You Tube • eLearn • FAQ •  Szukaj •  Zarejestruj się •  Zaloguj się 

Obecny czas: 16 Cze 2025, 14:54

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 181 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1, 2, 3, 4, 5 ... 8  Następna
Autor Wiadomość

Post #73016 Wysłany: 18 Gru 2007, 15:37; 
 Temat postu:
Przyjaciel
Awatar użytkownika

Miejscowość: Podbeskidzie
GregoryPL

Tu nie chodzi o ASO - bo on Ci tego nie poleca założyć ani fabryka tego tak nie wypuszcza.

Co sobie robi pracownik ASO w prywatnym aucie ma jakieś znaczenie - raczej NIE ;)

Post #73669 Wysłany: 21 Gru 2007, 18:23; 
 Temat postu:
Puntoświr
Awatar użytkownika

Miejscowość: Cracovia
GregoryPL napisał(a):
Ja zamontowałem taki zestaw ksenonowy...świecący raczej nie biało, niż błękitno... w moim kropku jest ta regulacja wysokości świateł i po prostu sam pilnuje poziomu świateł. Jak jade sam a mam napchany bagażnik i tył mi siedzi to światełka obniżan na maksa i wtedy nie oślepiam.
A miałem też zamiast standardowych postojowych W5W, niebieskie diody :) wiem, że nie wolno i usunąłem je szybko, ale skontaktowałem się ze znajomym policjantem... powiedział, że diody niebieskie oczywiście nie, ale do ksenonów nie miał wątpliwości. W reflektorach ma byś światło białe lub żółte, żadne inne, tak mi powiedział i tak śmigam już rok z ksenonami. :)

Oczywiście masz wysokociśnieniowe spryskiwacze kloszy?

Post #99920 Wysłany: 07 Mar 2008, 11:14; 
 Temat postu:
Puntoświr
Awatar użytkownika

Imię: Marcin
Samochód: Inny
Silnik: Inny
Paliwo: Benzyna
Województwo: małopolskie [K]
Może troche odświeże temat, całkiem ciekawy dodam.

Mnóstwo pisze się o samopoziomowaniu i spryskiwaczach o zabieraniu dowodów i problemach na przeglądach. Daltego postanowiłem zapoznać się z rozporządzeniem Ministra Infrastruktury z dnia 16 grudnia 2003 r. i tam są małe rozbieżności co do przepisów ruchu drogowego w sprawie oświetelnia.

http://www.stacja.com.pl/prawo/2003/2250/2250_1_3.htm

Które mówi:

Podstawowe kryteria uznania stanu technicznego za niezadowalający:

1. Liczba świateł niezgodna z wymaganą przepisami.
2. Niejednakowa barwa lub barwa inna niż biała bądź żółta selektywna.
3. Rozmieszczenie na pojeździe niezgodne z przepisami.
4. Brak lub niedziałanie świateł drogowych (jeżeli są wymagane).
5. Brak lub niedziałanie świateł mijania.
6. Włączenie świateł mijania lub świateł drogowych nie włącza równocześnie świateł pozycyjnych oraz oświetlenia tablicy rejestracyjnej.
7. Przełączenie świateł drogowych na światła mijania nie powoduje wyłączenia wszystkich świateł drogowych.
8. Przełączenie świateł mijania na światła drogowe nie powoduje włączenia co najmniej jednej pary świateł drogowych.
9. Brak wyraźnej granicy światła i cienia świateł mijania.
10. Brak lub niedziałanie kontrolnego sygnału włączenia świateł drogowych.

"Obowiązujące “Rozporządzenie Ministra Infrastruktury z dnia 16 grudnia 2003 w sprawie zakresu i sposobu kontroli technicznej pojazdów” o reflektorach mówi jedynie o ich ilości, barwie światła, rozmieszczeniu, sposobie przełączania, widocznej granicy światła-cienia, ustawieniu świateł, i sile świecenia. Nie ma tam rozróżnienia na światła zwykłe i wyładowcze, nie ma też mowy o samopoziomowaniu i oczyszczaniu. Wynika z tego, że dodatkowe systemy nie są wymagane (ale oczywiście możliwe do zainstalowania).
O ile system czyszczenia jest dosyć łatwy do zrealizowania i raczej potrzebny (brud zbierając się na szybach reflektorów ogranicza strumień światła i rozprasza go, powodując oślepianie innych), to system samopoziomowania jest bardzo drogi i trudny do zrealizowania. Większość samochodów wyposażonych jest w elektryczny korektor ustawienia świateł w kabinie kierowcy, więc mając świadomość posiadania bardzo silnych świateł, dobrze jest korygować ustawienie w przypadku obciążenia tyłu.
W praktyce reflektory soczewkowe przerobione na xenonowe zewnętrznie, niemożliwe są do odróżnienia od fabrycznych xenonów. Dobrze ustawione nie będą oślepiały! "
autor nieznany"

Pozostawiam Was w tej kwesti i nakłaniam do przemyśleń.

PS. Doczytałem się ze w 2005 r doszła nowelizacja w Prawie o Ruchu Drogowym i są zmiany, jak tylko porównam to zamieszcze.....

Post #99925 Wysłany: 07 Mar 2008, 11:27; 
 Temat postu:
Puntoświr
Awatar użytkownika

Samochód: Punto I 3d
Wersja: GT
Województwo: pomorskie [G]
Miejscowość: Stara Kiszewa
Image
Wg prawa nie trzeba mieć zestawu samopoziomującego w zestawach samodzielnie przerobionych tylko że nasze prawo dorgowe to jeden wielki bubel. I o ile w polsce to przejdzie nie radzę próbować wyjazdu na zachód z takim xenonem.
Co do stwierdzenia że dobrze ustawione nie będą oślepiały to jest w tym troche prawdy ale do całej pełnej prawdy jeszcze brakuje. Na równiej drodze nie będzie oślepiać. Ale gdzie u nas są równie drogi??

Sprzedam części do Punto GT --> link

Post #100050 Wysłany: 07 Mar 2008, 19:02; 
 Temat postu:
Puntoświr
Awatar użytkownika

Miejscowość: śląsk
Witam Panów nie bierzecie pod uwagę że żarówki pseudo xenon w zestawach HID made in vietnam nie mają żadnej geometrii światła i żadnych homologacjii dlatego nic wam nie pomoże ręczna regulacja położenia reflektorów. Widzę jaki szajs jeździ po drogach z żarówkami HID a że ktoś z ASO chce sobie takie coś zamontować to widzę że ma wielkie pojęcie na temat oświetlenia nigdy bym do takiego mechanika nie pojechał. Zdarza się że wypalają się relektory od pseudo xenonów albo szyby relektorów robią się białe i matowe i nie ma znaczenia czy droga jest równa jak lustro i tak te światła oślepiają a jak obniży się je ma maxa to straci oświetlenie swoją rolę panowie to jedna wielka wioska :D .

Post #100059 Wysłany: 07 Mar 2008, 19:46; 
 Temat postu:
Puntoświr
Awatar użytkownika

Miejscowość: Sieradz/Opole
mariano italiano napisał(a):
...Zdarza się że wypalają się relektory od pseudo xenonów albo szyby relektorów robią się białe i matowe ....

Mozesz rozwinac temat bo nosze sie z zamiarem zamontowanie czegos w stylu HID , wprawdzie nie do kropka ale do laguny . To jest auto z plastikowymi szklami reflektorow i nie chce zeby cos je zmatowilo ...

Post #100066 Wysłany: 07 Mar 2008, 20:02; 
 Temat postu:
Puntoświr
Awatar użytkownika

Takie pseudo xenony typu HID wytwarzają więcej ciepła by tak ładnie świeciły :D a przez to lampy mogą sie wypalić gdyż nie są przystosowane do takich żarówek. Masz przykład montażu żarówek H4 o mocy 100 W grzeją się ładnie i sreberko schodzi z relfektora :D .

Post #100881 Wysłany: 10 Mar 2008, 14:36; 
 Temat postu:
Puntoświr
Awatar użytkownika

Ale zarowka xenonowa ma raptem 35 W czy cos w okolicy ... wiec jak moze wytwarzac wiecej ciepla niz 55W ? hmm dziwne ... a ty tak slyszales tylko czy doswiadczyles tego ?

Post #100890 Wysłany: 10 Mar 2008, 14:55; 
 Temat postu:
Puntoświr
Awatar użytkownika

Patryk80 halogeny więcej energi zużywają na ciepło niż na światło. I to jest ta różnica w mocy świecenia. Zresztą poszukaj jakichś porównań śiwateł xenonowych i halogenowych w dwóch takich samuch samochodach a zobaczysz różnice.

Post #100892 Wysłany: 10 Mar 2008, 15:02; 
 Temat postu:
Puntoświr

Miejscowość: mazowsze:)
bardzo nielubnie jak za mna ktos jedzie na xenonach :evil:

Post #101489 Wysłany: 11 Mar 2008, 21:37; 
 Temat postu:
Puntoświr
Awatar użytkownika

Imię: Artur
Samochód: Punto I 5d
Silnik: 1.2 8V 73KM
Wersja: ELX
Miejscowość: Gdynia
A moze ktos ma fotki jak swieca xenony w Punciaku.

Post #101504 Wysłany: 11 Mar 2008, 21:49; 
 Temat postu:
Puntoświr

Miejscowość: Bielsko-Biala
Ksenononowe lampy muszą posiadać homologację. Do punta nikt nie produkuje takich lamp. Zresztą koszt kompletu do innych nie jest niższy od ok. 5 do 7 tys. zł. Za zamontowanie taniego zestawu pseudo-ksenonów w których homologację ma tylko przetwornica a reszta elementów już nie, traci się dowód rejestracyjny. Wniosek?: Kupowanie takich pseudo-ksenonów za kilkaset zł. to po prostu strata tych pieniędzy.

Post #101512 Wysłany: 11 Mar 2008, 22:01; 
 Temat postu:
Puntoświr
Awatar użytkownika

Tez tak uwazam :E

Post #101531 Wysłany: 11 Mar 2008, 22:19; 
 Temat postu:
Puntoświr
Awatar użytkownika

Miejscowość: WND
Dziś była o tym mowa w Raporcie Turbo na TVNT ;)

Post #101579 Wysłany: 11 Mar 2008, 23:23; 
 Temat postu:
Przyjaciel
Awatar użytkownika

Miejscowość: Morąg
http://img255.imageshack.us/img255/1273/dscf0226mi8.jpg
http://img59.imageshack.us/img59/6927/xenonforumxo2.jpg
http://img215.imageshack.us/img215/2347 ... da9so2.jpg

:]

Post #101683 Wysłany: 12 Mar 2008, 08:29; 
 Temat postu:
Przyjaciel
Awatar użytkownika

Miejscowość: Dębica
i jeszcze tutaj ---> http://fiatpunto.com.pl/post28440.html#28440

Post #101773 Wysłany: 12 Mar 2008, 14:06; 
 Temat postu:
Puntoświr
Awatar użytkownika

dzikidaniel napisał(a):
Patryk80 halogeny więcej energi zużywają na ciepło niż na światło. I to jest ta różnica w mocy świecenia. Zresztą poszukaj jakichś porównań śiwateł xenonowych i halogenowych w dwóch takich samuch samochodach a zobaczysz różnice.

ja wiem jaka roznica jest w swieceniu xenonow a halogenow ale caly czas rozchodzi mi sie o cieplo jakie wytwarzaja zarniki xenonowe . Z tego co sie orintuje w zwyklych zarowkach swieci spiralka , ona wytwarza cieplo , lecz w xenonch zrodlem swiattla jest gaz tak jak w jarzeniówkach . Chce zamontowac xenony do mojej laguny a tam sa plastikowe klosze wiec chce wiedziec czy im cos grozi ...

wiec nie rozumiem tej wypowiedzi :

Cytuj:
mariano italiano :
Takie pseudo xenony typu HID wytwarzają więcej ciepła by tak ładnie świeciły a przez to lampy mogą sie wypalić gdyż nie są przystosowane do takich żarówek. Masz przykład montażu żarówek H4 o mocy 100 W grzeją się ładnie i sreberko schodzi z relfektora

To sie nie zgadza z tym co jest napisane w Wikipedii
Cytuj:
Podczas gdy lampa halogenowa wytwarza 2000lm pobierając 65W lampa ksenonowa wytwarza 3000lm pobierając 42W i znacznie mniej się nagrzewa.

Post #101960 Wysłany: 12 Mar 2008, 21:48; 
 Temat postu:
Przyjaciel
Awatar użytkownika

Samochód: Bravo
Silnik: 1.4 16V 120KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Wersja: Dynamic
Województwo: łódzkie [E]
Miejscowość: Skierniewice
kolega za 350 zeta zamontowal xenony wiec nie jest to takie drogie

- pierwszy był Fiat 126p około roku używany,
- następnie przez ponad 5 lat Fiat Uno 1,0 Clip 118000km,
- Punto II 2002/2003 1,2 8V :( wersja Activ po delikatnym tuningu ;) - SPRZEDANE I-2014 po 10 latach jazdy i 161000km Moje auto znajdziesz na TwojaFura.pl
- następnie nowe BRAVO topic34381.html aktualnie przebieg 268000km, z LPG
- ostatnie kupione GP 1,4 z przebiegiem 131000km post707897.html#p707897 i sprzedane
- aktualnie Skoda Superb 2,0 170 KM DSG kombi 337000km no i oczywiście Bravo

Post #101972 Wysłany: 12 Mar 2008, 22:05; 
 Temat postu:
Puntoświr
Awatar użytkownika

To co kolega zamontował to sie nazywa pseudoxenon. Pokaż mi jakiś homologowany zestaw xenonów w tej cenie.

Post #102181 Wysłany: 13 Mar 2008, 11:00; 
 Temat postu:
Puntoświr
Awatar użytkownika

Samochód: Lancia Delta
Paliwo: ON
Województwo: mazowieckie [W]
Miejscowość: NDM-Mazowieckie
Nie ma czegoś takiego jak homologowany zestaw. Żadna z szanujących się firm nie produkuje czegoś takiego jak zestaw xenonów pod H4 lub H3 itp. To wszystko są przecież podróby robione przez chinoli. Ostatnio była nawet akcja z podróbami BOSCHA i wypowiedź przedstawiciela tej firmy w której oświadczał, ze firma BOSCH nigdy czegoś takiego nie produkowała i nie będzie produkować ponieważ taki zestaw nie spełnia norm. Będzie oślepiał i już. Ale co to może obchodzić kogoś kto sobie to zamontował? Najważniejsze żeby się polansować na mieście (albo na wiosce). Może zamontujcie sobie jarzeniówki to będziecie mieli idealnie białe światło! Tępić pseudoxenony!

Ford Fiesta MK7 GoldX 82KM (2011)
Jest:
Ford Fiesta MK7FL EcoBoost 125KM (2012)<<<link
Lancia Delta MOMO 1,9TT Boosted by Cinek (2013)<<<link
Seicento 1,1MPI (2005)

Post #102214 Wysłany: 13 Mar 2008, 11:47; 
 Temat postu:
Puntoświr
Awatar użytkownika

Tomo odebrałeś szanse by sami posiadacze znaleźli to info ;) Ale taka jest prawda. Jak już coś ma homologacje to tylko przetwornica. I właśnie taką homologacje przedstawiaja "uczciwi" sprzedawcy...

Post #102295 Wysłany: 13 Mar 2008, 17:23; 
 Temat postu:
Puntoświr
Awatar użytkownika

Tomo napisał(a):
Tępić pseudoxenony!

Dobrze mówi :E

Post #102570 Wysłany: 14 Mar 2008, 10:57; 
 Temat postu:
Puntoświr
Awatar użytkownika

Ostatnio miałem doświadczenie z pseudo xenonami była to przeróbka ze zwykłych reflektorów H7 na ringi w vw passacie. Gdy włączyłem światła i po chwili przyłożyłem rękę na odległość 20 cm do reflektora poczułem się jak w solarium tyle ciepła wydobywało się z lampy. Osobiście nie posiadam takich przeróbek bo nie zdecydowałbym sie na takie wynalazki ale na co dzień mam do czynienia z takimi przeróbkami i wiem że efekt jest fajny ale nie zapominajcie o innych na drodze.

Post #102574 Wysłany: 14 Mar 2008, 11:08; 
 Temat postu:
Puntoświr
Awatar użytkownika

jedno mie dziwi , jakim sposobem lamapa xenonowa moze sie nagrzewac bardziej niz tradycjyna ? Xenon dziala na zasadzie podobnoej jak jarzeniowka a te raczej nie nagrzewaja sie tak mocno jak zwykle zarowki . To ze swiatlo daj wyczuwalne cieplo na rece to logiczne .
Po prostu pierwszy raz sie spotykam z opinia ze pseudo xenon moze stopic lampe lub uszkodzic odbysnik ... Moj znajomy zakalda takie pseudo xenony do roznych aut , wiele z nich znam , wieloma jezdzilem i jakos nie spotkalem sie z takim zjawiskiem . Dlatego to mnie ciekawi .

Post #117188 Wysłany: 21 Kwi 2008, 00:06; 
 Temat postu:
Forumowicz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Tarnowskie Góry/Mierzęcice
z tego co ja wiem to palnik xenon ma znacznie niższą temperaturę pracy niż żarówki halogenowe. dla przykładu H1 potrafi sie grzać do ponad 210" C i jakoś sie nic nie topi. a poza tym polecam lekturę www.well-done.pl
ta firma nie ma zestawów za 300 pln ale za 600 pln do kropka zainstalują takie cudo i jest gwarancyja i certyfikat :D

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 181 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1, 2, 3, 4, 5 ... 8  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)