|
Obecny czas: 15 Cze 2025, 17:38
|
Zobacz posty bez odpowiedzi | Zobacz aktywne tematy
Autor |
Wiadomość |
Wicher |
#386998 Wysłany:
11 Sie 2010, 19:19; Temat postu: |
|
 |
Puntoświr |
Imię: Jerzy
Samochód: Bravo
Silnik: 1.4 16V 155KM
Paliwo: Benzyna
Wersja: Sport
Województwo: podlaskie [B]
Miejscowość: Hajnówka Rejestracja: 27 Mar 2008, Posty: 2215 Pomógł: 5
|
Kurcze,dla mnie Fiat jest porządną marką i nie wiem czy kolejnym autkiem w mojej przyszłości nie będzie Alfa czy Lancia.Mam sporta i odrózniam jakość jazdy od zwyklego silnika,a Julka robi na mnie niesamowite wrażenie.Moi koledzy się ze mnie śmieją,że kupiłem znowu kolejnego Fiata,ale tak mam po prostu.Oni za tyle kasy kupiliby Audii 4 lub Szmelcwagena,najlepiej 2,0 diesla z silnikiem 170 konnym,gdzie komputer sprawia wiele trudności dla ich właścicieli i dla serwisów.Więc daras według mnie jest róznica między dwiema markami
|
|
Góra |
|
 |
|
|
Kamillo |
#387006 Wysłany:
11 Sie 2010, 19:47; Temat postu: |
|
 |
Puntoświr |
 |
Imię: Kamil
Samochód: Inny
Silnik: Inny
Województwo: mazowieckie [W]
Miejscowość: Pruszków Rejestracja: 19 Maj 2008, Posty: 1975 Pomógł: 10
|
daras napisał(a): wnętrze (kokpit, no to teraz daras musisz już obejrzeć Julkę... jak kokpit jest taki sam jak w Bravo to chyba o innym aucie rozmawiamy . G360 napisał(a): "polskiej stolicy fiata"
ech, widzisz, bo Ty w tej lepszej/mądrzejszej części G. Śląska mieszkasz. ja 19 lat mieszkałem bliżej granicy czeskiej i Śląska Opolskiego i tam jest katastrofa.
_________________ Forza Italia !
Punto Mk II FL 1.2 8V Active (czerwony) - był ... Bravo II T-JET (granatowy metalik) - był ... ... Panda 1.2 8V Dynamic (niebieska) - była ... ... ... GrandePunto 1.2 8V Estiva (czarny prowokator) - był: topic49332.html Seat Ibiza 6J (czerwona bo najszybsza) - jest: topic58217.html
|
|
Góra |
|
 |
piotrq |
#387017 Wysłany:
11 Sie 2010, 20:20; Temat postu: |
|
 |
Puntoświr |
 |
Imię: Piotr
Samochód: Punto II 5d
Silnik: 1.2 8V 60KM
Wersja: SX
Województwo: śląskie [S]
Miejscowość: Sosnowiec Rejestracja: 27 Sty 2009, Posty: 306
|
W najświeższym numerze "Motora" jest dosyć ciekawy test Giulietty 2.0 JTD. Podobno jakość tworzyw wewnątrz samochodu jest dosyć przeciętna i nieciekawie spasowana w całość. Do tego z drobiazgów fatalnie rozmieszczony uchwyt na puszkę z napojem i dosyć niewygodne radio. Od 0-100 w 8.7 s.
_________________ Grafitowy Fiat Punto 2 `01 http://fiatpunto.com.pl/topic18236-25.html?sid=ace088abe993b9ede215ab679126fcc8
Ostatnio edytowany przez piotrq, 11 Sie 2010, 20:23, edytowano w sumie 1 raz
|
|
Góra |
|
 |
daras |
#387018 Wysłany:
11 Sie 2010, 20:21; Temat postu: |
|
 |
Puntoświr |
 |
Miejscowość: w-m Rejestracja: 21 Gru 2006, Posty: 1970 Pomógł: 1
|
OK! Niech każdy widzi to co chce widzieć
Julkę na żywo na pewno obejrzę 
|
|
Góra |
|
 |
Kamillo |
#387042 Wysłany:
11 Sie 2010, 21:18; Temat postu: |
|
 |
Puntoświr |
 |
|
piotrq co do radia to zgoda... rzeczywiście jakoś inaczej niż w Bravo się je obsługuje... i dość małe przyciski były/nie tak duże jak w Bravo:)
Punto Mk II FL 1.2 8V Active (czerwony) - był ... Bravo II T-JET (granatowy metalik) - był ... ... Panda 1.2 8V Dynamic (niebieska) - była ... ... ... GrandePunto 1.2 8V Estiva (czarny prowokator) - był: topic49332.html Seat Ibiza 6J (czerwona bo najszybsza) - jest: topic58217.html
Ostatnio edytowany przez Kamillo, 11 Sie 2010, 22:33, edytowano w sumie 1 raz
|
|
Góra |
|
 |
sadoo |
#387067 Wysłany:
11 Sie 2010, 22:01; Temat postu: |
|
 |
Puntoświr |
 |
Miejscowość: Jelenia G. Rejestracja: 08 Mar 2007, Posty: 3135
|
Fiat, Alfa, Lancia nigdy nie będą tak złożone jak niemieckie auta i tego się ukryć nie da, ale to wynika z odmiennej mentalności danych narodów.
Awaryjności i wyglądu nie biorę pod uwagę bo to już w znacznym stopniu uzależnione od danego użytkownika. (bo jeden eksploatuje tak a drugi siak a wygląd to już rzecz gustu)
teraz się może troszkę kwestia wyglądu Vwejów pozmieniać bo VAG kupił Italdesign.
|
|
Góra |
|
 |
Kamillo |
#387080 Wysłany:
11 Sie 2010, 22:31; Temat postu: |
|
 |
Puntoświr |
 |
|
sadoo napisał(a): Fiat, Alfa, Lancia nigdy nie będą tak złożone jak niemieckie auta
będą, tylko trzeba ich produkcję przenieśc do Polski - patrz "500" i Panda z FAP w Tychach 
|
|
Góra |
|
 |
autofan |
#387115 Wysłany:
12 Sie 2010, 09:12; Temat postu: |
|
 |
Puntoświr |
Imię: Krzysiek
Samochód: Grande Punto 3d
Silnik: 1.4 8V 77KM
Wersja: Energy
Województwo: pomorskie [G]
|
Kamillo napisał(a): będą, tylko trzeba ich produkcję przenieśc do Polski - patrz "500" i Panda z FAP w Tychach
To polecam test na 100tyś w Auto Świat Fiata 500, nawet silnik się im zatarł  bo prędzej jak testowali GP i Bravo to wypadły bardzo dobrze , u nich Punto nie miało prawie wcale awarii przez 100tyś. W końcu trafili egzemplarz który jest awaryjny. 
_________________ Fiat Grande Punto 1.4 8V 77km, Energy, 3 dzwiowy, szary jungle.
|
|
Góra |
|
 |
STax |
#387117 Wysłany:
12 Sie 2010, 09:44; Temat postu: |
|
 |
Rabarbar |
 |
Imię: Szczepan
Samochód: Punto I 5d
Silnik: 1.1 8V 55KM
Wersja: SX
Województwo: opolskie [O]
Miejscowość: Kotlarnia/Opole Rejestracja: 14 Cze 2007, Posty: 24013 Pomógł: 128
|
|
Góra |
|
 |
G360 |
#387121 Wysłany:
12 Sie 2010, 10:02; Temat postu: |
|
 |
Puntoświr |
 |
Imię: Grzegorz
Paliwo: ON
Miejscowość: Katowice Rejestracja: 15 Lip 2009, Posty: 1217 Pomógł: 2
|
sadoo napisał(a): Fiat, Alfa, Lancia nigdy nie będą tak złożone jak niemieckie auta
O co tu chodzi z tym złożeniem??? Sadoo pokaż mi w którym miejscu moja lanćka jest gorzej złożona niz bezpośredni analog niemiecki czyli ałdi A3. Ja jakos nie znalazłem żadnego babola. Więc z tym złożeniem to może jakaś "miejska legenda" sprzed 15 lat, co? Za to o błędzie konstrukcyjnym drzwi w najnowszych golfach, gdzie spieprzono odpływ wody i w zimie kończyło się to pogięciem blachy w drzwiach i wymianą drzwi to cisza, co? 
|
|
Góra |
|
 |
Kamillo |
#387144 Wysłany:
12 Sie 2010, 12:57; Temat postu: |
|
 |
Puntoświr |
 |
|
autofan napisał(a): 100tyś w Auto Świat Fiata 500, nawet silnik się im zatarł AŚ nigdy nie będzie dla mnie autorytetem w dziedzinie moto. już prędziej Motor, choć też mają czasem odchyły. a skoro powołujesz się na AŚ to może przed jakimiś 3 laty czytałes test na 100 tyś Pandy, która dla odmiany wypadła rewelacyjnie, o wiele lepiej niż wszystkie (TAK WSZYSTKIE!) auta grupy vw. G360 napisał(a): "miejska legenda" sprzed 15 lat, co? G360 obstawiałbym że raczej sprzed 20-25, bo 15 lat temu to Fiat produkował Punto I, które na głowe biło ówczesne polo, i Bravo/Brava, które nie sądzę, że było gorsze niż golf III czy astra I. G360 napisał(a): błędzie konstrukcyjnym drzwi w najnowszych golfach, gdzie spieprzono odpływ wody
o przepływomierzach w golfach i fabiach też jakoś ani słowa...
|
|
Góra |
|
 |
pieta |
#387161 Wysłany:
12 Sie 2010, 13:45; Temat postu: |
|
 |
Puntoświr |
 |
Samochód: Punto II 5d
Silnik: 1.2 8V 60KM
Wersja: Dynamic
Miejscowość: bialystok(coraz rzadziej) warszawa(przewaznie) Rejestracja: 26 Mar 2007, Posty: 1616 Pomógł: 3
|
hmm
bylem dzisiaj w ASO i przy okazji wpadlem do salonu. Julka w zewnatrz wyglada pieknie i podoba mi sie bardziej niz bravo.
Tyle ze to za wysokie progi na moje nogi, jak bym spial sie mocno z druga polowka to moze by starczylo za grande 1.4 8v estiva blue& me w kredycie na 5 lat
Zreszta jak Pan sprzedawca zobaczyl mojego kropa to stwierdzil ze bravo to juz wyzszy segment
Dobrze ze w krawacie bylem a nie w szortach
Kult wieswagena tez mnie smieszy w tym kraju, tyle ze jakby nie patrzec lancia/alfa to marki prestizowe nawet w naszym, kraju zapatrzonym na produkty made in deutschland (ktore i tak robia po calym swiecie a w DE nawet nie zawsze je skladaja) .
Chcialbym miec alfe dla samego znaczka alfy, a to ze sie psuje. Jak dbasz tak masz wiec mam preswiadczenie ze akurat u mnie nie psula by sie za bardzo.
_________________ byl punto II dynamic 1.2 (8V) 2002 czerwony bo najszybszy  topic18886.html
|
|
Góra |
|
 |
sadoo |
#387163 Wysłany:
12 Sie 2010, 13:56; Temat postu: |
|
 |
Puntoświr |
 |
|
G360 napisał(a): Sadoo pokaż mi w którym miejscu moja lanćka jest gorzej złożona niz bezpośredni analog niemiecki czyli ałdi A3 Jak nie dostrzegasz różnicy to chwała Ci za to. Moim zdaniem różnica jest widoczna gołym okiem w wykorzystanych materiałach i spasowaniu elementów środka. Przed kupnem Lancy miałeś przyjemność jeździć audi a3 i wnikliwie porównywać te 2 auta ?? [ Dodano: 12 Sie 2010 12:56 ]pieta napisał(a): made in deutschland
No ale niestety tak jest tam wszystko jest lepsze jakościowo od tego co trafia na nasz rodzimy rynek.
a co najśmieszniejsze Niemcy maja inna jakość produktów na wschodnie i zachodnie Niemcy.
|
|
Góra |
|
 |
Kamillo |
#387167 Wysłany:
12 Sie 2010, 14:19; Temat postu: |
|
 |
Puntoświr |
 |
|
sadoo napisał(a): w wykorzystanych materiałach
najtrudniej zgodzić mi się z tą częścią Twojej wypowiedzi... o ile kwestia montażu ma związek z konktetnym zakładem produkcyjnym w ramach koncernu (patrz beznadzieja i miernota merivy z hiszpanii) o tyle jakoś materiałów już nie. więc którym miejscu np. astra IV ma lepsze materiały niż Bravo? bo górna część deski rozdzielczej na pewno nie. okolice radia i rozplanowanie przycisków - na pewno nie (w astrze drażniła mnie przytłaczająca liczba guziczków jak w insigni)... dalej: wykładzina pod nogami - nie, skóra nia kierownicy i sam ksztsał kierownicy oraz drążek zmiany biegów - nie... OK, uchwyt od wewnątrz na drzwiach w astrze jest bardziej praktyczny nież w Bravo, ale co z tego, skoro oglądałem 3 astry w różnych salonach w Wawie i we wszystkich te uchwyty trzeszczały ściskane dłonią przy zamykaniu drzwi... jakość tapicerki - w nowych autach nie czuć różnicy - pod 100 tys km można coś powiedzieć (u mnie jest 35 tys i brak oznak zużycia)... co więc w tej astrze jest lepsze? dla mnei nawet wrażnenia zapachowe w oplach astra i insiginia są niejalepsze... a corsa po prostu śmierdzi.
|
|
Góra |
|
 |
sadoo |
#387168 Wysłany:
12 Sie 2010, 14:36; Temat postu: |
|
 |
Puntoświr |
 |
|
Kamillo astry IV nie widziałem więc polemiki z Tobą nie podejmę 
|
|
Góra |
|
 |
Kamillo |
#387174 Wysłany:
12 Sie 2010, 14:49; Temat postu: |
|
 |
Puntoświr |
 |
|
sadoo OK, rozumiem i nie szukam zaczepki, tylko uwierz, że w autach niemieckich/francuskich nie jest aż tak super. może rzeczywiście japońskie (ale te z japońskich montowni) są staranniej budowane (jeździłem Civickiem i Corollą z japonii, nie z anglli czy francji) i tam po 80-90 tys wciąż nic nie trzeszczało w środku. a co do opla to dodatkowo rozczarowało mnie zachowanie sprzedawców: w trzech różnych salonach w Wawie kręciłem sie przez ok 20 min przy astrze IV, posiedziałem, podniosłem pokrywę komory silnika i klapę bagażnika - i nic... NIKT do mnie nie podszedł, nie rozmawiał, nie proponował jazdy próbnej. a jeszcze parę lat temu mówiono, że te we Fiacie kiepska obsługa klienta. paniom i panom z opla polecam wizytę z Carserwisie na Połczyńskiej (z jednogo salonu opla będą mieli bardzo blisko, po przekątnej) albo do Bołtowicza na Ursynowie.
|
|
Góra |
|
 |
G360 |
#387187 Wysłany:
12 Sie 2010, 15:33; Temat postu: |
|
 |
Puntoświr |
 |
|
sadoo napisał(a): Moim zdaniem różnica jest widoczna gołym okiem w wykorzystanych materiałach i spasowaniu elementów środka. Przed kupnem Lancy miałeś przyjemność jeździć audi a3 i wnikliwie porównywać te 2 auta ??
W którym miejscu lanca jest gorzej spasowana niż ałdi. Oświeć mnie. O materiałach nie dyskutuję bo jednemu będzie się bardziej widziała gumowata decha a drugiemu twrdszy plastik. Jak nie trzeszczy to nie widzę przewagi jednego nad drugim, ale tu dyskusja poszła o spasowanie, więc powtarzam pytanie, w którym to miejscu delta jest źle spasowana bo ja jakoś nie widzę.
|
|
Góra |
|
 |
sadoo |
#387189 Wysłany:
12 Sie 2010, 16:06; Temat postu: |
|
 |
Puntoświr |
 |
|
Teraz tak na zawołanie to nie powiem w którym miejscu, bo każdy samochód jest inaczej złożony i ma inne mankamenty ale najczęściej na łączeniu plastików deski, drzwi, odstające schowki to co utkwiło w pamięci.
Ale mniejsza z tym 
|
|
Góra |
|
 |
Kamillo |
#387194 Wysłany:
12 Sie 2010, 16:28; Temat postu: |
|
 |
Puntoświr |
 |
|
no i wreszcie złote słowa:) każde auto jest inaczej złożone... choć w ostatnich latach jakość wszystkich samochodów bardzo się zbliżyła i różnice się praktycznie niezauważalne... i większe jest dziś prawopodobieńswto usterki elektronicznej - a podzespoły wszsytkim firmom sprzedaje tylko paru producentów jak Bosch, MagnetiMarelli, Denso, Samsung... - niż mechanicznej czy skrzypienia i trzasków.
|
|
Góra |
|
 |
G360 |
#387303 Wysłany:
12 Sie 2010, 22:18; Temat postu: |
|
 |
Puntoświr |
 |
|
sadoo napisał(a): najczęściej na łączeniu plastików deski, drzwi, odstające schowki to co utkwiło w pamięci.
Do wszystkich tych miejsc nie mam najmniejszych zastrzeżeń.  . W GP znalazłem kilka baboli, ale to szczególnie w komorze silnika  . Do delty nie mam najmniejszych uwag.
|
|
Góra |
|
 |
daras |
#387331 Wysłany:
13 Sie 2010, 07:47; Temat postu: |
|
 |
Puntoświr |
 |
Miejscowość: w-m Rejestracja: 21 Gru 2006, Posty: 1970 Pomógł: 1
|
Jakość montażu Audi/Volkswagena to chyba taki kolejny mit, ciągle powielany.
Nie widzę w moim Bravo niedokładnych spasowań w środku. Wszystko jest równiutko złożone i moim zdaniem wcale nie gorsze jakościowo od uważanego przez wiele osób wzorca - Golfa albo A3.
Faktura i kolor tworzyw to już kwestia gustu.
Jeździłem nowym Golfem i przy przebiegu ok. 3 tys. km. miał świerszcza w drzwiach kierowcy.
Jeździłem nową Deltą i miała podobnego świerszcza, gdzieś w lewym, przednim słupku.
U mnie też coś potrafi spod deski się odezwać, co przy twardszym zawiasie mojego Bravo i naszych drogach wcale mnie dziwi.
|
|
Góra |
|
 |
Znamienny |
#387335 Wysłany:
13 Sie 2010, 08:59; Temat postu: |
|
 |
Puntoświr |
 |
Miejscowość: Z Europy środkowej Rejestracja: 27 Gru 2009, Posty: 278
|
Punto-berz trzasków, Bora-ciągłe skrzypienie z okolic centrum deski ![;] ;]](https://fiatpunto.com.pl/images/smilies/icon_smile5.gif)
_________________ ... 1998.1.1.55.SX ...
|
|
Góra |
|
 |
Kamillo |
#387347 Wysłany:
13 Sie 2010, 11:03; Temat postu: |
|
 |
Puntoświr |
 |
|
daras napisał(a): co przy twardszym zawiasie mojego Bravo
wydaje mnie się, że Bravo to w ogóle w ostatnich latach Fiat o najtwardszym zawieszeniu... no, może Sedicie/SX4 mają twardsze??? ale nawet jeśli, to mają też większy skok... a co do materiałów - już Stilo było gigantycznym skokiem Fiata, a tablica rozdzielcza była z bardzo miękkiego materiału o przyjemnej fakturze, w dodatku nieodbijającego się w przedniej szybie (tylko trudno się go czyściło)... Bravo zrobiło jeszcze krok w przód, a Julcia, co oczywiste, ma materiały jeszcze z wyższej półki. dotyczy także nagłośnienia - nie obsługi radia, tylko jakości dźwięku. nawet bez systemu Bose, brzmi świetnie, lepiej niż Bravo, choć i tu nie bardzo jest do czego się przyczepić. w porównaniu do "papierowych" dźwięków toyoty auris czy focusa II, Bravo do inna epoka, a Julcia daje jeszcze więcej  biorąc wszystko co pisałem teraz i wcześniej dlatego właśnie AR Julka wywołuje u mnie szybsze bicie serca
|
|
Góra |
|
 |
G360 |
#387351 Wysłany:
13 Sie 2010, 11:14; Temat postu: |
|
 |
Puntoświr |
 |
|
Kamillo napisał(a): biorąc wszystko co pisałem teraz i wcześniej dlatego właśnie AR Julka wywołuje u mnie szybsze bicie serca
No i o to chodzi. Żeby nie siedzieć ze szczelinomierzem i porównywać które auto ma o jedną setną milimetra mniejsze szczeliny, tylko żeby właśnie autko sprawiało niesamowitą radość i satysfakcję z posiadania. Dlatego nie ma co zaciekle bronić i argumentować swojego wyboru. Ja uważam że kupuje sie to co się chce kupić a nie to co wypada 
|
|
Góra |
|
 |
Kamillo |
#387360 Wysłany:
13 Sie 2010, 11:32; Temat postu: |
|
 |
Puntoświr |
 |
|
G360 napisał(a): Ja uważam że kupuje sie to co się chce kupić a nie to co wypada
no to dziwny z Ciebie Hanys, ale w tym dobrym znaczeniu 
|
|
Góra |
|
 |
|
Nie możesz zakładać nowych tematów na tym forum Nie możesz odpowiadać w tematach na tym forum Nie możesz edytować swoich postów na tym forum Nie możesz usuwać swoich postów na tym forum Nie możesz dodawać załączników na tym forum
|
|