You Tube • eLearn • FAQ •  Szukaj •  Zarejestruj się •  Zaloguj się 

Obecny czas: 17 Cze 2025, 02:09

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 186 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1, 2, 3, 4, 5 ... 8  Następna
Autor Wiadomość

Post #129273 Wysłany: 26 Maj 2008, 21:34; 
 Temat postu:
czlowieksukcesu napisał(a):
ale ona ma niepodwazalna zalete - patrzysz na na to auto i wiesz ze chcesz je miec

I tu muszę się zgodzić z toba w 100%. Jak patrzę na to autko to naprawdę ciężko zachować zdrowy rozsądek :D

Post #129347 Wysłany: 27 Maj 2008, 00:41; 
 Temat postu:
mrider napisał(a):
czujnik paliwa oszukuje

punto też mnie kantuje ;)

mrider - bogata lista usterek to mało powiedziane - to jakis surrealizm ;)
na pewno macie racje jak nie w 100% to w wiekszosci co do awaryjnosci alfy ale ona ma niepodwazalna zalete - patrzysz na na to auto i wiesz ze chcesz je miec :E
to troche malo.

Auto firmowe więc nikt tego nie szanuje no i drogi miejskie chyba bardziej dziurawe niż w Polsce :) Czujnik to normalka chyba w każdym aucie tego koncernu.
Fakt faktem auto przyciąga wzrok i zaskakuje niektórych (zwłaszcza czarna alfa) "ukrytymi" tylnymi drzwiami z klamkami w słupkach. Co jeszcze jest na plus to tapicerka (w moim przypadku jasna skóra) która mimo dużego przebiegu zachowuje swój wygląd niemalże jak nowa. Jedyne ślady zużycia to zmatowienie kierownicy, lewarek i siedzenia ok. no i nic zbytnio nie skrzypi w środku.

Może poczekaj i za jakiś czas przesiądź się do Alfy 159? :D Tutaj już tanieją, a wersja 2.4JTD podobno jest miodzio... no i ten wygląd :)

Post #129349 Wysłany: 27 Maj 2008, 00:48; 
 Temat postu:
mrider napisał(a):
Ajjjaaaaaj.....159..... //adi.degora

Z tego co pamiętam to BMW 6 jest dla ciebie bardziej Ajjjaaaaaj :> :E

Post #129351 Wysłany: 27 Maj 2008, 00:52; 
 Temat postu:
Przyjaciel
Awatar użytkownika

Samochód: Punto II FL 3d
Silnik: 1.2 16V 80KM
Paliwo: Benzyna
Wersja: Dynamic
Województwo: wielkopolskie [P]
Miejscowość: Twierdza Poznań
Grzegorz1976 napisał(a):
mrider napisał(a):
Ajjjaaaaaj.....159..... //adi.degora

Z tego co pamiętam to BMW 6 jest dla ciebie bardziej Ajjjaaaaaj :> :E

5, jak już :)
BMW niestety ma typowo "niemieckie" wnętrze, które mi akurat w ogóle nie leży :roll: Co innego alfica :) Z zewnątrz też nie ułomek.. piekne autko :)
Poza tym przeciez wiele samochodów może być "ajjjaaaaj" ;)

***Ty ze spaloną gumą, patrz jak się toczę z dumą... ***

Post #129355 Wysłany: 27 Maj 2008, 01:08; 
 Temat postu:
adi.degora napisał(a):
Co innego alfica Z zewnątrz też nie ułomek.. piekne autko

No mnie jakoś dech zapiera jak cholerę widzę na drodze. I wtedy g..no mnie obchodzi czy się psuje i czy jest droga i czy dużo traci... Chcę ja mieć :tongue:

adi.degora napisał(a):
Poza tym przeciez wiele samochodów może być "ajjjaaaaj"

Fakt, ale obecnie dla mnie duuuużo więcej jest bllleeee niż ajjjaaaaj

Post #129356 Wysłany: 27 Maj 2008, 01:11; 
 Temat postu:
Puntoświr
Awatar użytkownika

Miejscowość: szamotuly wlkp
Wiecie co Panowie? Tak sobie czytam to co tu niektórzy wypisują i jestem załamana :cry: Sorry,ale wkurza mnie to,że wszyscy uważają Alfę za awaryjną i niewartą kupienia!! Części na pewno są droższe od fiatowskich,ale kto powiedział,że trzeba mieć części oryginalne?? W tej chwili na rynku dostępne są zamienniki,które są o wiele tańsze a służą tyle co oryginały. Jeżeli traficie na zadbaną Alfę to nie powinno być większych problemów...wiadomo,że jeżeli komuś przydarzy się jakaś awaria ale zamiast ją usunąć,będzie z nią jeździł to z czasem do naprawy będzie się nadawało dużo więcej. Ja za jakieś 3,może 4 lata,zamierzam kupić Alfę Romeo 145(bo od czegoś zacząć trzeba) i chyba nie ma osoby,która by mnie od tego odwiodła. Znam co najmniej dwie osoby,które jeżdżą Alfami i jakoś specjalnie nie narzekają...prawda jest taka...dopóki nie masz Alfy,nie wiesz co tracisz :twisted: :D

http://fiatpunto.com.pl/img,IMG_498f448de20757081.jpg

Post #129361 Wysłany: 27 Maj 2008, 01:19; 
 Temat postu:
Przyjaciel
Awatar użytkownika

Grzegorz1976 napisał(a):
[Fakt, ale obecnie dla mnie duuuużo więcej jest bllleeee niż ajjjaaaaj

Nie jestem zaskoczony :mrgreen:

Post #129364 Wysłany: 27 Maj 2008, 01:22; 
 Temat postu:
MADZIA M. napisał(a):
wszyscy uważają Alfę za awaryjną i niewartą kupienia!!

Ja tak nie uważam, a szczególnie stwierdzenie "niewarta kupienia" jest mi obce :D. Raczej "Szaleńczo porządana" jest mi blizsze ;)
MADZIA M. napisał(a):
ale kto powiedział,że trzeba mieć części oryginalne??

Hmmmm tam gdzie mozna zamienniki to mozna, ale niestety nieraz trzeba zabulić za oryginał. Więc tu cukierkowo nie jest a na pewno nie tak jak w przypadku fiata.

MADZIA M. napisał(a):
Ja za jakieś 3,może 4 lata,zamierzam kupić Alfę Romeo 145(bo od czegoś zacząć trzeba) i chyba nie ma osoby,która by mnie od tego odwiodła.

Nikt nie ma zamiaru - marzenia trzeba spełniać :D
MADZIA M. napisał(a):
Znam co najmniej dwie osoby,które jeżdżą Alfami i jakoś specjalnie nie narzekają...

Ja też - niestety sielanka trwa do czasu. Wariator, zawieszenie, świece, sprzęgło, rozrząd... Poczytaj o tym na forum alfy i zorientuj się jakie to koszta. Unikniesz w ten sposób przynajmniej przykrych niespodzianek.

Jak kupisz to się pochwal - i dąż do celu jak to ci się akurat marzy!

Post #129368 Wysłany: 27 Maj 2008, 03:09; 
 Temat postu:
Ja mam w rodzinie dwa fiaty, jeden nowy, drugi stary, poczciwy punciak. W Punto już wpakowałem tyle kasy że spokojnie utrzymałbym Alfę zakupioną z dobrej ręki. Wniosek? Trzeba być konsekwentnym. Kupuję auto, które mi się podoba, liczę się z tym co mnie czeka podczas eksploatacji i nie płaczę że utrzymanie jest drogie. Ktoś kiedyś powiedział że z autem jest jak z kobietą... ;)
Grzegorz76 Dobrze ten Twój kumpel gadał. W tych segmentach w których nie ma Fiatów ofertę uzupełnia Alfa, za to Lancia jest ekskluzywną alternatywą dla nich. Przed premierą GP w salonach można było kupić PIIFL lub jego bardziej ekstrawagancką i dużo lepiej wyposażoną bliźniaczkę Lancię Y. To samo jest w segmencie minivanów. Chcesz normalne auto - kupujesz Fiata Ideę, chcesz bardziej luksusową Ideę - kupujesz Lancię Musę. Czujesz niedosyt komfortu w Alfie 166 - kupujesz Lancię Thesis. Tylko Lancia z całego koncernu posiadała seryjny samochód z silnikiem od Ferrari.

Swoją drogą gdybyśmy wszyscy patrzyli na auta pod kątem utrzymania itp. to zapewne każdy z nas jeździłby... Golfem :lol: bo mało się psuje i tanie części :twisted:

Post #129383 Wysłany: 27 Maj 2008, 08:27; 
 Temat postu:
Puntoświr
Awatar użytkownika

mrider napisał(a):
Trzeba być konsekwentnym. Kupuję auto, które mi się podoba, liczę się z tym co mnie czeka podczas eksploatacji i nie płaczę że utrzymanie jest drogie

Jakbyś sobie kupił jako drugie auto, takie cacuszko, young albo oldtajmera, to rozumiem. Ale żeby co najmniej raz w tygodniu grzebać przy aucie to dziękuję. Przerabiałem w Maryśce. Na początek mnie to bawiło, że sobie w sobotę coś tam naprawiłem albo wymieniłem na nowe. Ale z czasem stało się męczące, bo po całym dniu pracy czekało mnie grzebanie przy aucie do 23.... No i pakowanie w stare auto kasy, której nigdy nie odzyskasz, bo to że wymieniłeś właśnie sprzęgło, bębny, łożyska, włożyłeś nowe radio - ktoś skwituje wzruszeniem ramion i uśmieszkiem - panie, tyle za starego fiata??

Ja potrzebuję sprawnego auta, które bezproblemowo pozwoli mi dojeżdżać do pracy (a mam spory dystans), i jak na razie punto mnie nie zawodzi. Wg mnie, Twój wybór jest nieracjonalny. Gdyby to było hobby, to ok - spedxasz soboty przy swoim cacuszku, które pięknieje z tygodnia na tydzień....

Post #129425 Wysłany: 27 Maj 2008, 10:47; 
 Temat postu:
Puntoświr
Awatar użytkownika

Miejscowość: szamotuly wlkp
Grzegorz1976 napisał(a):
MADZIA M. napisał:
Znam co najmniej dwie osoby,które jeżdżą Alfami i jakoś specjalnie nie narzekają...

Ja też - niestety sielanka trwa do czasu. Wariator, zawieszenie, świece, sprzęgło, rozrząd... Poczytaj o tym na forum alfy i zorientuj się jakie to koszta. Unikniesz w ten sposób przynajmniej przykrych niespodzianek.

Ale osoby,które znam nie od dziś i nie od wczoraj mają Alfę :!: A z jedną z nich mam stały kontakt i dość często,gęsto rozmawiamy na ten temat...a jeżeli chodzi o rozrząd itd.,to czy raz w miesiącu musisz to wszystko wymieniać? Nieeee....a każdy podaje koszty wymiany jako nie wiadomo jakie koszty utrzymania-tylko,że to jest wydatek raz na jakiś tam czas! Ja ostatnio na naprawę mojego Punto musiałam wydać 700zł i też mogłabym od razu powiedzieć,że są to wysokie koszty utrzymania Fiata Punto!!

http://fiatpunto.com.pl/img,IMG_498f448de20757081.jpg

Post #129439 Wysłany: 27 Maj 2008, 11:09; 
 Temat postu:
Puntoświr
Awatar użytkownika

No cóż... mnie na pewno nie stać na starą alfę ale widzę, że niektórych stać :)

Post #129442 Wysłany: 27 Maj 2008, 11:16; 
 Temat postu:
Przyjaciel
Awatar użytkownika

Miejscowość: Dębica
159 - kiedyś sobie kupię, no chyba że wyjdzie jakiś ładny następca

Post #129444 Wysłany: 27 Maj 2008, 11:19; 
 Temat postu:
Puntoświr
Awatar użytkownika

EDi napisał(a):
wyjdzie jakiś ładny następca

no nie wyjdzie - numery im się skończyły.. 160?? - bez sensu...

Post #129445 Wysłany: 27 Maj 2008, 15:57; 
 Temat postu:
Puntoświr

Miejscowość: wzgórze37 [Olsztyn/Toruń]
powiem tak - cholernie się boję właśnie takich nadprogramowych wydatków typu a to zawias, a to nie daj boże elektronika a to nie wiadomo co jeszcze. jak w bądź co bądź 7-letnim punto coś takiego wyskoczy to koszty są "do przeżycia"

[ Dodano: 27 Maj 2008 15:57 ]
filip76 napisał(a):
160?? - bez sensu...

159 FL :)

Post #129496 Wysłany: 27 Maj 2008, 16:02; 
 Temat postu:
Przyjaciel
Awatar użytkownika

filip76 napisał(a):
EDi napisał(a):
wyjdzie jakiś ładny następca

no nie wyjdzie - numery im się skończyły.. 160?? - bez sensu...

Bzduuuura, jak z 156 mogli przeskoczyc na 159 to teraz dadzą 159+3= 162 i gitara :mrgreen: Ja tam moge kupić :mrgreen: Najwyzej zakleje sobie nazwe taśmą izolacyjną :P

Post #129548 Wysłany: 27 Maj 2008, 18:57; 
 Temat postu:
Puntoświr
Awatar użytkownika

adi.degora napisał(a):
taśmą izolacyjną

ja z przyzwyczajenia wożę w punciaku :)

Post #129617 Wysłany: 27 Maj 2008, 20:56; 
 Temat postu:
Puntoświr

filip76 napisał(a):
adi.degora napisał(a):
taśmą izolacyjną

ja z przyzwyczajenia wożę w punciaku :)

i ja :) tak jak kombinerki i WD40 :)

Post #129746 Wysłany: 28 Maj 2008, 08:20; 
 Temat postu:
Puntoświr
Awatar użytkownika

ale 2 zestawy kluczy, które woziłem Mareą teraz kurzą się w garażu, jak płyn do chłodnic :) Może ktoś chce? do diesla za piwo i zwrot kosztów przesyłki?

Post #130105 Wysłany: 28 Maj 2008, 22:32; 
 Temat postu:
Puntoświr
Awatar użytkownika

Imię: Paweł
Samochód: Punto I 3d
Silnik: 1.4 8V 130KM
Wersja: GT
Województwo: dolnośląskie [D]
Miejscowość: STOLICA MOCY - 71
To i ja pozwolę sobie zabrac głos w takim ciekawym wątku.
Śmieszą mnie komentarze osób, które nie miały styczności z alfą a swoje oceny opieraja tylko na opini Pana Kazia, syna Wujka Babci Kazi od strony wujka Mariana.
Wiadomo kupisz skatowaną Alfę za 10 tysięcy z 2oo tys. przebiegu będzie się sypac ;] Znajdziesz zadbana i będziesz sie Nią cieszyc.
Gdyby tak ALfy sie psuły jak co poniektórzy wypisują to po jaka cholerę wogóle produkowali by te auta??!! To już trzeba by było kupic rower :lol:
Sam powoli przymierzam się do kupna 156 (no jeszcze kilka miesięcy i będzie :twisted: ) i po wielu rozmowach z ludzmi z serwisu Aldy, użytkownikami wiem, że na pewno będzie u mnie stac w garażu za jakiś czas :)

NIE WAŻNE CZYM JEŹDZISZ, WAŻNE KIM JESTEŚ

ITALIAN LOVER
BYŁ: Punton by Pocieszny: topic4962.html
BYŁA: ROADRUNNER 156 SW 2,4: http://www.forum.alfaholicy.org/nasze_b ... eszny.html
JEST: Resuscitation STICKERFLOCK GT post541042.html#p541042
Robi się robi...

Post #130133 Wysłany: 28 Maj 2008, 23:22; 
 Temat postu:
POCIESZNY napisał(a):
Śmieszą mnie komentarze osób, które nie miały styczności z alfą a swoje oceny opieraja tylko na opini Pana Kazia, syna Wujka Babci Kazi od strony wujka Mariana.
Wiadomo kupisz skatowaną Alfę za 10 tysięcy z 2oo tys. przebiegu będzie się sypac ;] Znajdziesz zadbana i będziesz sie Nią cieszyc.

Kiedyś miałem parcie na używaną 156 i opinii nie zaciągałem u pana Kazia czy cioci Basi tylko na forach użytkowników alfy oraz u źródła czyli w samym ASO alfy. Niestety opinie miała i tu i tu powiedzmy dość niepochlebne niestety. Z drugiej strony, kto sprzedaje zadbaną alfę, która nie generuje kosztów? Chyba cięzko znaleźć takiego sprzedawcę. Suma sumarum. Nie jestem absolutnie przeciwnikiem alfy, wręcz w drugą stronę, ale nie kupię alfy, dopóki nie będzie mnie stać na nową plus nie będzie mnie stać na realne koszta porządnego utrzymania takiego samochodu, a to jeszcze potrwa :D

Post #130143 Wysłany: 28 Maj 2008, 23:41; 
 Temat postu:
Puntoświr

Grzegorz1976 napisał(a):
Z drugiej strony, kto sprzedaje zadbaną alfę, która nie generuje kosztów? Chyba cięzko znaleźć takiego sprzedawcę.

prawda jest taka że mało kto sprzedaje zadbany samochód niegenerujący kosztów :) czasem ale b. rzadko zdarzy się wyjątek od reguły :)

Post #130144 Wysłany: 28 Maj 2008, 23:46; 
 Temat postu:
czasem ale b. rzadko zdarzy się wyjątek od reguły

Wiadomo wyjątki są ale ja raczej nie liczyłbym że trafią akurat na mnie :D

Post #130146 Wysłany: 29 Maj 2008, 00:04; 
 Temat postu:
Puntoświr

Grzegorz1976 prawdopobieństwo jak trafienie no niech będzie piątki w totka

Post #130156 Wysłany: 29 Maj 2008, 02:31; 
 Temat postu:
Można też szukać promocji w zagranicznych salonach. Już raz spotkałem 156 z dość dobrym wyposażeniem za 18tys euro. To tylko 2tys więcej od alfy 147. Jednym zdaniem, cena porównywalna do dobrze wyposażonej Linei czy Bravo w kraju :)
Że też nie ma żadnych promocji na 159-tkę... :(

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 186 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1, 2, 3, 4, 5 ... 8  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)