|
Obecny czas: 15 Cze 2025, 18:39
|
Zobacz posty bez odpowiedzi | Zobacz aktywne tematy
Autor |
Wiadomość |
MiSiOn |
#217899 Wysłany:
11 Lut 2009, 11:37; Temat postu: |
|
 |
Puntoświr |
Samochód: Grande Punto 5d
Silnik: 1.4 8V 77KM
Paliwo: Benzyna
Województwo: Poza Polską
|
olos47 napisał(a): Czy ktoś może mi powiedzieć, które ASO we Wrocławiu lub w Siedlcach i okolicy znają problem stukania zawieszenia i wadliwych odbojników?? Chciałbym uniknąć kilku wizyt w ASO (nie mam na to czasu) i załatwić temat za jedną wizytą, najszybciej jak się da. 
We Wrocławiu nie radzę. No, może ten na Robotniczej ale na jego temat słyszałem kilka mało pochlebnych opinii. 66 kilometrów autostradą dalej masz serwis w Legnicy- zaraz przy zjeździe z autostrady. Problem znają- dwie godziny roboty i po bólu.
|
|
Góra |
|
 |
|
|
Dzióbel |
#217900 Wysłany:
11 Lut 2009, 11:37; Temat postu: |
|
 |
Admin |
 |
Imię: Zbyszek
Samochód: Inny
Silnik: Inny
Województwo: pomorskie [G]
Miejscowość: Chełm/Sławno/Słupsk Rejestracja: 22 Cze 2006, Posty: 3298
|
Dzióbel napisał(a): (W dniu wczorajszym zapoznałem z tym wątkiem pracownika FAP.....)
FAP po zapoznaniu się z tym wątkiem poczynił odpowiednie kroki. Zapraszamy wszystkich do serwisów w celu umówienia się na wymianę nowych - nie wadliwych odbijaczy. ASO znają temat....
Gdyby jednak okazało się, że któreś z ASO nie znało problemu, to poproszę o info na PW.
Tyle.....

|
|
Góra |
|
 |
MiSiOn |
#217902 Wysłany:
11 Lut 2009, 11:41; Temat postu: |
|
 |
Puntoświr |
|
Dzióbel napisał(a): Dzióbel napisał(a): (W dniu wczorajszym zapoznałem z tym wątkiem pracownika FAP.....) FAP po zapoznaniu się z tym wątkiem poczynił odpowiednie kroki. Zapraszamy wszystkich do serwisów w celu umówienia się na wymianę nowych - nie wadliwych odbijaczy. ASO znają temat.... Gdyby jednak okazało się, że któreś z ASO nie znało problemu, to poproszę o info na PW. Tyle..... 
Wiadomości z pierwszej ręki
Ja nadal nie otrzymałem od nich pisma.
Swoją drogą to nigdzie nie ma oficjalnej o tym informacji a mają środki przekazu (czytaj internet) by się z użytkownikami swoją wiedzą podzielić.
|
|
Góra |
|
 |
Dzióbel |
#217905 Wysłany:
11 Lut 2009, 11:52; Temat postu: |
|
 |
Admin |
 |
|
[ Dodano: Sro Lut 11, 2009 11:52 am ]
Cytuj: Swoją drogą to nigdzie nie ma oficjalnej o tym informacji
wkrótce podam jeszcze kod naprawy....choć nie jest to konieczne w tym momencie.....
informacja jest ..... na www.fiatpunto.com.pl
|
|
Góra |
|
 |
olos47 |
#217907 Wysłany:
11 Lut 2009, 11:57; Temat postu: |
|
 |
Puntoświr |
 |
Miejscowość: Katowice/Siedlce/Birmingham UK Rejestracja: 09 Lut 2009, Posty: 555
|
Dzióbel jeżeli możesz to podaj ten kod jeszcze raz. Dzisiaj lub jutro wybieram sie do ASO z tym problemem. ASO "DARIMEX" w Siedlcach twierdzi, że pierwsze słyszy o problemie - pewnie beda z nimi klopoty 
_________________ FIAT GRANDE PUNTO RACING 1,4 8v 75KM, YELLOW&BLUE&ME
Renault Megane Grandtour Dynamique 1,5 dci 106KM
|
|
Góra |
|
 |
MiSiOn |
#217913 Wysłany:
11 Lut 2009, 12:07; Temat postu: |
|
 |
Puntoświr |
|
Cytuj: informacja jest ..... na www.fiatpunto.com.pl
olos47 kod naprawy jaki podał kolega Bronek to W24.
|
|
Góra |
|
 |
olos47 |
#217919 Wysłany:
11 Lut 2009, 12:37; Temat postu: |
|
 |
Puntoświr |
 |
Miejscowość: Katowice/Siedlce/Birmingham UK Rejestracja: 09 Lut 2009, Posty: 555
|
Dzwonilem dzisiaj do ASO "DARIMEX" w Siedlcach - powiedzieli mi ze jest jakas akcja serwisowa i zeby podjechac to sprawdza czy moje auto jest nia objete. Troche glupie gadanie bo nawet jak nie jest a w aucie stuka i samochod jest na gwarancji to i tak musza zrobic. No ale sie zobaczy w najblizszych dniach czy ASO rozwiaze problem. 
|
|
Góra |
|
 |
rlem |
#218115 Wysłany:
11 Lut 2009, 22:59; Temat postu: |
|
 |
Sympatyk kropek |
Miejscowość: mazury Rejestracja: 27 Sty 2009, Posty: 9
|
MiSiOn napisał(a): olos47 kod naprawy jaki podał kolega Bronek to W24.
W informacji o wykonanej naprawie u mnie też jest wpisany kod W24.
Od wczoraj błoga cisza, przejechałem 150km, po trasie kilka przejazdów kolejowych na których waliło niemiłosiernie, teraz cisza!!!!
|
|
Góra |
|
 |
morfi82d |
#218193 Wysłany:
12 Lut 2009, 00:53; Temat postu: |
|
 |
Sympatyk kropek |
Miejscowość: Zbrosławice Rejestracja: 21 Sty 2009, Posty: 34
|
Kod W24 nic nie znaczy. Ja miałem kilka wad usuwanych i na każdym jest napisane W24.
|
|
Góra |
|
 |
olos47 |
#218335 Wysłany:
12 Lut 2009, 18:41; Temat postu: |
|
 |
Puntoświr |
 |
|
Niestety, nie wszystkie ASO wiedza o problemie z odbojnikami. 'DARIMEX" w Siedlcach na ul. Terespolskiej np. nie wie i dalej rzna glupa. Patalachy totalne, az zal komentowac!!! 
|
|
Góra |
|
 |
MiSiOn |
#218576 Wysłany:
13 Lut 2009, 12:00; Temat postu: |
|
 |
Puntoświr |
|
Niestety od wczoraj nie mogę się dodzwonić do Pana w FAP, który się zajmuję sprawą. Teoretycznie pismo z odpowiedzią powinno już być gotowe i wysłane (poczta oczywiście działa jak działa) ale dla usprawnienia procesu komunikacji chciałem, by przesłano mi to na maila. Niestety nie podnoszą telefonu 
|
|
Góra |
|
 |
olos47 |
#218577 Wysłany:
13 Lut 2009, 12:02; Temat postu: |
|
 |
Puntoświr |
 |
|
Ja też się kontaktowałem. Dostałem odpowiedź na maila. Niestety az do wczoraj 12 lutego ASO z którymi mialem do czynienia dalej nie wiedza o problemie. 
|
|
Góra |
|
 |
pepe |
#218642 Wysłany:
13 Lut 2009, 16:18; Temat postu: Re: Stukające zawieszenie z przodu. UWAGA!!! |
|
 |
Sympatyk kropek |
 |
Wersja: Estiva Blue&Me
Województwo: lubelskie [L]
Miejscowość: Lublin Rejestracja: 06 Lut 2009, Posty: 30
|
Cholera, a ja się poważnie zastanawiam nad wywaleniem swoich oszczędności na nowego GP - w wersji Dynamic 1,4 16V lub właśnie Estiva B&M 1,4 8V...  Po przeczytaniu Waszych postów widzę, że muszę się zastanowić jeszcze raz i dobrze przemyśleć ewentualny wybór...  Wady typu źle działających spryskiwaczy lub parujących reflektorów byłbym jeszcze w stanie zaakceptować, ale notoryczne i nagminne stuki w zawieszeniu, to już nie jest "pikuś"...
MiSiOn - gratuluję rozkręcenia tematu i wytrwałości!
Pzdr!
_________________ Grafitowe Punto II 1,2/8V 5d. - było Brązowy FADO GP Estiva B&M 1,4/8V 5d. - JEST
|
|
Góra |
|
 |
MiSiOn |
#218647 Wysłany:
13 Lut 2009, 16:32; Temat postu: Re: Stukające zawieszenie z przodu. UWAGA!!! |
|
 |
Puntoświr |
|
pepe napisał(a): Cholera, a ja się poważnie zastanawiam nad wywaleniem swoich oszczędności na nowego GP - w wersji Dynamic 1,4 16V lub właśnie Estiva B&M 1,4 8V...  Po przeczytaniu Waszych postów widzę, że muszę się zastanowić jeszcze raz i dobrze przemyśleć ewentualny wybór...  Wady typu źle działających spryskiwaczy lub parujących reflektorów byłbym jeszcze w stanie zaakceptować, ale notoryczne i nagminne stuki w zawieszeniu, to już nie jest "pikuś"... MiSiOn - gratuluję rozkręcenia tematu i wytrwałości! Pzdr!
Powiem Ci, że jak na razie cała sprawa przypomina mi walkę z wiatrakami, ale się nie poddaję.
Ja nadal widzę i uważam, że GP jest jednym z lepszych samochodów w swojej klasie zarówno rynkowej jak i cenowej. To zaś utwierdza mnie w przekonaniu, że obecnie auta produkuje się po to by się one psuły. I coraz bliżej jestem zdania, że mimo olbrzymich możliwości jakie daje gwarancja i "niezgodność towaru z umową" to tak na prawdę nic one nie dają. Zgodzę się, że stuki w moim i innych przypadkach zostały usunięte w ramach gwarancji, ale co z tego jak zaraz (u mnie na szczęście nie) pojawiają się nowe np. z tyłu.
|
|
Góra |
|
 |
Tomo |
#218656 Wysłany:
13 Lut 2009, 16:58; Temat postu: |
|
 |
Puntoświr |
 |
Samochód: Lancia Delta
Paliwo: ON
Województwo: mazowieckie [W]
Miejscowość: NDM-Mazowieckie Rejestracja: 17 Maj 2007, Posty: 906
|
Nie myślcie sobie, że inne firmy produkują cudowne samochody. W firmie w której pracuję są służbowe Aurisy. Oczywiście nowe. W kilku już wymieniali poduszki w tylnym zawieszeniu przy przebiegu między 10kkm-15kkm z powodu niemiłosiernych stuków. A przecież Auris jest droższym autem od GP. W końcu to kompakt. I do tego jaki brzydki. Mój znajomy ma ostatnie Clio i również te same problemy z zawieszeniem co użytkownicy GP.
_________________ Były: Seicento Sporting ABARTH 54KM (1999) Grande Punto SPORT MultiJet 90KM (2006) Ford Fiesta MK7 GoldX 82KM (2011) Jest: Ford Fiesta MK7FL EcoBoost 125KM (2012)<<<link Lancia Delta MOMO 1,9TT Boosted by Cinek (2013)<<<link Seicento 1,1MPI (2005)
|
|
Góra |
|
 |
MiSiOn |
#218659 Wysłany:
13 Lut 2009, 17:21; Temat postu: |
|
 |
Puntoświr |
|
Tomo napisał(a): Nie myślcie sobie, że inne firmy produkują cudowne samochody. W firmie w której pracuję są służbowe Aurisy. Oczywiście nowe. W kilku już wymieniali poduszki w tylnym zawieszeniu przy przebiegu między 10kkm-15kkm z powodu niemiłosiernych stuków. A przecież Auris jest droższym autem od GP. W końcu to kompakt. I do tego jaki brzydki. Mój znajomy ma ostatnie Clio i również te same problemy z zawieszeniem co użytkownicy GP.
To niestety potwierdza moją opinię wyżej. Jeśli chodzi o Toyotę to uważam, że najlepszym jej produktem była Corolla, której produkcję zakończono bodajże w 2006 roku.
|
|
Góra |
|
 |
Gasiu |
#218660 Wysłany:
13 Lut 2009, 17:23; Temat postu: |
|
 |
Przyjaciel |
 |
Imię: Łukasz
Samochód: Panda
Silnik: 1.2 8V 69KM
Wersja: Easy
Województwo: łódzkie [E]
Miejscowość: Sieradz Rejestracja: 15 Paź 2007, Posty: 3936
|
|
Góra |
|
 |
xsadol |
#218665 Wysłany:
13 Lut 2009, 17:44; Temat postu: Re: Stukające zawieszenie z przodu. UWAGA!!! |
|
 |
Puntoświr |
Miejscowość: ze Śląska ;) Rejestracja: 06 Lut 2009, Posty: 354
|
pepe napisał(a): Cholera, a ja się poważnie zastanawiam nad wywaleniem swoich oszczędności na nowego GP - w wersji Dynamic 1,4 16V lub właśnie Estiva B&M 1,4 8V...  Po przeczytaniu Waszych postów widzę, że muszę się zastanowić jeszcze raz i dobrze przemyśleć ewentualny wybór...  Wady typu źle działających spryskiwaczy lub parujących reflektorów byłbym jeszcze w stanie zaakceptować, ale notoryczne i nagminne stuki w zawieszeniu, to już nie jest "pikuś"... MiSiOn - gratuluję rozkręcenia tematu i wytrwałości! Pzdr!
Wg mnie nie masz się czym przejmować.
Wszystko co jest produkowane ma swoje fabryczne wady: od samochodów (wszystkie), przez rowery (większość), pociągi (FLIRT - EN75 - fabrycznie 'zwalone' falowniki,zawieszenie, trzeszczące wnętrze itp...), ubrania, biżuterię, komputery (procesory, dyski...), telewizory, lodówki... można by nocami i dniami wymieniać... podałem przypadki, które na co dzień zauważam... oczywiście w 100% wady te można naprawić.
Kolega napisał wyżej, że nawet jak naprawi się przednie zawieszenie to zacznie stukać tylne - przy 'naprawie' przedniego możemy od razu zwrócić się z 'nasmarowaniem tyłu' (podobno to pomaga...)... jeśli nie - pojedziemy 2 raz...
Z tego co wiem, to nawet w Audi A3 są problemy z zawieszeniem, Fordy Mondeo praktycznie wszystkie wersje mają problemy (głownie z silnikami) i to nie takie 'błahe' jak zawieszenie, w Almerze parują reflektory, 1.8 bierze olej, Fiesty mają problemy z zawieszeniem i rdzą...itp...itd... są to przypadki (jak wyżej pisałem) z którymi się spotykam na co dzień - u znajomych, rodziny, sąsiadów...
_________________ "Benzyna jest do osobówek, ropa do ciężarówek a gaz do kuchenek"
|
|
Góra |
|
 |
olos47 |
#218667 Wysłany:
13 Lut 2009, 17:55; Temat postu: |
|
 |
Puntoświr |
 |
|
Dokladnie. Problem nawet nie tyle z autem bo te odbojniki nie maja wplywu na bezpieczenstwo. Poprostu ich praca jest denerwujaca. Poza tym autko naprawde fajne do jezdzenia.
Dla przykladu powiem ze w moim drugim aucie skodzie tez sie nie obylo bez paru wizyt w ASO na gwarancji. A auto znacznie drozsze niz GP  Inna rzecza jest niekompetencja ASO i podejscie do klienta - to niestety zniecheca
|
|
Góra |
|
 |
Diav |
#218669 Wysłany:
13 Lut 2009, 17:59; Temat postu: |
|
 |
Puntoświr |
 |
Miejscowość: Jaworzno Rejestracja: 20 Lis 2008, Posty: 230
|
Cytuj: Wg mnie nie masz się czym przejmować. Wszystko co jest produkowane ma swoje fabryczne wady: od samochodów (wszystkie), przez rowery (większość), pociągi (FLIRT - EN75 - fabrycznie 'zwalone' falowniki,zawieszenie, trzeszczące wnętrze itp...), ubrania, biżuterię, komputery (procesory, dyski...), telewizory, lodówki... można by nocami i dniami wymieniać... podałem przypadki, które na co dzień zauważam... oczywiście w 100% wady te można naprawić.
Kolega napisał wyżej, że nawet jak naprawi się przednie zawieszenie to zacznie stukać tylne - przy 'naprawie' przedniego możemy od razu zwrócić się z 'nasmarowaniem tyłu' (podobno to pomaga...)... jeśli nie - pojedziemy 2 raz...
Z tego co wiem, to nawet w Audi A3 są problemy z zawieszeniem, Fordy Mondeo praktycznie wszystkie wersje mają problemy (głownie z silnikami) i to nie takie 'błahe' jak zawieszenie, w Almerze parują reflektory, 1.8 bierze olej, Fiesty mają problemy z zawieszeniem i rdzą...itp...itd... są to przypadki (jak wyżej pisałem) z którymi się spotykam na co dzień - u znajomych, rodziny, sąsiadów...
Z tego wynika, że wszystko to szrot, ścierwo, które nie powinno wyjść z fabryki. Bo, niech mnie ktoś poprawi jeżeli nie mam racji, ale nie po to kupujemy NOWE rzeczy by je co chwilę naprawiać. Czyż nie ?
_________________ Grande Punto 1.4 8v 77KM Estiva Blue&Me
|
|
Góra |
|
 |
olos47 |
#218673 Wysłany:
13 Lut 2009, 18:02; Temat postu: |
|
 |
Puntoświr |
 |
|
Po interwencji w FAP dzisiaj dzwonili i przepraszali z ASO i jak tylko przyjda nowe odbojniki to zadzwonia i zaprosza na wymiane. Mialem auto w wersji na rynek Austriacki i dostalem instrukcje i reszte papierow po niemiecku. Blue&Me mowil po niemiecku. Nic nie mogli z tym zrobic. Dzisiaj nagle wszystko sie dalo-sa papiery po Polsku i Blue&Me mowi po Polsku.
Wniosek?? Jak sie ich nie zj....ie to cie maja w dupie!!! 
|
|
Góra |
|
 |
xsadol |
#218676 Wysłany:
13 Lut 2009, 18:09; Temat postu: |
|
 |
Puntoświr |
Miejscowość: ze Śląska ;) Rejestracja: 06 Lut 2009, Posty: 354
|
Diav napisał(a): Cytuj: Wg mnie nie masz się czym przejmować. Wszystko co jest produkowane ma swoje fabryczne wady: od samochodów (wszystkie), przez rowery (większość), pociągi (FLIRT - EN75 - fabrycznie 'zwalone' falowniki,zawieszenie, trzeszczące wnętrze itp...), ubrania, biżuterię, komputery (procesory, dyski...), telewizory, lodówki... można by nocami i dniami wymieniać... podałem przypadki, które na co dzień zauważam... oczywiście w 100% wady te można naprawić.
Z tego co wiem, to nawet w Audi A3 są problemy z zawieszeniem, Fordy Mondeo praktycznie wszystkie wersje mają problemy (głownie z silnikami) i to nie takie 'błahe' jak zawieszenie, w Almerze parują reflektory, 1.8 bierze olej, Fiesty mają problemy z zawieszeniem i rdzą...itp...itd... są to przypadki (jak wyżej pisałem) z którymi się spotykam na co dzień - u znajomych, rodziny, sąsiadów... Z tego wynika, że wszystko to szrot, ścierwo, które nie powinno wyjść z fabryki. Bo, niech mnie ktoś poprawi jeżeli nie mam racji, ale nie po to kupujemy NOWE rzeczy by je co chwilę naprawiać. Czyż nie ?
Trochę prawda, trochę nie.
To, że nowe rzeczy kupujemy po to, aby ich nie naprawiać - ok.
W sumie i tak lepiej wychodzimy kupując nowe rzeczy - gwarancja...
To, że szrot i ścierwo - nie do końca 
_________________ "Benzyna jest do osobówek, ropa do ciężarówek a gaz do kuchenek"
|
|
Góra |
|
 |
Dzióbel |
#218692 Wysłany:
13 Lut 2009, 18:55; Temat postu: |
|
 |
Admin |
 |
|
olos47 napisał(a): Po interwencji w FAP dzisiaj dzwonili i przepraszali z ASO i jak tylko przyjda nowe odbojniki to zadzwonia i zaprosza na wymiane. Mialem auto w wersji na rynek Austriacki i dostalem instrukcje i reszte papierow po niemiecku. Blue&Me mowil po niemiecku. Nic nie mogli z tym zrobic. Dzisiaj nagle wszystko sie dalo-sa papiery po Polsku i Blue&Me mowi po Polsku. Wniosek?? Jak sie ich nie zj....ie to cie maja w dupie!!!
Cieszy mnie to bardzo że teraz się udało...
Gdyby ktoś miał jeszcze problemy z ASO, które nie orientuje się w temacie to poproszę o PW....
nadmienię, że ASO dopiero zamawia te nowe odbojniki....więc trzeba uzbroić się w cierpliwość...
|
|
Góra |
|
 |
Adas |
#218696 Wysłany:
13 Lut 2009, 19:02; Temat postu: |
|
 |
Puntoświr |
 |
Imię: Adam
Wersja: Active
Województwo: podlaskie [B]
Miejscowość: Białystok Rejestracja: 02 Maj 2007, Posty: 2625
|
No ja uważam, że to nie wina Salonów, i nie samej marki Fiata, tylko tego matoła co robił mieszankę pcv-guma na te odbojniki, i wogóle, powinni dawać więcej "gumy" do naszych plastików, nie trzeszczały by tak. Ostatnio miałem okazję rozmawiać z gościem co prowadzi L-kę, narzekał na Grande i mówił, że poprzednia jego Flota Mk2 była nieboo lepsza. Nie chciał odpowiedzieć co mu się dzieje z tymi Grande'ami, może chodzi o te wymiany całych kolumn kierowniczych i innych Klamek..
_________________ Mk2 ForEver ? <LOL>
Moja obecna "Kropka" >>
Grande Punto 1.4 8v 77km od poniedziałku do piątku i mały uzupełniacz Ssangyong Actyon 2.0XDI na weekendowe wypady i inne szaleństwa!
1. Moja była kropka najlepsza zielona kropka.
Autko Nr1. >> Punto 2 1.2 8V 60KM 2001r. + LPG
topic1438.html
Moja była Alfa 156 Sportwagon - Autko Nr 2
Autko Nr2. Czarna jak Hell, Włoszka. >> Alfa 156 SportWagon 1.9 JTD 115KM 
http://adas.w.tkb.pl/Alfa156/
Dla osób z forum służę darmową diagnostyką Fiat EcuScan - OBD2, oraz diagnostyką każdego innego auta posiadam uniwersalny dobry skaner.
|
|
Góra |
|
 |
Pro15 |
#218714 Wysłany:
13 Lut 2009, 19:54; Temat postu: |
|
 |
Puntomaniak |
Miejscowość: wlkp Rejestracja: 19 Gru 2008, Posty: 87
|
No to teraz ja podsumuje tydzień temu pojechałem drugi raz ze stuklami w przednim zawieszeniu do innego ASO niż byłem poraz pierwszy, zdiagnozowali wadę i kazali czekać aż przyjdą częśći, wczoraj zadzwonili i umówiłem się na dzisiaj na wymianę odbojników.
Godzinę temu odebrałem auto i co ??????? kto zgadnie?
_________________ GP - 2008 - Blue&Me - 5d - szary chemical - 1.4
|
|
Góra |
|
 |
|
Nie możesz zakładać nowych tematów na tym forum Nie możesz odpowiadać w tematach na tym forum Nie możesz edytować swoich postów na tym forum Nie możesz usuwać swoich postów na tym forum Nie możesz dodawać załączników na tym forum
|
|