You Tube • eLearn • FAQ •  Szukaj •  Zarejestruj się •  Zaloguj się 

Obecny czas: 12 Sty 2026, 06:38

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 41 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1, 2
Autor Wiadomość

Post #863977 Wysłany: 24 Wrz 2025, 11:41; 
 Temat postu: Re: awaria sprzęgła
Puntoświr
Awatar użytkownika

Samochód: Grande Punto 5d
Silnik: 1.4 8V 77KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Wersja: Dynamic
Województwo: dolnośląskie [D]
1. Rozejrzałeś się po forum, czy nadal nie? Pewnie "nie ma czasu"...
Tu są przykłady normalnego zużycia łap: https://fiatpunto.com.pl/post860319.html#p860319
Ty masz nietypowe, bo się łuki nie wytarły, tylko łożysko/słoneczko rozpadło. Gdybyśmy mieszkali na Kubie, to z braku części byś to uratował pilnikiem, te wytarte rejony (twoje fotki) wyrównać. Ale po co, łapy są tanie (30-50 zł. około). Przy okazji zobaczysz jak to się wymienia (bez cięcia, niszczenia, prawie).

2. Jak sucho, to lepiej zostaw, przemyj tylko zmywaczem (walnij gdzie się da, wypłucz pył, brud) i tyle.

3. To samo. Bo w takim tempie, to ta naprawa (z rozbieraniem skrzyni, wymianą simeringu wałka) potrwa do wiosny.
Mechanicy mają zwyczaj mazania smarem tych (łapa/łożysko) rejonów i dobrze, ale walą za dużo, stąd widzisz nadmiar. Próby uciszenia starego łożyska też się robi (nadzieja matką...), co oczywiście nic nie daje (sprzęgło do wymiany, jest do wymiany, a nie smarowania).

4. Znowu: forum i YouTube sprawdzone? Inżynier ma mieć umiejętność szukania informacji, a nie "znać każdą śrubkę".
Forum (eksperymenty mało warte, ale ktoś musiał sprawdzić): https://fiatpunto.com.pl/post852406.html#p852406
YouTube (pokazana "procedura" odpowietrzania): https://www.youtube.com/watch?v=dpt3N1Z9bZU
Luzy na łapie też pokazano (kategoria Posty): https://www.youtube.com/@GrandePunto8V/posts - animacja nr. 4.

W hamulce się już nie depta, to wieśniacka metoda. Hamulec normalnie nie pracuje do podłogi, więc jak już, to skok trzeba ograniczyć.
Albo zacząć odpowietrzać, wymieniać płyn bardziej fachowo, czyli nadciśnieniem na zbiornik.
Amatorska przystawka (przerobiony korek): https://fiatpunto.com.pl/topic61968.html

Post #863978 Wysłany: 24 Wrz 2025, 15:16; 
Puntomaniak

Nic tak nie zmienia sytuacji jak trochę czasu dla osoby zmotywowanej... wyrwałem tą łapę, okazuje się że była zepsuta - końcówki costały starte przez słoneczko. Oczywiście nie dało rady wybić górnego ślizgu więc przeciąłem tą łapę i po wyjęciu - górny ślizg był tak kruchy że rozpadł się pod naporem majzla i młota. Dolny również. Zamawiam łapę - odezwę się jak będę miał.

[ Dodano: 24 Wrz 2025 14:16 ]

Jeszcze prośba. Od strony kierowcy - czyli od strony krótszej półosi - jaki zamówić uszczelniacz ? Bo eper pokazuje jakby na odwrót.
tj od dłuższej 40004620 a od krótszej 40005030. Tymczasem w sieci - jest dokładnie na odwrót. Mam pocenie przy krótszej osi i tak chciałem wymienić.

Kia Ceed 2007 1,6 CRDI 66 KW
Kia Ceed SW 2015 1,4 CRDI 66KW

Post #863980 Wysłany: 24 Wrz 2025, 22:35; 
Puntoświr
Awatar użytkownika

Uszczelniacze półosi warto robić parami (po jednej stronie to dziadowanie). Wątpię, że coś w internecie jest na odwrót.
Temat jest na forum (oprócz numerów części są też wymiary): https://fiatpunto.com.pl/topic60526.html
Pocenie przy krótszej półosi to może też być wybierak (simering), z góry się sączy olej, też jest temat/poradnik (ten sam dział).

Post #863982 Wysłany: 25 Wrz 2025, 08:07; 
Puntomaniak

a nową łapę do się wkłada rozumiem tak, że:.
1. Wkładam dolny ślizg
2. Wkładam łapę do górnej dziury następne osadzam w dolnym ślizgu,
3. Nabijam górny ślizg od góry skrzyni - jak już łapa jest na miejscu

Kwestia pozycjonowania ramienia łapy - jest na wieloklinie ale bez wyraźnego znacznika jak to ma być zorientowane.
Jak dam za bardzo "w prawo" to moliwe że łapa dotknie słoneczka - jak dam z mało w prawo - to rozsprzęglenie nie będzie pełne.
Zrobić to na oko na podstawie tego jak było, czy może są jakieś metody.

Post #863983 Wysłany: 25 Wrz 2025, 11:40; 
Puntoświr
Awatar użytkownika

Dokładnie Tak ("procedura" wstawiania nowej łapy i tulejek).
Wcześniej przymierz, czy będzie wcisk, czy któraś tulejka wpada luźno. Trzeba coś wtedy zaradzić, nie składać tak.

Przyjrzyj się dokładnie. Ustalenie pozycji jest na łapie i dźwigni!

Image
Widzisz?
Image
A teraz? Nie nasza łapa chyba, ale zasada ustalania podobna.
Image
Przy okazji szukania fotek widelca/dźwigni wyskoczył taki artykuł do poczytania. Jest mowa o łapie, tulejkach.
https://www.motofaktor.pl/wymiana-sprzegla-luk-we-fiacie-grande-punto/

Post #863984 Wysłany: 26 Wrz 2025, 11:13; 
Puntomaniak

ok, sprzęgło wymienione.
1. Dźwignia łapy rzeczywiście ma precyzyjne ustalenie pozycji - nie zauważyłem w pierwszej kolejności.
2. Osłony koła zamachowego to jakiś dramat, gnie się to, wiotkie jest i przerdzewiałe,
3. Skrzynia jest za cieżką żeby osoba taka jak ja włożyła ją bez kanału - trwało to trochę, kombinacji było co niemiara ale udało się
4. Potwierdzam że kielich przegubu prawy - przeszkadza przy montażu skrzyni - dobrze byłoby go jednak wyciągnąć przed montażem.
5. Odpowietrzenie wysprzęglika jest banalne - bo ma odkręcany plastikowy zaworek.

Po wszystkim została mi jedna mała śrubka i 2 podkładki - to i tak sukces. Nie zamontowałem jedynie potrójnego trzymacza rur - takiego co wisi w powietrzu - zauważyłem za późno i mi się już nie chciało.

Finalnie:.
1. Próba na sucho - słychać lekkie cyk przy rozsprzęglaniu i zasprzęglaniu- nie wiem co to jest - słuchać w komorze silnika przy sprzęgle.
2. Pedał sprzęgła chodzi aksamitnie, łapa też, siłownik też.
3. Próby garażowe - trochę przód i trochę tył - słuchać szum przy zasprzęhlaniu - mam nadzieję że zniknie i nie jest to wada.

Tak generalnie pierwsze odpalenie - coś strasznie tarło niezależnie od biegu czy obrotów (oczywiście im wyższe obroty tym bardziej) - koła były w powietrzu. Trzecie odpalenie - nic już nie obcierało. Zakładam że któraś osłona i tak sobie myślę że śróbka która je łączy (górną i dolną) od strony rozrusznika - musiała się za bardzo wkręcić a sama osłona odkrzałcić - zakłądam że się "dotarło" bo już nie obciera. TO koło zamachowe pracuje naprawdę blisko tych osłon.

To tyle - jak ktoś miałby jakieś pytania - zapraszam.

[ Dodano: 26 Wrz 2025 10:13 ]

Jakiś rezonans metaliczny jest przy szybkim zasprzęglaniu - nie wiem co to jest - raczej coś z okolic łap czy uchwytów. Sprzęgło pracuje idealnie wg. mnie. Będę szukał. Może czegoś nie dokręciłem.

Post #863985 Wysłany: 26 Wrz 2025, 11:26; 
Puntoświr
Awatar użytkownika

Najważniejsze, że nie ma "ocierania obrotowego", nic nie "bije" itp.

Post #863986 Wysłany: 26 Wrz 2025, 16:27; 
Puntomaniak

Nic nie bije, sprzęgło pracuje idealnie. Natomiast jak mocno chcę zasprzęglić, czyli 1 gaz i szybko puszczam sprzęgło - wówczas jak sądzę silnik się trochę wygina na łapach i coś jakby metalicznego uderza, jakby blacha o blachę. Może wydech a może ta sprężyna (prawy przód okazał się załamany, tj. nie ma dołu spężyny i jest ona jakby częściowo po za gniazdem.) - a jak wiemy podczas gwałtownego ruszania - przód się podnosi.
Jutro dojdą spreżyny i górne łożyska - wymienię i sprawdzę. Chciałbym żeby to było to. Jak odginałem mcpersona to podczas kręcenia słychać było pisk i trzaski w łożysku. Jesli nie to - to nie wiem. Może wydech obija o tą poprzeczkę metalową ? Fakt że słychać że jest dziurawy :)

[ Dodano: 26 Wrz 2025 15:19 ]

Jeszcze raz wszystko sprawdziłem. Poduchy podokręcane, nic tam nie lata... ale. Zauwazyłem że pozycja wydechu jest zależna od tego mocowania do skrzyni, zaraz za katem z którym miałem problem. Wydaje mi się że jednak był za nisko może 5mm od tej poziomej belki któą się przykręca do wahaczy. Trochę to zmieniłem teraz jest ponad 1cm. Pojechałem na test - stoję, gaz na uzie wciskm tak 4 tyś obrotów - i gwałtownie puszczam sprzęgło - żadnych dźwięków czy obcierań... takze możliwe ze to to było - ale po wymianie sprężyn - jeszcze posprawdzam.

Druga sprawa - ktoś mógłby podać parametry tego elastycznego łącznika wydechu ? W tym punto jest tylko jeden tłumik - końcowy. Rura za katem łączy się z rurą wydechu krótkim łącznikiem elastycznym (plecionka) z tym ze plecionka to już de facto nie istnieje a sam łącznik jest luźny, tj można nim ruszać i nim kręcić - chciałbym więc go wymienić - z tym ze nie wiem jaki to numer części - ew. jakie to ma wymiary a druga sprawa - jak on jest mocowany ? na wcisk? są tam jakieś opaski? spawany? czy po prostu jest wsadzany i dociskany tymi rurami.

Ja mam taki układ wydechowy:Image.
i chciałbym wymienić tylko ten łacznik.

Post #863987 Wysłany: 26 Wrz 2025, 22:32; 
Puntoświr
Awatar użytkownika

Łączniki się wymienia w warsztacie od wydechów, wycinają stary, wspawają nowy.
Wersje opaskowe/zaciskane też istnieją. Więc jak uważasz.
Chyba, że spawać chcesz sam, to weź wymiary zdejmij ze starego. Średnice najważniejsze, długość na oko (nie jest krytyczna).

Amory, sprężyny, łożyska: https://fiatpunto.com.pl/topic61843.html Pękanie sprężyn to norma w tym modelu.
Sprawdź nowe łożyska (czy fabrycznie nie brakuje kulek i smaru za mało). 8) Tak, to nie żart.

Post #863988 Wysłany: 27 Wrz 2025, 14:29; 
Puntomaniak

W sprawie wydechu - nowy cały element jes tna tyle tani (ok 200zł) ze chyba nie ma sensu się bawić w spawania. Gdyby była częśc na zaciski - powiedzmy do 100 pln to może warto - ale nie znalazłem. Problemem będzie z całą pewnością połączenie z rurą na kolektorze. Ma tam być uszczelka i dwie śruby które już praktycznie nie istnieją - są całe wykruszone. To chyba trzeba przewiercić i dać nowe śruba-nakrętka - bo nie widzę tego inaczej.

Co do amorów - będę dzisiaj sprawdzał co i jak. Kupiłem sprężyby i górne łożyska - zobaczymy jak to wyjdzie i w jakim stanie.

Pozdrawiam.

[ Dodano: 27 Wrz 2025 12:16 ]

Sprężyny wymienione. Dokręcałem od góry na max ale przy podniesionym samochodzie. Mam nadzieję że tak ma być.
Łożyska w dobrym stanie - wszystkie kulki na miejscu.
Sprężyna w stanie leżącym stara (ułamana) krótsza o 10 cm :).
W zasadzie wszystko się odkręciło bez większych problemów.
Dzięki za linka wyżej - pomógł.
Dam znać po jeździe próbnej - jak sprawuje się całość.
Tak a propo - wymiany sprzęgła - nie polecam nikomu bez kanału - ja Bym się za to nie brał drugi raz. Myślę że da się bez kabału - jeśli będzie się miało "windę" na tą skrzynię - mocowaną do belki o której wspominalem wcześniej - wówczas byłoby prościej i być może bez kanału - jest to wówczas do zrobienia.
Co do samej belki - bez problemu podtrzymała silnik i skrzynię - nic się nie wygieło w błotnikach, nic nie popękało.
Także naprawdę uważam że ta belka ze względów bezpieczeństwa - jest KONIECZNA.
To tyle.

[ Dodano: 27 Wrz 2025 13:29 ]

Ok, aktualizacja.
Więc kurs testowy (miasto, dziury, obwodnica do 100km/h, trochę świateł ale też mnóstwo skrętów hamowań i ruszań) nie ujawnił żadnych problemów. Zawieszenie pracuje idealnie, sprzęgło działa perfekcyjnie.
Muszę jednak chyba jechać na zbieżność bo kierownica ustawia się 1 lub 2 st. w prawo przy jeździe na wprost - nie ściąga ale jak jedzie prosto - to jest jednak kiera trochę w prawo - z uwagi na fakt że to auto zony - nie wiem jak było wcześniej.

Oczywiście po podniesieniu maski czuć jeszcze zapaszek palonych płynów - no ale wyczyścić się wszystkiego nie dało a WD40 szło dużo.

Także uważam że sprawa zamknięta z sukcesem.

Dziękuje za wszystkie rady.

Post #863989 Wysłany: 27 Wrz 2025, 14:39; 
Puntoświr
Awatar użytkownika

Nie wydawaj takich opinii skoro się tak męczyłeś. Kanał NIE jest potrzebny do wymiany sprzęgła/skrzyni. Na płasko się robi, na glebie.
Ani belka do podwieszania silnika (za miskę się podpiera). Masz na dowód filmy z YT + forum i dalej swoje.

Śrubki na flanszy wydechu się profilaktycznie wymienia co 2-3 lata, wtedy nie ma problemu z rozkręcaniem.
Normalne, że gniją. Trzeba tego pilnować, nie doprowadzać do stanu, że to jest kula rdzy (nie widać sześciokątów).

Po grzebaniu w zawieszeniu GEOMETRIA jako pierwsza do sprawdzenia i ustawienia, kąt pochylenia zwrotnicy.
Na śrubach amor-zwrotnica jest "regulacja". Nie dawaj nikomu kręcić drążkami kierowniczymi, gdy kąt jest źle.
Najpierw kąty, później zbieżność. Poza tym, na ściąganie, przechył kierownicy wpływ ma też...tylna belka. Tak.

Post #863991 Wysłany: 27 Wrz 2025, 21:27; 
Puntomaniak

Tak się zastanawiam co Ty piszesz.
Ktoś leży pod blokiem silnika i wciska skrzynię i nagle się mu podnośnik obsunie - co się zdarza - to nie forum profesjonalnych mechaników - tylko amatorów.
Moje zdaniem - BEZ BELKI nie wchodź pod samochód po odkręceniu 2 z 3 podwieszeń silnika.
Moje zdaniem - włożenie skrzyni od spodu - JEST MOŻLIWE - ale bardzo ale to bardzo trudne - bez jej podwieszenia czy asekuracji na belce.
Ty możesz mieć inne zdanie.

Co do regulacji pochylenia, cytuję: "W modelu Fiat Punto III (Grande Punto / Punto Evo) z 2012 roku nie ma możliwości regulacji pochylenia koł przednich". Koniec cytatu. Obejrzyj sobie mocowanie amora do zwrotnicy - a potem napisz gdzie dokładnie masz regulację pochylenia.

Pozdrawiam.

Post #863992 Wysłany: 28 Wrz 2025, 00:02; 
Puntoświr
Awatar użytkownika

Te "inżynier" (i to jeszcze MECHANIK), weź nie pierdziel już. 8)
Widziałeś filmy z YouTuba jak facet wymieniał na płasko sprzęgła? To po co jeszcze dyskutujesz?
Też tak robiłem i da się bez problemów, nic się nie "obsuwa". Nie wymyślaj problemów na zapas. Tym bardziej, że jest Po robocie (udanej).
Żadne belki i kanały nie są obowiązkowe (chociaż można i tak, na pewno jest łatwiej).
Dla amatora/hobbysty (jak ty, czy ja) największym problemem jest miejsce i pogoda. Garaż to luksus (nawet bez kanału).

A z cytatem z serwisówek to się wygłupiasz. Skoro robiłeś amory/sprężyny/łożyska, to powinieneś czuć, że jest luz zanim się dokręci te dwie śruby amor-zwrotnica, amor się rusza w zwrotnicy (im starsze auto, tym bardziej, korozja wyrabia otwory). TO jest właśnie "regulacja" nieoficjalna!
Normalny warsztat od zbieżności/geometrii tak właśnie poprawi kąt. Ale klaun powie regułkę (że "tu się nie reguluje", kiedy to właśnie świeżo po wymianie amorów masz źle pochylone koło, ciekawe JAK się przestawiło?). Bo pajace też są w tej branży (zanim się zapłaci/pozwoli zacząć ustawianie, to trzeba zapytać, czy oni potrafią pochylić koło we Fiacie Punto, czy to za trudna konstrukcja, wtedy zmieniamy warsztat). Niekumate cienkie bolki oczekują jawnej regulacji w postaci otworów "fasolek" albo śrub z mimośrodem, ale jak zwykła śruba lata w otworze, to już "nie ma" regulacji (czy jednak można przestawić)?

Lepiej nic już nie pisz (albo przemyśl z 10 razy zanim coś palniesz)... Na regułki z książek tu nikogo nie złapiesz, nie pokonasz.

PS
Ciekawostka. Tylne koła też mają pochylenie "regulowane"...zależne od stanu zawieszenia, w tym gum na sprężynach (taka pierdoła, a już psuje kąty). Temat o belce tylnej też jest na forum.

Post #863994 Wysłany: 28 Wrz 2025, 11:27; 
Puntomaniak

Nie wiem - czy się śmiać czy płakać.
Doceniam Twoją wiedzę ale.
1. To że się DA nie oznacza że jest bezpiecznie. To publiczne forum - dla amatorów. Bezpieczeństwo - to podstawa. Jako inżynier (skoro już tak przywołujesz tą kwestię za każdym razem) - ODRADZAM pracę pod silnikiem na JEDNEJ łapie - bez górnej asekuracji. Tyle i aż tyle. Są tacy co skaczą do jezior na główkę i jest ich dużo - ale 1 na 1000 skoczy i kaleka do końca życia - dlatego generalnie ODRADZAM skakanie do jezior na główkę - niezależnie od faktu że 999 osób przed Tobą - skakało i żyje.
Ja nie wymyślam - ja ostrzegam.
2. Śruby zwrotnica-amor mają pasowane nacięcia od strony łba - śrubę się wbija w zwrotnicę i bez zakręcania - przynjamniej u mnie - żadej możliwości regulacji nie ma - fabryka nie przewidziała. Oczywiscie można ją zrobić - rozwiercając otwór w uchwycie amora - co mechanicy robią i robią całkiem skutecznie. Ale skoro zwróciłeś na to uwagę - trzeba było jako doświadczony puntomaniak napisać mniej więcej: "Przy skręcaniu sprawdź po włożeniu śrub czy są luzy pomiędzy amorem a zwotnicą - być nie powinno - jeśli są - konieczna regulacja pochylenia koła" - tyle i aż tyle - a nie pisać że jest regulacja - bo fabrycznie takowej nie ma.
3. Pochylenie kół podczas pracy może się zmienić jeśli górne mocowanie jest nieosiowo - nie ma tam żadnego elementu ustalającego na sztywno - a to co jest to raczej elastyczne i podatne mocowanie. Zupełnie inaczej niż w innych samochodach, gdzie masz łapę 3/4 punktową na sztywno z kielichem - tutaj jest mniej więcej. Możesz mieć krzywy amor bo w macpersonie nie ma górnego wahacza, całość trzyma konstrukcja amortyzatora (co jest niewątpliwie wadą która ujawnia się na ostrych zakrętach).

Generalnie będę pisał bo po to jest to forum. Jeśli masz uwagi merytoryczne i faktyczne - polemizuj - ale nie wyśmiewaj spraw bezpieczeństwa i spraw nieoczywistych dla amatorów a już szczególnie nie wyśmiewaj inżynierów - bo nie widzę podstaw do takiego zachowania.

Post #863995 Wysłany: 28 Wrz 2025, 12:43; 
Puntoświr
Awatar użytkownika

Pisz sobie, tylko przemyśl kilka razy, bo praktykiem NIE jesteś na pewno, regułkami szkolnymi operujesz z serwisówek i myślisz, że coś umiesz/wiesz.
To nie ja się męczyłem 2 tygodnie ze zdjęciem skrzyni...co normalnie się robi w jeden dzień.
Także nie podskoczysz (masz zaległości, parę lat leżenia pod samochodem - wtedy się dowiesz, że "regulacja" jest, czy może być, powstać prawie wszędzie, każdy mechanizm, złożenie, konstrukcja może się "rozregulować", mniej lub bardziej dosłownie).

Post #863996 Wysłany: 29 Wrz 2025, 00:30; 
Puntomaniak

Wiesz - spłycasz sprawy, stosujesz uogólnienia i do tego słychać jakiś taki pretensjonalizm w wypowiedziach. To że leżałeś lata pod samochodem - nie czyni z Ciebie alfę i omegę - a w taki sposób się wypowiadasz. Jak mawiał klasyk - sztuka mechaniki to zastosowana tolerancja pomiarowa i w tym kontekście - masz absolutną rację - tyle że w taki sposób można też wszystko co się wokół dzieje tłumaczyć ruchami Browna - a chyba nie na tym to polega.

Na łączeniu amor - zwrotnica - nie ma fabrycznej regulacji - można ją zrobić lub zrobi się sama w starym gruzie - ale to nie zmienia faktu - że fabrycznie jej nie ma.

Nie będę też komentował 2 tygodni męczarni - bo wydaje mi się że dość dobrze opisałem całość i że mi się nie spieszy. Pierwszy raz wymieniałem sprzęgło - więc w mojej ocenie - poszło szybko sprawnie - i co ważne - skutecznie. Możesz mieć inne zdanie - bo cytuję "się należałeś pod samochodem" i pewnie byś to zrobił w 4 godziny - tylko co to zmienia ?

Jestem jak najbardziej praktykiem - z tym że wolę sprawy najpierw przemyśleć a potem działać - szanuję jednak inne podejście.

Pozdrawiam.

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 41 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1, 2

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)