet nie wydaje mi się żeby w salonie za starjeta w wersji sport trzeba było zapłacić jakieś super duże pieniądze. Gdybym miał strzelać obstawiałbym pomiedzy 50 a 60 tyś zł (kolega bbanditoss musiałby się przyznać ile zapłacił za swojego...), przy tej kwocie można było pomarzyć o bravo sport czy astrze GTC tak że porównywanie do salonówek jest bez sensu. Starjety trzymają cenę bo jest ich zwyczajnie mało, podobnie zresztą jak GP z silnikeim T-Jet. W bardzo podobnych pieniądzach co GP T-JET, można kupić bravo T-JET z tego względu że bravo jest zwyczajnie więcej wybór większy czyli ceny z zasady muszą być niższe. Ot takie dywagacje kompletnie nie związane z tematem, więc wróćmy do meritum bo robi się śmiesznie (a wystarczyło tylko wymienić nazwę innej marki).

Post #788193 Wysłany: 12 Lis 2015, 00:32; 
Cesarz Bendzina
Awatar użytkownika

Wiesz kultura wymaga aby odpowiedzieć na 2 razy zadane pytanie a nie wbijać sobie w głowę ze zapalnikiem była twoja propozycja opla ;) Abstrahując od tego a odnosząc się do Twoich stwierdzeń :
abezus napisał(a):
Gdybym miał strzelać obstawiałbym pomiedzy 50 a 60 tyś zł (kolega bbanditoss musiałby się przyznać ile zapłacił za swojego...), przy tej kwocie można było pomarzyć o bravo sport czy astrze GTC tak że porównywanie do salonówek jest bez sensu.
Widzisz skoro zatem nie wiesz to nie używaj sformułowań w stylu można pomarzyć bo jesteś w błędzie ;)rzeczywiście w przypadku GP sport ze starjetem jest to ten przedział natomiast był to niestety również poziom bravo ;) Osobiście znam człowieka który kupował fabrycznie nowe brawo w pakiecie sport z silnikiem 120 konnym za 53 tyś :) Wyzęj wspomniany Banditoss tez zna tego człowieka z reszta nie był to jakiś odosobniony przypadek ale konkretna postać w tym wypadku :) Był okres w któym było zatrzęsienie takich bravek :) właśnie z uwagi na to ze ceny się zbiegały. Co do opla z silnikiem 1.6 niestety nie wiem ale obstawiam ze zbyt różne w stosunku do bravki być nie mogły z uwagi na rywalizacje klasową

Post #788200 Wysłany: 12 Lis 2015, 05:55; 
Puntoświr

Jako że w necie jest wszystko znalazłem cennik fiata z 2007 roku... GP StarJet Sport 57 tyś zł, Bravo Sport 74 tyś zł. Bravo dynamic 64 tyś zł. Tak to wyglądało...

Dla potomnych:

http://www.polmozbyt.koscian.pl/UserFil ... Cennik.pdf

Post #788206 Wysłany: 12 Lis 2015, 10:19; 
Forumowicz

Samochód: Inny
Paliwo: Inne
Ja właśnie jestem świeżo po rejestracji GP sprowadzonego z niemiec na normalnych niemieckich tablicach. I tak:
- sprzedający od razu powiedział, że samochód został wyrejestrowany w niemcowni (świadczyć miał o tym wpis w dowodzie rejestracyjnym pomiędzy pieczątkami z przeglądów),
- miał miesięczne OC w Polsce (ważne również po przerejestrowaniu na nasze tablice), ale trzeba pamiętać aby od razu wykupić oc (ważne od następnego dnia po upływie tego miesięcznego ubezpieczenia, inaczej są chyba jakieś spore kary od UFG),
- od spredającego powinieneś otrzymać dow. rej. (taki sam blankiecik jak u Nas), drugą część dow. rej. - 2 kartki formatu a4 (też zielone-nazywane czasami kartą pojazdu) + tłumaczenia wszystkiego przez tłumacza z pieczątkami,
- dowód zapłaty akcyzy,
- fakturę VAT (marża) - jako dowód zakupu,
- wyciąg z centralnej info gosp (czy jakoś tak) potwierdzającej prowadzenie działalności gospodarczej przez komisanta,
- czasami dostaniesz przeglądy TUV.
To, że samochód ma ważny przegląd w niemcowni najczęściej nie jest brane pod uwagę w urzędach. Przed rejestracją (żeby zaoszczędzić czasu i nerwów) lepiej podjechać do SKP na przegląd polski, niezależnie od przeglądu TUV (możesz mieć ważny nawet jeszcze 2 lata) u nas wydadzą Ci na rok (takie przepisy). Musisz jeszcze zapłacic 500 opłaty recyklingowej w tytule przelewu podając nr vin, chyba markę samochodu oraz taki zapis: "opłata recyklingowa wniesiona za... (i tu nazwa komisanta-osoby, która sprowadziła samochód na terytorium Polski i zapłaciła akcyzę)-niestety mimo ustawowego obowiązku poniesienia tej opłaty leżącego po stronie sprowadzającego pojazd w 99% przypadków jest to przerzucane na rejestrującego-poczytaj jeszcze co należy wpisać w tytule przelewu bo ja wpisałem to co jest podane na stronie NFOŚGiGW i pani w urzędzie była mocno niezadowolona i coś tam tłumaczyła, że będzie musiała prostować bo opłata nie powinna iśc ode mnie tylko od sprowadzającego i będę miał przesunięcie w czasie wydania twardego dowodu.
Tutaj masz sporo rzeczy opisanych/ściągawkę:
http://www.um.warszawa.pl/zalatw-sprawe ... o-w-polsce

Powodzenia

Post #788209 Wysłany: 12 Lis 2015, 12:11; 
Cesarz Bendzina
Awatar użytkownika

abezus napisał(a):
Jako że w necie jest wszystko znalazłem cennik fiata z 2007 roku... GP StarJet Sport 57 tyś zł, Bravo Sport 74 tyś zł. Bravo dynamic 64 tyś zł. Tak to wyglądało...

Po raz kolejny czytamy bez zrozumienia. ,co gorsza znowu pudło :), w dodatku nadal nie mam odpowiedzi na ukazanie punktu będącego potwierdzeniem Twoich zarzutów.
Pokazujesz cene 150 konnej wersji :) ja pisze i pisałem o 120 w pakiecie sport ;) , poza tym wyraźnie napisałem wcześniej ze dobrze wyposażony model klasy niższej wchodzi ceną na klasę wyżej tylko z niższym wyposażeniem (co nie zawsze oznacza znacznie gorszym bo w wielu przypadkach skacząc o level wyżej pewne elementy są w standardzie ). I nie jest to wymysł fiata żeby nie było ;)wystarczy zrobić wycieczkę po salonach :).

Post #788237 Wysłany: 12 Lis 2015, 17:23; 
Puntoświr

Pisze przecież bravo dynamic 64 tyś zł, do tego dolicz pakiet stylistyczny sport pewnie ze 3000 i masz cenę 120 konnej wersji z pakietem sport... Bravo sport było TYLKO w najmocniejszej wersji benzynowej i TYLKO w najmocniejszej wersji z dieslem. Reszta to zwykłe wersje z dokładanym pakietem za ileś tam plnów.
Nie do końca zrozumiałeś mój post bo akurat napisałem go żeby potwierdzić że miałeś rację bo faktycznie 66-67 tyś za bravo kontra 60 za grande punto potwierdza Twoją tezę że różnica w cenach była niewielka.
Reasumując na rynku wtórnym jest podobnie chcesz sporta wykładasz 16-18 tyś, dokładasz 3-4 masz bravo z pakietem sport, tyle w temacie...

Post #788503 Wysłany: 15 Lis 2015, 22:45; 
Sympatyk kropek

Samochód: Seicento
Silnik: 1.2 8V 73KM
Województwo: Poza Polską
j2kyller napisał(a):
IMVHO w zestawie 1.4 16v N/A wystepuje normalna fiatowska c514

tak konczac temat
jakies 10 dni temu kupilem GP sportinga 2006 (rejestracja 2007) za 1200£
niestety sportingow w uk jest jak na lekarstwo wiec wyboru specjalnego nie bylo
pomarancz z takowoz pomaranczowo czarna tapicerka w srodku
plusy
tapicerka nie zajechana

oczywista sa minusy bo
byl bity przodem (ale jak na UK to przyzwoicie polakierowany)
skrzynia halasuje
wlasnie dzisiaj przyslali nowy dowod rejestracyjny

Post #788612 Wysłany: 17 Lis 2015, 04:02; 
Puntoświr
Awatar użytkownika

j2kyller napisał(a):
skrzynia halasuje

sprawdź koniecznie czy masz regulaminową ilość oleju w skrzyni :cyclopsani:

Post #790533 Wysłany: 11 Gru 2015, 13:45; 
 Temat postu: Zakup Grande Punto
Forumowicz

Witam wszystkich,

Od dłuższego czasu zbieram się do zakupu nowego samochodu i po przewertowaniu forum oraz niejednego artykułu padło na Grande Punto. Samochodem głównie będę jeździł do pracy (Tychy-Katowice), a więc odcinek +/- 25 km w jedną stronę z czego większość ekspresówką, jakieś kursy po mieście i raz w miesiącu dłuższa trasa do Krakowa (90km).
Budżet, jaki chciałbym przeznaczyć na Punto, to 15 tysięcy (łącznie z ew. naprawami bez wymiany rozrządu – tym zajmę się w przeciągu 2-3 miesięcy od zakupu).

W tym miejscu mam prośbę do Was – co wybrać, czym się kierować, na co zwrócić uwagę? Przez ostatnie 2 lata jeździłem Saxo (1.4 75 z 1997) i nieszczególnie interesuje mnie szybszy samochód, a bardziej liczę na większy komfort i jak najniższą awaryjność.

1. Czy w tej cenie warto zostać przy benzynie i skupić się na silnikach 1.4, czy raczej disel?
2. Na jaki rocznik, wersję i przebieg mogę liczyć w przedziale tych 15 tys.? Czy też darować sobie póki co i odkładać dalej?
3. Jeśli już dojdzie do oglądania samochodu, to na co głównie zwrócić uwagę? Czy w Grande Punto warto na coś szczególnie zwrócić uwagę w porównaniu z innymi modelami?

Na Otomoto jest masa ofert w tym przedziale, a wszystko według opisu jest „ w bardzo dobrym stanie technicznym i wizualnym”, drugie auto w rodzinie itd. Stąd moja prośba do Was, jako bardziej doświadczonych kierowców. Sorrki, jeśli czegoś nie dopisałem – kompletny laik ze mnie. ;)

Post #790588 Wysłany: 12 Gru 2015, 02:47; 
 Temat postu: Re: Zakup Grande Punto
Sympatyk kropek
Awatar użytkownika

Województwo: zachodniopomorskie [Z]
Jak do 1.4 założysz gaz to będzie bardzo oszczędny. Nie kupuj 1.2 benzyny, za słaby silnik do tego samochodu, pali więcej niż 1.4.
1.4 77 czy 90km? Te 16v mają droższą obsługę (bardziej skomplikowane silniki). Zwróć uwagę na alternator, bo lubią pękać. Co do karoserii raczej nie rdzewieje chyba że był gdzieś "pieszczony". No i czujnik skrętu wspomagania, to takie dwie najczęstsze usterki. Czy wspomaganie dobrze działa podstawa i CITY. Warto pokręcić kierownicą do końca w każdą stronę.
Co do wnętrza polecam ciemny środek, ja mam fotele z niebieskimi wstawkami, brudzi się niemiłosiernie.
Cała reszta to jak przy kupnie samochodu, a i uważaj na nieuczciwych sprzedawców, nie jedna osoba kupiła już samochód z zaślepką zamiast airbaga itd.
Ogólnie samochód polecam, co do diesla nie powiem, nie miałem styczności, ale to koledzy powinni się wypowiedzieć którzy jeżdżą obszerniej.

Post #790714 Wysłany: 13 Gru 2015, 18:30; 
Forumowicz

Paliwo: Inne
Województwo: dolnośląskie [D]
No to teraz ja :E

W lutym chcę zmienić auto, jako że całe życie siedzę przy oplu i ogólnie opel to mój bóg chciałem kupić GP :> trzeba w życiu spróbować czegoś innego. Zastanawiam się nad astrą H i gp z 1.3JTD ale w grę wchodzi też jednostka zasilana gazem.
Astrą H jeździłem nie raz i nie dwa i denerwuje mnie to co w wszystkich oplach czyli dopasowanie plastików, jadę kostką to z tyłu coś trzeszczy, spadnie deszcz to drzwi na uszczelce skrzypią. Jednego dnia schowek piszczy a drugiego dnia popielniczka, dodatkowo 1.7cdti posiada dwumas.

Jako że mam zboczenie na punkcie aut, samo to że jestem mechanikiem i posiadam kolekcje 8aut :wink: mówi za siebie. No ale są to auta stare, jakieś GSI XE w kadecie, jakaś oma 3.2, kadett z 54r a to nie są auta do codziennego używania.

Dobra wracamy do tematu :twisted:
-1.3JTD VS jakaś jednostka zasilana gazem, co wybrać i co będzie najlepszą opcją przy serwisowaniu
-Jeśli chodzi o spasowanie elementów w środku jak to wygląda? Typowy plastik który trzeszczy tu i tam ?
-Serwis jak u was wyglądają ceny części ? Z tego co się orientowałem są mega tanie ale może coś już mi umknęło ?

GP przemawia do mnie tym że ładnie wygląda i środek ma nieporównywalny w tej cenie do innych aut, opel śmierdzi oplem czyli prosto i skrzypiąco ale zawsze były to dobre auta. Auto będzie używane na dojazdy do sklepu, gdzieś do rodziny na miescie i latem wypady weekendowe 240km plus jeden wypad nad morze. Na mieście tygodniowo 150-200km max i raczej z miasta nie będę sie wypuszczał :>

Post #791257 Wysłany: 21 Gru 2015, 19:07; 
Puntoświr

Imię: Krzych
Silnik: 1.3 90KM mJTD
Paliwo: ON
Wersja: Sporting
Miejscowość: Tarnowskie Góry
katalizator napisał(a):
No to teraz ja :E

W lutym chcę zmienić auto, jako że całe życie siedzę przy oplu i ogólnie opel to mój bóg chciałem kupić GP :> trzeba w życiu spróbować czegoś innego. Zastanawiam się nad astrą H i gp z 1.3JTD ale w grę wchodzi też jednostka zasilana gazem.
Astrą H jeździłem nie raz i nie dwa i denerwuje mnie to co w wszystkich oplach czyli dopasowanie plastików, jadę kostką to z tyłu coś trzeszczy, spadnie deszcz to drzwi na uszczelce skrzypią. Jednego dnia schowek piszczy a drugiego dnia popielniczka, dodatkowo 1.7cdti posiada dwumas.

Jako że mam zboczenie na punkcie aut, samo to że jestem mechanikiem i posiadam kolekcje 8aut :wink: mówi za siebie. No ale są to auta stare, jakieś GSI XE w kadecie, jakaś oma 3.2, kadett z 54r a to nie są auta do codziennego używania.

Dobra wracamy do tematu :twisted:
-1.3JTD VS jakaś jednostka zasilana gazem, co wybrać i co będzie najlepszą opcją przy serwisowaniu
-Jeśli chodzi o spasowanie elementów w środku jak to wygląda? Typowy plastik który trzeszczy tu i tam ?
-Serwis jak u was wyglądają ceny części ? Z tego co się orientowałem są mega tanie ale może coś już mi umknęło ?

GP przemawia do mnie tym że ładnie wygląda i środek ma nieporównywalny w tej cenie do innych aut, opel śmierdzi oplem czyli prosto i skrzypiąco ale zawsze były to dobre auta. Auto będzie używane na dojazdy do sklepu, gdzieś do rodziny na miescie i latem wypady weekendowe 240km plus jeden wypad nad morze. Na mieście tygodniowo 150-200km max i raczej z miasta nie będę sie wypuszczał :>

Skoro mowa o 1,7CDTI... to na Boga, dlaczego mowa o 1,3mJTD ????
Ja bedac madrzejszym po zakupie 1,3mJTD kupilbym teraz tylko i wylacznie 1,6mJTD (znaczna odczuwalna roznica w osiagach a i silnik podobnie ekonomiczny).
Na co warto zworici uwage.... na zapchany zawor EGR ktory potrafi strasznie zmulic auto.
W 1,3mJTD najdrozszym elementem eksploatacyjnym sa filtry paliwa, po 150/200pln, pozostale filtry to drobniaki.

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 3341 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 83, 84, 85, 86, 87, 88, 89 ... 134  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)