Imię: Andrzej
Samochód: Grande Punto 3d
Silnik: 1.3 90KM mJTD
Paliwo: ON
Wersja: Sport
Województwo: zachodniopomorskie [Z]
Miejscowość: Świnoujście Rejestracja: 19 Lip 20 Posty: 8
Witam wszystkich! A co myślicie o takim zamontowaniu świateł do jazdy dziennej (dla tych, co mają zamontowane halogeny) w wersji z okrągłymi światłami, jak na zdjęciu:
[ Dodano: 25 Cze 2012 15:01 ]
Dodam jeszcze, że w/g mnie koniecznym byłoby wywiercenie otworów otwornicą o średnicy 70mm i umieszczeniu w nich pierścieni centrujących, takich jak ktoś poprzednio montował wcześniej z rury pcv fi70, którą pomalował na czarno - można by chyba też obkleić ją czarną folią. Otwory należałoby wywiercić tak, by pierścienie znajdowały się w osi pojazdu. Zmierzyłem - z jednej strony pierścień wystawałby na około 34mm. Od wewnątrz przymocowałbym ten pierścień centrujący tak jak to wielokrotnie robiłem na gorąco, punktowo zgrzewając pierścień ze zderzakiem za pomocą lutownicy i kawałków odpowiedniego tworzywa sztucznego. Oczywiście wszystko należałoby zrobić po zdjęciu zderzaka. Potem pozostałoby zamontowanie lamp przy pomocy dorobionych uchwytów. Z jednej strony może do miejsca montowania halogenu? Co myślicie o tym pomyśle?
Załączniki:
Reflektory do jazdy dziennej X.jpg [ 132.82 KiB | Obejrzany 1635 razy ]
_________________ Grande Punto SPORT 6-speed 3d 1.3 mJTD 16V 90KM
Imię: Mariusz
Samochód: Grande Punto 5d
Silnik: 1.4 16V 95KM
Paliwo: Benzyna
Wersja: Emotion
Województwo: małopolskie [K]
Miejscowość: Kraków - Lepsza strona tego miasta, nasza siła Was przerasta :D Rejestracja: 28 Cze 20 Posty: 906 Pomógł: 1
Kruger - spoko, nie ma sprawy sorry, że bardziej Ci tego nie objaśniłem ale nie miałem czasu widzę, że sobie elegancko poradziłeś fajnie to wygląda.
Skovi - też tak myślę, że umiejscowienie tych lamp to jedyne słuszne miejsce.
Sebooo - nawet nie wiedziałem, że kiedykolwiek to planowałeś robić, nie widziałem tego postu wcześniej
[ Dodano: 25 Cze 2012 22:32 ]
Aha jeszcze jedna sprawa - dla tych co chcą rzeźbić w halogenie - nie przejdzie to. Gdy zostawicie ori szkło z halogenu wszelkie homologację pójdą się jeb** Ja wiem, że to dobre miejsce, najszybszy i najłatwiejszy sposób - ale ta opcja jest jedynie dla osób, które nie mają halogenów bądź chcą się ich pozbyć
Świetna robota skovi, fajnie. Jestem mocno zmobilizowany, żeby i u siebie w końcu te światła założyć. Pozdrawiam
Imię: Mariusz
Silnik: 1.4 16V 95KM
Paliwo: Benzyna
Wersja: Emotion
Województwo: małopolskie [K]
Miejscowość: Kraków - Lepsza strona tego miasta, nasza siła Was przerasta :D Rejestracja: 28 Cze 20 Posty: 906 Pomógł: 1
Osoby, które się nie znają myślą, że to fabryczne lampy
Niestety negatywnie mnie zaskoczyli ,,majstry z ASO Fiata,, - którzy się mnie pytali czy to fabryczne czy sam to montowałem przy badaniu technicznym pojazdu - sorry, ale jak mogli tego nie wiedzieć ... tak im się spodobało, że sami mieli w swoich autach zakładać.
Mario, nieźle, mnie też się podobają, gratulacje!
Imię: Hubert
Silnik: Inny
Wersja: Dynamic
Województwo: Poza Polską
Miejscowość: Gent, Belgia Rejestracja: 23 Kwi 20 Posty: 684 Pomógł: 5
Wszystko fajnie ale dopóki masz założone szkło od halogenów, te światła nie spełniają wymagań homologacji (na szkle masz wybite oznaczenia halogenów a nie DLR).
Imię: Wojtek
Silnik: 1.4 8V 77KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Województwo: śląskie [S]
Miejscowość: Świętochłowice/Sosnowiec Rejestracja: 03 Mar 20 Posty: 197 Pomógł: 1
Na przed ostatnim zdjęciu masz na szkle oznaczenie 02B i to "B" do oznaczenie halogenów. I tak dla przykładu "A" do pozycyjna, HL mijania bodajże, a dzienne to "RL" (nie DRL ). Policjant zatrzyma Cię i będzie 200zł na "niemanie". Ogólnie nie polecam na tym jeździć.
ps. chyba że wybijesz szybkę
_________________ Fiat Grande Punto 1.4 8v 77KM Dynamic + LPG ZENIT kiedyś było: Punto II 1.2 8V SX 60KM + LPG Punto IIFL 1.3 16V MJTD 70KM Dynamic
Maco napisał(a):
Chlopacy, dopasowalem DRL (NSSC 510HP) do halogenow...
A tak w ogóle to skąd wytrzasnąłeś te halogeny. Moje ori mają wewnątrz klosza odbłyśnik a u ciebie jest czarny plastik...
I jeszcze pytanko:
czy tą uszczelkę widoczną na zdjęciu można zdjąć?
Bo jeśli tak to wystarczyło by nie zakładać szkła, zamontować i takie rozwiązanie byłoby zgodne z prawem
skovi napisał(a):
te są super
Zastanawiam się, czy nie zamówić ale cena troszkę odstrasza bo do tego trzeba jeszcze dokupić DRL...
Imię: Darek
Silnik: 1.4 8V 77KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Dlaczego nie chcecie skorzystać z gotowego i prostego rozwiązania jakie proponuje polska firma Proeltec z Łodzi. Mam już taki moduł ponad rok i naprawdę to rozwiązanie sprawdza się. Światła dzienne zostały zrobione ze świateł drogowych, które świecą na 30% mocy. Podświetlenie deski i tył się nie świeci i oto głownie mi chodziło. Nie wymieniłem jeszcze ani jednej żarówki H4. Pisałem już wcześniej o tym rozwiązaniu ponawiam pomysł. Opis modułu DRL znajduje się na stronie http://www.drl.proeltec.com/index.htm
Imię: Daniel
Samochód: Croma
Silnik: 1.9 120KM mJTD
Miejscowość: Niemcy - Piekary Śląskie Rejestracja: 17 Lis 20 Posty: 1109
Darek Katowice napisał(a):
Dlaczego nie chcecie skorzystać z gotowego i prostego rozwiązania jakie proponuje polska firma Proeltec z Łodzi. Mam już taki moduł ponad rok i naprawdę to rozwiązanie sprawdza się. Światła dzienne zostały zrobione ze świateł drogowych, które świecą na 30% mocy. Podświetlenie deski i tył się nie świeci i oto głownie mi chodziło. Nie wymieniłem jeszcze ani jednej żarówki H4. Pisałem już wcześniej o tym rozwiązaniu ponawiam pomysł. Opis modułu DRL znajduje się na stronie http://www.drl.proeltec.com/index.htm
Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)
Nie możesz zakładać nowych tematów na tym forum Nie możesz odpowiadać w tematach na tym forum Nie możesz edytować swoich postów na tym forum Nie możesz usuwać swoich postów na tym forum Nie możesz dodawać załączników na tym forum