You Tube • eLearn • FAQ •  Szukaj •  Zarejestruj się •  Zaloguj się 

Obecny czas: 12 Maj 2025, 06:27

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 5 posty(ów) ] 
Autor Wiadomość

Post #606114 Wysłany: 20 Sie 2012, 20:29; 
 Temat postu: Auto się przegrzewa - blokuje sprzęgło
Sympatyk kropek

Imię: Michał
Samochód: Grande Punto 5d
Silnik: 1.4 8V 77KM
Paliwo: Benzyna
Wersja: 360*
Województwo: łódzkie [E]
Miejscowość: Łódź
Witam!

Zauważyłem już drugi raz, gdy stoję w korku (teraz mamy tropiki) że wskazówka temperatury płynu chłodniczego szybko podnosi się do góry. Niby korek, gorąco etc. ale trochę wydaje mi się, że za szybko nabiera temperatury. Nabiera i niestety blokuje.. pedał sprzęgła.. Gdy nawet nie dochodzi do czerwonego pola na wskazówce, przy próbie wciśnięcia sprzęgła, blokuje się ono maksymalnie w podłodze i ani rusz.. nie chce "odbić" z powrotem. Gdy auto trochę przestygnie lub po kilkunastu mozolnych naciskach, pedał wraca do normalnej pozycji. Gdy auto ostygnie, lub gdy tylko uda się ominąć korek i normalnie jechać, wskaźnik od razu wraca na swoją pozycję a pedał sprzęgła działa bez zarzutu.

Chłodnica wygląda na dobrą, wiatrak też działa (i nie wydaje mi się by działał inaczej niż zawsze), płyn jest uzupełniany.

Jakieś porady? Cóż to może być?

Post #606119 Wysłany: 20 Sie 2012, 20:44; 
 Temat postu: Re: Auto się przegrzewa - blokuje sprzęgło
Puntoświr
Awatar użytkownika

Imię: Mariusz
Samochód: Punto II 5d
Silnik: 1.2 16V 80KM
Wersja: Active
Województwo: śląskie [S]
grabarz86 napisał(a):
Witam!

Zauważyłem już drugi raz, gdy stoję w korku (teraz mamy tropiki) że wskazówka temperatury płynu chłodniczego szybko podnosi się do góry. Niby korek, gorąco etc. ale trochę wydaje mi się, że za szybko nabiera temperatury.
Objawy uszkodzonego termostatu, mialem tak, ze w korku wskazowka leciala w gore, troche jazdy i wracalo do normy, termostat prawdopodobnie nie trzymie Ci temperatury. Jak to sprawdzic "recznie" - post527788.html#p527788 Sprawdz przy okazji, czy wiatrak Ci kreci jak nalezy, na problemy z wiatrakiem, rozwiazaniem jest wiatrak od poloneza "Wymiana Wentylatora Chłodnicy na Polonezowski" - topic14041.html
grabarz86 napisał(a):
Nabiera i niestety blokuje.. pedał sprzęgła.. Gdy nawet nie dochodzi do czerwonego pola na wskazówce, przy próbie wciśnięcia sprzęgła, blokuje się ono maksymalnie w podłodze i ani rusz.. nie chce "odbić" z powrotem. Gdy auto trochę przestygnie lub po kilkunastu mozolnych naciskach, pedał wraca do normalnej pozycji. Gdy auto ostygnie, lub gdy tylko uda się ominąć korek i normalnie jechać, wskaźnik od razu wraca na swoją pozycję a pedał sprzęgła działa bez zarzutu.
Jak dawno temu zmieniales plyn hamulcowy? Sprzeglo w Punto II jest hydrauliczne, pompa sprzegla korzysta z plynu hydraulicznego, hamulcowego. Objawy o ktorych piszesz, wskazuja na zapowietrzanie sie sprzegla. Lub tez przy okazji, gotujesz plyn hamulcowy?

"Sprzęgło nie cofa się" - post305989.html
"Likwidacja szarpania - ODPOWIETRZANIE SPRZĘGŁA" - topic2627.html

Post #606136 Wysłany: 20 Sie 2012, 20:59; 
Sympatyk kropek

@mario1978

ok, termostat sprawdzę, choć to tylko dzieje się w korku, przy innej jeździe raczej normalnie (nic nie zauważyłem), wiatrak też sprawdzę, bardziej w niego celuję właśnie - dzięki za podpowiedzi :)

co do płynu to nie pamiętam dokładnie ale na prawdę dość niedawno był zmieniony (przynajmniej pamiętam, że miał być :P ) - jednak dzieje się tak _tylko_ podczas przegrzewania się auta, podobnego objawu w każdej innej sytuacji -> brak.. więc.. dziwne chyba, że to tylko wtedy.. bo jak by było zapowietrzone sprzęgło to chyba w każdej sytuacji, prawda?

Post #606139 Wysłany: 20 Sie 2012, 21:47; 
Puntoświr
Awatar użytkownika

Imię: Mariusz
Samochód: Punto II 5d
Silnik: 1.2 16V 80KM
Wersja: Active
Województwo: śląskie [S]
grabarz86 napisał(a):
@mario1978

ok, termostat sprawdzę, choć to tylko dzieje się w korku, przy innej jeździe raczej normalnie (nic nie zauważyłem)
Dokladnie tak mialem, na drugi dzien termostat wymienilem, problemy zniknely. Nie po to "grill" jest z przodu, aby pelnil tylko funkcje estetyczne, praktyczne rowniez, jadac chlodzi sie chlodnice powietrzem, w korku wiatrak ja schladza, wymusza obieg powietrza. Rozwiazaniem na przegrzewanie sie silnika w korku, z niesprawnym ukladem chlodzenia, jest odciazenie chlodnicy. W tym celu otwierasz szyby, wlaczasz dmuchawe na grzanie (!!!), kierujesz nadmuch na przednia szybe, i pomagasz silnikowi sie schlodzic. Tak jak chlodnica, twoje wnetrze samochodu, jest wykorzystane jako wymiennik ciepla. Skutki uboczne - mozna zemdlec z goraca he...
grabarz86 napisał(a):
co do płynu to nie pamiętam dokładnie ale na prawdę dość niedawno był zmieniony (przynajmniej pamiętam, że miał być :P ) - jednak dzieje się tak _tylko_ podczas przegrzewania się auta, podobnego objawu w każdej innej sytuacji -> brak.. więc.. dziwne chyba, że to tylko wtedy.. bo jak by było zapowietrzone sprzęgło to chyba w każdej sytuacji, prawda?
Obym sie mylil, ale moga byc poczatki konca sprzegla. Teraz juz wiem, dlaczego rok temu, jadac autem zony nad morze ze slaska, gdzie budowali w okolicach Torunia autostrade, tesciu "uczulil mnie", abym nie przegrzal sprzegla, kiedy ponad godzine stalismy w korku, i jak to w korku, czesto sie wrzucalo i wylaczalo I bieg.
Zajrzyj na strone http://www.autocentrum.pl/autorentgen/f ... 146168484/ , autor "menik" wpis z 20.01.2012, cytuje fragment
Cytuj:
Moim zdaniem w puntach słabą strona są sprzęgła,obudowy alternatorów(czułe na gwałtowne ochłodzenie od np.kałuży,termostaty chłodnicy(prowadzi to do przegrzania silnika a w konsekwecji póżniej lub odrazu do wydmuchu uszczelki pod głowicą,wysuszeniu smaru na łożysku wyciskowym i dalej rozpadzie łożyska)
Termostat i sprzeglo, musisz je zdiagnozowac, czy tam nie masz problemow.

Jezeli chcesz zabezpieczyc silnik, alternator i inne czesci mechaniczne, od spodu przed kaluzami, brudem itp. to zainteresuj sie oslona dolna komory silnika http://allegro.pl/listing.php/search?bu ... ka+punto+2 Mam ja, w zimie mega przyjazna (szybko sie silnik nagrzewa, i po wylaczeniu silnika dlugo trzymie cieplo). W lecie teraz w tropiki, jezdzilem po polskich i czeskich gorach, 2 dorosle osoby i dziecko, klimatyzacja na 3, bagaze, nie zauwazylem zadnych objawow, przegrzania silnika. Oczywiscie termostat i uklad chlodzenia mam sprawny ;) A i teraz w srodku, w komorze silnika mam czysto, u zonki bez takiej oslonki, bez rekawic i ubrania roboczego nie podchodzic....

Post #606159 Wysłany: 20 Sie 2012, 21:52; 
Sympatyk kropek

@mario1978

Zrobię tak jak polecasz - dzięki wielkie za takie duże i rozbudowane porady :) ciekaw jestem tego sprzęgła, bo było około 2 lat temu wymieniane, no ale zobaczymy, może faktycznie to one.

Myślałem kiedyś też nad taką osłoną, tym bardziej że właśnie gdzieś ponad rok temu miałem niemiłe przejścia przez duże ulewy, kałuże i niepewne wtedy drogi.. Widzę też że koszt nie jest duży a może się opłacać..

Dzięki raz jeszcze :) Bardzo!

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 5 posty(ów) ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)