|
Obecny czas: 12 Sty 2026, 05:59
|
Zobacz posty bez odpowiedzi | Zobacz aktywne tematy
| Autor |
Wiadomość |
|
daras |
#387372 Wysłany:
13 Sie 2010, 12:27; Temat postu: |
|
 |
| Puntoświr |
 |
Miejscowość: w-m Rejestracja: 21 Gru 2006, Posty: 1970 Pomógł: 1
|
G360 napisał(a): No i o to chodzi. Żeby nie siedzieć ze szczelinomierzem i porównywać które auto ma o jedną setną milimetra mniejsze szczeliny, tylko żeby właśnie autko sprawiało niesamowitą radość i satysfakcję z posiadania. Ja uważam że kupuje sie to co się chce kupić a nie to co wypada
... albo wychodzi z kalkulatora diesel/benzyna (dodałbym bym nieśmiało).
A całość: wężykiem, wężykiem 
|
|
| Góra |
|
 |
|
|
|
Kamillo |
#387388 Wysłany:
13 Sie 2010, 14:06; Temat postu: |
|
 |
| Puntoświr |
 |
Imię: Kamil
Samochód: Inny
Silnik: Inny
Paliwo: Benzyna
Województwo: mazowieckie [W]
Miejscowość: Pruszków Rejestracja: 19 Maj 2008, Posty: 1975 Pomógł: 10
|
no akurat te diesle które oferowane są do Julki wstydu nie przyniosą... choć 1.6 MultiJet 105 z pewnością rakiety z niej nie uczyni... za to 2.0 MultiJet 170 to już coś bardziej pasującego do niej 
_________________ Forza Italia !
Punto Mk II FL 1.2 8V Active (czerwony) - był ... Bravo II T-JET (granatowy metalik) - był ... ... Panda 1.2 8V Dynamic (niebieska) - była ... ... ... GrandePunto 1.2 8V Estiva (czarny prowokator) - był: topic49332.html Seat Ibiza 6J (czerwona bo najszybsza) - jest: topic58217.html
|
|
| Góra |
|
 |
|
leonwwa |
#387517 Wysłany:
13 Sie 2010, 21:16; Temat postu: |
|
 |
| Puntoświr |
 |
Imię: Paweł
Miejscowość: Syreni Gród Rejestracja: 03 Lut 2009, Posty: 1194 Pomógł: 1
|
Kamillo napisał(a): dotyczy także nagłośnienia - nie obsługi radia, tylko jakości dźwięku. nawet bez systemu Bose, brzmi świetnie, lepiej niż Bravo, choć i tu nie bardzo jest do czego się przyczepić. w porównaniu do "papierowych" dźwięków toyoty auris czy focusa II, Bravo do inna epoka, a Julcia daje jeszcze więcej
Pod względem "fabrycznych" car audio nie ma dla mnie konkurencji da VW z systemem Dynaudio, to jest coś po prostu niesamowitego, znajomy posiada to w Passacie (dostępne również w Golfie). Mimo iż nie jestem jakimś melomanem to myślałem że w mojej Hance jest super car audio, potem gdy ujeżdżałem Volvo S60 z systemem Bose poznałem co to prawdziwa czystość dźwięku, jednak gdy usłyszałem Dynaudio w Pasku, to to całe Bose okazało się za przeproszeniem "śmieciem", w VW czystość głosu na max. głośności czyściusieńka jak łza, bas (z głośników) mało mi nóg nie połamał, do prawdy coś cudownego.
Aha i staram się zawsze porównywać sprzęt na muzyce typu Enigma (choć broń Bóg tego nie słucham) bo to wg. mnie oddaje prawdziwą jakość dźwięku. Tylko cena... ponad 10k
BTW. Broń Boże nie wychwalam VW tylko audio w nim, bo jakość dźwięku mnie naprawdę powaliła.
_________________ BYŁO Fiat Grande Punto 2008 1,4 77KM Honda Accord 2007 2.0 VTEC 155KM Toyota Corolla 2007 1.4 D4D 90KM VW Polo 2000 1,4 MPI 60KM Toyota Auris 2010 1,6 Valvematic 132KM BMW 116i 2006 115KM Reanult Clio 2007 1,4 98KM Skoda Octavia 2012 1,6 102KM BMW 520d 2006 163KM Renault Laguna 2013 2,0 140KM Opel Corsa D 2014 1,4 100KM JEST Renault Megane 2018 1,2 TCe 130KM Toyota Prius Hybrid
|
|
| Góra |
|
 |
|
Kamillo |
#387519 Wysłany:
13 Sie 2010, 21:23; Temat postu: |
|
 |
| Puntoświr |
 |
|
leonwwa napisał(a): Tylko cena... ponad 10k
to w Alfie Bose, które brzmi na prawdę dobrze kosztuje duuuuużo mniej,... i widzę, że przy porównaniu do Dynaudio to wręcz tanizna... no ale jak to u vw, dopłaty za wszystko i za fortunę - nie słyszałem jak to brzmi ale nagłośnienie w aucie nie jest warte 10 klocków.
Punto Mk II FL 1.2 8V Active (czerwony) - był ... Bravo II T-JET (granatowy metalik) - był ... ... Panda 1.2 8V Dynamic (niebieska) - była ... ... ... GrandePunto 1.2 8V Estiva (czarny prowokator) - był: topic49332.html Seat Ibiza 6J (czerwona bo najszybsza) - jest: topic58217.html
|
|
| Góra |
|
 |
|
leonwwa |
#387538 Wysłany:
13 Sie 2010, 22:04; Temat postu: |
|
 |
| Puntoświr |
 |
Imię: Paweł
Miejscowość: Syreni Gród Rejestracja: 03 Lut 2009, Posty: 1194 Pomógł: 1
|
Kamillo napisał(a): nagłośnienie w aucie nie jest warte 10 klocków.
Mimo że (jak pisałem wcześniej) nie jestem melomanem, uwierz mi, ten sprzęt jest wart każdych pieniędzy, tylko szkoda że otoczka VW nie jest dla mnie.
_________________ BYŁO Fiat Grande Punto 2008 1,4 77KM Honda Accord 2007 2.0 VTEC 155KM Toyota Corolla 2007 1.4 D4D 90KM VW Polo 2000 1,4 MPI 60KM Toyota Auris 2010 1,6 Valvematic 132KM BMW 116i 2006 115KM Reanult Clio 2007 1,4 98KM Skoda Octavia 2012 1,6 102KM BMW 520d 2006 163KM Renault Laguna 2013 2,0 140KM Opel Corsa D 2014 1,4 100KM JEST Renault Megane 2018 1,2 TCe 130KM Toyota Prius Hybrid
|
|
| Góra |
|
 |
|
autofan |
#387678 Wysłany:
14 Sie 2010, 19:04; Temat postu: |
|
 |
| Puntoświr |
Imię: Krzysiek
Samochód: Grande Punto 3d
Silnik: 1.4 8V 77KM
Wersja: Energy
Województwo: pomorskie [G]
|
Kamillo napisał(a): AŚ nigdy nie będzie dla mnie autorytetem w dziedzinie moto. już prędziej Motor, choć też mają czasem odchyły. a skoro powołujesz się na AŚ to może przed jakimiś 3 laty czytałes test na 100 tyś Pandy, która dla odmiany wypadła rewelacyjnie, o wiele lepiej niż wszystkie (TAK WSZYSTKIE!) auta grupy vw
Tak czytałem i także testy Grande Punto oraz Bravo, które również wypadły bardzo dobrze. Niestety ale mój Punciak miał juz troche napraw gwarancyjnych od spraw poważnych po tzw. błachostki. Więc test GP w Auto Świecie nie oddaje tego co było w moim w przeciągu 30 tyś km przebiegu teraz już jest jak na razie ok. A redaktorzy opisują to co się działo na dystansie 100 tyś km więc nie widzę jakiejś nierzetelności.
_________________ Fiat Grande Punto 1.4 8V 77km, Energy, 3 dzwiowy, szary jungle.
|
|
| Góra |
|
 |
|
Kamillo |
#387679 Wysłany:
14 Sie 2010, 19:36; Temat postu: |
|
 |
| Puntoświr |
 |
|
autofan napisał(a): nie widzę jakiejś nierzetelności. po kilku latach znajomość z AŚ mogę Ci 95% testów i porównań z góry powiedzieć jakimi wynikami się zakończą... chwilami podobnie jest w Automaniuku na tvnturbo, gdzie astra IV choć z duuuużo gorszym dieslem, gorszą widocznością z wnętrza, niepraktyczną obsługą panela radio, klima, mniejszym bagażnikiem i droższa o 10 tys na wstępie wygrywa z Bravo  , które - co mówi red. Jarosław Maznas - ma od astry gorszy zawias na nierówności (choć lepiej prowadzi się na w miarę równych drogach)... a na koniec pan redaktor jako zwycięzce wskazuje... a jakby - astrę  ....... tak więc dla mnie najważniejsze zawsze są opinie użytkowników, a nie fanatyków mady by germany leonwwa napisał(a): ten sprzęt jest wart każdych pieniędzy,
no dobra, musiałbym posłuchać, żeby wyrobić sobie zdanie... ale już Bose w Alfie za które dopłacasz już nie mało wydaje mnie się drogawy... (choć fakt, brzmi znacznie lepiej niż nagłośnienie fabryczne, któremu tak naprawdę właściwie niczego nie brakuje)... i na koniec - jest tak jak mówisz leonwwa trzeba być melomanem  ja jestem tylko zwykłym pochłaniaczem dźwięków 
|
|
| Góra |
|
 |
|
autofan |
#387718 Wysłany:
14 Sie 2010, 21:15; Temat postu: |
|
 |
| Puntoświr |
|
Kamillo a powiedz mi jeździłeś Astrą IV ? oglądałeś ją? ja tak i testowałem też Bravo z 1.6 multijet i powiem, że Bravo jest bardzo fajnym autkiem, ale po Oplu widać, że to nowsza konstrukcja i mi bardziej odpowiada jakość wykonania Astry IV, jest np. dużo cichsza jak Bravo, choć uważam za nieporozumienie cenę tego Opla. Co do obsługi panela to kwestia przyzwyczajenia i upodobań. Co do widoczności to odpowiada mi widoczność w Bravo jak i w Astrze, plus za duże lusterka w Bravo. No ale może powiesz, że jestem fanatykiem tej marki, ale jeżdze też Astrami II i III i nie dzieje się nic z tymi samochodami, a z Punto bywało różnie, choć to fajne i udane konstrukcyjnie autko. Jakość Punto wpłynęła na to, że została zakupiona Astra III, a nie właśnie Bravo, którego losy w sumie przesądziły wydruki za naprawy gwarancyjne GP bo tak by prawdopodobnie było zakupione właśnie Bravo. a Opel Astra IV jest made in Poland  W chwili wolnego czasu ocenię Alfę 
_________________ Fiat Grande Punto 1.4 8V 77km, Energy, 3 dzwiowy, szary jungle.
|
|
| Góra |
|
 |
|
Barrtek96 |
#387808 Wysłany:
15 Sie 2010, 12:37; Temat postu: |
|
|
|
Kamillo Czy na TVN Turbo było porównanie 1.6 Multijet vs. 1.7 CDTI, czy 2.0 Multijet vs. 2.0 CDTI ? Jeśli to drugie, to ten sam silnik siedzi pod maską Bravo i Astry . 
|
|
| Góra |
|
 |
|
Kamillo |
#387865 Wysłany:
15 Sie 2010, 15:25; Temat postu: |
|
 |
| Puntoświr |
 |
|
Barrtek96 było 1.6 kontra 1.7
autofan po peirwsze to szkoda, że nie zadałeś sobie trudu przeczytania całego tematu o Julce, wówczas wiedziałbyś dlaczego tak "puszczam oko" do astry IV...ale masz tu w pigułce:
autofan napisał(a): jest np. dużo cichsza jak Bravo redaktor Maznas stwierdził, że to Bravo jest o wiele lepiej wyciszone niż astra autofan napisał(a): mi bardziej odpowiada jakość wykonania Astry IV w trzech różnych salonach w Wawie kręciłem sie przez ok 20 min przy astrze IV, posiedziałem, podniosłem pokrywę komory silnika i klapę bagażnika - i nic... NIKT do mnie nie podszedł, nie rozmawiał, nie proponował jazdy próbnej - mówiono, że to we Fiacie kiepsko z obsługą klienta, jasne. widać dla handlowców opla nie wyglądałem na poważnego klienta (choć nie wiem czemu, nie byłem ani w klapkach, ani w szortach, ani a "odidasach" z 4 paskami i białych skarpetach... - pewne jest, że więcej się tam nie pokażę OK, uchwyt od wewnątrz na drzwiach w astrze jest bardziej praktyczny nież w Bravo, ale co z tego, skoro oglądałem 3 astry w różnych salonach w Wawie i we wszystkich te uchwyty trzeszczały ściskane dłonią przy zamykaniu drzwi...dla mnii nawet wrażenia zapachowe w oplach astra i insiginia są niejalepsze... a corsa po prostu śmierdzi. [ Dodano: 15 Sie 2010 15:25 ]autofan napisał(a): a Opel Astra IV jest made in Poland
tak, to samo powiedział red. Maznas... szkoda tylko, że mało kto pamięta - także z rządzących naszym krajem (tak, wiem że słowo "RZĄDZĄCYCH" jest tu pewnym nieporozumieniem i nadużyciem  ), że to jednak FIAT jest tym producentem, który najwięcej inwestuje w Polsce i daje najwięcej miejsc pracy (w samych zakładach i kooporantom). m. in. właśnie dlatego moja sympatia dla FIATA 
|
|
| Góra |
|
 |
|
autofan |
#387900 Wysłany:
15 Sie 2010, 17:36; Temat postu: |
|
 |
| Puntoświr |
|
Kamillo napisał(a): i nic... NIKT do mnie nie podszedł, nie rozmawiał, nie proponował jazdy próbnej - mówiono, że to we Fiacie kiepsko z obsługą klienta Zgodze się ale mi to nie przeszkadza liczy sie cena, a jeszcze zadaj pytanie pracownikom Opla to nie odpowiedzą bo nie wiedzą choć tam gdzie kupowaliśmy Astre był kompetentny człowiek. Uważam, że serwis Fiata jest bardziej kompetentny jak Opla, ale co z tego jak z tego drugiego to nie musze korzystać poza planowymi przeglądami, a do tego są przeszkoleni. Co do wyciszenia to kwestia subiektywna i każdy może odbierać coś inaczej, wpływ ma także np siła wiatru podczas jazdy itp. Co do zapachów to zgodze się nowe Punto pachniało dużo przyjemniej jak nowa Astra III, ale po kilku dniach na słońcu Astra też pachnie przyjemnie nowym autkiem  Kamillo napisał(a): m. in. właśnie dlatego moja sympatia dla FIATA a dlatego właśnie moja do Opla bo jakość lepsza od Fiata a też mają fabrykę w Polsce, choć też Fiata jako markę lubię ale włoskie Grande nadszarpnęło trochę opinię o awaryjności Fiatów. Kamillo napisał(a): szkoda, że nie zadałeś sobie trudu przeczytania całego tematu o Julce
Temat sledze a chodziło o porównanie z Bravo, które znam dobrze po jazdach próbnych a Alfy nie, więc wypowiem się po chociażby obejrzeniu w salonie 
|
|
| Góra |
|
 |
|
Kamillo |
#387902 Wysłany:
18 Sie 2010, 16:16; Temat postu: |
|
 |
| Puntoświr |
 |
|
autofan napisał(a): Co do wyciszenia to kwestia subiektywna i każdy może odbierać
zgoda:) widzisz jak jadę/stoje w korku swoim Bravo to dźwięk silnika nie zwraca wcale uwagi. wsiadam do Bravo mojego ojca - 1.6 M-JET 105) i od razu słysze dźwięk diesla: nie że jest aż tak głośne, po prostu niemal całe życie jeżdżę silnjikami na Pb i na silniki na ON jestem - powiedzmy - wyczulony.
a silnik a Julce (mówię o turbo benzynie), ładnie mruczy, słyszesz go, ale nie męczy uszu - tak właśnie powinno być... moje Bravo mogłoby takie brzmienie mieć  zresztą - pojedź, pooglądaj, podotykaj, przejedź się jak będzie szansa - warto. jak dla mnie Julka daje mocnego kopa kompaktom - i tym "zwykłym" i tym premium. [ Dodano: 18 Sie 2010 16:16 ]przy okazji pierwszej wizyty z moim Bravo w ASO Bołtowicz na Ursynowie obejrzałem dziś Julkę 1750 200 KM Quadrofolgio Verde  cudo... materiały jeszcze lepsze, skóra ciemna czerwona na fotelach prążkowana, nieśliska... nagośnienie BOSE ze wzmacniaczem...., ksenony, elektryka i podgrzewanie foteli, zaiweszenie w dół, siedzi sie wyraźnie niżej.... i tylko te 105 tys wyjścowo  ale i tak jest boska 
|
|
| Góra |
|
 |
|
Nie możesz zakładać nowych tematów na tym forum Nie możesz odpowiadać w tematach na tym forum Nie możesz edytować swoich postów na tym forum Nie możesz usuwać swoich postów na tym forum Nie możesz dodawać załączników na tym forum
|
|