|
Obecny czas: 25 Maj 2025, 06:09
|
Zobacz posty bez odpowiedzi | Zobacz aktywne tematy
Autor |
Wiadomość |
koola |
#736165 Wysłany:
07 Lip 2014, 23:41; Temat postu: Jakie głośniki pod seryjne radio |
|
 |
Puntoświr |
 |
Samochód: Grande Punto 5d
Silnik: 1.4 8V 77KM
Paliwo: Benzyna
Wersja: Estiva Blue&Me
Województwo: podkarpackie [R]
Miejscowość: Gdzie Rejestracja: 08 Sie 2010, Posty: 597 Pomógł: 2
|
Witam JAkie mocniejsze niż seryjne w GP 2009 estiwa można zamontować głośniki jakie polecacie bez zmiany radia ? I czy taki zabieg coś da co do mocy słuchanej muzyki i będzie głośniej ?

Moja nowa Kropka
|
|
Góra |
|
 |
|
|
kosmodron |
#736192 Wysłany:
08 Lip 2014, 10:15; Temat postu: Re: Jakie głośniki pod seryjne radio |
|
 |
Puntoświr |
 |
Imię: Grzegorz
Paliwo: Benzyna + LPG
Wersja: Dynamic
Województwo: śląskie [S]
Miejscowość: Chorzów Rejestracja: 24 Gru 2009, Posty: 723 Pomógł: 1
|
|
Góra |
|
 |
staH |
#736208 Wysłany:
08 Lip 2014, 13:07; Temat postu: Re: Jakie głośniki pod seryjne radio |
|
 |
Puntoświr |
 |
Imię: Tomek
Samochód: Inny
Silnik: Inny
Województwo: łódzkie [E]
Miejscowość: Bolesławiec//łódzkie Rejestracja: 05 Cze 2010, Posty: 1389 Pomógł: 12
|
Nawet nie tyle wyciszenie budy i wzmacniacz, co na początek wygłuszenie drzwi. Jakość i dźwięk się poprawi. No i z resztą dopiero w wygłuszone drzwi jest sens aplikować lepszy zestaw. Więc tak czy inaczej od tego trzeba zacząć.
_________________ Mam i ja. Punciak 1.2 MPI
Jakieś głośniki, kabelki, duperelki. Radyjka, wzmacniacze, zwrotnice i maty... wziąłbym to wszystko od razu na raty. Car Audio? A co to jest? Nie wiem o co kaman.
jawasaki ty złodzieju. Życzę Ci tego samego na każdym kroku.
|
|
Góra |
|
 |
koola |
#736343 Wysłany:
09 Lip 2014, 23:18; Temat postu: Re: Jakie głośniki pod seryjne radio |
|
 |
Puntoświr |
 |
|
Drzwi są już wygłuszone tylko nie mam dystansów, ale po wygłuszeniu drzwi dźwięk się poprawił nie powiem jakość i pewnie głośność . Ale co zauważyłem że po wygłuszeniu drzwi muszę zmniejszać basy ? ponieważ po wygłuszeniu można głośniej pograć i podkręcić pokrętło przy płycie mp3 do 14-16 ale przy tej głośności głośniki już zaczynają grać jakby to nazwać z takim basem uderzeniem na pograniczu już pierdzenia ? Gdzie przed wygłuszeniem bas dawałem na 4 czasem na 5 a po wygłuszeniu wystarcza 1-2 ? dziwne ale pewnie z tego się to bierze że potencjometr idzie do 15 stki . A jak u was jest ile na maxa wyciskacie na mp3 np na płycie ? I mam wrażenie że te głośniki są za słabe bo przed wygłuszeniem to max 10-11 już plastiki grały więc nie dało rady się więcej podgłaśniać ?

Moja nowa Kropka
|
|
Góra |
|
 |
kosmodron |
#736344 Wysłany:
09 Lip 2014, 23:20; Temat postu: Re: Jakie głośniki pod seryjne radio |
|
 |
Puntoświr |
 |
|
|
Góra |
|
 |
koola |
#736379 Wysłany:
10 Lip 2014, 14:12; Temat postu: Re: Jakie głośniki pod seryjne radio |
|
 |
Puntoświr |
 |
|
Czyli już się z serii więcej nie wydusi ? szkoda bo trochę kasy poszło na wygłuszenie jakość lepsza dźwięku ale już się pewnie przyzwyczaiłem i potrzebuję czegoś mocniejszego  Ale do seryjnego radia nie da się podpiąć jakiegoś wzmaka ? chyba nie wejść z tego co wiem więc też lipa

Moja nowa Kropka
|
|
Góra |
|
 |
staH |
#736380 Wysłany:
10 Lip 2014, 14:31; Temat postu: Re: Jakie głośniki pod seryjne radio |
|
 |
Puntoświr |
 |
Miejscowość: Bolesławiec//łódzkie Rejestracja: 05 Cze 2010, Posty: 1389 Pomógł: 12
|
Montuj wzmacniacz i szukaj jakiegoś zestawu odseparowanego.
Co do podpięcia wzmacniacza.
Masz trzy opcje jeśli nie ma RCA w radiu (ani kostki, żeby RCA wpiąć)
- wymiana radia (najlepsza ale też najdroższa opcja) - wyciągnięcie RCA z oryginalnego radia (w wielu modelach się da, tylko trzeba znaleźć ogarniętego człowieka) - konwerter z hi-input na rca (jakość się pogorszy, tyle tylko, że będzie możliwość podpięcia wzmacniacza... tylko co za sens)
Jakieś głośniki, kabelki, duperelki. Radyjka, wzmacniacze, zwrotnice i maty... wziąłbym to wszystko od razu na raty. Car Audio? A co to jest? Nie wiem o co kaman.
|
|
Góra |
|
 |
koola |
#736444 Wysłany:
10 Lip 2014, 22:10; Temat postu: Re: Jakie głośniki pod seryjne radio |
|
 |
Puntoświr |
 |
|
|
Góra |
|
 |
staH |
#736450 Wysłany:
10 Lip 2014, 22:36; Temat postu: Re: Jakie głośniki pod seryjne radio |
|
 |
Puntoświr |
 |
|
Co do Twojego ostatniego zdania - no przecież pisałem, że konwerter to shit. Jakość będzie z dupy. Obojętnie jaki byś ten konwerter miał. Mimo wszystko o takiej opcji trzeba było wspomnieć... http://allegro.pl/ramka-adapter-fiat-gr ... 35472.htmltaką ramkę wkładasz (ewentualnie jeśli nie taką, to szukasz do swojego modelu) i montujesz normalne radio 1din. Cytuj: A jaki koszt takiego wzmacniacza z opcją podpięcia pod oryginalne radio RCA ? A tu nie wiem o co Ci chodzi... Masz w grande RCA w radiu?
|
|
Góra |
|
 |
koola |
#736708 Wysłany:
13 Lip 2014, 20:10; Temat postu: Re: Jakie głośniki pod seryjne radio |
|
 |
Puntoświr |
 |
|
|
Góra |
|
 |
staH |
#736720 Wysłany:
13 Lip 2014, 21:04; Temat postu: Re: Jakie głośniki pod seryjne radio |
|
 |
Puntoświr |
 |
|
Takie życie. Podstawowy zestaw z okablowaniem, wzmacniaczem... no koło tysiaka się zakręci + radio. Oczywiście mówiąc o zrobionym tym dobrze. Czyli grajki ~350zł (elcomp6, ama+h/k... ewentualnie stówkę taniej hertz 170.3, albo diora gds-1607, którą ciężko dostać, w ostateczności jakieś PB s6c za ~180) Wygłuszenie drugie tyle (+dystans ~30zł) co daje już 700... kable ~150zł. (miedź min.16mm^2 na zasilanie, trochę metrów głośnikowego z miedzi - 2-3zł/metr, jakieś sensowne sygnałówki + remote) I 150zł zostaje na jakiś tam wzmacniacz... po prostu grający. Bez szaleństw. Jakiś kenwood, axton, alpine. Ewentualnie iść w jakość i szukać czegoś lepszego, w dwóch kanałach, za 200-300zł. + zrobienie big3 w instalacji  Doliczyć jeszcze złączki, konektory oczkowe, klemy czasem (u siebie musiałem obie wymienić) Dodaj sobie do tego jakieś konkretne dobre radio (używka 300-500zł). I... już są jakieś podstawy do rozbudowy  Ja bym tam z ori radia RCA nie wyciągał. Po prostu zmieniłbym radio. Jest to uporczywe jeśli ma się sterowanie przy kierownicy (bo czasem trzeba kupić adaptery za kilkaset złotych, a czasem zwyczajnie się nie da tego zrobić). Ewentualnie jeśli ma się jakoś bardzo zabudowane z resztą deski.
|
|
Góra |
|
 |
koola |
#736811 Wysłany:
14 Lip 2014, 22:29; Temat postu: Re: Jakie głośniki pod seryjne radio |
|
 |
Puntoświr |
 |
|
Opis profesjonalny ") Dokładnie jak piszesz zabudowane radio to jest ciężki temat no i sterowanie z kierownicy też kolejny problem adaptery itp. Zostawiam jak jest i to powinno wystarczyć jak na razie 

Moja nowa Kropka
|
|
Góra |
|
 |
staH |
#736813 Wysłany:
14 Lip 2014, 22:34; Temat postu: Re: Jakie głośniki pod seryjne radio |
|
 |
Puntoświr |
 |
|
Mogę ewentualnie podać parę kontaktów do ludzi, którzy może wyciągną RCA z radia. Ale wtedy będziesz bez radia na jakiś czas, nikt w dzień tego pewnie nie zrobi, do tego wysyłki itd... Właśnie to sterowanie z kierownicy najgorsze... gdyby nie to, to warto by wymienić radio. (Znaczy i tak warto  ale wtedy sterowania nie będzie)
|
|
Góra |
|
 |
koola |
#737032 Wysłany:
16 Lip 2014, 22:29; Temat postu: Re: Jakie głośniki pod seryjne radio |
|
 |
Puntoświr |
 |
|
Zostanie jak jest  nie ma co ładować się w kasę

Moja nowa Kropka
|
|
Góra |
|
 |
staH |
#737035 Wysłany:
16 Lip 2014, 22:43; Temat postu: Re: Jakie głośniki pod seryjne radio |
|
 |
Puntoświr |
 |
|
W ostateczności można zobaczyć jak będzie grało przez hi-input (czyli z wyjścia głośnikowego). Kenwood kac-648 ma na pokładzie wejścia hi-input, nie potrzebujesz wtedy konwertera. Mocowo 4x25w, niby niewiele... ale to jednak sporo więcej niż radio... no i można by powiedzieć "inne waty" Zawsze można zrobić mostek i mieć 2x70w, a to już starcza spokojnie na większość zestawów na przód  Koło stówki się taki sprzęt kręci. Z tą uwagą, że kenwood jest wymagający co do montażu. U mnie piszczał cały czas... ludzie typowali radio, kable sygnałowe, błąd przy podłączeniu... okazało się, że po prostu nie lubiał mieć masy z budy, po podpięciu masy bezpośrednio z aku jak ręką odjął - zero piszczenia. Co prawda był to kac848, ale rodzina ta sama.
|
|
Góra |
|
 |
koola |
#737376 Wysłany:
19 Lip 2014, 21:16; Temat postu: Re: Jakie głośniki pod seryjne radio |
|
 |
Puntoświr |
 |
|
staH zostaje seria  wyciszyłem zewn. warstwę czyli wytworzyla się komora i głośniki i bas i nie ma pierdzenia grają o niebo lepiej Chodzi o pozaklejne otwory techniczne

Moja nowa Kropka
|
|
Góra |
|
 |
staH |
#737380 Wysłany:
19 Lip 2014, 22:02; Temat postu: Re: Jakie głośniki pod seryjne radio |
|
 |
Puntoświr |
 |
|
A gdybyś wygłuszył jeszcze tą zewnętrzną blachę zyskałbyś lepszy bas i kick, powinna tez poprawić się średnica. Ogólne granie woofera, bo teraz fale obijają się o blachę. A zabieg jeszcze by ją usztywnił. Bas wtedy powinien być też "miększy", nie taki suchy. W razie gdybyś kiedyś chciał jednak rozbudować system, to miałbyś podstawy zrobione... Najwyżej poprawisz  Mimo wszystko... dobrze, że zrobiłeś cokolwiek  Sama wymiana głośników nie dałaby efektu. A jakbyś już koniecznie chciał kiedyś zestaw pod radio... to będzie trzeba zagadać ze znajomymi z innego forum  Wtedy ama+h/k. Będzie basu sporo, średnica dobra. Koszty na ten moment to 350+kw. Ama niby tylko 30rms... ale po przesiadce z helixów b62c już pod samym radiem odczułem dużą różnicę na plus oczywiście. Teraz dostają u mnie około 55w rmsu. Znajomy karmił je (chyba wzmacniaczem helixa) 2x100w rms  I przyjmowały to bardzo chętnie... a grało kozacko!  Fajnie, że kolejna osoba odkryła magię wygłuszania drzwi  Powiedz mi jeszcze - jakiej użyłeś maty? Jakaś pro czy zwykłe bytule najtańsze?
|
|
Góra |
|
 |
koola |
#737465 Wysłany:
20 Lip 2014, 14:55; Temat postu: Re: Jakie głośniki pod seryjne radio |
|
 |
Puntoświr |
 |
|
Zewnętrzna też jest wygłuszona  była jako pierwsza wygłuszona i po tym grało to raczej średnio nie było basu i trochę pierdziały a wczoraj wygłuszyłem zewnetrzną z otworami tech. i gra jak zło bas tak nisko schodzi że czuć na plecach i siedzeniach nie wiedziałem że takie małe głośniczki mogą tak nisko schodzić super jest teraz Mało tego jeszcze na zewnętrzną blachę dałem STP silwer i za głośnikami jeszcze przykleiłem gąbką GMS 02 dla poprawy basu i kicku i jest okk . Co do tematu to łap topic45540-25.html też ze mną gadałeś w tym temacie  Koszt jakieś 230 zł ale na początek wystarcza do grania i nie trzeba inwestować 1-2 tys na sprzęt i jest podstawa pod audio bo drzwi wyciszone Tylko teraz się trochę boję bo drzwi się zrobiły ciężkie i żeby mi zawiasy wytrzymały ?

Moja nowa Kropka
|
|
Góra |
|
 |
staH |
#737474 Wysłany:
20 Lip 2014, 16:04; Temat postu: Re: Jakie głośniki pod seryjne radio |
|
 |
Puntoświr |
 |
|
Za dużo tych tematów jest  Co trochę nowy o tym samym. Chyba muszę przestać się udzielać  Może czas napisać kolejne mini faq... Czyli ogólnie zrobione jest dobrze. Masz fotkę PO robocie? W sumie brakuje (chyba, że zrobiłeś) jakichś płaskowników na otworach techn. żeby mimo wszystko to jeszcze usztywnić. Sztywno na otworach = mocniejsze kopnięcie. W sumie jeśli będziesz chciał zestaw pod radio za te 350zł+kw to się zgłoś. Pogadam czy jeszcze mają. Znaczy pod radio... no żaden zestaw pod radio nie jest. Ale ten ze względu na niewielką moc już pod radiem zagra coś... Chociaż i tak lepiej byłoby montować inne radio + wzmacniacz i jakiś zestaw. Jak robić to konkretnie  Z resztą, na razie to się naciesz 
|
|
Góra |
|
 |
koola |
#737517 Wysłany:
20 Lip 2014, 21:23; Temat postu: Re: Jakie głośniki pod seryjne radio |
|
 |
Puntoświr |
 |
|
Nie dawałem płaskowników i alu na otwory bo się bałem o wagę drzwi no i to nitować trzeba  Jak teraz jest to gra super woofera nie trzeba tak nisko to schodzi drzwi teraz robią za wofery :0

Moja nowa Kropka
|
|
Góra |
|
 |
staH |
#737519 Wysłany:
20 Lip 2014, 21:27; Temat postu: Re: Jakie głośniki pod seryjne radio |
|
 |
Puntoświr |
 |
|
o SUBwooferze oczywiście mówisz  Bo woofery masz w drzwiach właśnie  Tak czy inaczej fajnie, że się udało. Chociaż R6A dopiero by Ci zrobiły robotę  Wtedy to byś się zdziwił ile basu z drzwi może być  Ale takie coś to już nie pod radio... a pod wzmacniacz 100w rms na kanał  Ludzie takie cuda w drzwi robią, że czasem i przybierają ponad 20kg na stronę.. i wszystko działa 
|
|
Góra |
|
 |
CzarnyInside |
#737573 Wysłany:
21 Lip 2014, 08:42; Temat postu: Re: Jakie głośniki pod seryjne radio |
|
 |
Puntoświr |
 |
Imię: Łukasz
Samochód: Punto Evo 5d
Miejscowość: Będzin Rejestracja: 05 Lut 2011, Posty: 1296
|
|
Góra |
|
 |
kosmodron |
#737574 Wysłany:
21 Lip 2014, 08:52; Temat postu: Re: Jakie głośniki pod seryjne radio |
|
 |
Puntoświr |
 |
|
|
Góra |
|
 |
staH |
#737590 Wysłany:
21 Lip 2014, 11:23; Temat postu: Re: Jakie głośniki pod seryjne radio |
|
 |
Puntoświr |
 |
|
Czarny, wygłusz porządnie przód i zainwestuj w głośniki tylko na przód. A jeśli masz możliwość (tj nie ori radio) to zamiast kupować jakikolwiek tył, kup wzmacniacz na przód. Efekt będzie dużo lepszy. Piszczele połamane 
|
|
Góra |
|
 |
CzarnyInside |
#737609 Wysłany:
21 Lip 2014, 14:21; Temat postu: Re: Jakie głośniki pod seryjne radio |
|
 |
Puntoświr |
 |
Imię: Łukasz
Samochód: Punto Evo 5d
Miejscowość: Będzin Rejestracja: 05 Lut 2011, Posty: 1296
|
|
Góra |
|
 |
|
Nie możesz zakładać nowych tematów na tym forum Nie możesz odpowiadać w tematach na tym forum Nie możesz edytować swoich postów na tym forum Nie możesz usuwać swoich postów na tym forum Nie możesz dodawać załączników na tym forum
|
|