You Tube • eLearn • FAQ •  Szukaj •  Zarejestruj się •  Zaloguj się 

Obecny czas: 14 Maj 2025, 04:24

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 412 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12 ... 17  Następna
Autor Wiadomość

Post #708102 Wysłany: 29 Gru 2013, 19:35; 
 Temat postu: Re: Rozrząd [ wymiana, rodzaj, koszty]
Puntoświr
Awatar użytkownika

Imię: Mateusz
Samochód: Grande Punto 5d
Silnik: 1.2 8V 65KM
Paliwo: Benzyna
Wersja: Active
Województwo: podkarpackie [R]
Miejscowość: Bieszczady / Rzeszów
Arek zestaw nie jest zły. Pompa Ruvilla ma różne opinie, bodajże Seboo pisał, że wrzucał ją do swojego AGP, a ja kompletując swój rozrząd do 1.2 65km usłyszałem od mojego starego zaufanego mechanika, że Ruville się sypią i bardziej wytrzymały będzie Gates/MM itd. Ja bym ci polecał kupić kompletny zestaw 1 Marki albo chociaż Rolke i pompe 1 Marki a Pasek innej. Ja kupiłem Kompletny zestaw Gates'a (Pasek/Rolka/Pompa) zapłaciłem za niego 316zł. Zamawiałem ze strony: www.ricambioriginali.pl Polecam gorąco, genialna obsługa bardzo dobre ceny, do rozrządu zamawiałem jeszcze 2x 2l Seleni 5w40 + Filtr + wysyłka kurierem za free, za całośc zapłaciłem 480zł.

Image

Post #708403 Wysłany: 31 Gru 2013, 12:27; 
Forumowicz

Imię: Piotr
Samochód: Punto Evo 3d
Silnik: 1.3 75KM mJTD
Paliwo: ON
Województwo: mazowieckie [W]
Witajcie, czeka mnie w najbliższym czasie wymiana rozrządu w moim punto 1,3 m-jet 75 KM,
napiszcie proszę jakie orientacyjnie koszty mnie czekają ( materiał + robocizna) oraz jakiś solidny, polecany
warsztat Warszawa lub okolice. :?:

Post #708421 Wysłany: 31 Gru 2013, 15:35; 
Sympatyk kropek

Silnik: 1.4 8V 77KM
Wersja: Dynamic
Ja w moim GP 1.4 77 wymieniałem rozrząd w ASO przy przebiegu 48tys i 6 latach. Pomimo małego przebiegu pasek rozrządu wyglądał na zużyty a pasek klinowy miał malutkie pęknięcia a pompa jak się ja ręką kręciło szumiała jakby coś się zacierało w środku wiec w moim przypadku rozrząd by nie wytrzymał do 100 tys. Zaleta wymiany w ASO jest to ze dostaje się 2 lata gwarancji

Post #708422 Wysłany: 31 Gru 2013, 15:42; 
Puntoświr
Awatar użytkownika

W 1.3 o ile się nie mylę, to nie masz paska rozrządu tylko łańcuszek, koszty będą podobne tu masz zestaw Ruvilla: http://allegro.pl/rozrzad-fiorino-grand ... 06480.html tak dla przykładu. Lub możesz skontaktować się z tym sklepem: http://www.ricambioriginali.pl albo mailowo: allegro@ricambi.pl" target="_blank" target="_blank i zapytać o dostępność rozrządu kompletnego do 1.3 75km i możliwość przedstawienia oferty. Ja z tego sklepu zamawiałem i jestem bardzo zadowolony.

lukas7 to szybko Ci się posypał, u mnie po 5 latach i 84tys był wymieniony kompletny rozrząd i był w dobrym stanie.

Image

Post #708436 Wysłany: 31 Gru 2013, 17:03; 
Forumowicz

Imię: Piotr
Samochód: Punto Evo 3d
ownestyle mój jest z 2010r. przelot 45tkm. i już łańcuszek słychać, byłem wczoraj u mechaniora i zakwalifikował
go zdecydowanie do wymiany. najgorsze jest to że krzykną mi za sam komplet rozrządu bez wymiany 950 zł. :idea: Znalazłem
taki http://allegro.pl/fiat-linea-panda-punt ... 04706.html powinien pasować,
w sklepie na Cyrulików, dzwoniłem mają w cenie 444 zł też Ruvilla, w czwartek muszę poszukać jakiegoś sensownego warsztatu,
może z forum ktoś coś poleci?

Post #708450 Wysłany: 31 Gru 2013, 17:51; 
Puntoświr
Awatar użytkownika

Kurde to szybko coś już go słychać, za szybko. Weź napisz do tego sklepu co wyżej pisałem, myślę że powinien gość coś mieć w przystępnej cenie. Swoją drogą może gość miał za 950zł kompletny rozrząd FPT to mogłoby się zgadzać bo do mojego 1.2 8v kompletny rozrząd gdzie tam jest raptem: Pasek/Rolka/Pompa kosztował coś ok 550zł, ale nie dajmy się zwariować.

Co do serwisu to pisz tutaj: forum140.html / Na dziale mazowieckiej grupy, myślę że o wiele szybciej zdobędziesz info na temat jakiegoś serwisu w okolicy wwa.

Image

Post #709593 Wysłany: 07 Sty 2014, 20:20; 
Forumowicz
Awatar użytkownika

Imię: Michał
Paliwo: Benzyna + LPG
Województwo: śląskie [S]
Miejscowość: Tychy
Witajcie,
mam zamiar wymienić rozrząd wraz z pompą w swoim GP. Kłopot w tym, że pojęcia nie mam o tym. Zastanawiam się między wykonaniem tego w ASO ( Auto-Hit Tychy). Ich cena to ok 750zł części plus usługa. Rozsądna cena?

Jeśli jednak zdecydowałbym się na mechanika z poza ASO, to muszę kupić części na własna rękę:
Alle... przedstawia mi taki wybór: http://allegro.pl/listing/listing.php?string=rozrz%C4%85d+grande+punto+pompa+1.4&search_scope=category-50842

Pytanie i prośba do Was, co z tego na pewno pasuje, zawiera wszystkie elementy i jest dobrej jakości?
I jakiej ceny powinienem spodziewać się u mechanika spoza ASO? 250zł?

Post #709651 Wysłany: 07 Sty 2014, 22:58; 
Puntoświr
Awatar użytkownika

Imię: Marcin
Wersja: 360*
Miejscowość: Mysłowice
mattlee napisał(a):
I jakiej ceny powinienem spodziewać się u mechanika spoza ASO? 250zł?

Ja poza ASO za kompletny rozrząd z pompą, płynem i paskiem alternatora (części + wymiana) płaciłem jakieś 620zł (ok. bo jeszcze robiłem przegląd klimy i razem wyszło 820zł).

W ASO Ganinex w Katowicach wycenili mi sam rozrząd z pompą na ok. 1300zł (części + wymiana). Ale fakt, że części nie byle jakie, bo np. pompa wody Pierburg za, bagatela, 300zł.

Image

Post #709706 Wysłany: 08 Sty 2014, 12:17; 
Puntoświr
Awatar użytkownika

Samochód: Abarth Grande Punto
Silnik: 1.4 16V 155KM
Województwo: małopolskie [K]
Miejscowość: Kraków
Koszt wymiany rozrządu z pompą wody , z płynem itd. w ASO ~250zł brutto. Cena części też niewielka , a wiadomo ,że rolki ori są te same co w pudełkach ina,ruville,itp. Pasek dać dayco/gates/conti , pompę dolz/ruville/kwp i śmiga ;)

209KM@5650rpm & 289Nm@3915rpm by cinsoft.pl & moto-race.pl

Post #709858 Wysłany: 09 Sty 2014, 01:42; 
Puntoświr
Awatar użytkownika

Nie rób tego w ASO, szkoda kasy. Z tego linku co masz był tam bodajże kompletny zestaw SKF za 320zł - już dobrej jakości zestaw. Ja za Kompletny zestaw Gates'a (Rolka/Pasek/Pompa) zapłaciłem 318zł + 150zł wymiana gdzie jeszcze w cenie wymiany był płyn chlodniczy. Fakt to było troche po znajomości ale więcej jak 200-250zł za wymiane nie powinieneś wyskoczyć ;)

Image

Post #712420 Wysłany: 23 Sty 2014, 17:50; 
Forumowicz
Awatar użytkownika

Paliwo: Benzyna + LPG
Miejscowość: Tychy
Dziś odebrałem po wymianie. Rozrząd z pompą z RUVILLE i świece z Denso. Dodatkowo uszczelnienie jakiegoś małego wycieku z układu chłodniczego. Części i robocizna 686,03 zł :) mam nadzieję, że będzie służyć.
Dzięki chłopaki za rady! Poszukałem na necie opinii o porządnych mechanikach w Tychach i jednego wybrałem.

Post #712432 Wysłany: 23 Sty 2014, 19:16; 
Cesarz Bendzina
Awatar użytkownika

Samochód: Grande Punto 3d
Silnik: Inny
Wersja: Sport
Miejscowość: SBE - Śląskie Betlejem :E
ownestyle napisał(a):
Nie rób tego w ASO, szkoda kasy.
'akurat jestem świeżo po wymianie w aso i zadam jedno pytanie Panie oszczędny :D kto poniesie koszt remontu silnika jeżeli zerwaniu ulegnie pasek lub zatrze się rolka?:)

MOJE Quasi Sport , Bianco & Nero Edizione Grande Punto ;)

Post #712436 Wysłany: 23 Sty 2014, 19:39; 
Puntoświr
Awatar użytkownika

Limet napisał(a):
ownestyle napisał(a):
Nie rób tego w ASO, szkoda kasy.
'akurat jestem świeżo po wymianie w aso i zadam jedno pytanie Panie oszczędny :D kto poniesie koszt remontu silnika jeżeli zerwaniu ulegnie pasek lub zatrze się rolka?:)

Wymiane paska lub rolki robi się po to aby temu zapobiec wiec nie rozumie aluzji ;)

Tak poza tym, Panie rozrzutny, jeżeli oddajemy auto do wymiany rozrządu i jest to mechanik który chociaż trochę zna się na rzeczy to nie spartoli roboty - swoją drogą w GP 1.2 8v nie ma zabardzo co spartolić, chyba że przykręci pompę w miejscu rolki. Ale to już tak abstrahując od takich ciekawych pomysłów. 3/4 wpływające na to czy wysypie się rozrząd jest dobry nowy rozrząd ;)

Nawiasem mówiąc jak zamówiłem kompletny gates'a to miałem instrukcję dorzuconą przez Producenta jak krok po kroku wymienić ten rozrząd ;)

Nie mam zamiaru prowadzić batalii o to czy opłaca się wymieniać w ASO. bo to temat rzeka...

To, że ASO ma zazwyczaj wyższe ceny niż normalny poukładany mechanik to nie oznacza, że robią coś dobrze, bo znam sporo przypadków, że ASO partoliło robote lub nie znało się na tym co mieliby wykonać i zwykły Kowalski w swoim garażu lepiej by to ogarnął ;)

Image

Post #712445 Wysłany: 23 Sty 2014, 20:51; 
Cesarz Bendzina
Awatar użytkownika

ownestyle napisał(a):
wiec nie rozumie aluzji

a ja "rozumie" ;)
Otóż mam na myśli fakt w którym trafi się wadliwy pasek bądź rolka, ma prawo się zdarzyć ?? moim zdaniem ma.
Jak każdy wyrób mimo poddania finalnej kontroli jakości . Może się trafić jak wszystko w życiu.
I właśnie dlatego zadałem pytanie co w takiej sytuacji zrobi twój mechanik ??:)
Niestety ale z autopsji wiem ze chytry dwa razy traci i nie z rozrzutności a z rozsądku takie tematy jak rozrząd wymienił bym tylko w aso i tylko na ori pasku i napinaczu . Trzeba mieć świadomość cokolwiek by się nie stało odpowiedzialność za to ponosi fiat .
W przypadku innych podzespołów nie dyskutuje jak ktoś ma taniej niech robi, ale kwestie rozrządu warto naprawdę przemyśleć na zimno nie kierując się tylko banknotem NBP ;)

Post #712545 Wysłany: 24 Sty 2014, 10:30; 
Puntoświr
Awatar użytkownika

Ja wymieniałem rozrząd w aso (dali rok gwarancji na robotę) , części moje (ori napinacz = ina,febi,ruville,skf , pasek conti , pompa ruville) i śmiga. Ostatnio na stilokąciku ktoś sam sobie zmienił rozrząd i zesrał coś od pompy oleju bo źle sobie układ zblokował i musiał robić jeszcze raz tym razem w ASO płacąc znów za części + robocizna. Jak się ma zaufane ASO (np w moim musiałem czekać aż starszy pracownik wróci z urlopu by nie było lipy) to można śmigać. Cenowo nie wychodzi sporo drożej niż u innych mechesów a przynajmniej jest faktura , jest jakaś tam gwarancja itd.

Post #712577 Wysłany: 24 Sty 2014, 13:23; 
Puntoświr
Awatar użytkownika

Widzę kreuje się przyjemna wymiana zdań ;)

Limet szczerze zmartwiła mnie Twoja wypowiedź. Tu wcale nie chodzi o to czy ktoś jest chytry czy rozrzutny..

Szczerze to troche mnie zdziwiła Twoja spekulacja na temat zerwania się paska lub zatartej rolki które miałyby nawalić zaraz po założeniu i wyjechaniu od mechanika. Przed montażem mechanik sprawdzając i zakładając pasek wychaczyl by ewentualne pęknięcia na nim, podobnie jest z rolką oraz pompą - wprawny mechanik, taki jak mój u którego żeby wymienić rozrząd czekałem 2 tygodnie bo praktycznie przez te 2 tygodnie wymieniał codziennie komuś rozrząd wyłapałby to. Wie jak chodzi rolka nowa a jak lekko styrana lub taka co prawie jest zatarta ;).

Banalny ten Twój powód aby mnie przekonać do ASO ale musze go skomentować: "Co gdyby Pasek pękł lub rolka się zatarła?"

Takiego pytania spodziewał bym się po jakimś świeżaku na forum, a nie po osobie która jest na forum praktycznie od jego stworzenia... Ale dobra rozkmińmy tą Twoja myśl:)

- Jeżeli znalazłyby się jakieś pęknięcia lub inne uszkodzenia to podczas montażu nie szłoby ich nie zauważyć o tym pisałem wyżej. Nikt nie ogląda nowych części skoro wiadomo że są nowe ale nie uniknione jest lekkie sprawdzenie ich stanu.

- Załóżmy, że na Pasku były micro pęknięcia a rolka była lekko ztyrana - jest szansa, że taki rozrząd mógłby nawalić ale myślę, że dla zwykłego "kowalskiego" robiącego 13-15tyś rocznie, byłoby to spokojnie po roku czasu i wtedy chciałbym zobaczyć jak taki "kowalski" uzyskuje generalny remont silnika od Zakładu ASO w którym wymienił ten rozrząd. Będzie tysiące rzeczoznawców i sprawa najprędzej trafi do Sądu lub "Turbo-Kamery" gdzie i tak właściciel będzie musiał na własny koszt zrobić remont i potem ewentualnie starać się o odszkodowanie.

Jak udowodnisz, że po roku czasu albo i dłużej pęknięcie paska i rozwalenie połowy bloku to wada fabryczna zestawu a nie złe użytkowanie auta? :)

Co do mojego mechanika - znam go od dobrych 20 lat, każde auto nasze bylo u niego robione i on wie że jak coś spartoli - będzie poprawiał. ;) - Zdaję sobie sprawę, że w polsce są różni mechanicy.

Co do Twojego zdania: "wymienił bym tylko w aso i tylko na ori pasku i napinaczu"

Ori zestaw - więc jak pewnie myślę to zestaw FPT posiada wysoką cenę z 2 powodów

- 1. Pompa wody posiada o ile się nie mylę metalowe łopatki <- O ile pamiętam znacznie tańszy zestaw SKF też już takowe posiada
- 2. Jest Sygnowany jako Fiat Powertrain Technologies <- Co już samo z siebie nabija wysoką cenę. Całość sygnowana FPT tak naprawde składa się z kilku firm które zajmują się poszczególnymi segmentami, a jak wiemy za rozrządy we Fiace odpowiedzialne jest: Magneti Marelli. Tak więc płacisz prawie 600zł czyli 2x więcej za rozrząd Magneti Marelli sygnowany FPT niż ja kupując ten sam rozrząd Magneti Marelli w sklepie nie sygnowany FPT - czy czyms się róznią? Nie - czy jest gorszy bo nie ma napisy FPT? - Nie :)

Inny przykład z innej branży:

- Kupując Buty Nike Air max 1 w galerii zapłacisz - 400-600zł
- Kupując te same buty na wyprzedaży lub w prywatnych sklepach zapłacisz - 250-400zł
- Zamawiając te same buty z USA zapłacisz z wysyłką 40 $ = 120-140zł :)

Wnioski sam wyciągnij ;)

Image

Post #712585 Wysłany: 24 Sty 2014, 14:15; 
Szaman
Awatar użytkownika

Imię: Przemek
Miejscowość: Rybnik
ownestyle napisał(a):
Szczerze to troche mnie zdziwiła Twoja spekulacja na temat zerwania się paska lub zatartej rolki które miałyby nawalić zaraz po założeniu i wyjechaniu od mechanika. Przed montażem mechanik sprawdzając i zakładając pasek wychaczyl by ewentualne pęknięcia na nim, podobnie jest z rolką oraz pompą - wprawny mechanik, taki jak mój u którego żeby wymienić rozrząd czekałem 2 tygodnie bo praktycznie przez te 2 tygodnie wymieniał codziennie komuś rozrząd wyłapałby to. Wie jak chodzi rolka nowa a jak lekko styrana lub taka co prawie jest zatarta .

powiem tak, tez wole oddac w sprawdzone rece lub aso takie prace,
w poprzendim aucie naszczescie 1.1 55km fiatowski bez kolizyjny poszla robota do aso. wymieniali rozrzad nie wymienili paska do altka, tlumaczac sie ze nie bylo takiego zalecnei od klienta,
zaplacoen wyjechane i doslownei kilometer dalej stop zerwal sie paske z altka wkrecil w paske rozrzadu i kapa...
auto an alwecie do nich powrocilo... robili na nwoos na sowj koszt

mimo ze oni sie tlumaczyli bezsensownie ze nie bylo zlaecnei aklienta, z keirwnikiem salony 2 slowa i pyanie kto jest mechanikiem klient czy aso... i czy do obowizaku mechanika z aso nie ejst poinformowania klienta ze nalezaloby jeszcze cos wymienic racja przyznana, ponownie zostala wykonana wymiana rozrzadu + felernego paska jzu tym razme za darmo...

swoja droga ASO FIATA juz nie jest takei dorgie.. roznica czesto od pana zenka czy innego Józka bywa czasme 50-80zł wiec jednak wole wtedy dac te 50-80zł i miec jakas gwarancje a nie bic sie w sprawach cywilnych...

[ Dodano: 24 Sty 2014 14:15 ]

ownestyle napisał(a):
Co do mojego mechanika - znam go od dobrych 20 lat, każde auto nasze bylo u niego robione i on wie że jak coś spartoli - będzie poprawiał. - Zdaję sobie sprawę, że w polsce są różni mechanicy.
nikt nie neguje jak masz sprawdoznego od 20 lat to do niego jezisz...
masz sprawdozne ASO to do neigo jeździsz bo nie szukasz mechanika
ja woze prywatnie do goscia co w ASO robił, euromota w rybniku zmakneli a do Zor nie chcial dojeżdzac...

Image
Gadzety reklamowe, Koszulki, Kubki, Wizytówki, Ulotki, Kalendarze, Banery Reklamowe i inne..

OFICJALNE GADZETY FFP do nabycia bezposrednio na forum:
Ramki pod tablice, LEPKI FFP i Regionalne
KALENDARZE FORUMOWE 2016

Post #712599 Wysłany: 24 Sty 2014, 16:22; 
Puntoświr
Awatar użytkownika

Ja jeżdże do tego samego aso fiata ponad 10 lat , a cenowo wychodzi podobnie jak normalni mechesi (koledzy) ;) Tylko meches (kolega) zwali winę na części a nie na np swój błąd , a ASO nie (przynajmniej to moje) :P
I nie ma co ori rozrządów w pudełkach oem fiat brać bo tam w środku są produkty normalnych producentów (wiem bo sprawdzałem). Jak zmieniałem pasek klinowy,napinacz,koło pasowe to wszystko było firmy dayco i takie samo zapodałem tylko sporo taniej ;)

Post #712637 Wysłany: 24 Sty 2014, 19:43; 
Puntoświr
Awatar użytkownika

SOMEONE007 Ja nie neguje serwisowania auta w ASO. Nie mam tego dylematu ze względu na to, że mam swojego mechanika - jak bym go nie miał bym się zastanawiał.

Co do twojego auta, fakt - Pękł bo był stary i niewymieniony - a nie, że niemarkowy pasek lub nowy z wadą.

SOMEONE007 - Nie obrażaj się, ale popracuj nad pisownią - trochę źle się to czyta ;)

DeviLL co do cen, zawsze tak było... i to nie ogranicza się tylko do tej branży ;) Każdy kombinuje jak może.

Image

Post #712647 Wysłany: 24 Sty 2014, 21:37; 
Cesarz Bendzina
Awatar użytkownika

ownestyle, mam wrażenie ze nigdy nie spotkałeś się z wada ukryta w materiale ;) ale dobrze masz swoje przekonania rób jak uważasz, skoro twój mechanik ma rentgen w oczach .
Ja będę się kierował swoimi przekonaniami do których mam prawo i którymi się dziele, skoro ty z takim zdecydowaniem krzyczysz ze w aso to tylko wyrzucanie pieniążków w błoto ;). Skoro tak ambitnie zauważyłeś mój staż to pozwól ze przytoczę Ci sytuację jednego ze "starych" forumowiczów a mianowicie Ipiv .
Jak może czytałeś bądź nie padł mu moduł multiair , gdyby nie aso kieszeń schudła by o parę tys zł . Nie mówię ze od razu jednak po nie wielkich bojach (kwestionowali olej) z uwagi na fakt iż samochód był regularnie serwisowany w aso moduł został wymieniony zupełnie bezpłatnie .
Kolejna sprawa ze mam konkretne przykłady z Aso gdzie padały wtryski padały turbiny i w 90 % przypadków w których samochody były serwisowane w aso gdzie mówiąc konkretnie znali samochód dochodziło przynajmniej do partycypacji w kosztach >50% .
Tak więc ty strzelasz z tego co widzisz w tv i z własnych wymysłów jak typowy rodak (jak drogo to hu.....;) ja mam konkretne przykłady i potwierdzone informacje , ale każdy robi jak uważa powtarzam są części które nawet po uszkodzeniu nie niszczą reszty podzespołów i są wymiany typu tzw "critical task" w których jeden element działa destrukcyjnie na mase kosztowniejszych podzespołów

Dla poparcia swojej tezy ww user z teog co wiem profilaktycznie wymienia olej na selenie a pasek rozrządu kupuje w aso ;) .

A i jeszcze jedno ori pompa przynajmniej w moim roczniku (sa dwa typy) ma plastikowe łopatki .

Pozdrawiam

Post #712652 Wysłany: 24 Sty 2014, 21:45; 
Szaman
Awatar użytkownika

Imię: Przemek
Miejscowość: Rybnik
ownestyle napisał(a):
SOMEONE007 Ja nie neguje serwisowania auta w ASO. Nie mam tego dylematu ze względu na to, że mam swojego mechanika - jak bym go nie miał bym się zastanawiał.

Co do twojego auta, fakt - Pękł bo był stary i niewymieniony - a nie, że niemarkowy pasek lub nowy z wadą.
inny mechanik by stwerdzil ze to nie jego wina i za robote i czesci placilbys drugi raz

ale podam ci inny przykład skoro to nie przemawia do ciebie
w drugim grande od rodzicow, kupiony w salonie, pekął skora na kieorwnicy
serwisoane w aso,
gwaracja przeszla

ale z racji serwisoania w aso, i stosunkowo malego decyzja FAP była taka
50% dofinasowania do wymiany kieornwicy czyli koszt 510pln brutto
lub 100% sfinasowania przy naprawie czyli biora i obszywaja na nowo moge se wybrac odcienie skory i nitek bez dopalty

niktnie powie ze nowego auta z salonu nie oplaca sie serwisowac w aso lub kontunuowac
przykałd IPIVa tez o tym bardzo dobrze pokazuje

ale jak to bylo w reklamie IKEI to jest twoj Tron...

Image
Gadzety reklamowe, Koszulki, Kubki, Wizytówki, Ulotki, Kalendarze, Banery Reklamowe i inne..

OFICJALNE GADZETY FFP do nabycia bezposrednio na forum:
Ramki pod tablice, LEPKI FFP i Regionalne
KALENDARZE FORUMOWE 2016

Post #712806 Wysłany: 25 Sty 2014, 21:38; 
Puntoświr
Awatar użytkownika

Limet rozbrajasz mnie gościu. Jak to nazwałeś to ty zachowujesz się jak "Typowy rodak" - Temat zaczeliśmy od w ogóle innej strony, wszystkie aspekty, jak ja to widzę Ci przedstawiłem, a Ty zamiast po prostu powiedziec: "możesz tak uważać twoja brocha", dalej ciśniesz temat..

Post wyżej napisałem, nie krzyczę, że ASO to wyrzucanie pieniędzy w błoto tylko ja nie widzę potrzeby serwisowania swojego auta w ASO skoro mogę robić to na miejscu u zaufanego mechanika a nie dymac autem 120km w 1 stronę do ASO. Ale pewnie zaczne od przyszłego roku jeździć, żebyś mnie polubił i bylo Ci przyjemniej...

O ile dobrze pamiętam to Ipiv ma swoje Evo na Gwarancji więc chcąc niechcąc musieli by zrobić. Tym bardziej, że nie ma tego auta długo to proste, że raczej nie zakatował go aż tak że moduł odmówił posłuszeństwa ;)

Someone007 nie chodziło mi o to który mechanik by to zakfalifikował tylko o to, że w tej sytuacji - samej sytuacji nie zawinił nowy wymieniony pasek z wadą tylko po prostu ten który nie został wymieniony i był już stary. Nie wnikałem jak by reagował każdy mechanik z osobna.

Limet Kolego najdroższy, czyli Twój Ori super zestaw rozrządu razem z Ori super FPT pompą ma plastikowe łopatki. Noo popatrz to tak jak mój gates 2x tańszy ;)

Aaa nie chce się chwalić ale Gp od nowości też jeździ na Seleni K 5w40, tylko ja kupuje 2l Seleni K 5w40 ze sklepu z Włoskimi częsciami za 66zł za 2litry a Ty za 2 litry w ASO płacisz spokojnie 130-150zł. Ten same olej - Znowu będzie, że hejtuje ASO - wcale nie, ale po co mam płacić 2x więcej ?:) Noo chyba, że siada się potem z rodziną i zamiast albumu rodzinnego przeglada książeczkę serwisową i wzdycha jakie to było piękne jak na wymianie Oleju w ASO zostawiliśmy 400zł.

Szerokości

Image

Post #712810 Wysłany: 25 Sty 2014, 21:55; 
Puntoświr
Awatar użytkownika

Imię: Robert
Samochód: Punto Evo 5d
Wersja: Estiva Blue&Me
Województwo: łódzkie [E]
Miejscowość: Łódź
ownestyle napisał(a):
siada się potem z rodziną i zamiast albumu rodzinnego przeglada książeczkę serwisową i wzdycha jakie to było piękne jak na wymianie Oleju w ASO zostawiliśmy 400zł.

:mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:

Post #712825 Wysłany: 25 Sty 2014, 23:01; 
Cesarz Bendzina
Awatar użytkownika

ownestyle, Czy ty czytasz to co się do Ciebie pisze?
Na samym początku swojej wypowiedzi zaznaczyłem: każdy robi jak uważa i jak uważa zgodne ze sobą . ja w cale nie narzucam CI jazdy do aso .
powtórzę zatem po raz kolejny : Zamieszczam tu swoje opinie i dementuje twoje zakrzykiwanie aso jak i mojej osoby;)

1.Przedstawiłem CI konkretne kontrargumenty na teorie spiskową odnośnie wykrętów od wymian , i zlewkę klienta mimo wizyt w aso

2. Nigdzie nie karze Ci wymieniać oleju w Aso , jak masz taniej ciesze się chociaż mogę Cie zapewnić ze nie dużo przynajmniej patrząc z mojej perspektywy ;). owłem tylko o czynnościach krytycznych w których jeden element wpływa bezpośrednio na kondycje wielu podzespołów o wiele droższych (mam tu na myśli silnik ).

3.Pokazuje przykład kolegi który tez zmieniał sam a teraz jeździ do aso po to by w razie kolejnej awarii piety achillesowej jego pojazdu czyli modułu mulitair nie mieć problemu ;)

4. wymieniając rozrząd w aso dostajesz 2 lata gwarancji. Twój kolega tez Ci daje gwarancje i ewentualnie partycypuje w kosztach ew remontu silnika w razie problemu ??

5 . jeszcze jeden aspekt odnośnie gwarancji , kupujesz i robisz w jednym punkcie tak wiec jeśli coś zepsuje się w ramach gwarancji nie płacisz za robociznę nie kupujesz drugiego a tamtego podzespołu odsyłasz do ekspertyzy tylko wjeżdżasz wymieniają i nic CIe nie interesuje .

ownestyle napisał(a):
120km w 1 stronę do ASO. Ale pewnie zaczne od przyszłego roku jeździć, żebyś mnie polubił i bylo Ci przyjemniej...

Wybacz ale jakby jedno z drugim nie ma żadnego związku , rozmawiamy na temat wizyt w Aso a nie dementujemy odległości jaka musisz pokonać ani tego czy się lubimy czy nie .

ownestyle napisał(a):
Noo chyba, że siada się potem z rodziną i zamiast albumu rodzinnego przegląda książeczkę serwisową i wzdycha jakie to było piękne jak na wymianie Oleju w ASO zostawiliśmy 400zł.

Współczuje jeśli masz takie rozrywki i przyznaje nie wpadł bym na to ;) ale wnioskuje tez z tej wypowiedzi ze mierząc ludzi swoja skalą robisz sobie ołtarzyk z każdego rachunku na którym urwałeś pare groszy ;)

Wybacz ale sprowadzasz rozmowę do parteru wiec nie pozostanę obojętny .

Dodam jeszcze
po raz kolejny kolega Someone przedstawił Ci partycypacje w kosztach na kierownice gdzie 90% pokrył fiat to tez lipa??
Kurde nadajesz się do komitywy z Macierewiczem :)

Powtarzam jeszcze raz : NIKOMU NIE KARZE JEDZIĆ DO ASO !! ale jak widzę ze na aso się tylko najeżdża a nie przyjmuje żadnych argumentów przemawiających za nim tylko DROGO CENA HAJS ..... no to wybacz ale działasz jak nasze przetargi w Polsce 99% kryterium : CENA ;)

Ja niezmiennie będę woził swój samochód na przeglądy tam gdzie go kupiłem szczególnie ze jest cos takiego jak program lojalnościowy (gdzie mimo braku gwarancji można się dogadac) i nie wiem czy kwota np. 200 zł za wymiane rozrządu (robocizna) to dużo .

Post #713081 Wysłany: 27 Sty 2014, 01:31; 
Admin ds. technicznych forum.
Awatar użytkownika

Samochód: Punto II 3d
Silnik: 1.8 16V 130KM
Wersja: HGT
Miejscowość: SL/SK/SZ/SZA
Limet napisał(a):
z uwagi na fakt iż samochód był regularnie serwisowany w aso moduł został wymieniony zupełnie bezpłatnie .
Weź nie gadaj głupot. Z uwagi, że samochód był na gwarancji. Próbowali mnie wy****gwizdać z tym olejem zeby tego aktywatora nie wymienić na koszt fiata, a prawda jest taka że do 2011 roku te aktywatory padały jak muchy i oni dobrze o tym wiedzą. A olej który był wlany to nie dość że przez nich to wszystkie wymagania spełniał. I jeszcze próbowali mi wmówić że jestem pierwszym przypadkiem a tu się okazuje że doodackowi padło to też i było robione u nich a jeździł na selenii :E W Na forum jest kilka aut z tym silnikiem i 2 przypadki w których właściciel się przyznał, ale wystarczy wejść na forum AR :E :E :E Tam więcej tego śmiga a na włoskim to wątek na kilkaset stron ntt jest. Usterka tak częsta jak pękający alternator. Ale mnie w jajo robić nie będą i musieli przyznać rację :>

Przy okazji pare rzeczy zepsuli - filtr kabinowy używka na odwrót wsadzona i przy okazji połamane zatrzaski zaślepki, połamany zatrzask pokrywy silnika, a to że była zapocona odma to raczyli zauważyć po pewnym czasie jak szukali dziury w całym - zapach spalin po wymianie turbiny. Mówię ze śmierdzi z kolektora wydechowego spalinami nie to olej bo odma jest zapocona - wymienili uszczelkę, dalej to samo, mówię z kolektora, nie panie my wiemy lepiej to upz gdzie do okoła sucho :lol2: no i dopiero za trzecim razem dociągnęli opaskę łączącą T z DP i problem zniknął :>

Ori części - tak bo nie są wiele droższe, ale ASO - nigdy więcej. Sam zrobię lepiej.

Jak mam za zamienniki rozrządu dać 350 i nie miec do końca pewności czy to nie podróbki albo leżaki magazynowe sprzed 8 lat (w przypadku paska rozrządu niebezpieczne :) Tym bardziej że ten sam pasek jest montowany do 1,2 8V 65, 1,477 95 itd.) :E to wolę dać 450 w aso za kpl. Jakby silnik był bezkolizyjny to bym brał pasek jaki w sklepie gość mi da. Ale że nie jest to wolę ori.

Ori filtr powietrza kosztuje 120zł :> No bez jaj :E :E :E Mam założony Sędziszów za 40zł :E I działa ;)

A olej - w aso to koszt ok 180zł. A ja mam swój sprawdzony sklep z olejami wiec będzie taniej :). A nie 400. 400 to z wymianą. 90 robocizna 100 filtr oleju :lol2: :E Boscha filtr oleju można za 25zł kupić.

Krytyczne podzespoły lepiej kupić ori ;)

[ Dodano: 27 Sty 2014 00:27 ]

ownestyle napisał(a):
Ori super FPT pompą ma plastikowe łopatki.
SKF też ma plastikowe ;) W PII też. Tylko zamiennik HEPU miał metalowe :> Tylko ori ma je koloru brązowego a skf niebieskiego :E

[ Dodano: 27 Sty 2014 00:29 ]

Limet napisał(a):
3.Pokazuje przykład kolegi który tez zmieniał sam a teraz jeździ do aso po to by w razie kolejnej awarii piety achillesowej jego pojazdu czyli modułu mulitair nie mieć problemu
sytuacje wywróciłeś do góry nogami. Wszystko było w aso robione, ale już nie będzie. Sam to robiłem wszystko w PII. W ASO chciałem robić EVO bo mi się nie chce już brudzić ale spasowałem po ww przejściach. Bo mało za co się zabrali zrobili dobrze.

Image <- Ford Focus mk4 FL Trend 1,0 Ecoboost 2022 r. :E
Image <- Fiat Punto II HGT 1,8 16V 2001 r.
Image <- Ford Fiesta VII FL 1,0 Ecoboost 2017 r.
Image <- Fiat Tipo 1,4 16V 2017 r.
Image <- Fiat Punto II 5d 1,8 16V 2002 r.
Image <- Fiat Punto Evo 1,4 MA Turbo 2010 r.
Image <- Ford Fiesta V 1,2 16V 2001 r.
Image <- Fiat Punto II 1,2 8V 2002 r.
AM, B, BE, C, CE, T

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 412 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12 ... 17  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)