|
Obecny czas: 17 Maj 2025, 07:12
|
Zobacz posty bez odpowiedzi | Zobacz aktywne tematy
Autor |
Wiadomość |
weksla |
#177797 Wysłany:
08 Paź 2008, 15:04; Temat postu: Słabe światła mijania |
|
 |
Puntoświr |
 |
|
Panowie powiedzcie mi, czy warte świeczki jest kupowanie żarówek ksenonowych do Punto II 1.2 2001r.
Słabo świecą mi światła. czytałem że czasem całe lampy trzeba wymienić by polepszyć widoczność w nocy. Co radzicie zmienic kupic??
|
|
Góra |
|
 |
|
|
_wladimir_ |
#177811 Wysłany:
08 Paź 2008, 16:32; Temat postu: |
|
 |
Moderator |
 |
Imię: janek
Samochód: Doblo
Silnik: 1.3 85KM mJTD
Paliwo: ON
Wersja: Dynamic
Województwo: kujawsko-pomorskie [C]
Miejscowość: CTR / CT Rejestracja: 19 Sie 2008, Posty: 3780 Pomógł: 5
|
|
Góra |
|
 |
kamil22gda |
#182798 Wysłany:
24 Paź 2008, 12:01; Temat postu: |
|
 |
Forumowicz |
 |
Miejscowość: Gdańsk Rejestracja: 24 Paź 2008, Posty: 4
|
A ja radze ci tak:
Dobre żarówki są ok ale kosztują coś koło 100zł
Ksenony na Allego kupisz za 160 są to jedne z tańszych ale gwarancja jest na 2 lata.
Zakładając że w kropku żarówki trzeba wymieniać raz na 6 m-cy (optymistyczny scenariusz) bo się często przepalają to naprawdę warto założyć ksenony bo to jest 30 minut roboty a świecą o trzy nieba lepiej i do tego w kropku wyglądają bosko a i jeszcze ponadto jak ktoś widzi te światła w lusterku wstecznym to odrazu zjeżdża bo myśli że jedzie jakieś konkretne auto.
Tak więc przemyśl to dobrze.
POZDRAWIAM
|
|
Góra |
|
 |
rafał79 |
#183107 Wysłany:
25 Paź 2008, 18:05; Temat postu: |
|
 |
Puntoświr |
 |
Samochód: 500L
Silnik: 1.4 16V 95KM
Paliwo: Benzyna
Województwo: warmińsko-mazurskie [N]
Miejscowość: Warmia Rejestracja: 25 Lip 2008, Posty: 324
|
słabe światła???....ostatnio kupiłem żarówki hella za 12zł/szt. świecą ładnie i daleko ale bez udziwnień  .polecam
_________________ Fiat 500L 1.4 95KM Pop Star - jest Fiat Stilo 1.4 95 KM Dynamic - był Fiat Punto II - był Fiat Punto I 1.1 SX - był Fiat Seicento 0.9 - był
|
|
Góra |
|
 |
niedziu |
#184374 Wysłany:
29 Paź 2008, 13:30; Temat postu: |
|
 |
Puntoświr |
 |
Imię: Marcin
Samochód: Inny
Silnik: Inny
Województwo: małopolskie [K]
|
|
Góra |
|
 |
Gennosuke |
#184577 Wysłany:
29 Paź 2008, 22:25; Temat postu: |
|
 |
Puntoświr |
Miejscowość: Białystok Rejestracja: 19 Maj 2007, Posty: 141
|
ja także miałem dosyć już tych słabych świateł nie chciało mi się kupować żarówki zainwestowałem w xenony muszę się przyznać ze dopiero teraz widzę drogę tak jak trzeba  już jeżdżę od miesiąca ani razu nikt nie zaświecił mi światłami że go oślepiam temperatura barwy 4300 żeby nie wyróżniały się za bardzo polecam każdemu .
|
|
Góra |
|
 |
Adik_88 |
#185143 Wysłany:
01 Lis 2008, 10:48; Temat postu: |
|
 |
Puntoświr |
 |
Miejscowość: WIELKOPOLSKA Rejestracja: 18 Maj 2008, Posty: 183
|
|
Góra |
|
 |
Gennosuke |
#185271 Wysłany:
01 Lis 2008, 19:10; Temat postu: |
|
 |
Puntoświr |
Miejscowość: Białystok Rejestracja: 19 Maj 2007, Posty: 141
|
220 zl z przesyłka z allegro, raczej nie powinno się wymieniać te xenony wydzielają mniej ciepła niż moje stare żarówki H7 plus oczywiscie pobor mocy z 55w do 30w 
|
|
Góra |
|
 |
Damian_D |
#187955 Wysłany:
10 Lis 2008, 00:17; Temat postu: Re: Słabe światła mijania |
|
 |
Sympatyk kropek |
 |
Miejscowość: Świętochłowice/woj. śląskie Rejestracja: 09 Lis 2008, Posty: 15
|
weksla napisał(a): Słabo świecą mi światła.
Ja też narzekam na te światła w Punto II Widać tyle co nic 
_________________ Fiat PUNTO II ELX 1.2 8V
|
|
Góra |
|
 |
Abraxus |
#188558 Wysłany:
11 Lis 2008, 21:08; Temat postu: |
|
 |
Sympatyk kropek |
Miejscowość: Kraków Rejestracja: 05 Lis 2008, Posty: 40
|
radze ci najprostsza rzecz po sloncem (mi pomoglo) po prostu jedz do diagnosty i niech ci ustawi swiatla!  tez mi sie wydawalo ze moje kiepski swieca. Diagnosta jak je zobaczyl to sie zlapal za glowe, byly totalnie zle ustawione. Pogrzebal przy nich i teraz jest jasno jak w dzien.
Po drugie, nie montuj zadnych ksenonow ani innego badziewia. Polskie prawo sie zmienilo i ksenony mozna miec tylko seryjnie zamontowane p rzez fabryke. Fabryczne ksenony maja instalacje samo poziomujaca ktora nie oslepia ludzi z naprzeciwka. Badziewie z allegro tego nie ma a wiec nie spelnia norm. Gdy zatrzymaja cie misie pysie z takimi ksenonami to ci wlepia mandat i zabiora dowod rejestracyjny.
Mozna takze dolozyc zwykle halogeny. To bardzo pomaga i jest legalne.
|
|
Góra |
|
 |
_wladimir_ |
#188604 Wysłany:
11 Lis 2008, 22:29; Temat postu: |
|
 |
Moderator |
 |
|
|
Góra |
|
 |
Pawian |
#188612 Wysłany:
11 Lis 2008, 22:36; Temat postu: |
|
 |
Puntoświr |
 |
Samochód: Punto II 3d
Silnik: 1.8 16V 130KM
Wersja: HGT
Województwo: małopolskie [K]
Miejscowość: Kraków Rejestracja: 29 Wrz 2008, Posty: 202 Pomógł: 4
|
Abraxus napisał(a): radze ci najprostsza rzecz po sloncem (mi pomoglo) po prostu jedz do diagnosty i niech ci ustawi swiatla! tez mi sie wydawalo ze moje kiepski swieca. Diagnosta jak je zobaczyl to sie zlapal za glowe, byly totalnie zle ustawione. Pogrzebal przy nich i teraz jest jasno jak w dzien.
Najprawdziwsza prawda. Ja nie miałem żadnych przejść u siebie, ale jeździłem wieloma innymi samochodami i jak pierwszy raz pojechałem moim kropkiem w nocy to pomyślałem, że to najlepsze światła na świecie.
 Ustawić, wsadzić zwykłe żarówki i jeździć. Nic nie kombinować 
_________________ Moja HoGaTa
Jeździć trzeba tak, żeby się nie dać trafić !
Czy masz już darmowe Assistance?
|
|
Góra |
|
 |
_wladimir_ |
#188617 Wysłany:
11 Lis 2008, 22:39; Temat postu: |
|
 |
Moderator |
 |
|
Pawian napisał(a): Abraxus napisał(a): radze ci najprostsza rzecz po sloncem (mi pomoglo) po prostu jedz do diagnosty i niech ci ustawi swiatla! tez mi sie wydawalo ze moje kiepski swieca. Diagnosta jak je zobaczyl to sie zlapal za glowe, byly totalnie zle ustawione. Pogrzebal przy nich i teraz jest jasno jak w dzien. Najprawdziwsza prawda. Ja nie miałem żadnych przejść u siebie, ale jeździłem wieloma innymi samochodami i jak pierwszy raz pojechałem moim kropkiem w nocy to pomyślałem, że to najlepsze światła na świecie.  Ustawić, wsadzić zwykłe żarówki i jeździć. Nic nie kombinować 
Swoją drogą na początku kariery Punto II w Auto Świecie robili test reflektorów samochodowych. O ile mnie pamięć nie myli fiatowskie światła wypadły bardzo przyzwoicie.
_________________ Wiecha [*2000 +2013] "Wahadłowiec Буран" (Stilo 1,6 16V MultiWagon) [*2013 +2014] "Smółka" (Fiat Doblo 1,3) [*2014 - ...] K-750 - „Moja historia.” Lada Niva - "Co ja zrobiłem"
Forum jest dla Ciebie a nie Ty dla Forum. Stosuj się do zasad, które na nim panują. Chcesz mi nawrzucać za usunięty temat? Szkoda Twojego czasu. Przeznacz go na zapoznanie się z regulaminami obowiązującymi na Forum (które zaakceptowałeś/aś podczas rejestracji).
|
|
Góra |
|
 |
Damian_D |
#188825 Wysłany:
12 Lis 2008, 15:54; Temat postu: |
|
 |
Sympatyk kropek |
 |
|
Abraxus napisał(a): radze ci najprostsza rzecz po sloncem (mi pomoglo) po prostu jedz do diagnosty i niech ci ustawi swiatla!  tez mi sie wydawalo ze moje kiepski swieca. Diagnosta jak je zobaczyl to sie zlapal za glowe, byly totalnie zle ustawione. Pogrzebal przy nich i teraz jest jasno jak w dzien.
Panowie, ale ja byłem u diagnosty tydzień temu i przy okazji wymiany opon poprosiłem o ustawienie świateł (śmieszny koszt 15 zł) no ale dalej mi się wydaje, że te światła w Punto II są kiepskie. Widzę obok na drodze w innych samochodach jak świecą, a jak u mnie.
Oczywiście nie chcę żadnych tam ksenonów.
Powiedzicie mi w takim razie i doradźcie, w jaki prosty sposób można zwiększyć jasność?
Czy takie żarówki faktycznie będą lepiej świecić?
http://www.allegro.pl/item476571384_2x_ ... _fvat.html
albo ta:
http://www.allegro.pl/item465127933_zar ... _w_wa.html
Czy to tylko takie naciągane chwyty reklamowe? Doradźcie 
|
|
Góra |
|
 |
Abraxus |
#189075 Wysłany:
13 Lis 2008, 12:22; Temat postu: |
|
 |
Sympatyk kropek |
Miejscowość: Kraków Rejestracja: 05 Lis 2008, Posty: 40
|
15 zl duzo wzial  moj diagosta zrobil to za 2 zywce. Ale czy ustawial Ci je na specjalnej maszynie ktora do tego sluzy? Czy na jakich lustrach na scianie? bo jak na lustrach to o tylek rozbic. Tez bylem u goscia co tak robil i nic nie ustawil. Dopiero w ASO facet ustawil mi swiatla maszyna i jest super
|
|
Góra |
|
 |
Thomas |
#189080 Wysłany:
13 Lis 2008, 12:43; Temat postu: |
|
 |
Monkey Mod |
 |
Imię: Tomasz
Samochód: Punto II FL 5d
Silnik: 1.2 16V 80KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Województwo: pomorskie [G]
Miejscowość: Ustka/Słupsk Rejestracja: 11 Mar 2007, Posty: 9760 Pomógł: 34
|
Abraxus napisał(a): Polskie prawo sie zmienilo i ksenony mozna miec tylko seryjnie zamontowane p rzez fabryke. bzdura... sa dedykowane zestawy do konkretnych modeli samochodow i mozna zalozyc je nawet po wyjezdzie samochodu z fabryki bez ksenonow .... np, Focus,Golf chociazby ... sa to zestawy helli a to nie jest jakis chinski nieznany producent ....ale ma renome i robi cale gotowe zestawy ... po zakupie takiego mozna udac sie do warsztatu gdzie moga zalozyc takie cos chociazby .... Abraxus napisał(a): Ale czy ustawial Ci je na specjalnej maszynie ktora do tego sluzy? Czy na jakich lustrach na scianie? bo jak na lustrach to o tylek rozbic.
pierdoly gadasz .... ja ustawiam sobie sam i jest tak jak byc powinno .... nawet juz po swoim ustawieniu sprawdzalem tym przyrzadem do ustawiania swiatel i bylo tak jak trzeba ....
_________________ Fiat Punto 1.1 '97 Green Butterfly <-- Klik  "A passion for perfection" Punto II FL 1.2 16V Butterfly II <-- KLIK 
<-- Punto II FL 1.2 16V Essence Of Shine  https://www.facebook.com/EssenceOfShine/
|
|
Góra |
|
 |
Damian_D |
#190041 Wysłany:
15 Lis 2008, 18:49; Temat postu: |
|
 |
Sympatyk kropek |
 |
|
Abraxus napisał(a): Ale czy ustawial Ci je na specjalnej maszynie ktora do tego sluzy? Czy na jakich lustrach na scianie? bo jak na lustrach to o tylek rozbic.
Tak, na specjalnym mierniku, bo to było na stacji diagnostycznej, w której nawiasem mówiąc jutro będę mieć robiony coroczny przegląd
No i po przeglądzie. Wszystko OK, tylko znowu te światło z lewej za nisko jest i nie można go wyżej podnieść. To był jedyny mankament mojego kropka według pana, który mi robił przegląd. Ale mi dowód podpisał
A wracając do żarówek Drodzy Puntomaniacy, ponawiam pytanie:
Czy takie żarówki faktycznie będą lepiej świecić?
http://www.allegro.pl/item476571384_2x_ ... _fvat.html
albo ta:
http://www.allegro.pl/item465127933_zar ... _w_wa.html
Czy to tylko takie naciągane chwyty reklamowe?
Damian
|
|
Góra |
|
 |
Thomas |
#190051 Wysłany:
15 Lis 2008, 19:00; Temat postu: |
|
 |
Monkey Mod |
 |
Imię: Tomasz
Samochód: Punto II FL 5d
Silnik: 1.2 16V 80KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Województwo: pomorskie [G]
Miejscowość: Ustka/Słupsk Rejestracja: 11 Mar 2007, Posty: 9760 Pomógł: 34
|
|
Góra |
|
 |
Adik_88 |
#190053 Wysłany:
15 Lis 2008, 19:04; Temat postu: |
|
 |
Puntoświr |
 |
Miejscowość: WIELKOPOLSKA Rejestracja: 18 Maj 2008, Posty: 183
|
|
Góra |
|
 |
MatHEO |
#190362 Wysłany:
16 Lis 2008, 11:33; Temat postu: |
|
 |
Sympatyk kropek |
Miejscowość: Górny śląsk Rejestracja: 25 Cze 2008, Posty: 28
|
Thomas możesz napisac jak po domowemu ustawiasz swiatla, (odleglosci itp) bo po ustawieniu na stacji nie jestem zbytnio zadowolony.
|
|
Góra |
|
 |
Damian_D |
#202548 Wysłany:
28 Gru 2008, 01:02; Temat postu: |
|
 |
Sympatyk kropek |
 |
|
No i kupiłem te żarówki Philips X-treme + 80 %.
W Norauto komplet 2 szt kosztuje 170 zł! a ja kupiłem na Allegro za 86 zł  Na 100% oryginalne oczywiście.
Jest zdecydowanie lepiej, ale na pewno nie o 80 % - to jakaś bzdura. Mimo wszystko jestem zadowolony. Żarówki te świecą idealnie na biało. Jest lepszy komfort jazdy zwłaszcza gdy brakuje oświetlenia ulicznego.
|
|
Góra |
|
 |
remind |
#202715 Wysłany:
28 Gru 2008, 20:42; Temat postu: |
|
 |
Puntoświr |
Miejscowość: Poland Rejestracja: 19 Mar 2007, Posty: 1125 Pomógł: 7
|
Ja używam Philips Premium +30%. Koszt 8.50zł/szt za H1 i 14zł za H7. Miałem wcześniej bosch, narva i optima oraz allride. Optima i allride szybko się palą. bosch i narva nie święcą tak jasno jak philips a kosztują więcej.
Mam już pewne doświadczenie z żarówkami to mogę takie polecić używane przez siebie. Raczej wersji +80% nie kupie bo są mało trwałe i przez to nieekonomiczne.
Niestety i ja muszę przyznać punto ma słabe światła mijania, Ale widoczność nie powiem, żeby była zła. Ale za to nie oślepiają kierowców jak np. w nissan micra na L-kach. W ogole to nie wiem czemu większość nowych samochodów ma takie światła, że jak ktoś z tyłu podjedzie na światłach mijania to mam jasno w kabinie...? Jak ktoś podjeżdża z punto II to nic nie oślepia.
_________________ Dzień bez chmury jest ponury. Odpalanie na mrozie Punto 1.9D http://www.youtube.com/watch?v=-GX4nKQIMGY
___
|
|
Góra |
|
 |
jadak |
#204077 Wysłany:
02 Sty 2009, 19:42; Temat postu: |
|
 |
Puntoświr |
 |
Miejscowość: Warszawa - Gocław Rejestracja: 26 Gru 2007, Posty: 444
|
jeśli chodzi o żarówki, to w pierwszej lidze są Philipsy X-Treme powery, Osramy Nightbreakery, Philipsy GT150. Zaraz za nimi jest Tungsram +60%. Zaletą Tungsramów jest to, że świecą prawie tyle samo co żarówki typu standard. X-treme Powery i Nghtbreakery działają 1/3-1/2 krócej. Ale na tych najlepszych efekt jest REWELACYJNY: światło bielutkie, mocne i 20-30% dalej świeci. Te "+90%" w przypadku Philipsa naprawde nie jest wogóle przesadzone
_________________ MKII 1.2 8v SX 2001r + LPG
"Wolę pchać swoje Punto niż jeździć Volkswagenem"
|
|
Góra |
|
 |
remind |
#204647 Wysłany:
04 Sty 2009, 11:51; Temat postu: |
|
 |
Puntoświr |
Miejscowość: Poland Rejestracja: 19 Mar 2007, Posty: 1125 Pomógł: 7
|
jadak napisał(a): jeśli chodzi o żarówki, to w pierwszej lidze są Philipsy X-Treme powery, Osramy Nightbreakery, Philipsy GT150. Zaraz za nimi jest Tungsram +60%. Zaletą Tungsramów jest to, że świecą prawie tyle samo co żarówki typu standard. X-treme Powery i Nghtbreakery działają 1/3-1/2 krócej. Ale na tych najlepszych efekt jest REWELACYJNY: światło bielutkie, mocne i 20-30% dalej świeci. Te "+90%" w przypadku Philipsa naprawde nie jest wogóle przesadzone
http://www.allegro.pl/item517614111_phi ... aniej.html
Niezły interes z tymi, żarówkami H7 , 1 spalona żarówka na 2-3miesiące za 40zł ( bo w/g tego co wyczytałem na forum to trwałość mają nie najlepszą ). To może wyjść przy intensywnej eksploatacji samochodu około 250zł/rocznie za same żarówki i to tylko na jedną stroną. Dla porównania żarówka standardowa H1 / H7 świeci ~ 400 - 500h ( z praktyki ) i starczy na ok 25-30kkm jazdy. Ostatni raz żarówkę wymieniałem ~rok temu i była to H7, wymieniłem też przy okazji głowiczkę i od tej pory ganiam na tej samej żarówce.
Częsta wymiana sprawia, że samochód jest uciążliwy dla środowiska - wykonanie opakowania, żarówki, jej transport, odpady - bo kto oddaje żarówki do recyklingu - wyrzucamy do kosza na śmieci...
_________________ Dzień bez chmury jest ponury. Odpalanie na mrozie Punto 1.9D http://www.youtube.com/watch?v=-GX4nKQIMGY
___
|
|
Góra |
|
 |
mat336 |
#236568 Wysłany:
05 Kwi 2009, 17:34; Temat postu: |
|
 |
Sympatyk kropek |
 |
Miejscowość: Ołpiny/Tarnów/Jasło Rejestracja: 26 Paź 2008, Posty: 14
|
koledzy tak czytam i mam pyatnie bo nie moge nigdzie nic znalesc o myciu lamp znaczy w srodku. czy wogóle mozna?? i jak z soczewkami??
_________________ Fiat Punto II, 1,2 8v, 2001r, 3d, czarny jak noc:D:D:Di szybki jak światło:D:D:D
|
|
Góra |
|
 |
|
Nie możesz zakładać nowych tematów na tym forum Nie możesz odpowiadać w tematach na tym forum Nie możesz edytować swoich postów na tym forum Nie możesz usuwać swoich postów na tym forum Nie możesz dodawać załączników na tym forum
|
|