| Autor |
Wiadomość |
blackmoon
Sympatyk kropek
Ostrzeżenia: 0/3
Dni na forum: 224
Tematy: 7 Skąd: slupsk
|
masakra mialem maly wyciek w chlodnicy kupilem uszczelniacz prestone i od tamtej pory moja kropa sie grzeje tzn wczesniej bylo kawalek ponizej srodka na wskazniku temp. a teraz na trasie podczas jazdy podchodzi na przed ostatnia kreske!!! nie wiem co sie stalo!!! masakra |
|
|
|
|
 |
Grandziak
Przyjaciel
|
|
|
Denerwują Cię reklamy? Dowiedz się jak je wyłączyć! |
 |
STax
Moderator

Imię: Szczepan
Dni na forum: 575
Tematy: 39 Skąd: Kotlarnia/Opole
|
Hmm, a jaki masz poziom płynu w chłodnicy? |
_________________ Pompa cieczy chłodzącej - 150 zł
Jazda z prędkością 180 km/h - bezcenne
Punto 55sx '97 "Pershing" 662A Grigio Ducale SM.MET http://fiatpunto.com.pl/post184304.html#184304
=> LPG sucks  |
|
|
|
 |
blackmoon
Sympatyk kropek
|
medzy min a max....  |
|
|
|
|
 |
STax
Moderator

Imię: Szczepan
Dni na forum: 575
Tematy: 39 Skąd: Kotlarnia/Opole
|
No to może ten uszczelniacz zatkał kanały w silniku i ciecz tam nie dochodzi, albo przepływ jest za mały? |
_________________ Pompa cieczy chłodzącej - 150 zł
Jazda z prędkością 180 km/h - bezcenne
Punto 55sx '97 "Pershing" 662A Grigio Ducale SM.MET http://fiatpunto.com.pl/post184304.html#184304
=> LPG sucks  |
|
|
|
 |
blackmoon
Sympatyk kropek
|
mysle ze uklad jest ok bo rura z powrotu jest goraca wogole to czasami pyrka jak odpale no i standardowo podczas jazdy zapala sie wtrysk....
auto jest slabsze i chyba bez podlaczenia pod komputer sie nie obejdzie...
czyzby ten uszczelniacz zakleił czujnik temp.? czy co juz sam nie wiem
[ Dodano: 19 Cze 2008 08:27 ]
no i jest to punto 1.2 '97 + lpg  |
|
|
|
|
 |
kgorka
Puntoświr
Dni na forum: 685
Tematy: 12 Skąd: Gliwice
|
Spuścic plyn z silnika i przepłukać układ czystą wodą pod ciśnieniem i zalać z powrotem płynem i obserwować czy dalej sie grzeje i nie wlewać tych świństw. Nowa chłodnica około 150zł a jesli sie pozatyka to i tak bedziesz musiał wymienic + nagrzewnica + ewentualne przegrzanie silnika i wymiana uszczelki pod głowicą itd. Przemysl sam co lepsze a i ten srodek tez pewnie kosztował ze 30zł. |
|
|
|
|
 |
cuspis
Puntoświr

Imię: paweł
Dni na forum: 558
Tematy: 14 Skąd: szczecin
|
ja wlałem usczelniacz, ponieważ mi delkatnie płyn uciekała teraz nie mam zadnych problemów, a nie chciało mi się wykładac ponad 400 zł na chłodnice do TD |
_________________ Punto mk1 sx 1.7 TD 1994 r
http://www.sieczka.com.pl/punto (obsługa i naprawa, książka serwisowa, wymiany, dane techniczne)
 |
|
|
|
 |
blackmoon
Sympatyk kropek
|
zmienilem plyn na nowy... ale to nie to samo co bylo |
|
|
|
|
 |
kgorka
Puntoświr
|
| blackmoon napisał: |
| zmienilem plyn na nowy... ale to nie to samo co bylo |
Tzn????? Sprawdz jeszcze termostat czy sie otwiera tak jak powinien. |
|
|
|
|
 |
blackmoon
Sympatyk kropek
|
wentylator wlacza sie ponizej srodka czyli chyba tak jak powinien tylko w czasie jazdy jest nieco powyzej. Ale nie tak jak wczesniej przynajmniej |
|
|
|
|
 |
kgorka
Puntoświr
|
U mnie wentylator włącza sie 1mm powyżej połowy a w trakcie jazdy jest tak ze 3 mm ponizej połowy w zalezności od warunków oczywiscie. |
|
|
|
|
 |
blackmoon
Sympatyk kropek
|
No wlasnie. Mialem tak kiedys ale juz nie mam. Ciekawe o co kaman |
|
|
|
|
 |
v8.
Forumowicz
Dni na forum: 194
Tematy: 0 Skąd: Łódzkie
|
| kgorka napisał: |
| Spuścic plyn z silnika i przepłukać układ czystą wodą pod ciśnieniem i zalać z powrotem płynem i obserwować czy dalej sie grzeje i nie wlewać tych świństw. Nowa chłodnica około 150zł a jesli sie pozatyka to i tak bedziesz musiał wymienic + nagrzewnica + ewentualne przegrzanie silnika i wymiana uszczelki pod głowicą itd. Przemysl sam co lepsze a i ten srodek tez pewnie kosztował ze 30zł. |
Witam !
mam takie pytanie odnośnie powyższego tematu ... Gdy 2 lata temu kupiłem punto ciekło mi z nagrzewnicy ... bystry mechanik powiedział ,, się doleje uszczelniacza i bedzie cycuś,, potem jednak musowo trzeba było ja wymienić bo nic to nie dało ... mniejsza z tym w każdym razie zauważam od dłuższego czasu ze w zbiorniczku od chłodnicy pływają swego rodzaju ,, kliki,, sa tłuste... już myslałem nad tym czy aby to nie uszczelka, bo oleju mi ubywa, ale nigdy nie zauważyłem zadnego kiślu w oleju ( gdy wymieniam zawsze spuszczam w czysty pojemnik -olej czarny bez jakichś dodatków ) czy to uszczelka czy poprostu uszczelniacz pomalu sie wytrąca ? temperature tez łapie taka jak zawsze czyli w czasie jazdy jakaś 1/3 skali wentylator załacza się poprawnie ... co do ubytków uleju leje mi sie spod górnego dekla . . . nie czuje aby brał oleju dynamika cały czas ta sama ... czy możliwe , aby uszczelka tak pękła ze do ukł. chłodzenia dostaje sie olej, ale do oleju płyn już nie ..
Dzięki za jakiekolwiek rady i sugestie
Pozdrawiam . |
_________________ 1,1 sx |
|
|
|
 |
blackmoon
Sympatyk kropek
|
o nagrzewnicy u mnie nie wspomne w zime przy wlaczonym ogrzewaniu w jedej rece szmatka do wycierania szyb |
|
|
|
|
 |
kgorka
Puntoświr
|
Ja kupilem chlodnice za 120zł nagrzewnice za 70zl sam wszystko wymienilem i mam swiety spokoj z plynem jak dolalem tak jest i ani mniej ani wiecej.
A co do tlustych plam w plynie to byc moze i uszczelka ale jak nie ubywa plynu tzn plyn nie dostaje sie do cylindrów i nie ma zadnych innych objawów to bym tego nie ruszal a jedynie obserwował to. |
|
|
|
|
 |
|
|