|
Obecny czas: 16 Cze 2025, 23:23
|
Zobacz posty bez odpowiedzi | Zobacz aktywne tematy
Autor |
Wiadomość |
KarolGt |
#799134 Wysłany:
04 Mar 2016, 12:40; Temat postu: Re: Nowy Fiat Tipo |
|
 |
Puntoświr |
Imię: Karol
Samochód: Grande Punto 5d
Silnik: 1.3 90KM mJTD
Paliwo: ON
Województwo: łódzkie [E]
Miejscowość: Sieradz Rejestracja: 12 Lip 2011, Posty: 294 Pomógł: 5
|
buladag napisał(a): U, to oba wysoko wiec jazda po mieście nie będzie zbyt oszczędna. A jaka jest masa? Ważne jeszcze jak wygląda nachylenie momentu przed maksem. a w 1.4 95KM niestety nie wygląda to dobrze. Jeśli w 110 będzie bardziej płasko to może być ok. 1.4 był montowany jako podstawowy silnik w bravo II i tam jeszcze obcieli moc do 90KM a auto było cięższe. Uważam że jako podstawowy silnik to nie będzie źle, dla spokojnych kierowców styknie. Jeżdżę doblo z tym silnikiem to nie daje rady ale auto waży ponad 1400kg i posiada mało opływowy kształt. Po 10 tyś kilometrów silnik na szczęście trochę odżył.
|
|
Góra |
|
 |
|
|
covax2 |
#799139 Wysłany:
04 Mar 2016, 14:15; Temat postu: Re: Nowy Fiat Tipo |
|
 |
Puntoświr |
Imię: Bart
Samochód: Punto II FL 5d
Silnik: 1.2 8V 60KM
Paliwo: Benzyna
Wersja: Active
Województwo: śląskie [S]
|
|
Góra |
|
 |
pawelll |
#799162 Wysłany:
04 Mar 2016, 20:01; Temat postu: Re: Nowy Fiat Tipo |
|
 |
Puntoświr |
Samochód: Punto Evo 5d
Silnik: 1.4 8V 77KM
Wersja: Easy
Województwo: dolnośląskie [D]
Miejscowość: Wrocław Rejestracja: 05 Maj 2009, Posty: 186 Pomógł: 1
|
Ja też dzisiaj byłem w salonie i oglądałem Tipo (sedan póki co). Oceny w skali 1-6. Wygląd i wykonanie zewnętrzne- 5 Ilość miejsca w środku 4 ( porównywalnie do Focusa czy Megane, gorzej niż w Ceedzie) Jakość wykonania środka (poza deską rozdzielczą) - 4 Jakość wykonania deski - 3,5 (z dwoma wyjątkami) Design deski - 4,5 (z jednym wyjątkiem) Wyjątek 1 wykonania- opisane już powyżej pokrętła nawiewów - ocena 1 Wyjątek 2 (wykonanie i design) - sposób zaprojektowania i wykonanie zabudowy radia. Gorzej chyba się tego nie dało zrobić. Olbrzymi kawał czarnego, matowego, taniego plastiku i jego zabudowa wygląda po prostu źle, szczególnie od strony pasażera.- ocena 0
I nie ma tu uzasadnienia, że to budżetowy model. Ładny czy brzydki design kosztują tyle samo. Na zdjęciach widać że w kombi i HB ten element zaprojektowano zupełnie inaczej- tyle, że chyba niespecjalnie lepiej.
I jeszcze jeden drobiazg (ktoś tez chyba już pisał)- brak jakiegokolwiek uchwytu do zamykania klapy bagażnika. Niechby to był choćby taki (ohydny zresztą) kawałek gumy jak w Skodach.
_________________ P2012 1.4 2014 -właściwie żony Volvo V70 D5 163KM automat Octavia 4 mHEV 150KM DSG
|
|
Góra |
|
 |
buladag |
#799166 Wysłany:
04 Mar 2016, 21:07; Temat postu: Re: Nowy Fiat Tipo |
|
 |
Puntoświr |
 |
Samochód: Inny
Silnik: Inny
Województwo: Poza Polską
Miejscowość: Lake Titicaca ;) Rejestracja: 08 Sie 2007, Posty: 9203 Pomógł: 40
|
Tez dzis byłem w Fiacie kupić żarówki do Peugeota i oglądałem Tipo sedan. Niestety obie wersje kosztowały 56000zl, w razie czego dostępne od ręki. Przy tej cenie wygląd bardzo ładny. Przyjemna kierownica. Przy tej cenie wygląd bardzo ładny z zewnątrz i wewnątrz, fajny ekranik kolorowy w zegarach, ten centralny trochę kameralny jak na dzisiejsze czasy. Pozostałe zslety juz chyba były wymienione. Z wad dla mnie: Malo miejsca nad głową (180cm wzrostu) ale to,moze złudzenie przez to ze teraz mam panoramiczną szybę, tylna klapa faktycznie "w ryj dać może dać" cytując klasyka, faktura plastików boczków i deski jak w moim starym nissanie, troche nieładna szczerze powiedziawszy, jak w autach z lat 90' niby udająca skórę czy coś. W dotyku materiały przyjemne, decha miękka, boczki twardy plastik jak w segmencie B. Suwak obiegu nawiewu nie rzuca się w oczy. Ogólnie pozytywnie, duzo miejsca na nogi z tyłu, z przodu ciasno. Do 50000zl w kombi kupiłbym. Powyżej nie, bo rzuca sie w oczy taniość, to nie jakość ani przestronność Focusa, astry czy nawet slabego w środku Avensisa, tylko i wyłącznie cos pomiędzy. Na pewno jest lepiej niż w Rapidzie. Niestety na tle pozostałych modeli Fiata wygląda to tanio, oczywiście pomijając kwestię ceny. 
_________________ Punto II 5D - Rosso Ssilla HWB - 1.2 60KM - 2001' http://fiatpunto.com.pl/topic5545.html
|
|
Góra |
|
 |
Kamillo |
#799175 Wysłany:
04 Mar 2016, 22:20; Temat postu: Re: Nowy Fiat Tipo |
|
 |
Puntoświr |
 |
Imię: Kamil
Województwo: mazowieckie [W]
Miejscowość: Pruszków Rejestracja: 19 Maj 2008, Posty: 1975 Pomógł: 10
|
buladag, lepiej niż w Rapidzie /Toledo a przy tym taniej.... gdzieś musieli zaoszczędzić i miejscami ta taniość wychodzi. Ot, sztuka kompromisu 
_________________ Forza Italia !
Punto Mk II FL 1.2 8V Active (czerwony) - był ... Bravo II T-JET (granatowy metalik) - był ... ... Panda 1.2 8V Dynamic (niebieska) - była ... ... ... GrandePunto 1.2 8V Estiva (czarny prowokator) - był: topic49332.html Seat Ibiza 6J (czerwona bo najszybsza) - jest: topic58217.html
|
|
Góra |
|
 |
buladag |
#799185 Wysłany:
04 Mar 2016, 23:21; Temat postu: Re: Nowy Fiat Tipo |
|
 |
Puntoświr |
 |
|
True, true, choć chyba najbardziej z wymienionych mnie przeszkadzała ta faktura plastików.
_________________ Punto II 5D - Rosso Ssilla HWB - 1.2 60KM - 2001' http://fiatpunto.com.pl/topic5545.html
|
|
Góra |
|
 |
pawelll |
#799201 Wysłany:
05 Mar 2016, 01:31; Temat postu: Re: Nowy Fiat Tipo |
|
 |
Puntoświr |
|
buladag napisał(a): ... bo rzuca sie w oczy taniość, to nie jakość ani przestronność Focusa, astry czy nawet slabego w środku Avensisa, tylko i wyłącznie cos pomiędzy. Na pewno jest lepiej niż w Rapidzie. Niestety na tle pozostałych modeli Fiata wygląda to tanio, oczywiście pomijając kwestię ceny.
Nawet jeśli coś jest tanie może dobrze wyglądać. Przykład- obudowa (panel radia) w tańszych wersjach Kia Ceed. To taki sam plastik jak w obudowie radia Tipo (matowy, lekko chropawy). A całość wygląda duuużo lepiej niż w Tipo. Nikt chyba nie oczekuje skóry i drewna w tym segmencie ale można zrobić tanio i ładnie. Do końca nie wiem na ile to źle pojęte oszczędzania a na ile spadek poczucia smaku i gustu. Oglądałem w środku nową T. Avensis i wg mnie deska wygląda b. kiepsko.
_________________ P2012 1.4 2014 -właściwie żony Volvo V70 D5 163KM automat Octavia 4 mHEV 150KM DSG
|
|
Góra |
|
 |
ERNI |
#799202 Wysłany:
05 Mar 2016, 01:34; Temat postu: Re: Nowy Fiat Tipo |
|
 |
Przyjaciel |
 |
Imię: Adrian
Samochód: 500
Silnik: 1.2 8V 69KM
Wersja: Lounge
Miejscowość: Bielsko-Biała Rejestracja: 15 Mar 2009, Posty: 339
|
Kamillo napisał(a): ERNI, T-Jet 120 KM będzie dostępny w kombi i w 5 drz. hatchbacku. I to w dwóch wersjach: Pb i Pb+LPG
Sądzę że do sedana T-Jet'a nie dano po doświadczeniach z Lineą. Tam był ale sprzedaż była śladowa W linei cena z tym silnikiem zabiła sprzedaż ... ja czekam na kombi  na ceny itd... jeżeli cena T-jeta z LPG bedzie konkurencyjna do diesla to wróżę mu dobrą sprzedaż zarówno jako nowego jak i po tych 2 3 latach na rynku wtórnym również 
|
|
Góra |
|
 |
covax2 |
#799205 Wysłany:
05 Mar 2016, 05:38; Temat postu: Re: Nowy Fiat Tipo |
|
 |
Puntoświr |
Imię: Bart
Samochód: Punto II FL 5d
Silnik: 1.2 8V 60KM
Wersja: Active
|
pawelll napisał(a): Ilość miejsca w środku 4 ( porównywalnie do Focusa czy Megane, gorzej niż w Ceedzie)
uuuuuu na codzień jeżdżę służbowym ceedem II i miejsca w środku ma zdecydowanie więcej niż ceed, może tylko faktycznie jest go mniej nad głową poza tym w każdą stronę jest go więcej  Plastki idento jak w ceed 
|
|
Góra |
|
 |
MARINESKU |
#799206 Wysłany:
05 Mar 2016, 07:49; Temat postu: Re: Nowy Fiat Tipo |
|
 |
Puntoświr |
Imię: Wiesław
Samochód: Grande Punto 5d
Silnik: 1.3 75KM mJTD
Paliwo: ON
Wersja: Estiva Blue&Me
Województwo: pomorskie [G]
|
Widzę że temat przyspieszył, ale nikt nie pisze jak się jechało tym 95km, ja jechałem i się załamałem jak trzeba kręcić nim aby nie był królem prawego pasa, bardzo kiepsko było, jak wkręciłem do 3000tyś to wtedy dwójka coś robiła ale hałas był już w kabinie, może przez to ze mam 105 konnego i 175 Nm pod maska w swym R, JAK WEJDZIE T-JET to wielkie Ok będzie bo to fajny silniczek.
|
|
Góra |
|
 |
Kamillo |
#799210 Wysłany:
05 Mar 2016, 10:23; Temat postu: Re: Nowy Fiat Tipo |
|
 |
Puntoświr |
 |
|
Twoje odczucia potwierdzają to na co się zanosiło patrząc na dane techniczne - bardzo wysokie obroty do uzyskanie max.momentu obrotowego. Dobrze że chociaż jest 6 biegów, to będzie trochę sytuację ratować.
Punto Mk II FL 1.2 8V Active (czerwony) - był ... Bravo II T-JET (granatowy metalik) - był ... ... Panda 1.2 8V Dynamic (niebieska) - była ... ... ... GrandePunto 1.2 8V Estiva (czarny prowokator) - był: topic49332.html Seat Ibiza 6J (czerwona bo najszybsza) - jest: topic58217.html
|
|
Góra |
|
 |
Robs |
#799215 Wysłany:
05 Mar 2016, 10:46; Temat postu: Re: Nowy Fiat Tipo |
|
 |
Puntoświr |
 |
Imię: Robert
Samochód: Inny Fiat
Silnik: 1.4 16V 95KM
Miejscowość: Mysłowice Rejestracja: 22 Paź 2007, Posty: 897 Pomógł: 6
|
Ja pisałem stronę wcześniej jak to jeździ.Niestety ale 16V musi mieć odpowiednie obroty a to okupione jest hałasem.Tipo z tym silnikiem jeździ trochę jakby miało turbo.Po dodaniu gazu chwilę nic a potem dopiero zaczyna przyspieszać.Jeśli cena hatcha z t-jetem i dobrym wyposażeniem będzie niecałe 60 tyś to będzie dobrze i wtedy biorę go.pod uwagę.
_________________ TIPO 1.4 95KM Lounge+business szary colosseo (09/2016)
|
|
Góra |
|
 |
pawelll |
#799217 Wysłany:
05 Mar 2016, 10:59; Temat postu: Re: Nowy Fiat Tipo |
|
 |
Puntoświr |
|
covax2 napisał(a): uuuuuu na codzień jeżdżę służbowym ceedem II i miejsca w środku ma zdecydowanie więcej niż ceed, może tylko faktycznie jest go mniej nad głową poza tym w każdą stronę jest go więcej  Plastki idento jak w ceed  Też mam w tej chwili CeedaII kombi. Nie znalazłem żadnych rysunków z wymiarami kabiny Tipo. Ale mój standardowy test "duży za dużym" (przedni fotel do mojego dość dużego wzrostu i próba wsiadania do tyłu) Tipo przechodzi gorzej niż Ceed (a podobnie jak FocusIII którym tez sporo jeździłem). Jeśli ktoś ma możliwość może zmierzyć wg mnie najbardziej reprezentatywne wymiary określające przestronność kabiny. A. odległość od podstawy pedału gazu do górnej krawędzi oparcia tylnego B. Szerokość kabiny między słupkami B na wysokości barków (krawędzi oparć siedzeń). Dla Ceeda II te wymiary to: (A/B) 217/131 cm Dzisiaj będę mierzył Octavię to uzupełnię też o te wymiary. Wczoraj w salonie Fiata nie miałem miarki.
|
|
Góra |
|
 |
Kamillo |
#799222 Wysłany:
05 Mar 2016, 11:30; Temat postu: Re: Nowy Fiat Tipo |
|
 |
Puntoświr |
 |
|
Robs napisał(a): Ja pisałem stronę wcześniej jak to jeździ.Niestety ale 16V musi mieć odpowiednie obroty a to okupione jest hałasem.Tipo z tym silnikiem jeździ trochę jakby miało turbo.Po dodaniu gazu chwilę nic a potem dopiero zaczyna przyspieszać.Jeśli cena hatcha z t-jetem i dobrym wyposażeniem będzie niecałe 60 tyś to będzie dobrze i wtedy biorę go.pod uwagę. 120 KM T-Jet w cenie ok. 60 tys byłby niezły - oczywiście ta cena jest akceptowalnie przy założeniu że będzie miał ciut tu i ówdzie lepsze materiały. Jeśli nie - cena musi być poniżej wyjściowej przeciętnego kompakta (59.900 zl) bo inaczej będzie się sprzedawał w śladowych ilościach.
|
|
Góra |
|
 |
pawelll |
#799233 Wysłany:
05 Mar 2016, 14:02; Temat postu: Re: Nowy Fiat Tipo |
|
 |
Puntoświr |
|
Obawiam się, że Fiat celowo będzie pozycjonował Tipo jako samochód mocno budżetowy (jeśli chodzi o wykończenie, materiały, silniki itp). Jeśli byłby zbyt dobry przy tych cenach mógłby zaszkodzić pozycji rodziny 500 - tak przynajmniej (jak sądzę) myślą marketingowcy Fiata. Tyle, że mogą się przeliczyć. 500tki chyba już mają za sobą swoje 5 minut sukcesu i powoli zaczną tracić pozycję "premium dla ubogich". Jeśli Fiat nie wróci do produkcji przyzwoitych samochodów za przyzwoitą cenę (takie były np. Brava czy Punto) to dużo straci. Dla mnie Tipo to krok w dobrym kierunku ale nie jest to bynajmniej typowy kompakt (odpowiednik Golfa, Focusa czy Megane). Jeśli już to odpowiedź na 301, Rapida czy Logana.
|
|
Góra |
|
 |
Robs |
#799235 Wysłany:
05 Mar 2016, 14:38; Temat postu: Re: Nowy Fiat Tipo |
|
 |
Puntoświr |
 |
|
Tylko, że przeciętny kompakt do 60 tyś. to golas i z silnikiem max 100KM. Obawiam się, że jak plastiki będą jak w sedanie a cena wyższa to może być kiepsko ze sprzedażą.Obym się mylił i hatch oraz kombi wykonane były według standardu klasy C.
|
|
Góra |
|
 |
Kamillo |
#799238 Wysłany:
05 Mar 2016, 14:55; Temat postu: Re: Nowy Fiat Tipo |
|
 |
Puntoświr |
 |
|
Lepiej żeby dawał więcej za mniej z pewnymi ustępstwami w zakresie materiałów, głównie tych gdzie wzrok i ręką nie sięga. Jeśli HB z T-Jet i lepszym wyposażeniem niż klasyczny golas-kompakt na starcie będzie za te powiedzmy 57 tys zł, a z podstawowym silnikiem za 47 tys zł to się będzie sprzedawał w znacznej liczbie. Jeśli będzie chciał Fiat konkurować cenami z VW, Oplem, Fordem czy Toyota to kupią Tipo tylko zapaleńcy i wierni od lat klienci Fiata. Ot, moje zdanie 
Ostatnio edytowany przez Kamillo, 05 Mar 2016, 17:39, edytowano w sumie 1 raz
|
|
Góra |
|
 |
buladag |
#799252 Wysłany:
05 Mar 2016, 16:49; Temat postu: Re: Nowy Fiat Tipo |
|
 |
Puntoświr |
 |
|
Kamillo napisał(a): Twoje odczucia potwierdzają to na co się zanosiło patrząc na dane techniczne - bardzo wysokie obroty do uzyskanie max.momentu obrotowego. Dobrze że chociaż jest 6 biegów, to będzie trochę sytuację ratować. Niestety taki urok R4 zazwyczaj. 6 niestety w mieście nie pomoże. Miałem już raz auto które miało max. moment powyżej 4000obr./min i to jest tragedia jeśli o spalanie w mieście chodzi. Czyli w przypadku tych wolnossących jedyną opcją jest LPG V gen. aby trochę te osiągi poprawić przy okazji obniżając koszty. [ Dodano: 05 Mar 2016 15:49 ]Kamillo napisał(a): Lepiej żeby dawał więcej za mniej z pewnymi ustępstwami w zakresie materiałów, głównie tych gdzie wzrok i ręką nie sięga. Jeśli HB z T-Jet i lepszym wyposażeniem niż klasyczny golas-kompakt na starcie będzie za te powiedzmy 57 tys zł, a z podstawowym silnikiem za 47 tys zł to się będzie sprzedawał w znacznej liczbie. Jeśli będzie chciał Fiat konkurować cenami z VW, Oplem, Fordem czy Toyota to kupa Tipo tylko zapaleńcy i wierni od lat klienci Fiata. Ot, moje zdanie  Też tak uważam.
|
|
Góra |
|
 |
Alton88 |
#799284 Wysłany:
05 Mar 2016, 20:03; Temat postu: Re: Nowy Fiat Tipo |
|
|
|
Góra |
|
 |
pawelll |
#799297 Wysłany:
05 Mar 2016, 21:11; Temat postu: Re: Nowy Fiat Tipo |
|
 |
Puntoświr |
|
Niezłe filmy. Dobry kawałek roboty gość odwalił. I w sumie niezły samochód. Jedyne co mi mocno nie pasuje to ta zabudowa radia. Wygląda to trochę tak jakby ktoś inspirował się zabudową w Fiacie 124/125 (miałem to pamiętam  ). Tyle, że trochę nie wyszło. PS. A swoją drogą nie wiem jak można jeździć z takimi różnymi dyndadełkami przy lusterku. Przecież to kompletnie rozprasza uwagę (albo grozi niezauważeniem istotnego ruchu na zewnątrz). I nie ma znaczenia czy to jakieś symbole religijne, kulki, kostki. Za to wręcz mandaty powinni wlepiać.
|
|
Góra |
|
 |
Robs |
#799305 Wysłany:
05 Mar 2016, 21:59; Temat postu: Re: Nowy Fiat Tipo |
|
 |
Puntoświr |
 |
|
https://www.youtube.com/watch?v=__Sk6U8kxd8Na tym filmiku widać, że materiały użyte we wnętrzu będą zbliżone do sedana (np. górna część boczków drzwiowych). Jeśli nie zrobią dobrych cen to będzie kiepsko.
|
|
Góra |
|
 |
pawelll |
#799309 Wysłany:
05 Mar 2016, 22:05; Temat postu: Re: Nowy Fiat Tipo |
|
 |
Puntoświr |
|
Generalnie z materiałami nie ma problemu, nie są złe. Na tym filmie widać jeszcze jedną nienajlepszą cechę. Podobnie jak w Octavii III podłokietnik z zabudową dość mocno wychodzi do tyłu- chyba poza linię siedzeń. To utrudnia wsiadanie osobie na środkowym miejscu.
|
|
Góra |
|
 |
Alton88 |
#799311 Wysłany:
05 Mar 2016, 22:12; Temat postu: Re: Nowy Fiat Tipo |
|
|
Robs napisał(a): Jeśli nie zrobią dobrych cen to będzie kiepsko. Ale co kiepsko? Bo jeśli chodzi o sprzedaż to jest wyjątkowo dobrze.
|
|
Góra |
|
 |
Robs |
#799320 Wysłany:
05 Mar 2016, 22:48; Temat postu: Re: Nowy Fiat Tipo |
|
 |
Puntoświr |
 |
|
Sedana można kupić w dobrej cenie ale tylko z silnikiem 1.4 95KM Dopłata do 1.6 110KM dostępnego tylko z automatem to 7 tyś. zł. Pytanie ile zażądają za dopłatę do t-jet'a. Może wyjść wtedy drogo biorąc pod uwagę jakość wnętrza w porównaniu do golfa czy astry.
|
|
Góra |
|
 |
Kamillo |
#799335 Wysłany:
06 Mar 2016, 00:49; Temat postu: Re: Nowy Fiat Tipo |
|
 |
Puntoświr |
 |
|
Jeśli różnica między 1.4 95 KM a T-Jet 120 KM dla tych samych poziomów wyposażenia będzie na poziomie 9-10 tys zł.....byłoby bardzo dobrze. Oczywiście zakładając (marząc? ) że cena najtańszego HB zacznie się od ok. 47 tys zł.
[ Dodano: 05 Mar 2016 23:49 ]
Za Astrę 1.4 125 KM turbo benzyna trzeba zapłacić te ok. 70 tys zł, a i tak ten silnik jest niespecjalnie udany... i co do Astry V info jeszcze nieoficjalne ale w 90% pewne... metalowe 0rzewody hamulcowe są wykonany ze zbyt cienkiego materiału i przy ok. -18, -20 stopniach C płyn hamulcowy.... no, powiedzmy że mogą być problemy z hamowaniem... a właśnie dostała tytuł Samochód Roku.... ciekawe kiedy akcja przywołanie do ASO
|
|
Góra |
|
 |
|
Nie możesz zakładać nowych tematów na tym forum Nie możesz odpowiadać w tematach na tym forum Nie możesz edytować swoich postów na tym forum Nie możesz usuwać swoich postów na tym forum Nie możesz dodawać załączników na tym forum
|
|