You Tube • eLearn • FAQ •  Szukaj •  Zarejestruj się •  Zaloguj się 

Obecny czas: 15 Cze 2025, 15:39

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 1029 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 29, 30, 31, 32, 33, 34, 35 ... 42  Następna
Autor Wiadomość

Post #703205 Wysłany: 01 Gru 2013, 13:45; 
 Temat postu: Re: Wspomaganie ukł. kier. [problemy kompendium]
Klubowicz
Awatar użytkownika

Imię: Krzysztof
Samochód: Grande Punto 3d
Silnik: 1.4 8V 77KM
Paliwo: Benzyna
Wersja: Emotion
Województwo: małopolskie [K]
Miejscowość: Nowy Targ
Dzisiaj jade sobie spokojnie z kościoła i nagle słyszę takie puknięcie i wspomaganie nie działa a na liczniku świecą czerwone stringi no to się zatrzymałem zgasiłem silnik po czym go znowu odpaliłem i wspomaganie zaczeło normalnie pracować stringi zgasły akumulator ma miesiąc alternator ładuje przy wspomaganiu nie było nic robione/naprawiane i teraz pytanie czy mam się czym przejmować czy liczyć się z jakimiś większymi kosztami ?

Post #703212 Wysłany: 01 Gru 2013, 14:32; 
Puntomaniak
Awatar użytkownika

Imię: raiden_13
Samochód: Punto II 3d
Silnik: 1.2 16V 80KM
Wersja: ELX
Województwo: zachodniopomorskie [Z]
podłącz pod kompa i zobacz jaki błąd wywaliło, jak lampka się zapaliła to i pewnie jakiś błąd zapisało

Post #704932 Wysłany: 11 Gru 2013, 21:54; 
Sympatyk kropek

Miejscowość: Krakow
swollov napisał(a):

O ile dobrze pamiętam to między niebieskim a żółtym kabelkiem jest taka różnica, że jeden z nich ma o jeden pin we wtyku więcej. Niebieskie są z silniczkami z przekaźnikami a żółte są z silniczkami bez przekaźników. (prosze mnie poprawić jeśli się mylę :D ).

Kurcze to ja już sam nie wiem. Dziś kupiłem całą kolumnę z centralką i czujnikiem od punto 2 2000 r i tam jest kabelek żółty. Co ciekawe ma tak samo jak u mnie w niebieskim czujniku 6 pinów. Czy w takim razie czujniki były montowane zamiennie? Dodam tylko, że moje punto to pierwsze produkcje modelu jeszcze importowane z Włoch (rocznik 1999). Czy jak podepnę w tej sytuacji nową centralkę wraz z czujnikiem to ma prawo zadziałać jeśli przewody są z tą samą ilością pinów?

Post #705061 Wysłany: 12 Gru 2013, 13:20; 
Forumowicz
Awatar użytkownika

Imię: Adam
Samochód: Punto II 5d
Silnik: 1.2 8V 60KM
Województwo: mazowieckie [W]
Witam wszystkich serdecznie :D

Jakiś czas temu padło mi wspomaganie, z uwagi na ograniczony budżet postanowiłem sam je naprawić :E
zacząłem oczywiście od próby "przelutowania" silniczka - niestety nic to nie dało. Więc muszę próbować dalej, a żebym mógł potrzebuję inne części (centralka, czujnik skrętu) I tu się pojawia moje pytanie wychaczyłem na allegro całą kolumnę w dośc przystępnej cenie, z tym że kolumna pochodzi od anglika. I tu moje pytanie - czy to przeszkadza? Bedzie pasowało do wersji europejskiej? Zaznaczam, że nie zamierzam przekładać całej kolumny, tylko sprawdzać poszczególne części.

Z góry dzięki za pomoc :mrgreen:

Post #705072 Wysłany: 12 Gru 2013, 14:19; 
Puntoświr
Awatar użytkownika

Imię: Bogdan
Samochód: Inny
Silnik: Inny
Województwo: śląskie [S]
Miejscowość: Katowice
janusz napisał(a):
I tu moje pytanie - czy to przeszkadza? Bedzie pasowało do wersji europejskiej? Zaznaczam, że nie zamierzam przekładać całej kolumny, tylko sprawdzać poszczególne części.

Powinny pasować.

Post #705360 Wysłany: 14 Gru 2013, 00:57; 
Puntoświr

Imię: Radek
Województwo: Poza Polską
Miejscowość: Londyn
janusz napisał(a):

Jakiś czas temu padło mi wspomaganie, z uwagi na ograniczony budżet postanowiłem sam je naprawić :E
zacząłem oczywiście od próby "przelutowania" silniczka - niestety nic to nie dało. Więc muszę próbować dalej, a żebym mógł potrzebuję inne części (centralka, czujnik skrętu) I tu się pojawia moje pytanie wychaczyłem na allegro całą kolumnę w dośc przystępnej cenie, z tym że kolumna pochodzi od anglika. I tu moje pytanie - czy to przeszkadza? Bedzie pasowało do wersji europejskiej? Zaznaczam, że nie zamierzam przekładać całej kolumny, tylko sprawdzać poszczególne części.

nie bedzie pasowac, wiekszosc czesci jest odbiciem lustrzanym, szkoda kasy

Post #705392 Wysłany: 14 Gru 2013, 13:00; 
Puntoświr
Awatar użytkownika

Rolce napisał(a):
janusz napisał(a):

nie bedzie pasowac, wiekszosc czesci jest odbiciem lustrzanym, szkoda kasy

Sprawdziłem to i faktycznie masz rację ta część nie będzie pasowała (wcześniej się pomyliłem :oops: ).
:arrow: topic45058.html

Post #705638 Wysłany: 15 Gru 2013, 22:30; 
Puntoświr
Awatar użytkownika

Imię: Piotr
Miejscowość: Sosnowiec
cała kolumna nie podejdzie ale raczej sam czujnik skrętu i centralka by chyba podeszła ;) w końcu te części są raczej takie same.

Image

Post #708880 Wysłany: 04 Sty 2014, 13:54; 
Sympatyk kropek

Imię: Zbyszek
Województwo: lubuskie [F]
Witam,

Auto:
Fiat Punto 2, 1.2 8v 60KM, bez ABS, wspomaganie, 2003r, ok. 155000km, przede wszystkim jeździ po holenderskich autostradach

po raz kolejny padło mi wspomaganie. Jakieś 8 miesięcy temu wymieniłem całą kolumnę kierowniczą. Wspomaganie najpierw wyłączało się przy normalnej jeździe na wprost (autostrada), nie przy oporach (parkowanie). Później "zgasło" na zawsze. Elektryk zamontował używaną kolumnę sprowadzoną z Niemiec bodajże. Zapłaciłem ok 1000 zł, powiedział, że nowa kolumna kosztuje ok 2000 zł. OK. Wszystko było dobrze...
Pewnego wieczora zaparkowałem, wszystko działało. Rano wsiadłem do samochodu kontrolki wszystkie się zapaliły i odpowiednie zgasły (wspomaganie również). Po odpaleniu zapaliło się czerwone światełko kierownicy no i oczywiście wspomagania już nie było i tak dzieje się do teraz.

Moje pytanie...
Czy ktoś z Was wie czy jest możliwość przeniesienia układu kierowniczego bez wspomagania do Punta 2 ze wspomaganiem?
Ewentualnie, jakie części trzeba wymienić i jakie koszty mogę ponieść?
Czy podejmować się ewentualnej próby sprawdzenia polutowanych elementów czy nie opłaca się rozbierać? (jak czytałem na forum)

Nie mam zamiaru co roku wydawać tysiaka, a bez wspomagania będę żył.

Z góry dziękuję za odpowiedz
Zbyszko_07

Post #708900 Wysłany: 04 Sty 2014, 16:18; 
Puntomaniak
Awatar użytkownika

Imię: greckisz
Wersja: Sporting
Województwo: małopolskie [K]
Najlepiej na początku podłączyć komputer i sprawdzić błąd. Jeśli to nie centralka to warto moim zdaniem spróbować przelutować płytkę i wymienić przekaźniki. Koszt niewielki a może się uda.
Skoro elektryk wymieniał całą kolumnę powinien Ci oddać starą. Jeśli ją masz to spróbuj pokombinować z zamianą elementów (silniczek, centralka, czujnik skrętu).
Swoją drogą to elektryk ładnie z Ciebie zdarł za tą kolumnę.

Post #710745 Wysłany: 13 Sty 2014, 18:23; 
Sympatyk kropek

Imię: Zbyszek
Województwo: lubuskie [F]
Zbyszko_07 napisał(a):
Witam,

Auto:
Fiat Punto 2, 1.2 8v 60KM, bez ABS, wspomaganie, 2003r, ok. 155000km, przede wszystkim jeździ po holenderskich autostradach

po raz kolejny padło mi wspomaganie. Jakieś 8 miesięcy temu wymieniłem całą kolumnę kierowniczą. Wspomaganie najpierw wyłączało się przy normalnej jeździe na wprost (autostrada), nie przy oporach (parkowanie). Później "zgasło" na zawsze. Elektryk zamontował używaną kolumnę sprowadzoną z Niemiec bodajże. Zapłaciłem ok 1000 zł, powiedział, że nowa kolumna kosztuje ok 2000 zł. OK. Wszystko było dobrze...
Pewnego wieczora zaparkowałem, wszystko działało. Rano wsiadłem do samochodu kontrolki wszystkie się zapaliły i odpowiednie zgasły (wspomaganie również). Po odpaleniu zapaliło się czerwone światełko kierownicy no i oczywiście wspomagania już nie było i tak dzieje się do teraz.

Moje pytanie...
Czy ktoś z Was wie czy jest możliwość przeniesienia układu kierowniczego bez wspomagania do Punta 2 ze wspomaganiem?
Ewentualnie, jakie części trzeba wymienić i jakie koszty mogę ponieść?
Czy podejmować się ewentualnej próby sprawdzenia polutowanych elementów czy nie opłaca się rozbierać? (jak czytałem na forum)

Nie mam zamiaru co roku wydawać tysiaka, a bez wspomagania będę żył.

Z góry dziękuję za odpowiedz
Zbyszko_07

Witam, ponownie.

Stał się cud i chciałem się z Wami nim podzielić. Tydzień temu miałem małą stłuczkę z barierką, tylko wgięte nadkole. Po wszystkim pojechałem umyć samochód z zewnątrz i komorę silnika. Skończyłem i cud... wspomaganie działa :shock: jeździłem tydzień wszystko grało, aż do dzisiaj. Rano zobaczyłem, że mam wgniecione drzwi po tej samej stronie gdzie była stłuczka :-x Dojechałem do pracy ze wspomaganiem, ale wracać już musiałem bez ;/ po ponownym odpaleniu znów działa, ale jak długo...

Pytanie:
Czy są, ewentualnie jakie części, przewody układu wspomagania mieszczą się w komorze silnika, które po umyciu myjką ciśnieniową mogły "odżyć"?

Powoli nie mam siły do tego...

Pozdrawiam i dziękuję za odpowiedz
Zbyszko_07

Załączniki:

Post #710899 Wysłany: 14 Sty 2014, 12:54; 
Puntomaniak
Awatar użytkownika

Cały układ wspomagania jest elektryczny i jest w kolumnie kierowniczej (pod kierownicą), a w komorze silnika nic nie ma oprócz maglownicy i to już jest część mechaniczna. U ciebie występuje problem z częścią elektryczną (silniczek i przekaźniki, komputer, czujnik kąta skrętu itp)., poczytaj dokładniej ten temat od początku, a zobaczysz, że ten sam problem miało już wielu. Zacznij od podpięcia do kompa i odczytania błędów.

Załączniki:

Post #710929 Wysłany: 14 Sty 2014, 17:16; 
Sympatyk kropek

Imię: Adam
Wersja: Active
Miejscowość: Sośnicowice
Ja uratowałem silniczek - jedna nóżka wytopiła cynę. Przylutowałem, poskładałem zgodnie z wytycznymi na tutejszym forum i działa. Podstawa to zdiagnozować błąd (ELM+FES) mi się wyświetlał C1008, czyli typowo silnik. Examiner potwierdził moje obawy za 75zł! Czas operacji 1,5h (w tym droga do sklepu po browara na zachętę).

Post #711712 Wysłany: 19 Sty 2014, 10:25; 
Puntomaniak
Awatar użytkownika

Imię: Leszek
Samochód: Punto II FL 5d
Paliwo: Benzyna + LPG
Województwo: mazowieckie [W]
Zbyszko_07 napisał(a):
Zbyszko_07 napisał(a):
Witam,

Tydzień temu miałem małą stłuczkę z barierką, tylko wgięte nadkole. Po wszystkim pojechałem umyć samochód z zewnątrz i komorę silnika. Skończyłem i cud... wspomaganie działa :shock: jeździłem tydzień wszystko grało, aż do dzisiaj. Rano zobaczyłem, że mam wgniecione drzwi po tej samej stronie gdzie była stłuczka :-x Dojechałem do pracy ze wspomaganiem, ale wracać już musiałem bez ;/ po ponownym odpaleniu znów działa, ale jak długo...

Pytanie:
Czy są, ewentualnie jakie części, przewody układu wspomagania mieszczą się w komorze silnika, które po umyciu myjką ciśnieniową mogły "odżyć"?

Zbyszko_07

Na początku wypadałoby się przywitać i przedstawić, mam na imię Leszek i od roku jestem szczęśliwym posiadaczem Punto II FL... Dodając swoją małą refleksję na temat wspomagania kierownicy w tym modelu chciałbym powiedzieć, jak to u mnie było... Otóż jakiś czas po zakupie pojawiał się problem świecących "stringów", kilka razy też wywalało wspomaganie całkowicie... Przygnębiła mnie nieco wizja wymiany kolumny, zacząłem więc szukać innych przyczyn - szczególnie, że wspomaganie pracowało sobie spokojnie ponad miesiąc - potem wywalało. Potem znowu jakiś czas chodziło, zapalała się kontrolka... i tak świeciła ze 2 tyg, potem spokój. Zauważyłem, że wszystko wróciło do normy po najechaniu na spory dół... swego rodzaju wstrząs - tak jak miał kolega Zbyszko_07. Pierwsze podejrzenie: coś nie kontaktuje. Tak więc zajrzałem pod kolumnę, przeczyściłem wszystkie styki, okazało się, że na jednej kostce rzeczywiście nie kontaktowało... poprawiłem... Potem wyczyściłem klemy akumulatora, masę na skrzyni biegów, podładowałem aku, i do tej pory (odpukać) 9 miesiąc wspomaganie śmiga jak ta lala :E Także bazując na swojej ubiegłorocznej sraczce:D wszystkim zatrwożonym proponuję najpierw posprawdzać wszystkie kostki, złącza, akumulator, alternator, bo czasem przyczyna jak widać, nie tkwi koniecznie w samym wspomaganiu... Z Pasterskim Błogosławieństwem!;) :)

Post #711952 Wysłany: 20 Sty 2014, 13:32; 
Sympatyk kropek

Imię: Daniel
Wersja: HLX
Województwo: wielkopolskie [P]
Miejscowość: Wronki
Siemanko, jestem Daniel i to mój pierwszy post na tym forum :)

Mam problem ze wspomaganiem, Punto II 1.2 16v na sekwencji. Auta nie mam długo i dopiero je poznaje. :) Otóż problem tkwi w wspomaganiu. Przy skręcie maksymalnie w prawo/w lewo wyłącza mi się wspomaganie, ale nie jest to regułą, czasem się wyłączy a czasem nie. Wówczas zapalają się "czerwone stringi". Czytając ten temat, (przyznam się że trochę "wyrywkowo") dowiedziałem się że to może być jakiś czujnik skrętu. Ale ostatnimi czasy problem występuje nawet podczas jazdy na wprost, oczywiście tez to nie jest regułą, czasem wyłączy się po kilometrze, czasem po 10 a czasem wcale. Dodam, że podczas jazdy na wprost z kolumny kierownicy słychać takie jakby chrupanie czy chrobocenie, nie wiem jak to określić. Macie może pomysł co może być nie tak? Miał już ktoś taki przypadek?

Post #712277 Wysłany: 22 Sty 2014, 14:59; 
Forumowicz
Awatar użytkownika

Imię: Łukasz
Wersja: SX
Województwo: dolnośląskie [D]
Eeemmm... wydaje mi się że jednak wypadałoby przeczytać temat post po poście od początku, a nie:

Cheeq napisał(a):
Czytając ten temat, (przyznam się że trochę "wyrywkowo") dowiedziałem się że to może być jakiś czujnik skrętu.

Wtedy wszystko stanie się jasne 8)

Może być czujnik, może zimne luty w silniku, a może też coś "nie stykać".

Post #714367 Wysłany: 04 Lut 2014, 16:26; 
Forumowicz

Imię: Michał
Witam

Mój problem z wspomaganiem polega na tym, że kierownica sama skręca w prawo. Czy miał ktoś już taki przypadek ? Z tego co udało mi się dowiedzieć jest to jedna z typowych usterek, ale wątpię żeby była to winna przekaźników. Z góry dzięki za wszelkie informację.

Post #714380 Wysłany: 04 Lut 2014, 18:06; 
Puntoświr
Awatar użytkownika

Mizie1987 wygląda to na problem z czujnikiem skrętu, jego kalibracja powinna pomóc.

Post #714448 Wysłany: 04 Lut 2014, 22:10; 
Forumowicz

BogdanK Dzięki za podpowiedź, czy za pomocą programu FiatECUScan jest możliwe skalibrowanie go ?

Post #714484 Wysłany: 05 Lut 2014, 03:16; 
Przyjaciel
Awatar użytkownika

Imię: Dominik
Tak.
Ciekawe jaki kąt Ci wskazuje podczas kierownicy obróconej do jazdy na wprost.

Post #714612 Wysłany: 05 Lut 2014, 19:02; 
Forumowicz

Wczoraj zamówiłem kabel diagnostyczny, jak przyjdzie i podłącze się do komputera zdam relacje.

Post #719744 Wysłany: 05 Mar 2014, 10:28; 
Sympatyk kropek
Awatar użytkownika

Imię: Łukasz
Województwo: łódzkie [E]
Miejscowość: Uniejów
raiden_13 napisał(a):
mlody694 napisał(a):
W moim punto coś pyka... takie jakby szuranie gdyż pyka hmm tak szybko co dla ucha jest taką cichutką "serią" z karabinu. Wszystko działa i wspomaganie i city, nigdy się nie wyłączyło i jest ok

Jeżeli mówisz o takim chrobotaniu podczas kręcenia to też tak mam, ale głównie przy niskich temperaturach (okres jesienno-zimowy). W zeszłym roku przymierzałem się nawet do wymiany poduszek amortyzatorów (mają łożysko w sobie), bo ktoś podpowiedział, że to może być to. Ale jak zrobiło się cieplej, zmieniłem koła na letnie, to problem praktycznie znikł. Nie mam pojęcia co to może być.

Od jakiegoś czasu zauważyłem to samo. To niby "chrobotanie" :roll: pojawia się tylko przy niskich temperaturach a jak się chwile rozgrzeje to znika. Ten dźwięk jak by dochodził z pod spodu auta. Może to być problem z maglownicą.

Post #719767 Wysłany: 05 Mar 2014, 13:02; 
Puntomaniak
Awatar użytkownika

Mi się wydaje, że to bardziej z układu wspomagania dochodzą te zgrzyty, ale nie wykluczone, że to maglownica i przenosi się na koło kierownicy. W każdym bądź razie zawieszenie jest w miarę ok, na szarpaku wyszedł ostatnio lekki luz na prawym sworzniu wahacza, wiosną będzie trzeba wymienić (zdaje się, że trzeba kupić kompletny wahacz). A to "chrobotanie" występuje okresowo już ze 3 lata - tak jakby przy niższej temp. jakieś naprężenie powstawało.

Post #721994 Wysłany: 20 Mar 2014, 13:08; 
Paparazzi

Wersja: SX
Województwo: pomorskie [G]
Miejscowość: Gdańsk/Malbork
Ja mam problem z wspomaganiem. Otóż kilka dni temu zapaliła mi się kontrolka wspomagania. Jak mam włączony zapłon to kontrolki nie ma, natomiast włączam silnik to zapala się kontrolka. Kilka razy pomogło odłączenie akumulatora na jakąś minutę. A dwa razy pomogło podładowanie akumulatora. Teraz obie metody zawiodły. Co może być przyczyną :?:

Jest wiara i tradycja której nic nie zmieni.

----

Odpowiedni ludzie
mówią o tym cudzie
kiedy Punta się zjeżdżają
VW się kłaniają

Post #722018 Wysłany: 20 Mar 2014, 18:24; 
Przyjaciel
Awatar użytkownika

Imię: Dominik
xONx napisał(a):
Co może być przyczyną :?:

Przyczyną jest problem ze wspomaganiem.
A co konkretnie? Proponuję podpiąć pod kompa lub zatrudnić wróżkę :P

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 1029 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 29, 30, 31, 32, 33, 34, 35 ... 42  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)