|
Obecny czas: 26 Kwi 2025, 01:33
|
Zobacz posty bez odpowiedzi | Zobacz aktywne tematy
Autor |
Wiadomość |
buladag |
#797351 Wysłany:
19 Lut 2016, 13:34; Temat postu: Re: Nowy Fiat Tipo |
|
 |
Puntoświr |
 |
Samochód: Inny
Silnik: Inny
Paliwo: Benzyna
Województwo: Poza Polską
Miejscowość: Lake Titicaca ;) Rejestracja: 08 Sie 2007, Posty: 9203 Pomógł: 40
|
oloxander napisał(a): Witam wszystkich, Jako, że trochę zainteresowałem się tematem nowego Tipo, chciałem się podzielić nowymi ciekawostkami, na które ostatnio trafiłem, a nie widziałem na tym forum. Mianowicie, ktoś z naszych rodaków jest już w posiadaniu nowego modelu, co więcej nagrał krótką prezentację: https://www.youtube.com/watch?v=zlhP2ae4JMcNarracja nie powala, ale daje jakiś powiedzmy pogląd  . Poza tym pojawiły się nowe "szpiegowskie" zdjęcia hatchbacka:   Spodziewałem się czegoś lepszego, ale poczekajmy aż wszystko odsłonią. Pytanie do Was - czy ktoś może potwierdzić informacje na temat zwiększonej palety silników dla wersji hatchback i kombi? Wiemy coś o ewentualnej dostępności T-Jet albo MultiAir? Pozdrawiam! Szczerze powiedziawszy HB jakiś taki nijaki, jak nie Fiat, ale ogólnie całkiem estetyczny, bardzo przypomina mi Nissana Pulsar. Swoją drogą filmik ładnie pokazuje wnętrze i to dość bogatej wersji. W świetle tego, wspomniana wcześniej przez kogoś rzekoma chęć konkurencji z Focusem, Astrą czy nawet z kiepsko wykonaną we wnętrzu Toyotą, przy założeniu podobnych cen, wydaje się żartem.
_________________ Punto II 5D - Rosso Ssilla HWB - 1.2 60KM - 2001' http://fiatpunto.com.pl/topic5545.html
|
|
Góra |
|
 |
|
|
Robs |
#797352 Wysłany:
19 Lut 2016, 13:43; Temat postu: Re: Nowy Fiat Tipo |
|
 |
Puntoświr |
 |
Imię: Robert
Samochód: Inny Fiat
Silnik: 1.4 16V 95KM
Wersja: Lounge
Województwo: śląskie [S]
Miejscowość: Mysłowice Rejestracja: 22 Paź 2007, Posty: 897 Pomógł: 6
|
Na filmiku jest wersja opening edition za 56 400 zł.
_________________ TIPO 1.4 95KM Lounge+business szary colosseo (09/2016)
|
|
Góra |
|
 |
Kamillo |
#797354 Wysłany:
19 Lut 2016, 13:56; Temat postu: Re: Nowy Fiat Tipo |
|
 |
Puntoświr |
 |
Imię: Kamil
Województwo: mazowieckie [W]
Miejscowość: Pruszków Rejestracja: 19 Maj 2008, Posty: 1975 Pomógł: 10
|
Faktycznie, ta górna część deski rozdzielczej wygląda na wykonana w dość fajnego i przyjemnego materiału w dodatku łatwo to będzie utrzymać w czystości. Jedna katastrofa: to oczywiście pierdoła...ale dźwięk przy zamykaniu schowka..... katastrofa. Na wygodne wyglądają fotele - chyba mają dość długie siedziska. To.dobrze.
Wizualnie z zewnatrz: na plus.
A co do hatchback i kombi: kształt świateł z tyłu może i być ale ledy mogliby tam wsadzić. Bo przy Audi się, Civicu czy nawet głupiej Fabii wygląda to biednie jak z lat 90....
[ Dodano: 19 Lut 2016 12:55 ]
56.400 z takim wyposażeniem sądzę że jest OK. Za tyle nie kupi się jeszcze żadnego, Nawet gołego, kompakta
_________________ Forza Italia !
Punto Mk II FL 1.2 8V Active (czerwony) - był ... Bravo II T-JET (granatowy metalik) - był ... ... Panda 1.2 8V Dynamic (niebieska) - była ... ... ... GrandePunto 1.2 8V Estiva (czarny prowokator) - był: topic49332.html Seat Ibiza 6J (czerwona bo najszybsza) - jest: topic58217.html
|
|
Góra |
|
 |
oloxander |
#797357 Wysłany:
19 Lut 2016, 14:06; Temat postu: Re: Nowy Fiat Tipo |
|
 |
Sympatyk kropek |
Samochód: Alfa Romeo 156
Paliwo: ON
Województwo: podkarpackie [R]
|
|
Góra |
|
 |
Gasiu |
#797359 Wysłany:
19 Lut 2016, 14:15; Temat postu: Re: Nowy Fiat Tipo |
|
 |
Przyjaciel |
 |
Imię: Łukasz
Samochód: Panda
Silnik: 1.2 8V 69KM
Wersja: Easy
Województwo: łódzkie [E]
Miejscowość: Sieradz Rejestracja: 15 Paź 2007, Posty: 3936
|
|
Góra |
|
 |
Kamillo |
#797364 Wysłany:
19 Lut 2016, 14:44; Temat postu: Re: Nowy Fiat Tipo |
|
 |
Puntoświr |
 |
|
To dla tych na poważnie zainteresowanych jeszcze lepiej. Jak dla mnie niech by on kosztował te 56.400 albo i 58.400 w tej wersji tylko już z T-Jet 120 KM. To byłby strzał 
Punto Mk II FL 1.2 8V Active (czerwony) - był ... Bravo II T-JET (granatowy metalik) - był ... ... Panda 1.2 8V Dynamic (niebieska) - była ... ... ... GrandePunto 1.2 8V Estiva (czarny prowokator) - był: topic49332.html Seat Ibiza 6J (czerwona bo najszybsza) - jest: topic58217.html
|
|
Góra |
|
 |
oloxander |
#797365 Wysłany:
19 Lut 2016, 14:55; Temat postu: Re: Nowy Fiat Tipo |
|
 |
Sympatyk kropek |
Samochód: Alfa Romeo 156
Województwo: podkarpackie [R]
|
Kamillo napisał(a): To dla tych na poważnie zainteresowanych jeszcze lepiej. Jak dla mnie niech by on kosztował te 56.400 albo i 58.400 w tej wersji tylko już z T-Jet 120 KM. To byłby strzał  Dokładnie o tym samym myślę - liczę na hatchbacka w takiej konfiguracji i cenie. Byłoby to realne biorąc pod uwagę ceny różnych wersji silnikowych np. 500 L.
|
|
Góra |
|
 |
gti18 |
#797366 Wysłany:
19 Lut 2016, 14:59; Temat postu: Re: Nowy Fiat Tipo |
|
 |
Puntomaniak |
Samochód: Linea
Silnik: 1.4 8V 77KM
Wersja: Dynamic
|
Jeździł ktos tipo z silnikiem 1.6 i z tym automatem?
|
|
Góra |
|
 |
Kamillo |
#797367 Wysłany:
19 Lut 2016, 15:18; Temat postu: Re: Nowy Fiat Tipo |
|
 |
Puntoświr |
 |
|
Nie, ale jeśli ta skrzynia będzie miała taką charakterystykę jak ta w C4 Cactus bo będzie kiepsko. Ta w Cactusie jest bardzo ślamazarna przy ruszania i zmianie z 1 na 2. Później już jakoś to idzie.
|
|
Góra |
|
 |
Robs |
#797368 Wysłany:
19 Lut 2016, 15:20; Temat postu: Re: Nowy Fiat Tipo |
|
 |
Puntoświr |
 |
|
Wersji z automatem chyba nikt w kraju jeszcze nie ma. Gdyby za te 56 tyś. był z t-jetem to bym go już kupił.
|
|
Góra |
|
 |
Gasiu |
#797372 Wysłany:
19 Lut 2016, 15:41; Temat postu: Re: Nowy Fiat Tipo |
|
 |
Przyjaciel |
 |
Imię: Łukasz
Samochód: Panda
Silnik: 1.2 8V 69KM
Wersja: Easy
Województwo: łódzkie [E]
Miejscowość: Sieradz Rejestracja: 15 Paź 2007, Posty: 3936
|
|
Góra |
|
 |
buladag |
#797377 Wysłany:
19 Lut 2016, 15:56; Temat postu: Re: Nowy Fiat Tipo |
|
 |
Puntoświr |
 |
Województwo: Poza Polską
Miejscowość: Lake Titicaca ;) Rejestracja: 08 Sie 2007, Posty: 9203 Pomógł: 40
|
Kamillo napisał(a): Nie, ale jeśli ta skrzynia będzie miała taką charakterystykę jak ta w C4 Cactus bo będzie kiepsko. Ta w Cactusie jest bardzo ślamazarna przy ruszania i zmianie z 1 na 2. Później już jakoś to idzie. W Kaktusie jest elektryczny manual, tu podobno ma być tradycyjny automat?
_________________ Punto II 5D - Rosso Ssilla HWB - 1.2 60KM - 2001' http://fiatpunto.com.pl/topic5545.html
|
|
Góra |
|
 |
Kamillo |
#797382 Wysłany:
19 Lut 2016, 16:22; Temat postu: Re: Nowy Fiat Tipo |
|
 |
Puntoświr |
 |
|
W sumie różnicy dużej nie będzie. 110 KM będzie mocno zmulone. Pewnie będzie to świetna opcja dla Taxi. Silnik prosty jak konstrukcja cepa, dostanie podstawową LPG w sekwencji i będzie jeździł... yyy, przemieszczał się z godnością.
|
|
Góra |
|
 |
yacek _b |
#797419 Wysłany:
19 Lut 2016, 22:45; Temat postu: Re: Nowy Fiat Tipo |
|
 |
Puntoświr |
 |
Imię: Jacek
Samochód: Punto Evo 5d
Wersja: Estiva Blue&Me
Województwo: pomorskie [G]
Miejscowość: Gdańsk Rejestracja: 25 Kwi 2010, Posty: 339 Pomógł: 1
|
Cholerka jestem deko podłamany , puściłem ten mocno amatorski filmik kolesia co na podwórku prezentował tipo koleżance małżonce , ta bez ceregieli stwierdziła , że fotele takie jak w naszym evo( a chce mieć wygodniejsze ) , deska brzydka , nie będziesz chyba się cofał ( co by to miało znaczyć ) , po co nam taki długi samochód w mieście , ku**a mać , ale cena mi się podoba . Ach te baby....
_________________ Punto Evo Estiva Blue&Me (był ) Ford Focus Trend Sport 1.6 Ti-VCT 125 KM ( jest )
|
|
Góra |
|
 |
Kamillo |
#797428 Wysłany:
19 Lut 2016, 23:44; Temat postu: Re: Nowy Fiat Tipo |
|
 |
Puntoświr |
 |
|
yacek _b. Wiesz jak jest. Trzeba do salonu a jak będzie w ładnym kolorze to wsiądzie do środka i powie ze TEGO chce 
|
|
Góra |
|
 |
yacek _b |
#797463 Wysłany:
20 Lut 2016, 14:17; Temat postu: Re: Nowy Fiat Tipo |
|
 |
Puntoświr |
 |
|
OK . Dzisiaj prawie na spokojnie oglądałem na " żywca " w salonie Scheewe w Gdańsku . Stoją 3 Tipo . Wersję , którą oglądałem to Opening Edition Plus za 51 100 zł . Szary metalik na 17 " alusach i oponach Pirelli . Z zewnątrz Tipo prezentuje się bardzo dobrze , francuskie bliźniaki nie mają moim zdaniem szans . Auto ma proporcje , 301/C-elysee wydaje mi sie że jest trochę za wąski w stosunku do długości. Wersja Tipo oglądana miała z dodatków chromy : grill , klamki , listwa pod oknami. Wnętrze ; fotele wygodniejsze niż moim punto evo , miały lepsze trzymanie boczne , prawie kubełkowe. Kolorystyka wnętrza trochę mi nie odpowiadała bo była w szarej tonacji , do tego chyba była dobrana kolorystyka kierownicy , niby skóra , ale szara. Górna powierzchnia deski , na całej długości jest miękka , posiada takie delikatne pęknięcie , dobrze to wygląda. Boczki drzwi twarde , ale mają taka samą fakturę jak deska , podłokietniki w drzwiach , miękkie, ale w moim Evo jest więcej gąbki . Sterowanie szybami , przód/tył w drzwiach kierowcy i plastik jest jakości punto. Schowek przed pasażerem , twardy i otwiera się jak w punto , brak podświetlenia. Konsola środkowa; jakość jest niezła , przyciski , pokrętła regulacji nawiewu i temperatury coś jak w punto , mają gumowe pokrycie . Na samym dole , gniazdko 12v z zatyczką i odkryte gniazdo USB . Strasznie nie trafione rozwiązanie regulacji obiegu powietrza ; z zewnątrz/wewnątrz , suwak jak autach z lat 90 ! Lipnie to wygląda . Cała konsola przednia jest ustawiona bardziej pionowo , wielu osobom może to się nie podobać . Osłona tunelu pomiędzy fotelami przednimi w okolicy dźwigni zmiany biegów jest stosunkowo wysoka , nie wygląda to źle , ma srebrne wstawki , ale lekko się wygina . Radio , hmm , mi się wygląd za bardzo nie podoba , mogli to jakoś ładniej wkomponować . Bagażnik , jak powiem że duży to będzie banał , ale nie ma jakiś chamskich sprężyn tylko są głębiej teleskopy . Pokrywa bagażnika jest od środka wyłożona miękkim filcem , ale moim zdaniem jest on trochę za mało sztywny . Największą wadą bagażnika jest to że brak jest rączki , wgłębienia , prostej tasiemki , by móc spokojnie go zamknąć . Tak musimy łapać za klapę z zewnątrz , która często jest brudna . Tyle spostrzeżeń na gorąco , chyba żonka miała racje , auto duże ( lub za duże dla mnie ) czekam na wersję hatchback . W salonie nawet spore zainteresowanie , głównie " parki " małżeńskie.
_________________ Punto Evo Estiva Blue&Me (był ) Ford Focus Trend Sport 1.6 Ti-VCT 125 KM ( jest )
|
|
Góra |
|
 |
Kamillo |
#797471 Wysłany:
20 Lut 2016, 16:10; Temat postu: Re: Nowy Fiat Tipo |
|
 |
Puntoświr |
 |
|
yacek _b napisał(a): OK . Dzisiaj prawie na spokojnie oglądałem na " żywca " w salonie Scheewe w Gdańsku . Stoją 3 Tipo .
Wnętrze ; fotele wygodniejsze niż moim punto evo , miały lepsze trzymanie boczne , prawie kubełkowe. OK, fotele wyglądają na wygodne, ale nazywanie ich "prawie kubełkowymi" to jednak spore nadużycie. yacek_b podejdź do salonu Citroen i zobacz jakąkolwiek wersję C4 (mówię o 5-drzwiowym hatchbacku, nie o Cactusie czy Picasso). Tam masz rzeczywiście głębokie fotele. A kubełkowymi to są w Focusa ST i RS.
|
|
Góra |
|
 |
yacek _b |
#797472 Wysłany:
20 Lut 2016, 16:24; Temat postu: Re: Nowy Fiat Tipo |
|
 |
Puntoświr |
 |
|
Kamillo podjadę i sprawdzę , powiem ci , że jakimś fanboyem Fiata nie jestem , bez mrugnięcia okiem wejdę w inną markę , ważne by w środku dobrze to wyglądało . Inna sprawa , trochę boję się francuzów , ta ich nowoczesność jak zacznie szwankować elektryka to.... ( takie znam opinie od znajomych ) a i ceny ASO chyba sporo wyższe . Ale podjadę do Citroena .
|
|
Góra |
|
 |
Kamillo |
#797473 Wysłany:
20 Lut 2016, 16:36; Temat postu: Re: Nowy Fiat Tipo |
|
 |
Puntoświr |
 |
|
yacek _b, pw poszło do Ciebie 
|
|
Góra |
|
 |
kristofer_b |
#797503 Wysłany:
20 Lut 2016, 21:40; Temat postu: Re: Nowy Fiat Tipo |
|
 |
Puntomaniak |
Samochód: Grande Punto 5d
Paliwo: Benzyna + LPG
Województwo: małopolskie [K]
|
|
Góra |
|
 |
Robs |
#797505 Wysłany:
20 Lut 2016, 21:43; Temat postu: Re: Nowy Fiat Tipo |
|
 |
Puntoświr |
 |
|
Może i C4 ma wygodne fotele ale to auto w ogóle nie wygląda.Zresztą to nie ta półka cenowa co Tipo.Nie mówiąc o ogromnej utracie wartości chyba nawet większej niż fiat. Nie bronię fiata bo też biorę pod uwagę inne marki ale Citroen nie ma dla mnie nic do zaoferowania.
|
|
Góra |
|
 |
Kamillo |
#797511 Wysłany:
20 Lut 2016, 22:43; Temat postu: Re: Nowy Fiat Tipo |
|
 |
Puntoświr |
 |
|
Nie wygląda. To dobre. No wygląda przynajmniej tak że daje się go sprzedawać. A przynajmniej w W-wie jeździ ich sporo. Fakt, nie jest spektakularny jak poprzednia generacja, ale za to się nie psuje  i nie ze względu na wygląd go kupiłem. Każdy Golf aż do obecnej generacji nie wyglądał a sprzedawał się jak? Takich przyziemne aut jak kompakty nie kupuje przeciętny Europejczyk ze względu na to że karoserią d.... urywa. Gdyby tak było Bravo II sprzedawałoby się w milionach.... Ile stracę na wartości? Jeszcze nie wiem. Póki co najwięcej straciłem a Bravo. Sorry, ale w W-wie każdy Fiat większy niż Panda i Punto ma taką opinię że jest niesprzedawalny. Nie chcieli go nawet wziąć w rozliczeniu - a auto było super zadbane, z pewnym przebiegiem i fakturami za przeglądy, nawet na wymianę rozrządu przy 106 tys.km.... Dlatego mieszkając w W-wie i bliskich okolicach nigdy większego Fiata niż Punto mieć nie będę. Za to mój Tato na G.Ślasku nigdy nie miał problemu ze sprzedażą Fiata, każdego. A do Tipo wracajac: sedan na taxi, powtórzę się. Trzeba poczekać na hatchback i kombi dla zwykłego Polaka.
Ostatnio edytowany przez Kamillo, 20 Lut 2016, 23:49, edytowano w sumie 1 raz
|
|
Góra |
|
 |
Robs |
#797513 Wysłany:
20 Lut 2016, 22:51; Temat postu: Re: Nowy Fiat Tipo |
|
 |
Puntoświr |
 |
|
Dlatego każdy ma wybór i kupuje co mu pasuje.Ja moje Punto już bym dawno sprzedał ale zostałbym bez auta bo w używkach nic jeszcze nie znalazłem.Tak więc biorę pod uwagę również nowe w rozsądnych pieniądzach.Czas pokaże jak to się skończy w moim przypadku.
|
|
Góra |
|
 |
kris84 |
#797521 Wysłany:
20 Lut 2016, 23:44; Temat postu: Re: Nowy Fiat Tipo |
|
 |
Puntoświr |
Imię: Krzych
Samochód: Grande Punto 3d
Silnik: 1.3 90KM mJTD
Wersja: Sporting
Miejscowość: Tarnowskie Góry Rejestracja: 06 Lut 2012, Posty: 813 Pomógł: 11
|
Robs napisał(a): Dlatego każdy ma wybór i kupuje co mu pasuje.Ja moje Punto już bym dawno sprzedał ale zostałbym bez auta bo w używkach nic jeszcze nie znalazłem. Moim zdaniem dla Grande Punto fajna alternatywa jest Polo V i Fiesta MK7, Kia Rio i Hyundai i20. Lubie Fiata, ale byloby w czym wybrac jakbym mial go zmieniac.
|
|
Góra |
|
 |
Kamillo |
#797522 Wysłany:
20 Lut 2016, 23:47; Temat postu: Re: Nowy Fiat Tipo |
|
 |
Puntoświr |
 |
|
Polo nigdy. Fiesta z EcoBoostem, w Kia usztywnili się z cenami i za Rio bym tyle nie zapłacił. i20 - z tych wymienionych najsensowniejszy. Ale to OT więc nie rozwijamy tutaj. Daj Bóg pojawi się nam i temat, który będzie miał podstawy bytu, o następcy Punto 
|
|
Góra |
|
 |
|
Nie możesz zakładać nowych tematów na tym forum Nie możesz odpowiadać w tematach na tym forum Nie możesz edytować swoich postów na tym forum Nie możesz usuwać swoich postów na tym forum Nie możesz dodawać załączników na tym forum
|
|