|
Obecny czas: 15 Cze 2025, 17:18
|
Zobacz posty bez odpowiedzi | Zobacz aktywne tematy
Autor |
Wiadomość |
Thomas |
#263007 Wysłany:
09 Cze 2009, 15:09; Temat postu: |
|
 |
Monkey Mod |
 |
Imię: Tomasz
Samochód: Punto II FL 5d
Silnik: 1.2 16V 80KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Wersja: Dynamic
Województwo: pomorskie [G]
Miejscowość: Ustka/Słupsk Rejestracja: 11 Mar 2007, Posty: 9760 Pomógł: 34
|
|
Góra |
|
 |
|
|
patefoniq |
#263008 Wysłany:
09 Cze 2009, 15:16; Temat postu: |
|
 |
Puntoświr |
 |
Imię: Piotr
Samochód: Linea
Silnik: 1.4 16V 120KM
Paliwo: Benzyna
Wersja: Emotion
Województwo: łódzkie [E]
Miejscowość: Łódź Rejestracja: 13 Kwi 2009, Posty: 378
|
Zbieram teraz na lampe, bo musze uzerac sie z wbudowana. Zastanawiam sie nad Sunpackiem, wiem ze to chinskie badziewie, ale na oryginalna CANON Speedlite 580EX II mnie nie stac.
_________________ pozdrawiam Piotr Paszkowski aka patefoniQ Obsługa informatyczna, Outsourcing IT - Łódź / łódzkie http://www.syslink.pl
|
|
Góra |
|
 |
Thomas |
#263013 Wysłany:
09 Cze 2009, 15:27; Temat postu: |
|
 |
Monkey Mod |
 |
|
|
Góra |
|
 |
olos47 |
#263014 Wysłany:
09 Cze 2009, 15:30; Temat postu: |
|
 |
Puntoświr |
 |
Miejscowość: Katowice/Siedlce/Birmingham UK Rejestracja: 09 Lut 2009, Posty: 555
|
mario-sz sam mam canona z gornej polki, ale nie gadaj glupot o NIKONIE!!! Wez sobie nawet nowego D90 - CMOS, calkiem fajna lustrzanka, napewno nie gorsza niz twoj EOS. Nie mowie juz o D700, tylko ze to juz nie ta polka cenowa.
Generalnie jak dla mnie Canon ma wiecej szkiel. No i przedewszystkim "L-ki", ktore mi bardziej odpowiadaja.
Mialem tez przyjemnosc robic zdjecia D300 i D3.
Cytuj: Tylko, że NIKON D80 jest już "starym padłem" z CCD (nie obrażając kolegi QONG-a Szczerbol ) i Canon 1000d go pod względem zdjęć ŁYKNIE.
tutaj to tez pojechales. 1000D jest chyba w tej chwili najtansza lustrzanka canona. CMOS to nie wszystko. D80 pomimo ze ma juz nastepce nie nazwal bym "starym padlem", mozna go nadal kupic nowego w sklepie.
Pomimo, ze ma CCD to napewno ma lepszy AF i przy dpobrym swietle i tak zrobi lepsze zdjecia niz 1000D. 1000D to mozna by porownac z D40 conajwyzej a nie z D80.
_________________ FIAT GRANDE PUNTO RACING 1,4 8v 75KM, YELLOW&BLUE&ME
Renault Megane Grandtour Dynamique 1,5 dci 106KM
|
|
Góra |
|
 |
mario-sz |
#263030 Wysłany:
09 Cze 2009, 16:59; Temat postu: |
|
 |
Puntoświr |
 |
Imię: Mariusz
Samochód: Grande Punto 5d
Silnik: 1.4 8V 77KM
Wersja: Estiva Blue&Me
Województwo: śląskie [S]
Miejscowość: Racibórz Rejestracja: 03 Lut 2009, Posty: 748 Pomógł: 5
|
Thomas napisał(a): zbedny bajer .... jak chce sie nagrywac filmy to sie kamere kupuje ,a nie aparat ....
Dlatego, że aparat lepiej kręci niż niejedna kamera
Do kręcenia filmików używam Canona 710IS z 7mln matrycą, która jest większa niż w kamerkach 800.000 i 1.000.000 pikseli.
Nie traci ostrości jak kamery, dociera do niego więcej światła a po przekonwertowaniu na format telewizora obraz jest ładniejszy od STANDARTOWEJ kamery. Nie porównuje tego do kamer HD tylko zwykłych. Większa matryca:więcej światła i przy ograniczonej widoczności aparat daje radę a kamera NIE.
To wyobraźcie sobie co będzie robić 500d ze swoją matrycą z dobrym obiektywem i z procesorem DIGIC IV w full HD. Będzie wymiatał.
olos47 napisałem, że w dolnej enowej NIKON nie ma NIC ciekawego. i 1000d będzie lepszy od każdego innego aparatu w tej dolnej półce. A do NIKONA D80 zdania nie zmienię  a koleg a daras chce kupić aparat z dolnej półki.. To co mu polecisz? D40 z CCD? 
_________________ ESTIVA Blue@Me 2008 1.4 8V <----- Tu ją możesz zobaczyć
Fix It Again Tomorrow
Ostatnio edytowany przez mario-sz 09 Cze 2009, 17:03, edytowano w sumie 2 razy
|
|
Góra |
|
 |
Thomas |
#263031 Wysłany:
09 Cze 2009, 17:02; Temat postu: |
|
 |
Monkey Mod |
 |
|
|
Góra |
|
 |
mario-sz |
#263041 Wysłany:
09 Cze 2009, 17:28; Temat postu: |
|
 |
Puntoświr |
 |
|
Thomas napisał(a): mario-sz napisał(a): Dlatego, że aparat lepiej kręci niż niejedna kamera Wink no sorry,jezeli uwazasz,ze Canony sa takie super i ,ze aparat jest lepszy ,aby nagrywac nim filmy to nie mam wiecej pytan ...
Widać mało kręciłeś kamerami i nie widzisz ich wad. Ostatnio kręciłem w kościele Panasonikiem 3CCD. PORAŻKA. Co chwile ostrość gubił. Więcej gubienia filmu niż dobrego materiału. W dzień proszę bardzo. Przy słonecznej pogodzie.
Po za tym wiesz: w dzień to każdy głupi aparat i kamera potrafią zdjęcia i filmy robić i oddawać "piękne" kolory. Nawet kompakt z 2mln pikseli pięknie robi.
Aparat sprawdza się dopiero tam gdzie jest 'ciutek" ciemniej i tak jak nasze oko widzi w ciemności odcienie szarości tak samo aparat "widzi" gorzej kolory gdy się ściemni. I TU właśnie odkrywa się coś co się nazywa lustrzanką z dużą matrycą i obiektywem L-ką Canona ( olos47 wie o co mi chodzi)
Fix It Again Tomorrow
|
|
Góra |
|
 |
Thomas |
#263045 Wysłany:
09 Cze 2009, 17:41; Temat postu: |
|
 |
Monkey Mod |
 |
|
|
Góra |
|
 |
olos47 |
#263060 Wysłany:
09 Cze 2009, 18:47; Temat postu: |
|
 |
Puntoświr |
 |
Miejscowość: Katowice/Siedlce/Birmingham UK Rejestracja: 09 Lut 2009, Posty: 555
|
mario-sz jezeli aparat ma byc tani i lustrzanka to eos 1000D nie jest zly. Najwiekszym mankamentem tej lustrzanki jest slaby 7-punktowy AF, troche male body. Matryca CMOS napewno jest duza zaleta w tej cenie apartu [ Dodano: 09 Cze 2009 16:35 ]do tego kitowy 18-55 EF-S jest calkiem ok na poczatek. [ Dodano: 09 Cze 2009 16:47 ]Thomas jezeli chodzi o krecenie filmow aparatem to sie zgadzam. Mozna, ale mnie to wogole nie obchodzi. Nie po to mam lustrzanke. Nastepna sprawa. Nie jestem zatwardzialem canonowcem czy nikonowcem. W tej chwili mam canona akorat. Nikon jak najbardziej ok. Tylko z jednym "ale", dla mnie bardzo wazne. Niestety Nikon nie ma dobrych szkiel. Nioe mowie tu o matrycy APS-C ale o pelnej klatce. Pod tym wzgledem canon ze swoimi szczegolnie "L-kami" EF deklasuje NIkora. Nikor ok, ale do matrycy APS-C; pelna klatka u Nikora jest lata swietlne za canonem.
A jezeli ktos sie zastanawia np. nad firmami tj. Tamron czy Sigma to osobiscie jest to dla mnie tylko kompromis cenowy. Z doswiadczenia wiem, ze jezeli mnie nie stac na canona EF to dluzej odkladam kase. Nie radze kupowac w/w marek.
|
|
Góra |
|
 |
Thomas |
#263075 Wysłany:
09 Cze 2009, 19:31; Temat postu: |
|
 |
Monkey Mod |
 |
|
|
Góra |
|
 |
mario-sz |
#263077 Wysłany:
09 Cze 2009, 19:33; Temat postu: |
|
 |
Puntoświr |
 |
|
Ja też nie jestem "zatwardziałym" Canonowcem. Sam jak pisałem miałem NIKONA. Zgadzam się, że TAMRON i SIGMA są lepsze do NIKONA niż CANONA z tego względu, że NIKKORY są słabe........
Ostatnio teściu dłuuuuuuuugo się zastanawiał nad lustrzanką dla siebie. Wybrał OLYMPUSA 520. Jest ok.........ale w dzień. Autofocus nie trafia, a live view to porażka.
Kupił go sobie bo niby są tańsze obiektywy w aparatach z wbudowaną stabilizacją........
Nie dajcie się zwieść. Olympus i Sony mają bardzo drogie obiektywy w porównaniu z Canonem i Nikonem, które i tak mają skuteczniejszą stabilizajcę w obiektywie 
Fix It Again Tomorrow
|
|
Góra |
|
 |
Thomas |
#263078 Wysłany:
09 Cze 2009, 19:35; Temat postu: |
|
 |
Monkey Mod |
 |
|
mario-sz napisał(a): Nie dajcie się zwieść. Olympus i Sony mają bardzo drogie obiektywy w porównaniu z Canonem i Nikonem, które i tak mają skuteczniejszą stabilizajcę w obiektywie Wink bo kupuje sie taki sprzet co ma duzo zamiennikow, jak Canon czy tez Nikon... do tego jest bardzo duzo obiektywow i sprzetu roznego, co innego sony chociazby ... mario-sz napisał(a): live view to porażka.
w sumie taki bajer raczej ...
_________________ Fiat Punto 1.1 '97 Green Butterfly <-- Klik  "A passion for perfection" Punto II FL 1.2 16V Butterfly II <-- KLIK 
<-- Punto II FL 1.2 16V Essence Of Shine  https://www.facebook.com/EssenceOfShine/
|
|
Góra |
|
 |
Cento |
#263112 Wysłany:
09 Cze 2009, 21:21; Temat postu: |
|
 |
Przyjaciel |
 |
Imię: Mikołaj
Samochód: Inny
Silnik: Inny
Paliwo: ON
Miejscowość: Imielin Rejestracja: 04 Sty 2007, Posty: 1476
|
U siebie mam na stanie dwa aparaty:
Sony Ericsson k550i rocznik 2008
uszkodzony Sony DSC-P32 rocznik 2003
Pomimo, że cyfrówkę mam starsza od komórki, robiła o wiele lepsze zdjęcia, ale to odkryciem Ameryki raczej nie jest  .
_________________ Moja Vectra.
 Pozdrawiam! Do zobaczenia na drogach!
|
|
Góra |
|
 |
olos47 |
#263175 Wysłany:
09 Cze 2009, 23:34; Temat postu: |
|
 |
Puntoświr |
 |
|
mario-sz, do soniacza i olympusa tez mozna kupic sobie jakiegos Tamrona np.. Generalnie lustrzanki Sony do mnie nie przemawiaja. Szczegolnie huczna premiera Alfy900, ktora miala duza konkurencja dla najlepszych na rynku - po testach okazalo sie, ze jeszcze nie tym razem... Mialem okazje sie nia troche pobawic i... szalu nie ma. 1DS Mark III wypada jednak lepiej - zakres totalny. Szczerze jak zobaczylem komprejse jpg na tej ponad 20 Mpx matrycy to tez nie bylo rewelacji. RAWy lepiej. Poza tym ten aparat mial byc podobno przewidziany do studia a brakowalo ISO 100 - kolejna wpadka.
W sumie nie wiadomo do czego ten aparat. Do studia nie bardzo - brak ISo 100. Dla reporterow - tez nie bardzo - szumi duzo mocniej niz canon juz od ISO 400. W sumie nie wiadomo co chcieli zrobic. Albo chcieli wszystko i wyszlo jak zawsze... Jak na matryce 24 Mpx to rozdzielczosc tez slaba. Mozna nim tez robic zdjecia w trybie APS-C, ale jakos jpg marna w porownaniu nawet do A700. Moim zdaniem Sony przekombinowalo. Maja jeszcze nad czym popracowac. Na plus mozna zaliczyc to ze jest polowe tanszy od 1Ds MkIII
A jesli chodzi o canona to szkla w przystepnej cenie raczej tylko EF-S. EF drozsze, a "L-ki" strasznie sie cenia. 
|
|
Góra |
|
 |
daras |
#263210 Wysłany:
10 Cze 2009, 09:02; Temat postu: |
|
 |
Puntoświr |
 |
Miejscowość: w-m Rejestracja: 21 Gru 2006, Posty: 1970 Pomógł: 1
|
Zamówiłem 1000d.
Najlepsze (właściwie to najgorsze) - aparat jest bardzo trudno dostępny.
Trzeba czekać.
Jakbyście chcieli zobaczyć przykładowe foty z różnego sprzętu, to tu jest strona:
http://www.pixel-peeper.com/digicams/?camera=751
olos47 dzięki za "rady" i przykładowe foty
Chwalisz się i piszesz sporo. Konkretów brak.
Mario dzięki za opinie i fotkę.
Upewniłeś mnie w wyborze 
|
|
Góra |
|
 |
Thomas |
#263217 Wysłany:
10 Cze 2009, 09:16; Temat postu: |
|
 |
Monkey Mod |
 |
|
|
Góra |
|
 |
patefoniq |
#263219 Wysłany:
10 Cze 2009, 09:22; Temat postu: |
|
 |
Puntoświr |
 |
|
mario-sz napisał(a): (...)TAMRON i SIGMA są lepsze do NIKONA niż CANONA(...) No tu sie nie zgodze. Ja mam sigmy i uwazam, ze sa bardzo dobre. Nie stac mnie na canona, to fakt, ale juz spotkalem wiele osob, ktore potwierdzaja, ze w moich jasnosc jest lepsza niz w np. canonowskich.
_________________ pozdrawiam Piotr Paszkowski aka patefoniQ Obsługa informatyczna, Outsourcing IT - Łódź / łódzkie http://www.syslink.pl
|
|
Góra |
|
 |
daras |
#263220 Wysłany:
10 Cze 2009, 09:23; Temat postu: |
|
 |
Puntoświr |
 |
Miejscowość: w-m Rejestracja: 21 Gru 2006, Posty: 1970 Pomógł: 1
|
Jeszcze nie płaciłem.
Czekam na potwierdzenie dostępności.
Cena trochę ponad 1600 zł.
Thomas nie potrzebuję sprzętu semi-pro.
Wystarczy mi dobry pomiar światła, szybki autofokus i sprawna migawka w lekkiej obudowie.
Miał być też niedrogi, żeby można było go bez większego stresu wymienić za jakiś czas.
Canon - bo lubię tą markę.
Właściwie wybór był oczywisty od początku 
|
|
Góra |
|
 |
olos47 |
#263305 Wysłany:
10 Cze 2009, 16:59; Temat postu: |
|
 |
Puntoświr |
 |
|
daras napisał(a): olos47 dzięki za "rady" i przykładowe foty Chwalisz się i piszesz sporo. Konkretów brak.
a co chciales przez to powiedziec??
Popierwsze ja sie nie chwale. Po drugie wyrazam tu swoja opinie jak kazdy, z ktorej mozesz skorzystac lub nie; malo mnie to obchodzi.
Temat jest "jakie macie aparaty" a nie "jaki aparat doradzic koledze daras".
Po trzecie czy ja ci powiedzialem ze ci dam jakies foty??!!
To co pisalem to sa konkrety!!! Moge ci dac fote nawet z telefonu i tak nie bedziesz wiedzial czym zrobione. Takze wez kolego na wstrzymanie... [ Dodano: 10 Cze 2009 14:59 ]wygrzebie cos na kompie i postaram sie wrzucic jakas fotke z EOS'a 5D
|
|
Góra |
|
 |
mario-sz |
#263347 Wysłany:
10 Cze 2009, 19:32; Temat postu: |
|
 |
Puntoświr |
 |
|
patefoniq napisał(a): mario-sz napisał(a): (...)TAMRON i SIGMA są lepsze do NIKONA niż CANONA(...) No tu sie nie zgodze. Ja mam sigmy i uwazam, ze sa bardzo dobre. Nie stac mnie na canona, to fakt, ale juz spotkalem wiele osob, ktore potwierdzaja, ze w moich jasnosc jest lepsza niz w np. canonowskich.
jasność jasności  jest jeszcze bardzo ważna rzecz w obiektywach: silnik (w Canonach USM) - czyli szybkość AF  a tu w w.w. obiektywach nie jest już tak jasno 
Fix It Again Tomorrow
|
|
Góra |
|
 |
patefoniq |
#263350 Wysłany:
10 Cze 2009, 19:41; Temat postu: |
|
 |
Puntoświr |
 |
|
No wiesz... ja uzywam manualnego focusa... A auto tylko czasem, z lenistwa...  I dla mnie to nie jest jakis wyznacznik
Tu masz testy moich obiektywow:
1. http://www.optyczne.pl/14.1-Test_obiekt ... _Macro-Wstęp.html
[podsumowanie]
Moim skromnym zdaniem gdybym miał do wyboru Canona 17-85 mm i Sigmę 17-70 mm wziąłbym w ciemno to drugie szkło, nawet gdyby ich cena była porównywalna. Tymczasem Sigma jest około 1000 zł tańsza od Canona. Canon ma co prawda stabilizację, lecz Sigma posiada wyraźnie lepsze światło i mniejsze gabaryty. Mając do wyboru stabilizację lub dobre światło, zdecydowanie wybieram to drugie. Stablizacja ruchu nie zamrozi...
2. http://www.optyczne.pl/index.php?test=o ... test_ob=12
[podsumowanie]
Podsumowując nasz test, śmiało można powiedzieć, że jeśli pogodzimy z faktem, iż użyteczny zakres ogniskowych w Sigmie wynosi 70-200 mm, to będziemy mieli do czynienia ze bardzo dobrym szkłem dla amatora. Dodając do tego fakt, że Sigma wypada lepiej od Canona jeśli chodzi o chromatyzm i winietowanie, a ceny obu szkieł są podobne, testowany przez nas instrument śmiało można polecić.
Choć uczciwie trzeba przyznać, że autofokus to jedyna kategoria, w której wyposażony w USM Canon bije Sigmę na głowę.
Jeśli zaś chodzi o ogniskową 300 mm (której przecież Canon nie ma w ogóle) to jeśli trafimy na dobre warunki świetlne, jeśli nie drgnie nam ręka i jeśli nie zawiedzie nas autofokus, mniej więcej 1-2 razy na dziesięć przypadków uda nam się zrobić przyzwoite zdjęcie.
|
|
Góra |
|
 |
mario-sz |
#263379 Wysłany:
10 Cze 2009, 20:17; Temat postu: |
|
 |
Puntoświr |
 |
|
Przeczytałem art. od deski do deski. Optycznie są poprawne. Ale w obu obiektywach jest pkt.: 10.AUTOFOCUS i tu jak pisałem wyżej jest klapa
Jeżeli używasz manuala to ok. ale ja robię 99% zdjęć z AF i już niestety te obiektywy musiałbym zostawić.
Jeżeli chodzi o ogniskowe 300mm .... to Canon je posiada np.:
http://www.optyczne.pl/145-Canon_EF_70- ... ktywu.html
i jeszcze kilka innych 90-300, 100-300 stałych 300 
Fix It Again Tomorrow
|
|
Góra |
|
 |
olos47 |
#263461 Wysłany:
11 Cze 2009, 00:27; Temat postu: |
|
 |
Puntoświr |
 |
|
Tutaj fotka z 5D z "L-ka" 24-105 - widac duzy kat (format 35mm)
Tutaj np. na ISO 1600 w nocy bez lampy:

|
|
Góra |
|
 |
Thomas |
#263474 Wysłany:
11 Cze 2009, 08:59; Temat postu: |
|
 |
Monkey Mod |
 |
|
|
Góra |
|
 |
patefoniq |
#263492 Wysłany:
11 Cze 2009, 09:54; Temat postu: |
|
 |
Puntoświr |
 |
|
No wiesz, automatem ciezko zrobic jest zdjecie z przesunieta ostroscia... W manualu ostrze sobie na to, na co dokladnie mam ochote (jak mowie, pomijam zdjecia robione w trybie malpy, jako pamiatka z wakacji), a nie na to, na co sie wyostrzyl obiektyw 
|
|
Góra |
|
 |
|
Nie możesz zakładać nowych tematów na tym forum Nie możesz odpowiadać w tematach na tym forum Nie możesz edytować swoich postów na tym forum Nie możesz usuwać swoich postów na tym forum Nie możesz dodawać załączników na tym forum
|
|