|
Obecny czas: 17 Cze 2025, 13:32
|
Zobacz posty bez odpowiedzi | Zobacz aktywne tematy
Autor |
Wiadomość |
Grzegorz1976 |
#129273 Wysłany:
26 Maj 2008, 21:34; Temat postu: |
|
|
czlowieksukcesu napisał(a): ale ona ma niepodwazalna zalete - patrzysz na na to auto i wiesz ze chcesz je miec
I tu muszę się zgodzić z toba w 100%. Jak patrzę na to autko to naprawdę ciężko zachować zdrowy rozsądek 
|
|
Góra |
|
 |
|
|
mrider |
#129347 Wysłany:
27 Maj 2008, 00:41; Temat postu: |
|
|
czlowieksukcesu napisał(a): mrider napisał(a): czujnik paliwa oszukuje punto też mnie kantuje  mrider - bogata lista usterek to mało powiedziane - to jakis surrealizm na pewno macie racje jak nie w 100% to w wiekszosci co do awaryjnosci alfy ale ona ma niepodwazalna zalete - patrzysz na na to auto i wiesz ze chcesz je miec  to troche malo.
Auto firmowe więc nikt tego nie szanuje no i drogi miejskie chyba bardziej dziurawe niż w Polsce  Czujnik to normalka chyba w każdym aucie tego koncernu.
Fakt faktem auto przyciąga wzrok i zaskakuje niektórych (zwłaszcza czarna alfa) "ukrytymi" tylnymi drzwiami z klamkami w słupkach. Co jeszcze jest na plus to tapicerka (w moim przypadku jasna skóra) która mimo dużego przebiegu zachowuje swój wygląd niemalże jak nowa. Jedyne ślady zużycia to zmatowienie kierownicy, lewarek i siedzenia ok. no i nic zbytnio nie skrzypi w środku.
Może poczekaj i za jakiś czas przesiądź się do Alfy 159?  Tutaj już tanieją, a wersja 2.4JTD podobno jest miodzio... no i ten wygląd 
|
|
Góra |
|
 |
Grzegorz1976 |
#129349 Wysłany:
27 Maj 2008, 00:48; Temat postu: |
|
|
mrider napisał(a): Ajjjaaaaaj.....159..... //adi.degora
Z tego co pamiętam to BMW 6 jest dla ciebie bardziej Ajjjaaaaaj 
|
|
Góra |
|
 |
adi.degora |
#129351 Wysłany:
27 Maj 2008, 00:52; Temat postu: |
|
 |
Przyjaciel |
 |
Samochód: Punto II FL 3d
Silnik: 1.2 16V 80KM
Paliwo: Benzyna
Wersja: Dynamic
Województwo: wielkopolskie [P]
Miejscowość: Twierdza Poznań Rejestracja: 30 Maj 2007, Posty: 2885
|
Grzegorz1976 napisał(a): mrider napisał(a): Ajjjaaaaaj.....159..... //adi.degora Z tego co pamiętam to BMW 6 jest dla ciebie bardziej Ajjjaaaaaj 
5, jak już
BMW niestety ma typowo "niemieckie" wnętrze, które mi akurat w ogóle nie leży  Co innego alfica  Z zewnątrz też nie ułomek.. piekne autko
Poza tym przeciez wiele samochodów może być "ajjjaaaaj" 
15.11.07 adi.degora napisał(a): znacie sie lepiej, to pierd*le, koniec z moimi radami w temacie CA Scooby-dooby-doobywóz &Wheeler 800 |Podstawy CA wg Adiego - Kompendium & Ranking kosmetyków samochodowych | Polska Jazda & YouTube
***Ty ze spaloną gumą, patrz jak się toczę z dumą... ***
|
|
Góra |
|
 |
Grzegorz1976 |
#129355 Wysłany:
27 Maj 2008, 01:08; Temat postu: |
|
|
adi.degora napisał(a): Co innego alfica Z zewnątrz też nie ułomek.. piekne autko No mnie jakoś dech zapiera jak cholerę widzę na drodze. I wtedy g..no mnie obchodzi czy się psuje i czy jest droga i czy dużo traci... Chcę ja mieć adi.degora napisał(a): Poza tym przeciez wiele samochodów może być "ajjjaaaaj"
Fakt, ale obecnie dla mnie duuuużo więcej jest bllleeee niż ajjjaaaaj
|
|
Góra |
|
 |
MADZIA M. |
#129356 Wysłany:
27 Maj 2008, 01:11; Temat postu: |
|
 |
Puntoświr |
 |
Miejscowość: szamotuly wlkp Rejestracja: 13 Paź 2007, Posty: 291
|
Wiecie co Panowie? Tak sobie czytam to co tu niektórzy wypisują i jestem załamana  Sorry,ale wkurza mnie to,że wszyscy uważają Alfę za awaryjną i niewartą kupienia!! Części na pewno są droższe od fiatowskich,ale kto powiedział,że trzeba mieć części oryginalne?? W tej chwili na rynku dostępne są zamienniki,które są o wiele tańsze a służą tyle co oryginały. Jeżeli traficie na zadbaną Alfę to nie powinno być większych problemów...wiadomo,że jeżeli komuś przydarzy się jakaś awaria ale zamiast ją usunąć,będzie z nią jeździł to z czasem do naprawy będzie się nadawało dużo więcej. Ja za jakieś 3,może 4 lata,zamierzam kupić Alfę Romeo 145(bo od czegoś zacząć trzeba) i chyba nie ma osoby,która by mnie od tego odwiodła. Znam co najmniej dwie osoby,które jeżdżą Alfami i jakoś specjalnie nie narzekają...prawda jest taka...dopóki nie masz Alfy,nie wiesz co tracisz 
_________________ kocham auta i nie tylko
http://fiatpunto.com.pl/img,IMG_479cece4dbbb23248.jpg
topic5727.html <--kliknij i dodaj komentarz
http://fiatpunto.com.pl/img,IMG_498f448de20757081.jpg
|
|
Góra |
|
 |
adi.degora |
#129361 Wysłany:
27 Maj 2008, 01:19; Temat postu: |
|
 |
Przyjaciel |
 |
|
|
Góra |
|
 |
Grzegorz1976 |
#129364 Wysłany:
27 Maj 2008, 01:22; Temat postu: |
|
|
MADZIA M. napisał(a): wszyscy uważają Alfę za awaryjną i niewartą kupienia!! Ja tak nie uważam, a szczególnie stwierdzenie "niewarta kupienia" jest mi obce  . Raczej "Szaleńczo porządana" jest mi blizsze  MADZIA M. napisał(a): ale kto powiedział,że trzeba mieć części oryginalne?? Hmmmm tam gdzie mozna zamienniki to mozna, ale niestety nieraz trzeba zabulić za oryginał. Więc tu cukierkowo nie jest a na pewno nie tak jak w przypadku fiata. MADZIA M. napisał(a): Ja za jakieś 3,może 4 lata,zamierzam kupić Alfę Romeo 145(bo od czegoś zacząć trzeba) i chyba nie ma osoby,która by mnie od tego odwiodła. Nikt nie ma zamiaru - marzenia trzeba spełniać  MADZIA M. napisał(a): Znam co najmniej dwie osoby,które jeżdżą Alfami i jakoś specjalnie nie narzekają...
Ja też - niestety sielanka trwa do czasu. Wariator, zawieszenie, świece, sprzęgło, rozrząd... Poczytaj o tym na forum alfy i zorientuj się jakie to koszta. Unikniesz w ten sposób przynajmniej przykrych niespodzianek.
Jak kupisz to się pochwal - i dąż do celu jak to ci się akurat marzy!
|
|
Góra |
|
 |
mrider |
#129368 Wysłany:
27 Maj 2008, 03:09; Temat postu: |
|
|
Ja mam w rodzinie dwa fiaty, jeden nowy, drugi stary, poczciwy punciak. W Punto już wpakowałem tyle kasy że spokojnie utrzymałbym Alfę zakupioną z dobrej ręki. Wniosek? Trzeba być konsekwentnym. Kupuję auto, które mi się podoba, liczę się z tym co mnie czeka podczas eksploatacji i nie płaczę że utrzymanie jest drogie. Ktoś kiedyś powiedział że z autem jest jak z kobietą...
Grzegorz76 Dobrze ten Twój kumpel gadał. W tych segmentach w których nie ma Fiatów ofertę uzupełnia Alfa, za to Lancia jest ekskluzywną alternatywą dla nich. Przed premierą GP w salonach można było kupić PIIFL lub jego bardziej ekstrawagancką i dużo lepiej wyposażoną bliźniaczkę Lancię Y. To samo jest w segmencie minivanów. Chcesz normalne auto - kupujesz Fiata Ideę, chcesz bardziej luksusową Ideę - kupujesz Lancię Musę. Czujesz niedosyt komfortu w Alfie 166 - kupujesz Lancię Thesis. Tylko Lancia z całego koncernu posiadała seryjny samochód z silnikiem od Ferrari.
Swoją drogą gdybyśmy wszyscy patrzyli na auta pod kątem utrzymania itp. to zapewne każdy z nas jeździłby... Golfem  bo mało się psuje i tanie części 
|
|
Góra |
|
 |
filip76 |
#129383 Wysłany:
27 Maj 2008, 08:27; Temat postu: |
|
 |
Puntoświr |
 |
|
mrider napisał(a): Trzeba być konsekwentnym. Kupuję auto, które mi się podoba, liczę się z tym co mnie czeka podczas eksploatacji i nie płaczę że utrzymanie jest drogie
Jakbyś sobie kupił jako drugie auto, takie cacuszko, young albo oldtajmera, to rozumiem. Ale żeby co najmniej raz w tygodniu grzebać przy aucie to dziękuję. Przerabiałem w Maryśce. Na początek mnie to bawiło, że sobie w sobotę coś tam naprawiłem albo wymieniłem na nowe. Ale z czasem stało się męczące, bo po całym dniu pracy czekało mnie grzebanie przy aucie do 23.... No i pakowanie w stare auto kasy, której nigdy nie odzyskasz, bo to że wymieniłeś właśnie sprzęgło, bębny, łożyska, włożyłeś nowe radio - ktoś skwituje wzruszeniem ramion i uśmieszkiem - panie, tyle za starego fiata??
Ja potrzebuję sprawnego auta, które bezproblemowo pozwoli mi dojeżdżać do pracy (a mam spory dystans), i jak na razie punto mnie nie zawodzi. Wg mnie, Twój wybór jest nieracjonalny. Gdyby to było hobby, to ok - spedxasz soboty przy swoim cacuszku, które pięknieje z tygodnia na tydzień....
_________________ alfa romeo robi auto na najbliższy salon w Genewie. Honda - na lata
|
|
Góra |
|
 |
MADZIA M. |
#129425 Wysłany:
27 Maj 2008, 10:47; Temat postu: |
|
 |
Puntoświr |
 |
Miejscowość: szamotuly wlkp Rejestracja: 13 Paź 2007, Posty: 291
|
Grzegorz1976 napisał(a): MADZIA M. napisał: Znam co najmniej dwie osoby,które jeżdżą Alfami i jakoś specjalnie nie narzekają...
Ja też - niestety sielanka trwa do czasu. Wariator, zawieszenie, świece, sprzęgło, rozrząd... Poczytaj o tym na forum alfy i zorientuj się jakie to koszta. Unikniesz w ten sposób przynajmniej przykrych niespodzianek.
Ale osoby,które znam nie od dziś i nie od wczoraj mają Alfę  A z jedną z nich mam stały kontakt i dość często,gęsto rozmawiamy na ten temat...a jeżeli chodzi o rozrząd itd.,to czy raz w miesiącu musisz to wszystko wymieniać? Nieeee....a każdy podaje koszty wymiany jako nie wiadomo jakie koszty utrzymania-tylko,że to jest wydatek raz na jakiś tam czas! Ja ostatnio na naprawę mojego Punto musiałam wydać 700zł i też mogłabym od razu powiedzieć,że są to wysokie koszty utrzymania Fiata Punto!!
_________________ kocham auta i nie tylko
http://fiatpunto.com.pl/img,IMG_479cece4dbbb23248.jpg
topic5727.html <--kliknij i dodaj komentarz
http://fiatpunto.com.pl/img,IMG_498f448de20757081.jpg
|
|
Góra |
|
 |
filip76 |
#129439 Wysłany:
27 Maj 2008, 11:09; Temat postu: |
|
 |
Puntoświr |
 |
|
No cóż... mnie na pewno nie stać na starą alfę ale widzę, że niektórych stać 
_________________ alfa romeo robi auto na najbliższy salon w Genewie. Honda - na lata
|
|
Góra |
|
 |
EDi |
#129442 Wysłany:
27 Maj 2008, 11:16; Temat postu: |
|
 |
Przyjaciel |
 |
Miejscowość: Dębica Rejestracja: 10 Maj 2007, Posty: 1516
|
|
Góra |
|
 |
filip76 |
#129444 Wysłany:
27 Maj 2008, 11:19; Temat postu: |
|
 |
Puntoświr |
 |
|
EDi napisał(a): wyjdzie jakiś ładny następca
no nie wyjdzie - numery im się skończyły.. 160?? - bez sensu...
|
|
Góra |
|
 |
czlowieksukcesu |
#129445 Wysłany:
27 Maj 2008, 15:57; Temat postu: |
|
 |
Puntoświr |
Miejscowość: wzgórze37 [Olsztyn/Toruń] Rejestracja: 29 Sie 2007, Posty: 404
|
powiem tak - cholernie się boję właśnie takich nadprogramowych wydatków typu a to zawias, a to nie daj boże elektronika a to nie wiadomo co jeszcze. jak w bądź co bądź 7-letnim punto coś takiego wyskoczy to koszty są "do przeżycia" [ Dodano: 27 Maj 2008 15:57 ]filip76 napisał(a): 160?? - bez sensu...
159 FL 
_________________ 1.9 JTD
GP 1.4 8V
|
|
Góra |
|
 |
adi.degora |
#129496 Wysłany:
27 Maj 2008, 16:02; Temat postu: |
|
 |
Przyjaciel |
 |
|
|
Góra |
|
 |
filip76 |
#129548 Wysłany:
27 Maj 2008, 18:57; Temat postu: |
|
 |
Puntoświr |
 |
|
adi.degora napisał(a): taśmą izolacyjną
ja z przyzwyczajenia wożę w punciaku 
|
|
Góra |
|
 |
czlowieksukcesu |
#129617 Wysłany:
27 Maj 2008, 20:56; Temat postu: |
|
 |
Puntoświr |
|
filip76 napisał(a): adi.degora napisał(a): taśmą izolacyjną ja z przyzwyczajenia wożę w punciaku 
i ja  tak jak kombinerki i WD40 
GP 1.4 8V
|
|
Góra |
|
 |
filip76 |
#129746 Wysłany:
28 Maj 2008, 08:20; Temat postu: |
|
 |
Puntoświr |
 |
|
ale 2 zestawy kluczy, które woziłem Mareą teraz kurzą się w garażu, jak płyn do chłodnic  Może ktoś chce? do diesla za piwo i zwrot kosztów przesyłki?
|
|
Góra |
|
 |
POCIESZNY |
#130105 Wysłany:
28 Maj 2008, 22:32; Temat postu: |
|
 |
Puntoświr |
 |
Imię: Paweł
Samochód: Punto I 3d
Silnik: 1.4 8V 130KM
Wersja: GT
Województwo: dolnośląskie [D]
Miejscowość: STOLICA MOCY - 71 Rejestracja: 06 Gru 2007, Posty: 305
|
To i ja pozwolę sobie zabrac głos w takim ciekawym wątku.
Śmieszą mnie komentarze osób, które nie miały styczności z alfą a swoje oceny opieraja tylko na opini Pana Kazia, syna Wujka Babci Kazi od strony wujka Mariana.
Wiadomo kupisz skatowaną Alfę za 10 tysięcy z 2oo tys. przebiegu będzie się sypac ![;] ;]](https://fiatpunto.com.pl/images/smilies/icon_smile5.gif) Znajdziesz zadbana i będziesz sie Nią cieszyc.
Gdyby tak ALfy sie psuły jak co poniektórzy wypisują to po jaka cholerę wogóle produkowali by te auta??!! To już trzeba by było kupic rower
Sam powoli przymierzam się do kupna 156 (no jeszcze kilka miesięcy i będzie  ) i po wielu rozmowach z ludzmi z serwisu Aldy, użytkownikami wiem, że na pewno będzie u mnie stac w garażu za jakiś czas 
_________________ PIERWSZY W POLSCE PORTAL SPOŁECZNOŚCIOWY O TEMATYCE MOTORYZACYJNE - REDAGUJĘ  http://automobilism.pl ZAPRASZAM DO ODWIEDZIN
NIE WAŻNE CZYM JEŹDZISZ, WAŻNE KIM JESTEŚ
ITALIAN LOVER BYŁ: Punton by Pocieszny: topic4962.html BYŁA: ROADRUNNER 156 SW 2,4: http://www.forum.alfaholicy.org/nasze_b ... eszny.html JEST: Resuscitation STICKERFLOCK GT post541042.html#p541042 Robi się robi...
|
|
Góra |
|
 |
Grzegorz1976 |
#130133 Wysłany:
28 Maj 2008, 23:22; Temat postu: |
|
|
POCIESZNY napisał(a): Śmieszą mnie komentarze osób, które nie miały styczności z alfą a swoje oceny opieraja tylko na opini Pana Kazia, syna Wujka Babci Kazi od strony wujka Mariana. Wiadomo kupisz skatowaną Alfę za 10 tysięcy z 2oo tys. przebiegu będzie się sypac ![;] ;]](https://fiatpunto.com.pl/images/smilies/icon_smile5.gif) Znajdziesz zadbana i będziesz sie Nią cieszyc.
Kiedyś miałem parcie na używaną 156 i opinii nie zaciągałem u pana Kazia czy cioci Basi tylko na forach użytkowników alfy oraz u źródła czyli w samym ASO alfy. Niestety opinie miała i tu i tu powiedzmy dość niepochlebne niestety. Z drugiej strony, kto sprzedaje zadbaną alfę, która nie generuje kosztów? Chyba cięzko znaleźć takiego sprzedawcę. Suma sumarum. Nie jestem absolutnie przeciwnikiem alfy, wręcz w drugą stronę, ale nie kupię alfy, dopóki nie będzie mnie stać na nową plus nie będzie mnie stać na realne koszta porządnego utrzymania takiego samochodu, a to jeszcze potrwa 
|
|
Góra |
|
 |
czlowieksukcesu |
#130143 Wysłany:
28 Maj 2008, 23:41; Temat postu: |
|
 |
Puntoświr |
|
Grzegorz1976 napisał(a): Z drugiej strony, kto sprzedaje zadbaną alfę, która nie generuje kosztów? Chyba cięzko znaleźć takiego sprzedawcę.
prawda jest taka że mało kto sprzedaje zadbany samochód niegenerujący kosztów  czasem ale b. rzadko zdarzy się wyjątek od reguły 
GP 1.4 8V
|
|
Góra |
|
 |
Grzegorz1976 |
#130144 Wysłany:
28 Maj 2008, 23:46; Temat postu: |
|
|
czlowieksukcesu napisał(a): czasem ale b. rzadko zdarzy się wyjątek od reguły
Wiadomo wyjątki są ale ja raczej nie liczyłbym że trafią akurat na mnie 
|
|
Góra |
|
 |
czlowieksukcesu |
#130146 Wysłany:
29 Maj 2008, 00:04; Temat postu: |
|
 |
Puntoświr |
|
Grzegorz1976 prawdopobieństwo jak trafienie no niech będzie piątki w totka
GP 1.4 8V
|
|
Góra |
|
 |
mrider |
#130156 Wysłany:
29 Maj 2008, 02:31; Temat postu: |
|
|
Można też szukać promocji w zagranicznych salonach. Już raz spotkałem 156 z dość dobrym wyposażeniem za 18tys euro. To tylko 2tys więcej od alfy 147. Jednym zdaniem, cena porównywalna do dobrze wyposażonej Linei czy Bravo w kraju
Że też nie ma żadnych promocji na 159-tkę... 
|
|
Góra |
|
 |
|
Nie możesz zakładać nowych tematów na tym forum Nie możesz odpowiadać w tematach na tym forum Nie możesz edytować swoich postów na tym forum Nie możesz usuwać swoich postów na tym forum Nie możesz dodawać załączników na tym forum
|
|