|
Obecny czas: 15 Cze 2025, 15:31
|
Zobacz posty bez odpowiedzi | Zobacz aktywne tematy
Autor |
Wiadomość |
Limet |
#713085 Wysłany:
27 Sty 2014, 01:46; Temat postu: Re: Rozrząd [ wymiana, rodzaj, koszty] |
|
 |
Cesarz Bendzina |
 |
Imię: Michał
Samochód: Grande Punto 3d
Silnik: Inny
Paliwo: Benzyna
Wersja: Sport
Województwo: śląskie [S]
Miejscowość: SBE - Śląskie Betlejem :E Rejestracja: 05 Kwi 2007, Posty: 2418 Pomógł: 3
|
ipIV napisał(a): Z uwagi, że samochód był na gwarancji. gdyby nie były robione przeglądy zgodne z instrukcją to gwarancji by nie było ipIV napisał(a): doodackowi padło to też i było robione u nich a jeździł na selenii No to zapytaj czy robili mu jakiekolwiek problemy  skoro przeglądy robi u nich jejku nie chcecie nie róbcie nikogo nie zmuszam ale trzeba spojrzeć na to z bezstronnej perspektywy : kazda opcja ma swoje wady i zalety , tobie popsuli ok , ale nie mierz każdego aso jedna miara  Ciekawe dlaczego teraz tez selenie chcesz zalać skoro aso to takie złooo 

MOJE Quasi Sport , Bianco & Nero Edizione Grande Punto
|
|
Góra |
|
 |
|
|
ipIV |
#713087 Wysłany:
27 Sty 2014, 05:59; Temat postu: Re: Rozrząd [ wymiana, rodzaj, koszty] |
|
 |
Admin ds. technicznych forum. |
 |
Samochód: Punto II 3d
Silnik: 1.8 16V 130KM
Wersja: HGT
Miejscowość: SL/SK/SZ/SZA Rejestracja: 21 Cze 2006, Posty: 13084 Pomógł: 54
|
Limet napisał(a): gdyby nie były robione przeglądy zgodne z instrukcją to gwarancji by nie było To zrobił 1 właściciel raz  Też bym zrobił 1 przegląd żeby utrzymać tą gw. [ Dodano: 27 Sty 2014 04:47 ]Limet napisał(a): Ciekawe dlaczego teraz tez selenie chcesz zalać skoro aso to takie złooo Co ma selenia do aso?  Tyle co ori części. Ale dać coś im zrobić - zapomnij. Prędzej zostawię auto u znajomego mieczysława  niż dam do aso. [ Dodano: 27 Sty 2014 04:49 ]Limet napisał(a): No to zapytaj czy robili mu jakiekolwiek problemy  skoro przeglądy robi u nich Co ma piernik do wiatraka?  Jak wleję olej innej firmy, ale zgodny z instrukcją to już problem robić? tylko w imię tego żeby malezyjskiemu petronasowi dać zarobić bo sypnął $ fiatowi? Tym bardziej że sami ten olej wlewali  Imho nie ma technicznego uzasadnienia do zastosowania innego oleju, ale dla świętego spokoju SAM wymienię na selenię  Różnica w $ taka ze zapłacę tyle samo tylko zamiast 5l bede mieć 3l.  (a co mnie tam ceny paliwa skoro i tak zawsze leję za stówę  )
_________________ Focus 1.0 Ecoboost 92kW & Punto Evo 1,4 16V MA 99kW@138kW & Punto II HGT Abarth 1,8 16V 96kW & Fiesta VII FL 1,0 12V Ecoboost 74kW Inne pod moją opieką: Tipo 1,4 16V 70kW Były: Punto II 5d 1,8 16V 96kW & Punto II 1,2 8V 44kW & Fiesta V 1,25 55kW
<- Ford Focus mk4 FL Trend 1,0 Ecoboost 2022 r. 
<- Fiat Punto II HGT 1,8 16V 2001 r.
<- Ford Fiesta VII FL 1,0 Ecoboost 2017 r.
<- Fiat Tipo 1,4 16V 2017 r.
<- Fiat Punto II 5d 1,8 16V 2002 r.
<- Fiat Punto Evo 1,4 MA Turbo 2010 r.
<- Ford Fiesta V 1,2 16V 2001 r.
<- Fiat Punto II 1,2 8V 2002 r. AM, B, BE, C, CE, T
|
|
Góra |
|
 |
ownestyle |
#713335 Wysłany:
28 Sty 2014, 12:06; Temat postu: Re: Rozrząd [ wymiana, rodzaj, koszty] |
|
 |
Puntoświr |
 |
Imię: Mateusz
Samochód: Grande Punto 5d
Silnik: 1.2 8V 65KM
Wersja: Active
Województwo: podkarpackie [R]
Miejscowość: Bieszczady / Rzeszów Rejestracja: 26 Sie 2011, Posty: 181
|
ipIV pozytywne podejście Limet słabe masz pociski, ale ciesz się. Jak byś czytał od początku moje wypowiedzi ze zrozumienie a nie widząc tylko w nich agresje bo wymawiam słowo :"ASO" to wyczytałbyś, że moje nie serwisowanie w ASO nie wynika z tego, że jest tam drogo, chociaż to jeden z czynników ale nie odrzucający mnie od ASO, kilku moich znajomych serwisuje auta w ASO i sobie chwalą. Ja nie robię tego tam ponieważ: - Mam daleko i jak by miał jeszcze dojść koszt dostarczenia auta do ASO i potem jego zabrania to bym do robocizny musił jeszcze 100zł na Bene dorzucić. - Mam swojego mechanika któremu ufam i który zna się na rzeczy - Ceny i Płace są jakie są, każdy szuka oszczędności - może nie radykalnych montując najtańszy szajs do Auta ale wybierania czegoś pośredniego. Limet czasami trzeba ruszyć głową a nie tylko Ryjem. Myślę, że temat zamknięty - bo takie wymiany słowne można ciągnąć cale wieki a do swojego zdania i tak nikogo nie przekonamy. Szerokości
_________________ "Proste są dla szybkich samochodów, a zakręty dla szybkich kierowców" - Colin McRae
|
|
Góra |
|
 |
Limet |
#713340 Wysłany:
28 Sty 2014, 12:51; Temat postu: Re: Rozrząd [ wymiana, rodzaj, koszty] |
|
 |
Cesarz Bendzina |
 |
Miejscowość: SBE - Śląskie Betlejem :E Rejestracja: 05 Kwi 2007, Posty: 2418 Pomógł: 3
|
ownestyle napisał(a): To zrobił 1 właściciel raz Też bym zrobił 1 przegląd żeby utrzymać tą gw. No właśnie do tego dążę ze warunkiem bezproblemowej współpracy są przeglądy u nich , każdy z nas produkując coś i dając gwarancję wymagał by serwisu w swoich placówkach i stosowania swoich podzespołów czy płynów , tak to już jest i to chyba zrozumiałe ty upychasz kieszeń im oni tobie nie robią problemów z wymianami . Takie jest wytłumaczenie lania seleni  . Ja mam już 3 komplet samo regulatorów za który nie dałem ani złotówki wszystko w ramach gwarancji  . Kupisz gdzie indziej ok dostaniesz gwarancje ale wymienić musisz albo sam albo za to zapłacić . a to moim zdaniem duży plus dla ASo ipIV napisał(a): Ale dać coś im zrobić - zapomnij.Prędzej zostawię auto u znajomego mieczysława niż dam do aso. Rozumiem ze jesteś zrażony aczkolwiek w moim przypadku samochód od około 4 lat serwisuje tylko i wyłącznie jeden chłopina także nie ma odpowiedzialności zbiorowej. Ostatnio Pękła klapka od filtra kabinowego , gość idzie i wymienia bez mojego wkładu w temat . Owszem nie jest idealnie bo tez zdarzyło mu się zrobić mi wgniota na drzwiach(no cóz bolało ale jak widać zdarza się..) ale nie ukrywał tego sprawa została zgłoszona kierownikowi serwisu 2 tyg później przyjechał wygniotek który załatwił sprawę bezśladowo . Ja naprawdę nie mogę narzekać bo finansowo tez to nie wychodzi mnie najgorzej ownestyle napisał(a): Limet czasami trzeba ruszyć głową a nie tylko Ryjem. Proosze CIe z tą trzodą to do szopy stary a nie na forum  Chyba ze u twojego mechaniora tak się rozmawia i złapałeś nawyki;) przedstawiam CI argumenty których nie czytasz widzisz tylko swój zadarty nos w kierunku Bóstwa jakim jest mechanik z twoich okolic  ownestyle napisał(a): - Mam daleko i jak by miał jeszcze dojść koszt dostarczenia auta do ASO i potem jego zabrania to bym do robocizny musił jeszcze 100zł na Bene dorzucić.- Mam swojego mechanika któremu ufam i który zna się na rzeczy- Ceny i Płace są jakie są, każdy szuka oszczędności - może nie radykalnych montując najtańszy szajs do Auta ale wybierania czegoś pośredniego. Pierwsze dwa jakby wogole nie odnoszą się do kwestii aso tylko do twoich prywatnych predyspozycji ... Jeśli chodzi o punkt trzeci Każdy robi jak może wiadomo lepiej robić jakos niż wcale każdy jakąs swoją linie sobie obiera i w kieszen nikomu zagladac nie mam zamiaru ja tylko przedstawiam argumenty na plus dla aso które dla wielu użytkowników mogą mogą wydac się korzystniejsze (nie każdy ma 120km do serwisu  ) ownestyle napisał(a): kilku moich znajomych serwisuje auta w ASO i sobie chwalą. Widzisz i sam sobie odpowiadasz ze jednak się da , wiec nie tylko ja jestem zadowolony z ich obsług  Nie rozumiem zatem dlaczego nie potrafisz przyjąć słów krytyki w swoim kierunku tylko isc w zaparte ze ty robisz najlepiej . Każdy z wyborów ma swoje wady i zalety u Ciebie cena i znajomość ,odległość w aso gwarancja , z czasem tez znajomość , i ceny dalekie od tych jakie widzisz wchodząc jako "Swiezak" do aso . Zadaje po raz kolejny tylko pytanie co zrobi twój mechanik jak po zamontowaniu paska zrobisz dajmy na to 5 / 10 tys km i się zerwie ?? A ty możesz auto serwisować nawet w stodole jak CI tak wygodnie to twoje auto i możesz robić z nim co chcesz . (jak w kawale o jasiu i kocie )

|
|
Góra |
|
 |
DeviLL |
#713343 Wysłany:
28 Sty 2014, 13:25; Temat postu: Re: Rozrząd [ wymiana, rodzaj, koszty] |
|
 |
Puntoświr |
 |
Samochód: Abarth Grande Punto
Silnik: 1.4 16V 155KM
Województwo: małopolskie [K]
Miejscowość: Kraków Rejestracja: 13 Sie 2008, Posty: 1336 Pomógł: 7
|
Jak to co zrobi mechanik jak mu pasek pęknie , powie ,że wina producenta paska  Jak meches zjebie to się rzadko kiedy przyzna , natomiast aso ma swoje standardy , i zawsze skargę można wysłać do centrali nie wspominając o innych instytucjach. Aso ma renomę/markę i nie może sobie pozwolić na wizytę turbokamery , a meches ze stodoły to wsio jedno 
_________________ K&N - 3" - GT1446 - 3" DP - sport kat 100cpsi - 2,5" 310ccm CorsaOPC , 550x180x65 fmic
209KM@5650rpm & 289Nm@3915rpm by cinsoft.pl & moto-race.pl
|
|
Góra |
|
 |
abel |
#713350 Wysłany:
28 Sty 2014, 14:12; Temat postu: Re: Rozrząd [ wymiana, rodzaj, koszty] |
|
 |
Puntoświr |
Samochód: Inny Fiat
Wersja: Emotion
Województwo: warmińsko-mazurskie [N]
Miejscowość: ełk Rejestracja: 12 Cze 2007, Posty: 574 Pomógł: 18
|
z forum technicznego mamy cos w stylu "o wyzszosci swiat wielkanocy nad swietami bozego narodzenia " jest to forum na ktorym wymieniamy sie informacjami na temat sposobu naprawy , doposazenia naszych aut i jeżeli ktos ma wiedze ochote sposbnosc to ma prawo sie dlubac .jezeli ktos woli sprawdzic cisnienie powietrza w oponach to niech jedzie do aso bo u p.Mietka sie obawia ze bedzie zle , to jego broszka. ostatnie Wasze posty nic nie wnosza tak jak zreszta ten moj oprocz nabijania licznika . wiec prosze o niepisanie co jest lepsze
|
|
Góra |
|
 |
Limet |
#713353 Wysłany:
28 Sty 2014, 14:36; Temat postu: Re: Rozrząd [ wymiana, rodzaj, koszty] |
|
 |
Cesarz Bendzina |
 |
|
abel, teraz to już w ogóle dojechałeś nie w temat  porównujemy kwestie roboty w aso a w warsztacie obok . Nie rozmawiamy na temat tego czy ktoś "ma prawo się dlubac" a docinki na temat powietrza to chyba kolejna karykatura tego jak docisnąć drugiemu bo on korzysta z aso ... jakim prawem !! abel napisał(a): wiec prosze o niepisanie co jest lepsze
Forum sluzy do wymiany poglądów a o ile się nie myle to rozwój dyskusji mieści się w założeniach tematu(temat:Rozrząd: wymiana,rodzaj , koszty);)

|
|
Góra |
|
 |
Sagittarius |
#724101 Wysłany:
02 Kwi 2014, 15:39; Temat postu: Re: Rozrząd [ wymiana, rodzaj, koszty] |
|
 |
Puntoświr |
Imię: Krzysztof
Silnik: 1.4 8V 77KM
Województwo: kujawsko-pomorskie [C]
|
Czy jakaś dobra chłopina moze mi podać co jest zestawem obowiązkowym przy wymianie rozrzadu ? Chodzi o to że chciałbym sobie sam sprawdzić ile dana część kosztuje i zadecydowac czy kupic samemu i tylko robocizne zlecić czy całość oddać w ręce mechaniora. Chciałem kupić pasek i pompe wody ale do tego czytam ze jakis napinacz czy rolka jest...jak wyglada taki komplet który powinno sie zmienic i jak się to nazywa?
Czy jak sie otworzy tę część gdzie robi się rozrząd to widać w jakim stanie są te zawory ?
|
|
Góra |
|
 |
DeviLL |
#724104 Wysłany:
02 Kwi 2014, 15:46; Temat postu: Re: Rozrząd [ wymiana, rodzaj, koszty] |
|
 |
Puntoświr |
 |
|
Jakie zawory ? Pasek , napinacz , pompa wody , płyn chłodniczy <-- to warto wymienić.
_________________ K&N - 3" - GT1446 - 3" DP - sport kat 100cpsi - 2,5" 310ccm CorsaOPC , 550x180x65 fmic
|
|
Góra |
|
 |
Sagittarius |
#724105 Wysłany:
02 Kwi 2014, 16:25; Temat postu: Re: Rozrząd [ wymiana, rodzaj, koszty] |
|
 |
Puntoświr |
|
No chodzi mi o to czy mechanior zmieniając rozrząd ma po drodze aby zajrzec w jakim stanie sa zawory ? cos mi puka topic46536.html i przy okazji zajrzałby, ale nie znam się i nie wiem czy to w tym samym miejscu czy trzeba co innego otwierac aby się do tego dobrać. Odnośnie części do zrobienia rozrzadu to: 1. Preferujecie jakies firmy paska czy pompy ? Magneti marelli widziałem w intercars czy t dobre czy to najtanszy szrot ? 2. Czy jakaś tam rolka o ktorej pisza tez kupowac czy tylko napinacz , pasek pompa ?
|
|
Góra |
|
 |
Chicane |
#724128 Wysłany:
02 Kwi 2014, 19:34; Temat postu: Re: Rozrząd [ wymiana, rodzaj, koszty] |
|
 |
Puntoświr |
 |
Imię: Grzegorz
Samochód: Fiat Tipo II
Silnik: 1.4 16V 120KM
Województwo: wielkopolskie [P]
Miejscowość: Grzegorzew Rejestracja: 24 Lut 2008, Posty: 1248 Pomógł: 2
|
jeśli już mowa o zaworach to jedynie można sprawdzić wyregulować luz zaworowy, zaworów raczej nie zobaczysz  , jeśli chodzi o rozrząd- do wymiany pasek,pompa wody,napinacz
_________________ LOST YOU SOMEWHERE było: fiat 126p ( razy dwa ) fiat Seicento fiat Grande Punto Fiat Bravo 1,4 T-Jet Dynamic z pakietem Sport jest Fiat Tipo 1,4 T-Jet Lounge
|
|
Góra |
|
 |
Sagittarius |
#724140 Wysłany:
02 Kwi 2014, 22:04; Temat postu: Re: Rozrząd [ wymiana, rodzaj, koszty] |
|
 |
Puntoświr |
|
a jakąś uszczelke do tego się kupuje czy ta komora z rozrządem nie ma uszczelki ?
Czy robiąc rozrząd mechanior będzie się dobierał do głowicy ? Bo słyszałem że potem (jak sie ruszy) wiecznie cieknie uszczelka pod nią.
|
|
Góra |
|
 |
Piechuxt |
#724185 Wysłany:
02 Kwi 2014, 22:21; Temat postu: Re: Rozrząd [ wymiana, rodzaj, koszty] |
|
 |
Puntoświr |
 |
Imię: Marcin
Samochód: Bravo
Silnik: 1.4 16V 185KM
Województwo: warmińsko-mazurskie [N]
Miejscowość: Olsztyn Rejestracja: 01 Mar 2011, Posty: 3413 Pomógł: 17
|
Sagittarius, ale jaką ty komore tam masz?  Szeroko rozumiany rozrząd lata tak jakby obok bloku silnika 
_________________ "Kiedyś wyrwe się z tego 1.2 padołu, i was wszystkich objade..." Paul Coelho No i na chwile sie wyrwałem : 1.2 8vT 2000r 5d S+ [*] a brat jego: Punto Evo Mylife 2011 1.2 69km A teraz ewolucja pod tyłkiem: Bravo 1.4 T-jet Sport TDP 230+KM 295+Nm
|
|
Góra |
|
 |
Sagittarius |
#724187 Wysłany:
02 Kwi 2014, 22:30; Temat postu: Re: Rozrząd [ wymiana, rodzaj, koszty] |
|
 |
Puntoświr |
|
no nie znam się i chciałem wiedziec czy jak rozrząd sie zmienia to rusza się tę uszczelke pod głowica czy to w innym miejscu ? Bo slyszalem ze jak sie te uszczelke pod głowica juz raz zmieni to wiecznie cieknie. Prawda to ?
|
|
Góra |
|
 |
DeviLL |
#724239 Wysłany:
03 Kwi 2014, 10:07; Temat postu: Re: Rozrząd [ wymiana, rodzaj, koszty] |
|
 |
Puntoświr |
 |
|
Sagittarius, lol , ładnie mechesi mogą Cię kroić na usługach  Use google i się podszkol w temacie , albo kup książkę sam naprawiam fiat GP 
|
|
Góra |
|
 |
KarolGt |
#724251 Wysłany:
03 Kwi 2014, 11:35; Temat postu: Re: Rozrząd [ wymiana, rodzaj, koszty] |
|
 |
Puntoświr |
Imię: Karol
Samochód: Grande Punto 5d
Silnik: 1.3 90KM mJTD
Paliwo: ON
Województwo: łódzkie [E]
Miejscowość: Sieradz Rejestracja: 12 Lip 2011, Posty: 294 Pomógł: 5
|
Sagittarius napisał(a): Odnośnie części do zrobienia rozrzadu to: 1. Preferujecie jakies firmy paska czy pompy ? Magneti marelli widziałem w intercars czy t dobre czy to najtanszy szrot ? 2. Czy jakaś tam rolka o ktorej pisza tez kupowac czy tylko napinacz , pasek pompa ? Kupno części skonsultuj z mechanikiem. 1. Możesz kupić drożej niż on ma dostęp. 2. Przy dostawie niewłaściwych części on to 3x szybciej załatwi i dostawę i koszty bierze na siebie. Do większych 2x dziennie kurierzy części przysyłają. 3. Jak się trochę zna to pewnych producentów nawet Ci nie założy. Chyba że silnik bezkolizyjny i nie ma strachu że coś padnie po kilku tysiącach. Mój mi opowiadał że zdarzało mu po wymianie rozrządu nowy pasek bądź rolki nie wytrzymywały 1000 km. Teraz najtańszych z allegro nawet nie zakłada na prośbę właściciela. Oszczędność 100zł a kłopotu masa. Przy zawieszeniu bądź innych elementach co mu przywiozą to założy.
|
|
Góra |
|
 |
DeviLL |
#724262 Wysłany:
03 Kwi 2014, 12:54; Temat postu: Re: Rozrząd [ wymiana, rodzaj, koszty] |
|
 |
Puntoświr |
 |
|
Topowy rozrząd z pompą to jakieś 280zł , na markowych tańszych częściach pewnie 210zł
|
|
Góra |
|
 |
Sagittarius |
#724288 Wysłany:
03 Kwi 2014, 19:38; Temat postu: Re: Rozrząd [ wymiana, rodzaj, koszty] |
|
 |
Puntoświr |
|
Jutro jadę kupić/zamówić części. Czy mógłby ktos życzliwy wejść tutaj http://sklep.intercars.com.pl/ (interesuje mnie tylko intercars ) i powiedzieć mi jakiej firmy mam wybrać: (ewentualnie podlinkować je ) 1. pasek 2. Napinacz (ewentualnie rolka napinacza jesli to też się wymienia ) 3. Pompa wody Chciałbym zamówić części i jechać z nimi do mechaniora aby mi swoich gówien nie wcisnął itp. Bardziej ufam Wam niz sprzedawcy który poleci mi części które ma na stanie i chce się pozbyć to logiczne. Moje auto to Grande Punto 2007/2008 1.4 8v typ 199 ( tak mam w dowodzie rej.) Nie wiem czy dobrze patrze na swoj typ auta ale maja na stronie paski firm: Bosh, Contitech i Dayco - który wziąć ? pompa wody: Ruville, SKF, Magneti Marelli, Febi Bilstein, Dolz, Hepu, Autlog - która ? Napinacza czy jakiejs tam rolki nie umiem tam znaleźć  Juz mówię dlaczego chce wymienić pompe wody: coś mi stuka metalicznie i jak podjechałem na ASO to mechanior przykladal pręt i cos tam cudował i na słuch mówi ze pompa drży i generuje ten stukot. Czy to wogóle możliwe ? Rozrząd i tak chce wymieniac 72 tys przebiegu mam więc przy okazji pomyslalem o pompie w końcu to nie taki majątek te 100 zł więcej. z góry bardzo dziękuję. P.S. Troszkę poczytałęm i: Większość poleca te paski. Czy dobrym wyborem byłoby zakupienie paska Contitech, a napinacza rolki i pompa skf ? Czy lepiej jak jest wszystko jednej firmy czy pompa moze byc inna a napinacz inna firma ? czy napinasz rolki to jest to samo co rolka ktora jest w kompletach takich ?: http://sklep.intercars.com.pl/#/dynamic ... C%3DS&se=Ti teraz..w komplecie jest pasek i rolka. Ale to rolka z napinaczem juz czy to też osobno sie kupuje ten napinacz. Za ch...nie wiem co w końcu stanowi ten komplet i co kupić  Akurat częsci bede mial duzo taniej niz jakikolwiek mechanik mi zalatwi wiec chcialbym sam je kupic ale potrzebowałbym łopatologicznie dwa, trzy linki co kupić zeby to stanowiło komplet. Pasek wybrąłbym Contitech ( jesli to dobry wybór to znapinaczem czy tam rolka czy jak to sie nazywa) a pompe skf. Czy ktos podlinkował by mi z intercarsu komplet tych firm o ktorych pisze ? Bardoz prosze.
|
|
Góra |
|
 |
DeviLL |
#724425 Wysłany:
04 Kwi 2014, 10:21; Temat postu: Re: Rozrząd [ wymiana, rodzaj, koszty] |
|
 |
Puntoświr |
 |
|
LoL , idziesz do intercarsu i mówisz ,że chcesz pasek conti , napinacz ina/febi , i pompę ruville i Ci wg nr vin dobierają czy też wg auta. Wielkiej filozofii nie ma 
|
|
Góra |
|
 |
Sagittarius |
#724457 Wysłany:
04 Kwi 2014, 15:05; Temat postu: Re: Rozrząd [ wymiana, rodzaj, koszty] |
|
 |
Puntoświr |
|
no właśnie jest filozofia bo jedni zalecaja tylko pasek, jedni z napinaczem inni z rolkami jakimiś do tej pory nie wiem co stanowi pełen komplet  Nie znam się i nie wiem czy napinacz to juz jest z ta rolka czy osobno się ja kupuje, nie chce sytuacji ze pojde powiem co chce a sie okaze ze to nie jest cały komplet i mechanior powie ze jeszcze nie ma tego i tego...i bede na lacza dymal do sklepu  Sorry ale nie znam sie na tym i każdy pisze co innego.
|
|
Góra |
|
 |
Chicane |
#724525 Wysłany:
04 Kwi 2014, 21:24; Temat postu: Re: Rozrząd [ wymiana, rodzaj, koszty] |
|
 |
Puntoświr |
 |
Imię: Grzegorz
Samochód: Fiat Tipo II
Silnik: 1.4 16V 120KM
Województwo: wielkopolskie [P]
Miejscowość: Grzegorzew Rejestracja: 24 Lut 2008, Posty: 1248 Pomógł: 2
|
Sagittarius, wymiana rozrządu to nie tylko pasek,komplet to tak jak Ci napisałDeviLL, nie można wymienić samego paska, bo to bez sensu,podsumowując: kompletny rozrząd to: 1. pasek rozrządu -np BOSCH 2. rolka napinająca- np. INA 3. pompa wody- np. METELLI te przykłady co podałem to ja w swoim miałem montowane niedawno przy wymianie.
_________________ LOST YOU SOMEWHERE było: fiat 126p ( razy dwa ) fiat Seicento fiat Grande Punto Fiat Bravo 1,4 T-Jet Dynamic z pakietem Sport jest Fiat Tipo 1,4 T-Jet Lounge
|
|
Góra |
|
 |
Sagittarius |
#724712 Wysłany:
07 Maj 2014, 19:39; Temat postu: Re: Rozrząd [ wymiana, rodzaj, koszty] |
|
 |
Puntoświr |
|
W srode jade umówić się zmechaniorem, jak zrobi to powiem ile co kosztowalo [ Dodano: 08 Kwi 2014 13: ]Ciekawe czy gdziekolwiek tak sprawdzają i reguluja przy rozrządzie...czy robia na pałę..... http://www.youtube.com/watch?v=7RwMGLxG5kg[ Dodano: 07 Maj 2014 19: ]Hej Jestem po wymianie rozrządu pompy i napinacza. Po wymianie zero stukow ktore mialem silnik chodzi bezszelestnie ale...zauwazylem ze szybciej nagrzewa sie silnik. Przed wymiana musialem przejechac ladnych pare kilometrow lub dlugo na wolnych obrotach stac aby wskazowka temperatury zaczela sie przesuwac. teraz po 4 minutach wolnych obrotow juz wskazowka jest w polowie skali. Dalej juz sie ni eprzesuwa czy przejade 1 km czy 200 km maksymalne wychylenie wskazowki jest w polowie skali wiec niby dobrxe ale...dlaczego tak szybko sie nagrzewa silnik czy cos moze byc nie tak ? Podjechalem po wymianie ( robilem u prywatnego) na ASO koles rzucil okiem czy niezapowietrzony uklad, czy termostat dziala i zalacza sie wiatrak wszyskto ok. Niby nie przekracza na skali wskazowka 50% ale...to szybkie nagrzewanie mnie martwi. Cos moze byc nie tak ? czy moze roznie dzialaja rozne pompy wody ? (wolniej szybciej) ?
|
|
Góra |
|
 |
DeviLL |
#729161 Wysłany:
08 Maj 2014, 10:50; Temat postu: Re: Rozrząd [ wymiana, rodzaj, koszty] |
|
 |
Puntoświr |
 |
|
Sagittarius, powinieneś się cieszyć , szybciej silink osiąga optimum pracy , mniej pali itd. A ty płaczesz 
|
|
Góra |
|
 |
Sagittarius |
#729183 Wysłany:
08 Maj 2014, 15:26; Temat postu: Re: Rozrząd [ wymiana, rodzaj, koszty] |
|
 |
Puntoświr |
|
DeviLL, boję się tylko czy poprawnie działa chłodzenie bo wczesniej nagrzewał się wolniej  silnik i przewody od chlodnicy sa bardzo gorące kiedy dotykam je po 10 km jazdy tak ma byc ?
|
|
Góra |
|
 |
mechanik50 |
#729236 Wysłany:
09 Maj 2014, 08:24; Temat postu: Re: Rozrząd [ wymiana, rodzaj, koszty] |
|
 |
Sympatyk kropek |
 |
Silnik: 1.4 16V 95KM
Województwo: podkarpackie [R]
|
Możesz poszukać/popytać na http://www.sprawnanaprawa.pl tam można trafić na jakiegoś mechanika, ewentualnie skontaktować się z jakimś warsztatem mają fajna listę warsztatów z całej Polski.
|
|
Góra |
|
 |
|
Nie możesz zakładać nowych tematów na tym forum Nie możesz odpowiadać w tematach na tym forum Nie możesz edytować swoich postów na tym forum Nie możesz usuwać swoich postów na tym forum Nie możesz dodawać załączników na tym forum
|
|